Budućnost Podgorica – Partizanova redovna mušterija

Fudbaleri Partizana voljom žreba ovogodišnje kvalifikacije za Evropu počeće protiv dobro poznatog rivala Budućnosti iz Podgorice. Crno i plavo beli će u julu imati prve duele posle punih 12 godina pauze.

Crna Gora
Podeli
Foto: StarSport
Foto: StarSport

Oba tima imaju dosta toga zajedničkog iz prethodne sezone, do titula su stigli posle dramatičnih završnica, a oba su ostala i bez trenera. Međutim, dok je Partizan u seriji od 36 utakmica bez poraza, Budućnost je dobila svega četiri meča u 2017.

Budućnost je u 33 kola prošle sezone ostvarila 17 pobeda uz deset poraza, te zabeležila gol razliku 52:28. Međutim, plavo-beli su u poslednjih 15 kola ostvarili svega tri pobede. Uspeli su da ispuste čak 11 bodova prednost sa polusezone nad tada prvim pratiocem Mladošću, a 20 u odnosu na Zetu.

Prvi meč igraće se 11. ili 12 jula u Beogradu, dok je revanš 18. ili 19. u Podgorici.

Jedan gol doneo titulu

Tri prvoplasirana tima su proteklu sezonu u Crnoj Gori završila sa istim brojem bodova – 57, ali je titula posle kontroverzne odluke Disciplinske komisije FSCG pripala Budućnosti.

Kolo pre kraja šampionata navijači Budućnosti su prekinuli gradski derbi protiv Mladosti, pri vođstvu rivala 1:0. S obzirom na slične incidente iz prošlosti, kada su Zeta i Lovćen kažnjavani oduzimanjem bodova, slično se očekivalo i u ovom slučaju.

Međutim, kažnjena je samo službenim porazom 3:0, pa su u poslednje kolo Budućnost, Zeta i Mladost ušli sa po 54 boda. Budućnosti je bila potrebna samo pobeda nad Jedinstvom da obezbedi krunu, i sa 4:1 to je uspela.

Budućnost je osvojila titulu iako je na terenu osvojila šest bodova manje od Zete, ali je iskoristila kaznu rivala iz Golobovaca. "Plavi" su u međusobnom trouglu sa Mladošću i Zetom imali najbolji učinak zahvaljujući samo jednom golu!

Budućnost je imala pobedu više u tri meča protiv Mladosti (1:0, 2:1, 0:3), isti skor sa Zetom (1:0, 1:1, 0:1), koja je imala isti učinak u međusobnim duelima sa Mladošću (0:0, 1:0, 0:1).

Tako je ovaj podgorički tim stigao do treće titule šampiona Crne Gore, prve od 2012. godine, a u ponedeljak mu je žreb dodelio starog rivala iz bivših zajedničkih država Partizan ta konkurenta u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Golgeteri u četvrtoj deceniji nosioci igre

Budućnost je titulu osvojila pod vođstvom Miodraga Vukotića koji je tokom sezone najčešće koristio sledeće igrače: Miloš Dragojević – Luka Mirković, Risto Radunović, Momčilo Raspopović, Nikola Vukčević – Ivan Pejaković, Deni Hočko, Miloš Raičević – Radomir Đalović, Goran Vujović, Milan Vušurović.

Osim njih su skoro pa redovni u rotaciji bili defanzivci Filip Mitrović, Danilo, Marković i J Simović, vezisti Velizar Janketić i D. Camaj, te napadač Milan Vušurović.

Na klupi plavo-belih je sada Dragan Kažić. Kažić ima 55 godina, a pre Budućnosti, što kao prvi trener što kao pomoćnik, radio je na Islandu u ekipama IBV, Valur i Vikingur. U Podgoricu ga je doveo Miroljub Ostojić, sportski direktor "plavih", s kojim je sarađivao u stručnom štabu Hajduka iz Kule.

Po dolasku u podgorički klub rekao je da želi ofanzivan fudbal svoje ekipe sa visokim presingom. Kažić je do sada u Budućnost doveo dva pojačanja – stigli su reprezentativni golman iz Dečića Milan Mijatović, te napadač iz Sutjeske Milan Vlaisavljević.

"Želim Partizan, i to iz dva razloga. Prvi je što ne bismo mnogo putovali do Beograda, a drugi zato što mislim da je to protivnik po meri i da bi bio spektakl u obe utakmice. Bile bi pune tribine. Ipak, Budućnost neće biti favorit", rekao je uoči žreba Kažić.

Najbolji strelac tima bio je iskusni golgeter Goran Vujović sa 12 golova, jedan manje dao je bivši reprezentativac i pre 17 godina kratko prvotimac Crvene zvezde Radomir Đalović, dok je devet dodao 23-godišnji krilni fudbaler Milivoje Raičević.

"Naš trener je želeo Partizan, a želeli smo ga i mi. Atraktivan protivnik, jak, ali nismo bez šansi. Daćemo sve od sebe, to je sigurno. Radujemo se utakmicama i punom stadionu. Ulogu favorita će morati da pokažu na terenu, to je jedino mjerilo. Iza njih je sjajna sezona, ali mi smo prošle godine na evropskoj sceni pokazali da nemamo komplekse. Svi su mislili da će Genk lako da nas savladala, a umalo nismo napravili senzaciju", rekao je Đalović.

Istorija na strani Partizana

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Partizan i Budućnost imaju bogatu zajedničku prošlost, do sada su imali 82 međusobna susreta, a crno-beli su daleko uspešniji sa 53 pobede, naspram 13 Podgoričana, od čega tek dve u Beogradu.

Poslednji put su se sastali 6. maja 2006. u Beogradu kada je Partizan slavio sa 3:0 u poslednjem kolu tadašnje lige Srbije i Crne Gore. Crno-beli su i na poslednjem gostovanju u Podgorici osvojili sva tri boda, minimalnim rezultatom 3. decembra 2005. Ukupno gledano, Partizan je dobio poslednjih deset susreta protiv Budućnosti.

Veliki broj igrača je tokom svoje karijere iz Budućnosti prešao u Partizan, posebno treba istaći imena Predraga Mijatovića, braću Branka i Dragoljuba Brnovića, Damira Čakara, Mladena Božovića, Nikolu Vujovića, a trenutno su u Humskoj Marko Janković i Nebojša Kosović, crnogorski reprezentativci.

Podgoričanima kratko traje evropsko leto

Foto: EPA/JEPPE MICHAEL JENSEN
Foto: EPA/JEPPE MICHAEL JENSEN

Budućnost se nije mnogo zadržavala u evropskim kupovima od osamostaljenja Crne Gore. Prošle sezone je eliminisana u drugom kolu kvalifikacija od belgijskong Genka sa 4:2 na penale, nakon što su oba tima slavila pobede kod kuće sa 2:0.

Prethodno je Budućnost eliminisala makedonski Rabotnički. Najuspešnije leto je imala 2010. kada je stigla do treće runde kvalifikacija za LE, a bolji je tada bio Brondbi.

U poslednjem nastupu u kvalifikacijama za LŠ, plavo-beli su eliminisani na prvom stepeniku, u drugom kolu od poljskog Šljonska sa 2:1, uprkos pobedi kod kuće u revanšu sa 1:0.

"Grobari" vs "Varvari"

Foto: ABA/Budućnost VOLI
Foto: ABA/Budućnost VOLI

Osim na terenu, u ovom dvomeču će biti vatreno i na tribinama. Navijači Partizana "grobari" i najvernije pristalice Budućnosti "varvari" su često tokom istorije imali žestoke sukobe, a posebno od razilaska dve zemlje.

U prethodnih 12 godina su ti obračuni bili isključivo na košarkaškim utakmicama, pa nema sumnje da će oni koji više vole "bitku" na fudbalskim tribinama iskoristiti maksimalno ovaj duel.

Međutim, ne treba zaboraviti ni ogroman broj navijača koje Partizan ima u Crnoj Gori, među kojima se posebno ističu omraženi podgorički rivali Nikšićani, pa je sigurno da crno-belima neće nedostajati podrška na stadionu Pod Goricom u revanšu 18. ili 19. jula. Stadion Budućnosti ima kapacitet 15.000 mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu