Šta bi bilo, kad bi bilo – Partizan i njegova deca

Usred borbe sa Crvenom zvezdom za duplu krunu prošle sezone, stigla je vest da je Partizan prodao još jednog svog velikog talenta.

Podeli
Foto: StarSport
Foto: StarSport

Usred maja, tri i po meseca pre početka letnjeg prelaznog roka, crno-beli su dogovorili transfer štopera Nikole Milenkovića. Iako se klub godinama muči sa odbranom, teško pronalazi adekvatna rešenja za deo tima na kojem većina ozbiljnih ekipa bazira svoju snagu, Partizan je prodao momka koji bi za nekoliko godina mogao da vredi na desetine miliona.

Međutim, iako je to bila vest dana, nije previše iznenadila ljubitelje fudbala u Srbiji, niti posebno pogodila pristalice crno-belih, jer su odavno navikli na to. Već godinama Humsku 1 kao po pravilu napuštaju najtalentovaniji igrači sa tek jednom ili često nijednom sezonom u prvoj postavi crno-belih.

Milenković je samo jedan u nizu igrača koji su otišli skoro golobradi jer "klub od toga živi". Kada se vratimo u prošlost i vidimo ko je sve napustio Partizan, za koliko novca, a gde su i šta rade danas, postavlja se pitanje gde bi bili crno-beli na finansijskoj i još važnije evropskoj sceni da nisu "morali" da ih prodaju za "minimalac" pre nego što uđu u treću deceniju života.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Seriju odlazaka iz Humske bez ijedne ili sa tek nekoliko utakmica za prvi tim "otvorio" je 2006. Miralem Sulejmani. Napustio je Partizan kao 17-godišnjak za samo 250.000 evra, otišao je u Herenven koji ga je dve godine kasnije prodao Ajaksu za holandski rekord od 16,25 miliona. Sulejmani je potom igrao za Benfiku, a sada blista u dresu Jang Bojsa u Švajcarskoj. Ima 20 nastupa za Srbiju.

Istog leta otišao je 20-godišnji Simon Vukčević, za oko sedam miliona u ruski Saturn. Za razliku od Sulejmanija je skupio 52 utakmice i 13 golova pa se može reći i da je "odradio" svoje u Humskoj. Ali ipak, imao je samo 20. Kasnije je igrao za Sporting Lisabon, Blekburn Roverse, nakon čega mu je karijere krenula nizbrdo (Karpati, Vojvodina, Levadijakos, Šavez). Nastupio je 45 puta za reprezentaciju Crne Gore.

Godinu dana kasnije Partizan je napustio još jedan momak sa minimalnim seniorskim stažom. Posle svega 20-ak nastupa prodat je Nikola Gulan. Otišao je sa 18 godina u najvernijeg poslovnog partnera crno-belih Fiorentinu, a spekuliše se da je trensfer bio vredan 2,5 miliona evra. Posle serija pozajmica u Sampdoriji, Minhenu 1860, Empoliju i Kjevu, prešao je u Modenu, da bi se 2013. vratio u Humsku, ali nije oduševio. Preselio se u Maljorku, a sada je u Belgiji.

Godine 2008. otišao je tada anonimni Ivan Radovanović. Imao je samo dva nastupa za Partizan, oba u Kupu. Sa 19 godina je takođe otišao u Italiju, u Atalantu za 1,5 miliona. Tokom pet sezona skupio je tek 28 nastupa u Seriji A, tri godine igrao na pozajmicama u Pizi, Bolonji i Novari, a od 2013. je u Kjevu. Ima deset nastupa za Srbiju.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Istog leta Partizan se odrekao verovatno svog najvećeg talenda u poslednjih 10-15 godina. Sa svega 18 godina postao je kapiten crno-belih, ali je Svevan Jovetić ubrzo napustio Humsku. Kupila ga je, logično, Fiorentina za oko osam miliona. Blistao je tokom pet sezona na Artemio Frankiju, postigao 35 golova u Kalču, a onda otišao u Mančester Siti za 27 miliona. Nije se snašao u Engleskoj, problem su mu pravile i povrede, pa ga je 2015. doveo Inter na pozajmicu za dva miliona, a onda otkupio prošlog leta za 14,5. Sada se "nateže" sa Seviljom koja nije spremna da plati sličnu sumu za igrača koji je u tri meča dva puta dao gol Real Madridu. Na 46 utakmica u dresu Crne Gore postigao je 26 golova.

Dve godine kasnije otišao je još jedan supertalenat, opet sa 18 godina. Adem Ljajić se posle 38 nastupa u crno-belom dresu preselio u, pogađate, Fiorentinu. Plaćen je oko sedam miliona. I on je igrao sjajno za Violu, postigao 15 golova u prvenstvu, što ga je odvelo u Romu 2013. za oko 15 miliona evra. Posle solidnih nastupa u Rimu ipak je postao "tehnološki višak", proveo je sezonu na pozajmici u Interu, a sada je jedna od udarnih igrača Torina kod Siniše Mihajlovića, koji ga je otkupio za oko devet miliona. Ima 20 nastupa za Srbiju.

Dolazi 2011. godine i novi deja vu – Matija Nastasić, supertalentovani štoper bez ijednog nastupa za prvi tim napušta Partizan. Odlazi u dobru, staru Fiorentinu za 2,5 miliona evra. Bilo mu je potrebno samo godinu dana u Kalču da se preporuči za trensfer u Mančester Siti vredan oko 15 miliona. Sa 2,5 na 15! Za 12 meseci! Nije se naigrao u Sitiju, iako je bio solidan kada je dobijao šansu na Etihadu. Sreću je pronašao u Šalkeu koji ga je 2015. kupio za 9,5 miliona. Ima 24 nastupa za Srbiju, trenutno je standardni prvotimac.

Zanimljivo je da je tog leta Partizan prodao još jednog vrhunskog štopera. Doduše, iako je imao "čak" 20 godina, Stefan Savić se dokazao u Ligi šampiona, a veliki procenat od njegove prodaje čekao je BASK iz Borče, pa se nije ni sumnjalo da će brzo "otići". Kupio ga je ni manje ni više Mančester Siti direktno iz Humske, za oko 12 miliona evra. Igrao je retko u Engleskoj, pa se preselio u Partizanovu tansfer Meku Fiorentinu. Blistao je tokom tri sezone u Firenci, pa je sada jedan od stubova odbrane Dijega Pabla Simeonea u jednom od najboljih klubova Evrope prethodnih nekoliko godina Atletiko Madridu. "Jorgandžije" su ga platile oko deset miliona evra. Ima 41 nastup za Crnu Goru.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

A 2013. Partizan prodaje samo što je napunio 18 godina i Lazara Markovića. Brzonogi krilni fudbaler odlazi za oko deset miliona evra u Benfiku. Odmah je postao jedan od traženijih igrača u Evropi, pa ga samo 12 meseci po odlasku iz Beograda kupuje Liverpul za 22 miliona evra. Nažalost, ni on se nije snašao u Premijer ligi, nastupio je samo 34 puta za "redse", uglavnom u Kup mečevima, a protekle tri sezone je igrao na pozajmicama u Fenerbahčeu, Sportingu i Halu. Sada je na prodaju, ali nema sumnje da će opet imati zanimljiv transfer. Liverpul neće pristati na manje od 15 miliona. Ima tek 23 godine i 22 nastupa za Srbiju.

Iste godine odlazi i najbolji napadač Partizana u proteklih desetak godina. Aleksandar Mitrović prešao je kao 18-godišnjak u Anderleht za pet miliona evra. Na tek 27 nastupa za crno-bele postigao je 14 golova. Sada je adut Njukasla koji ga je kupio za 18,5 miliona evra, a ovog leta ga je nudio Olimpik Lionu za sličnu sumu. Mitrović ima 22 godine, tek će doći njegovo vreme, napadači sazrevaju za 4-5 godina. Mogao bi da vredi mnogo više ukoliko se nađe u odgovarajućoj sredini.

Prošlog leta Partizan napušta još jedan talentovani vezista, sa 18 godina u Torino kod Mihajlovića za tek 1,7 miliona evra odlazi Saša Lukić. Za Partizan je tokom dve sezone odigrao tek 31 utakmicu, a već u debitantskoj u Seriji A skupio 15 nastupa. Pred ovim momkom je svetla budućnost, a Partizan može da se nada samo nekom solidnom procentu od naredne prodaje.

Pre godinu dana Humsku je zadesio najgori "transfer" u istoriji kluba. Momak koji je sa 18 godina obećavao možda i više od Jovetića otišao je bez dinara obeštećenja. Problematičan ugovor, nadmen stav čelnika i standardna priča sa ocem i menadžerom, doveli su do toga da fantastični Andrija Živković sa 19 goodina napusti Partizan. Momak koji je skoro sam nosio igru crno-belih u prvom delu sezone 2015/2016, dominirao i na evropskoj sceni (pet golova na 11 utakmica), otišao je kao da ga nije ni bilo. Sada je u Benfiki koja strpljivo gradi planove kako da ga proda za nekoliko desetine miliona evra za koju godinu.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Na kraju dolazimo do pomenutog Nikole Milenkovića, 19 godina, tek 44 utakmicice za prvi tim, bukvalno jedna ozbiljna profesionalna sezona u nogama i odmah "ćao". To "ćao" vredilo je 5,1 miliona evra, a u paketu s njim u "voljenu" Fiorentinu prešao je i 17-godišnji napadač Dušan Vlahović. On će ostati na pozajmici u Humskoj dok ne postane punoletan u januaru, a onda se in on seli na Apenine.

Skoro svi pomenuti momci su u inostranstvu izgradili blistave karijere, podigli svoju cenu na sedmocifrene iznose, neki su prošli bolje neki slabije, ali su se snašli. Postavlja se samo pitanje gde bi bio Partizan da je svaki od njih ostao još dve tri sezone, pa u Evropu otišao sa 21, 22 godine.

Teško da bi izgubili presudno vreme da se nametnu u ligama "petice", možda bi vredeli još više i imali mnogo bolju poziciju u svojim ekipama, ili u nekim mnogo jačim.

Dva su vrlo dobra primera za to. Prvi i nešto svežiji je Mateja Kežman. I on je otišao relativno mlad iz Humske, ali ipak 21 godina nije isto što i 18. Prešao je u PSV za još uvek aktuelni transfer rekord Partizana od oko 14 miliona evra. U međuvremenu je igrao za Čelsi, Atletiko Madrid, Fenerbahče, Pari Sen Žermen.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Drugi, još bolji primer je Predrag Mijatović. Legendarni napadač je tek u 24. godini otišao iz Humske, doduše u to vreme su važila neka druga pravila. Međutim, nije "zakasnio" da napravi karijeru u Evropi i zaradi pare. Posle nekoliko sezona u Valensiji stigao je do Real Madrida i dotakao nebo. Doneo je "kraljevskom klubu" titulu prvaka Evrope posle više od 30 godina čekanja. Postao je legenda najvećeg fudbalskog kluba na svetu. A ponavljamo, otišao je iz Partizana u 24. godini.

Neki drugi veoma talentovani momci su se do te godine već vraćali u Partizan nakon što su im propali planovi da u 20. postanu ključni igrači najboljih klubova, kako su im verovatno mnogo savetovali sa strane da će biti.

Pored nabrojanih igrača tu je još nekoliko zanimljivih transfera Partizana u prethodnih desetak godina – Zoran Tošić je u 21. prešao u Mančester Junajted za sedam miliona evra, Ivan Obradović je bio iste starosti kada je prešao u Saragosu za 3,5. Ljubomir Fejsa je imao 23 kada se preselio u Olimpijakos za tri. Sada je bitan šraf u ekipi Benfike i čovek koji je u poslednjih deset sezona u svakoj bio šampion.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu