Tehnološki višak NBA bez kog Evropa ne može

Bez obzira na sav kvalitet koji poseduju evropski košarkaši, nivo ove igre na našem kontinentu, posebno u Evroligi, ne bi bio ni približan aktuelnom da nema američkih igrača.

Evropa
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Kvalitetni Amerikanci su uvek bili najtraženija roba na tržištu igrača, pa su često ekipe koje su uspevale da najbolje proberu posle jesenje selekcije pred početak NBA lige, umnogome svoj kvalitativni učinak u sezoni bazirale upravo na njima.

Retko koji košarkaš iz SAD je u Evropu stigao sa već izgrađenim renomeom, mahom su ga upravo na “Starom kontinentu” sticali, i predstavljali najveće zvezde ove igre.

Takav je slučaj i sa aktuelnim Amerikancima u Evropi, koji su nosioci igre najboljih ekipa na našem kontinentu, iako za njih nema mesta u NBA.

Duga je lista Amerikanaca koji se ističu svojim nastupima u Evropi ove sezone, mi smo pokušali da izdvojimo desetak najboljih, iako je još nekoliko njih moglo da se nađe na ovoj listi.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Kris Singlton (Panatinaikos)
krilo/centar, 203cm, 1989.
12,2p, 5,9sk, 1,1as, 1,1uk, 1,1bl

Jedno od prošlosezonskih otkrića takmičenja. Dolaskom u Evropu promenio je poziciju na koju je navikao tokom tri godine u NBA. Umesto "sidraš" u PAO je dobio ulogu pokretljivog visokog igrača koji često preti i sa poludistance i otvara prostor. Slično je i u odbrani gde ne beži od preuzimanja bekova rivala. Iako je poprilično neiskusan kada je u pitanju evropska košarka, više je nego bitan šraf u sistemu grčkog velikana.

Entoni Rendolf (Real Madrid)
centar, 211cm, 1989.
10,5p, 5,4sk, 1,1as, 1,1bl

U izuzetno kvalitetnom timu sa velikom rotacijom igrača, jedini je "kralj" uz Serhilja Ljulja sa dvocifrenim prosekom poena u EL i prvi skakač najboljeg tima regularnog dela sezone. Jedan od retkih centara podjednako kvalitetan u oba reketa. Najopasniji kada je okrenut košu, podjednako upotrebljiv u pik-en-rol, pik-en-pop situacijama i šutu sa distance. Odličan skakač, sjajan kradljivac, igrač sa pregledom igre na kojem mu mogu zavideti mnogi evroligaški plejmejkeri. U timu koji svoju igru bazira na snažnoj odbrani, sjajno doprinosi u svim parametrima igre.

Brajant Danston (Anadolu Efes)
centar, 203cm, 1986.
10,6p, 6,2sk, 1,1bl

Iako je po centimetrima daleko od svoje pozicije, Danston se odavno ustoličio kao jedan od boljih centara u Evropi. Tu se pre svega učvrstio sa dve nagrade za najboljeg defanzivca. Specijalista za pik-en-rol, vrlo moćan u završnici. Igrač koji daje maksimum kada u ekipi ne funkcioniše sve potpuno. Kada je Efes krenuo na sve ili ništa zbog plej-ofa, podigao je svoj nivo igre i bio jedan od nosilaca igre u seriji od osam pobeda u devet mečeva. Ako bude unapredio skakački parametar i igru leđima, teško ko će moći da mu parira.

Majk Džejms (Panatinaikos)
bek, 185cm, 1990.
12,7p, 2,8as, 1,4sk, 1uk

Dinamičan bek sa eksplozivnim prvim korakom, izuzetnom brzinom i nepresušnom energijom. Fantastičnu sezonu u Baskoniji je naplatio bogatim ugovorom u Panatinaikosu. Podjednako koristan i kao plejmejker i kao glavni šuter, neprestana je opasnost za protivničke odbrane u tranziciji. Osim toga, konstantno unapređuje svoje mogućnosti. Vrlo posvećen i u odbrani, često se ističe krađom lopti. Jedan od najboljih kombo bekova u ligi koji tek treba da dostigne svoj vrhunac.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Tajriz Rajs (Barselona)
bek, 185cm, 1987.
12,8p, 4,9as, 1,6sk, 1,1uk

Rudar! Tipičan igrač koji svoj put ka vrhu krči napornim radom i zalaganjem za ekipu. Iz sezone u sezonu sve bolji i bolji, kompletniji, pouzdaniji. Pravi lider sa nepresušnim izvorim inspiracije za različite završetke akcija. Zna kako da "probije" odbranu, ima probojnost, odličan "flouter", te izuzetna opasnost sa trojke. Ono što ga posebno čini opasnim je što je unapredio svoju kreativnost i reakciju u bitnim momentima. Davno je dokazao da ima ono što je potrebno da reši velike utakmice. Nažalost po njega, bez prave podrške u aktuelnom timu Barse.

Šejn Larkin (Baskonija)
bek, 180cm, 1992.
12,9p, 5,7as, 2,8sk, 1,4uk

Jedan od najinteresantnijih igrača u EL ove sezone. Posle tri godine lutanja po NBA kroz Teksas i Njujork, skrasio se u Baskiji. Iako vrlo nizak, izuzetno je snažan i eksplozivan. Poseduje prirodni instinkt za šut, opasan i sa distance i u proboju kroz odbranu, vrlo sposoban da završi napad pored mnogo viših rivala koristeći pre svega svoju brzinu. Još na koledžu se dokazao kao izuzetan kreator, a za svoju visinu je impresivan i u skoku. Čovek koji zaslužuje maksimalnu pažnju rivala i publike.

Derik Braun (Anadolu Efes)
krilo, 201cm, 1987.
13p, 5,7sk, 2,3as, 1uk

Prošle godine se uklopio u sivilo celog tima, dok je ove jedna od retkih svetlih tačaka u istom. Iako je daleko od brojeva koje je beležio u Lokomotivi Kubanj, i dalje je jedan od najopasnijih napadača u EL. Izuzetno kvalitetan igrač podjednako koristan u napadu i odbrani. U trenutku kada je njegov tim konstantno oscilirao, povukao ga je napred i svojom konstantnošću bio možda i ključni faktor napretka do plej-ofa sa osam pobeda u devet mečeva.

Endru Gaudlok (Makabi)
bek 191cm, 1988.
17,3p, 2,9as, 2,6sk

Fantastičan šuter, možda i najbolji u ligi, što je odavno dokazao. Mašina za koševe prebogatog šuterskog arsenala. Smrtonosan sa trojke, težak za čuvanje, vrlo opasan i u prodoru ka košu. Vrlo brz s izuzetnom sposobnošću nagle promene pravca kretanja uz besprekornu tehniku. Sve ono što se očekuje od jednog američkog beka. Igrač neizmernog talenta koji je sposoban da s lakoćom ubaci 30+ poena i postigne desetak trojki na utakmici. Ono što mu predstavlja problema u Evropi je što mu je nekad teško da se podredi timu, voli da solira, što mnogi treneri ne prihvataju, što je verovatno bio i razlog njegove kratke epizode kod Željka Obradovića i Feneru. Tu možda i treba tražiti razlog užasne sezone Makabija dok ima trećeg strelca takmičenja.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Bred Vonamejker (Darušafaka)
bek, 193cm, 1989.
16p, 4,7as, 3,3sk, 1,6uk

Već na derbiju u Evropi je bio izuzetan, pa je lako našao bogato uhlebljenje u Turskoj u tekućoj. Vrlo dinamičan bek sa još dosta prostora za napredak u igri. Svoj kvalitet bazira na atletskim sposobnostima i eksplozivnosti, uz odličan šut za tri poena, iako mu fali koji kvalitativni stepen više u tehnici i procentu. Jedan od najboljih skakača među bekovima, odličan kradljivac lopti sa neizmernim uticajem na ekipu. Čovek koji je bio potreban Dejvidu Blatu da ispuni ciljeve ambicioznog istanbulskog tima.

Ekpe Judo (Fenerbahče)
centar, 208c, 1987.
12p, 7,4k, 1,9as, 2,2bl

Ključni igrač Fenera na putu ka finalu prošle sezone, Judo u tekućoj sezoni beleži još bolju statistiku nego prethodne. Za razliku od većine zemljaka nije mu mnogo trebalo da se prilagodi evropskom sistemu igre po dolasku iz NBA. Skoro pa momentalno je uspostavio svoju dominaciju u reketu. Ono što ga krasi je visok arsenal "oružja" koji poseduje – efikasan u završnici napada, kako iz samog reketa tako i sa poludistance, savršen partner za pik-en-rol, lider u odbrani. Izuzetan bloker i čuvar obruča. Kompletan paket što bi rekli Amerikanci, što je retkost za današnje visoke igrače.

Kit Lengford (UNIKS)
bek, 193cm, 1983.
22,1p, 3,7as, 3,5sk

Bez sumnje najbolji Amerikanac u Evropi. Najbolji strelac Evrolige iz 2014, što će verovatno ponoviti i u tekućoj sezoni, bez sumnje bi bio MVP sezone da je njegov tim iole konkurentan. Na njegovu žalost, nije imao dovoljno dobru podršku u limitiranoj ekipi UNIKS što je verovatno umnogome ograničilo i njegove mogućnosti. Vrlo harizmatičan igrač, specijalista za igru "jedan na jedan", košarkaš zbog koga navijači dolaze na utakmice i vole ovaj sport. Na 19 od 29 utakmica je postigao više od 20 poena, skoro na 40 odsto u šutu za tri. Čovek koji će uprkos godinama na leto biti vrlo tražena roba u Evropi.

A. Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu