Kažu da je bolji od Dražena...

Odavno evropska košarka nije bila "zaluđena" za nekog klinca kao što je za 17-godišnjeg Luku Dončića. Momak iz Ljubljane je u poslednjih nekoliko nedelja u dresu Real Madrida najavio spektakularnu karijeru.

Španija
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Statistika u EL 2016/2017: 6,9 poena, 63,2% za dva, 34,6% za tri, 3,2 skokova, 2,5 asistencija

Već godinama se najavljuje njegov dolazak na veliku scenu, debitovao je prošle sezone, ali niko nije očekivao da će već sada biti toliko dominantan.

Pred početak tekuće sezone u Evroligi, u kratkoj analizi Reala istakao sam da bi ova sezona trebalo da predstavlja Dončićev proboj, ali iskreno, ni ja nisam očekivao ovakav.

Jedanaest poena odmah na premijeri protiv Olimpijakosa, uz pet skokova, potom 15 Baskoniji uz četiri asistencije u trećoj rundi, pa 11 Galatasaraju u petom, a onda šlaga na tortu – 17 u košu Žalgirisa uz tri trojke, te po četiri skoka i asistencije.

U međuvremenu, postao je jedan od retkih igrača koji je u španskoj ligi na jednom meču imao 23 poena uz 11 asistencija i indeks korisnosti 34. Tako je opravdao poređenje sa Rikijem Rubiom čiji je rekord izjednačio, ali i najavio možda i veću karijeru od pleja Minesota Timbervulvsa.

S obzirom na poreklo i stil igre, kombinaciju umeća, fizikalija, inteligencije, kontroli lopte s obe ruke, odličnom skoku, raznovrsnom šutu, asistencijama, ukratko svestranošću, većina kaže – on je novi Dražen (Petrović).

Iako je još uvek dete, tinejdžer, poseduje izuzetnu unutrašnju snagu kojom odoleva svim izazovima i pritiscima, poput Dražena svojevremeno. Tehnički je svoju igru već doveo do visokog nivoa, fizički ne zaostaje za višegodišnjim profesionalcima.

Naravno, daleko je Dončić od jednog od najboljih evropskih igrača svih vremena, čoveka kojem se divila i NBA liga, ali krupnim koracima grabi ka tom idealu.

Pogađa, skače, dodaje, ali to nije njegova najveća snaga

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Statistika u Endesa ligi 2016/2017: 10,4 poena, 63% za dva, 43% za tri, 2,7 skokova, 2,1 asistencija

Dončić je ponikao u Union Olimpiji, a prvi put pažnju evropske javnosti privukao je u aprilu 2012. kada je na turniru uzrasta do 13 godina u Rimu postigao 54 poena uz 11 skokova i deset asistencija u finalu protiv Lacija.

Prethodno je te godine igrao protiv Reala i Barselone, kojoj je ubacio 20 poena, pa su Madriđani brzo reagovali i doveli ga pet meseci kasnija, kao 13-godišnjaka, potpisavši petogodišnji ugovor s njim.

Samo godinu dana kasnije već ga je hvalio prvi trener Reala Pablo Laso: "Vrlo je talentovan, zato je i došao kod nas. Ubrzo će postati prvotimac Reala i Slovenije. Ali još je dosta posla ispred njega".

Usledio je ekspresan napredak u U16 konkurenciji, brzo je promovisan u U18 tim, pre dve sezone i u rezervnu ekipu Reala, da bi prošle godine doneo Realu titulu juniorskog prvaka Evrope uz MVP priznanje posle nastupa protiv Crvene zvezde. Igrao je u konkurenciji sa dve godine starijim košarkašima.

"Za tako mladog igrača najvažnije je prilagođavanje. Dogovorili smo se odmah da krene da trenira sa malo starijim dečacima kako bi se uz njihovu pomoć lakše prilagodio životu u Madridu", rekao je jedan od prvih trenera koji je radio sa Dončićem u Realu Hose Luis Pičel.

Iste godine je postao najmlađi debitant u istoriji Reala u Endesa ligi sa svega 16 godina, dve meseca i dva dana starosti. Postigao je tri poena protiv Unikahe. Mlađi od njega na debiju u španskom prvenstvu bili su samo Riki Rubio i Angel Rebolo. Dobio je šansu i u Evroligi, a u međuvremenu je u Endesi imao i prvi meč sa dvocifrenim učinkom – 15 poena, 6 skokova, 4 asistencije protiv Bilbaa.

U međuvremenu je izabrao da igra za selekciju Slovenije, iako je imao i drugih ponuda, pre svega Španije, ali se pominjala i Srbija, pa ga sada prede sa velikim slovenačkim talentima, Sanijem Bečirovičem i Goranom Dragićem. Poređenja radi, Dragić je u njegovim godinama prešao iz Ilirije u Slovan, a danas je jedan od najboljih plejmejkera NBA lige.

U mlađim kategorijama Reala osvojio je sva moguća priznanja, na mnogim turnirima je bio najbolji igrač, strelac, skakač, asistent, iako su organizatori uveli više priznanja kako bi ih osvajali različiti dečaci. Međutim, on ih je sve kupio. Sa 16 godina obarao je rekorde 17-godišnjeg Rubija.

"Sećam se finala kadetskog prvenstva, izabran je za najboljeg igrača, ali je bio veoma ljut jer smo izgubili od Barselone. Morali smo da usmerimo tu njegovu borbenost u pravom smeru, ali je uvek bilo jasno da je u pitanju rođeni pobednik", rekao je još jedan od njegovih bivših trenera Jejo Visente.

Bez obzira na to što je sposoban da napuni sve statističke kategorije, košarkaški stručnjaci kao njegovu najveću snagu ističu uticaj na tim. Kada Dončić igra dobro, igra i ceo tim. On nije igrač kojem je prioritet popunjavanje pomenutih statistika, već pobede i preuzimanje odgovornosti.

U svakom slučaju, imamo šansu da svedočimo razvoju jednog vrhunskog košarkaša od samog starta. Zvezda je odavno rođenja, pitanje je samo koliko će snažno zasijati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.