Ibra, Okoča, Kembel – ko je najbolje besplatno pojačanje PL?

Zlatan Ibrahimović stigao je letos u Mančester Junajted, a iako ima 35 godina, brzo je postao ključni napadač "Crvenih đavola".

Engleska
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Iskusni Šveđanin je na svom debiju u Premijer ligi postigao 15 golova, a u svim takmičenjima čak 24.

Ibrahimović je bez sumnje jedno od najjačih pojačanja u istoriji PL kada su u pitanju besplatni transferi, ali da li je najbolji?

Engleski portal Dejli mejl (Daily Mail) napravio je listu desetorice igrača koji su posle dolaska bez odštete imali najveći doprinos svojim klubovima.

10. Mark Švarcer (Midlzbro – Fulam)

Sada 44-godišnjak, dvostruki uzastopni šampiona sa Čelsijem i Lesterom, bez odigranog minuta, 2008. je prešao iz Midlzbroa u Fulam i tokm pet sezona blistao na Krejven Kotidžu. Tokom njegove ere Fulam nije bil slabije plasiran od 12. pozicije, a čim je otišao ispali su iz PL.

9. Kevin Dejvis (Sautempton – Bolton)

Igrao je za Česterfild, Sautempton (dvaput), Blekburn i Milvol, pre dolaska u Bolton 2003. Postao je otkrovenje Sema Olderdajsa i ključni igrač tima sa Ribok stadiona tokom deset godina, odigravši u svakoj sezoni najmanje 30 mečeva. Sa 67 pogodaka je ubedljivo najbolji strelac kluba u PL.

8. Demba Ba (Vest Hem – Njukasl)

Nakon što nije prošao medicinski pregled u Stouku, Ba je odigrao sjajnu polusezonu u dresu "čekićara", ali ih nije spasao eliminacije. Njukasl je to iskoristio i doveo ga bez odštete, a on je tokom 18 meseci postigao 29 golova na 51 utakmici. Iako nije spojio dve cele sezone na Sent Džejms Parku, među deset je najboljih strelaca "svraka" u PL.

7. Mihael Balak (Bajern – Čelsi)

Kada je stigao na Stamford Bridž Balak je već imao reputaciju jednog od najboljih veznih igrača na svetu. Sa Bajerom i Bajernom je igrao finala Lige šampiona, a onda je prešao u Čelsi. Već u prvoj sezoni "plavci" osvajaju oba Kupa, a tokom četiri godine na "Bridžu" postigao je 25 golova na 150 utakmica, te osvojio PL na oproštaju.

6. Đanluka Vijali (Juventus – Čelsi)

Kada je stigao 1996. na Bridž Vijali je bio istinska zvezda, sa trofejom Lige šampiona u rukama. Nije postigao previše golova u plavom dresu, 40 na 78 utakmica, što je daleko od najboljih strelaca londonskog kluba, ali je pomogao Čelsiju da osvoji prvi trofej posle 25 godina, i jedno vreme bio i menadžer. Njegov uticaj se i dalje oseti u klubu.

5. Gari Mekalister (Koventri – Liverpul)

Sa 35 godina bio je daleko od svoje najbolje forme, kada ga je Žerar Ulije doveo na Enfild 2000. Sa poslednjom titulom osvojenom pre skoro deset godina u dresu Lidsa, bio je to više nego čudan potez francuskog stručnjaka. Međutim, Mekalister je bio briljantan u debitantskoj sezoni, odigrao je 49 utakmica i pomogao "redsima" da osvoje čak pet trofeja, uključujući i Kup UEFA, gde je postigao jedini gol u pobedi nad Barselonom u polufinalu. Penzionisao se posle dve sezone i postao legenda kluba.

4. Rud Gulit (Sampdorija – Čelsi)

Možda i veće ime od Vijalija koje je stiglo u Čelsi iz Italije. Bio je šampion Evrope sa Holandijom, a dvostruki s Milanom. Drugi u izboru za igrača godine iza Erika Kantone u svojoj prvoj sezoni u Engleskoj, te prvi strani menadžer koji je osvojio FA Kup, pomogavši Čelsiju da se transformiše u moderan klub kakav je danas.

3. Zlatan Ibrahimović (PSŽ – Mančester Junajted)

Dejli Mejl je Ibrahimovića stavio na treće mesto, iako je prvi 35-godišnjak koji je postigao najmanje 15 golova u PL. Tako je ućutkao sve kritičare koji su sumnjali da može da igra bitnu ulogu na Old Trafordu, posebno što u karijeri nikad nije igrao na Ostrvu, a bio je šampion Holandije, Italije, Španije i Francuske. Sa četiri gola u prva tri meča je odmah pokazao zašto ga zovu "Ibrakadabra", ali se tu nije zaustavio. Prošle sedmice je het-trikom srušio Sent Etjen u Ligi Evrope, a u nedelju odveo Junajted u četvrtfinale FA Kupa. Još će se pisati o njemu.

2. Džej-Džej Okoča (PSŽ – Bolton)

Mađioničar iz Nigerije je jedno od najatraktivnijih imena koje je igrao u Premijer ligi. Još jedan pogodak "Big Sema" i svojevremeno najskulji afrički fudbaler (PSŽ ga platio 10 miliona funti 1998) bio je nosilac igra Boltona uz Ivana Kampa, Fernanda Jera i Jurija Đorkaefa koji su klub tri sezone u nizu dovodili do tri najbolje ekipe u PL. Senzacionalni driblinzi, fantastični centaršutevi, spektakularni pogoci, bili su zaštitni znak Okoče. Igrač koga su voleli i protivnički navijači.

1. Sol Kembel (Totenhem – Arsenal)

Jedini štoper na listi i bez sumnje najbolje besplatno pojačanje u istoriji PL. Uzdrmao je London kada je 2001. napustio Totenhem i prešao u redove najvećeg rivala iz severnog dela grada. Odmah je postao stub odbrane "čikićara" i jedano od ključnih igrača u zlatnoj eri tima s kojim je dva puta bio šampion i igrao prvo finale LŠ u istoriji Arsenala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.