NFL – ko će naslediti Pejtona Meninga na tronu?

Petriotsi, Stilers, Kardinalsi, Sihoksi, Pekersi, neko šesti – ko će osvojiti novi Superboul? U noći između četvrtka i petka kreće nova NFL sezona, a konkurencija za titulu odavno nije bila toliko brojna.

SAD
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Među kandidatima nema branioca titule Denver Bronkosa, koji su u međuvremenu ostalli bez svog dugogodišnjeg zaštitnog znaka Pejtona Meninga koji se penzionisao, a Kolorado je napustila i njegova zamena Brok Osvajler, koj je zablistao tokom perioda u kojem Mening nije mogao da igra zbog povrede.

U NFL se polako stvara novi poredak, Pitsburg Stilersi se vraćaju u vrh, Arzona Kardinalsi dostigžu svoj vrhunac i imaju šansu da ispišu istoriju, ali su glavni favoriti ipak timovi koji dominiraju poslednjih nekoliko godina.

Kao i "uvek", Nju Ingland sa Tomom Brejdijem je neizostavni deo ove priče, Aron Rodžers želi da sa Grin Bejom potvrdi status verovatno najboljeg kvorterbeka u ovoj deceniji, a Rasel Vilson i Sijetl vide šansu u svojoj konzistentnosti.

Američka fudbalska konferencija (AFC)

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Sever – Opet je žestoka konkurencija u diviziji koju bi ove sezone trebalo da osvoji Pitsburg. Ben Rotlizberger ima na raspolaganju možda najbolji napad u ligi, a on bi u tandemu sa Antonijom Braunom trebalo da dominira. Iako nema Martavisa Brajanta, a Leveon Bel je suspendovan prva tri meča, Stilersi i dalje imaju moćan napad, uz značajno poboljšanu odbranu. Talentovani Stefon Tuit, Rajan Šezije i Bad Dapri garantuju 10+ pobeda. Glavni rival biće im Bengalsi koji imaju problema sa povredama u svojoj ofanzivnoj liniji, a sve zavisi od toga da li će Endi Dalton ostati zdrav. Prošle godine su imali 10-2 dok se on nije povredio. Ukolko se opet ne raspadnu na brzinu, Rejvensi predvođeni Džoom Flakom i Stivom Smitom starijim imaju potencijal za „vajld-kard“, ali dosta toga zavisi na kom nivou će biti konkurencija.

Istok – Nema sumnje u to ko je suvereni vladar ove divizije, pa se može pričati samo o tome koliko Petriotsi mogu u januaru. Iako Tom Brejdi neće igrati na prve četiri utakmice, Džetsi, Bils i Dolfinsi teško da mogu to da iskoriste jer bi i Džimi Grapolo trebalo da dobije bar tri meča kao Brejdijeva zamena. Nakon toga se vraća „vladar“ koji sa Robom Gronkovskim predstavlja jedan od najboljih tandema u ligi, a koji želi osvetu za prošlu sezonu. Bilsi bi nešto mogli da urade da nisu ostal bez Redžija Raglanda i Marsela Dareusa, ovako će opet gledati u leđa Petsima.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Jug – Ovde već nema pravila. Sva četiri tima su u konkurenciji za prvo mesto, s tim što neki imaju nešto veće šanse. Osvajler pokreće renovirani napad Hjustona kojem će trebati nešto vremena da se konsoliduje, ali bi posao trebalo da mu olakša raninbek Lamar Miler, a uz povratak oporavljenog i odavno zastrašujuće dominantnog Džej Džej Vata na čelo odbrane. Teksansi bi trebalo da budu broj 1. Ako jedna od najboljih odbrana u ligi bude na svom nivou, čeka ih lepa sezona. Za Indijanapolis je ključno da ofanzivna linija sačuva Endrua Laka od nasrtaja rivala i eventualnih povreda. Odbrana je Iks-faktor i kod Džeksonvila, dok će Tenesi pokušati da preko trčanja izbije u prvi plan, dok bi odbrana trebalo da bude na nivou odlične igre iz prošle sezone.

Zapad – Još jedna divizija u kojoj ne bi trebalo da bude mnogo pitanja u vezi sa prvim mestom, Kanzas Siti deluje najspremnije. Jedna od najefikasnjih odbrana uz sjajno trčanje Džamala Čarlsa, Čarkendrika Vesta i Spensera Vera garantuju desetak pobeda, a Aleks Smit je QB na koga svako može da se osloni. Endi Rid ulazi u četvrtu sezonu sa Čifsima i deluje spreman da utiče na novi poredak u ligi. Denver možda ima jednu od najboljih odbrana u ligi, što ga svakako ostavlja u borbi za diviziju, ali teško da će mu to biti dovoljno. Trevor Simijan i/ili Pekston Linč bi možda mogli da odigraju statistčki bolje nego Mening i Osvajler tokom prošle regularne sezone, ali autoritet na terenu je važan faktor. Odlazak Meninga je suviše veliki nedostatak koji se može nadoknaditi za svega pet meseci. Iz drugog plana bi mogao da iznenadi Ouklend čiji tandem Derek Kar-Amari Kuper dosta obećava u napadu, a Kalil Mek postaje velika zvezda. Veliki adut Džeka del Rija trebalo bi da bude prošireni roster pun mladih i „gladnih“ igrača. San Dijego je razočarao prošle sezone, ali teško da mogu ponoviti 4-12. Filip Rivers je jedan od najboljih kvorterbekova u ligi, a sada bi Čardžersi trebalo da mogu da se oslone i na odbranu. Ni plej-of nije nemoguć.

Nacionalna fudbalska konferencija (NFC)

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Sever – Osim što ima dominantnog kvorterbaka i sjajnu odbranu, Grin Bej ima i najjakši raspored u ligi. Osim toga, Džordi Nelson se vraća da olakša posao Rodžersu, te rastereti Edija Lejsija. Naravno, NFL je i dalje takmičenje u kojem najviše toga zavisi od kvorterbeka, a Pekersi imaju verovatno najboljeg. Minesota im je prošle godine preuzela tron, ima sjajno odbranu, ima sjajnog Adrijana Pitersona, ali je ptanje da li Sem Bredford može da nadoknadi izostanak Denija Bridžvotera koji je bio važna karika za mladu hvatačku liniju. Nikad ne treba otpisati Čikago Berse, ali oni i Detroit teško da mogu biti više od pukog učesnka.

Istok – Kao po navici, biće uzbudljivo. Dalas ima verovatno najtalentovaniji tim u divizji, Džajantsi ne mogu odigrali gore nego prošle sezone, Vašington će konačno od starta imati zdravog kvorterbeka, dok ni Filadelfiji ne nedostaje talenta, uz odličnu odbranu. Toni Romo će se eventualno vratiti i ako ruki Dak Preskot obavi solidno svoj deo posla do tada, to je glavni adut Kaubojsa, koji su neshvatljivo posrnuli nakon dobrog starta prošle godine. Dez Brajant i Ezekijel Eliot bi u napadu trebalo da nadoknade nedostatke odbrane. Džajantsi se pre svega uzdaju u tandem laj laj Mening-Odel Bekam mlađi, uz podršku Viktora Kruza i Sterlinga Šeparda, od kojih svaki može da skupi 1.000 jardi. Ipak, ključan faktor je odbrana. Ne može biti gora od prošle sezone, kada je bila najgora, a Njujorčan su tokom leta doveli nekoliko interesantnih pojačanja. Mening je i sa tako očajnom oranom imao deset pobeda, tako da... Redskinsi imaju jedan od najujednačenijih timova u divizji, a Kirk Kazins može da bude samo bolji nego prošle godine.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Jug – Može biti samo jedan. Vicešampon će imati jaču konkurenciju ove sezone, Panterse očekuje i teži raspored, ostali su i bez Džoša Normana, ali Karolina i dalje nema dovoljno opasnu konkurenciju. Preostala tri tima napreduju, ali su i dalje suviše daleko. Pantersi će teško opet stići do 15 pobeda, ali mlad i izuzetno talentovani tim je i dalje favorit. Kem Njuton iz godine u godnu izrasta u sve boljeg kvorterbeka, što obećava mogućnost Karolni da uspostavi dominantnu dinastiju poput Petsa ili Sihoksa. Ako je odlazak pomenutog Normana velik udarac, odbrana Pantersa je i dalje jedna od najboljih. Džejmis Vinston će značajno unaprediti Tampa Beja u odnosu na 2015, Džerald Mekoj i Lavonta David obećavaju dosta u odbrani, ali Baksi kaskaju jednu sezonu za Pantersima. Borba za „vajd-kard“ je njihov maksimalni domet, dok će Atlanta i Nju Orleans tražiti šansu iz senke.

Zapad – Trka udvoje. Svi vole kada napad blista, a Arizona ima jedan od moćnjih u ligi. Rekord po broju poena iz prošle sezone je znak da ovaj tim može daleko da dogura. Karson Palmer ima sve što mu je potrebno u napadu, a uz to, Čendler Džons bi sa odbranom trebalo da uspostavi neke nove kriterijume kada su u pitanju mečevi Kardinalsa. Sada osim toga što mogu da postgnu 40 poena, imaju i odbranu koja je sposobna da reši pitanje pobednika. Odlazak Maršona Linča je bolan, ali Sijetl je i dalje jak „kao zemlja“. Rasel Vilson je već u grupi elitnih QB-a, a ispred sebe ima izuzetno talentovanu hvatačku liniju, pojačanu povratkom Džimija Grejema. Osim toga, Kristijan Majkl i Tomas Rouls unose svežu krv u napad po zemlji, a nije potrebno trošiti reči na odbranu. Čeka nas žestoka borba dva tima, a „finale“ će biti u poslednjoj nedelji. San Francisko teško da može da ih ugrozi, Rems imaju potencijal za budućnost, ali će oni u centru pažnje biti pre svega zbog povratka u Los Anđeles.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

U plej-ofu bi trebalo očekivati Pitsburg, Nju Ingland, Hjuston, Kanzas Siti, Sinsinati i Denver iz AFC, te Grin Bej, Džajantse, Karolinu, Sijetl, Arzona i Minesota iz NFC.

Potencijalni obračuni u finalu AFC konferencije su Pitsburg – Nju Ingland, Nju Ingland – Kanzas Siti, Pitsburg – Kanzas Siti, ali mogu iznenaditi Hjuston, Sinsinati, pa što ne i Denver.

U borbi za tron NFC mogu se čekivati dueli Arizona – Grin Bej, Karolina – Grin Bej, Sijet – Karolina, Arizona – Karolina, Grin Bej – Sijetl, Sjetl – Arzona, ali nije nemoguće očekivati neki peti tim.

Što se tiče individualnih performansi, među kvorterbekovima najviše treba očekivati od Arona Rodžersa, Bena Rotlisbergera, Rasela Vilsona, Kema Njutna, kod hvatača od Antonija Brauna, Odela Bekama Junora, Roba Gronkovskog, a kod raninbekova su tu Adrijen Piterson, Tod Garli, Ezekijel Eliot...

Iz drugog plana bi trebalo da se na glavnu scenu vrate Džordi Nelson, Endru Lak, Ndamukong Suh, Džamal Čarls, Dez Brajant, Demarko Mari, Kinan Alen, Viktor Kruz.

Glavni aduti odbrana su Kalil Mek, Aron Donald, Džej Džej Vat, Tajran Matju, Patrik Piterson. Osim Elitoa, od rukija bi veliku ulogu trebalo da imaju još njegov saigrač iz Dalasa Dak Preskot, potom Brekston Miler, Sterling Šepard u napadu, a u odbrani Majls Džek, Džejlen Ramzi, Brendon Vilijams, Vernon Hargrevs, Dion Džons, Keni Klark, Karl Džozef...

Nova NFL sezona počnje u noći između četvrtka i petka reprizom poslednjeg Superboula između Denver Bronkosa i Karolina Pantersa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.