Bitka za Rusiju

Ispred nas je novi kvalifikacioni ciklus, 13 meseci tokom kojih će se 55 evropskih reprezentacija boriti za 13 mesta UEFA na Svetskom prvenstvu 2018. godine.

Evropa
Podeli
Foto: EPA/SRDJAN SUKI
Foto: EPA/SRDJAN SUKI

Domaćin sledećeg Mundijala je Rusija, koja je kao organizator automatski obezbedila učešće, a ostali timovi će se nadmetati kroz devet grupa.

Pobednici grupa će se plasirati direktno na SP, a pridružiće im se još četiri selekcije koje dobiju dvomeče baraža u kojem će učestvovati osam drugoplasiranih timova. Svi učesnici biće poznati 14. novembra 2017.

Kao što smo već navikli, i naša reprezentacija će se boriti za završni turnir. Srbija je u Grupi D sa Velsom, Austrijom, Irskom, Moldavijom i Gruzijom.

Već godinama srpski fudbaleri ne uspevaju da prođu kvalifikacije, u ovom veku su učestvovali samo na dva, u oba slučaja to su bili Mundijali, 2006. i 2010.

Jedina novina u ovim kvalifikacijama u odnosu na prethodne su dva nova učesnika, Gibraltar, koji je debitovao u borbi za EURO 2016. prethodnih godina, te samoproglašena Republika Kosovo, koja je mimo statuta dobila članstvo u UEFA, a potom i FIFA.

Grupa A: Holandija, Francuska, Švedska, Bugarska, Belorusija, Luksemburg

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Vremena se menjaju, generacije smenjuju, tako da posle dosta vremena Holandija više nije selekcija od koje se strepi u fudbalu. "Oranje" prolazi kroz težak period tranzicije koja je loše počela nakon Mundijala 2014. Debakl u kvalifikacijama za EURO 2016. najavio je teške godine za “lale”, a pripremni mečevi ovog leta su pokazali da im neće biti lako ni u borbi za Rusiju.
Zbog toga je apsolutni favorit grupe vicešampion Evrope Francuska, tim koji bi u narednim godinama tek trebalo da dostigne vrhunac i na SP 2018. se bori za titulu.

Predvođeni najskupljim fudbalerom svih vremena Polom Pogom, uz nekoliko izuzetno talentovanih igrača, među kojima se pre svih ističe možda čovek koji bi mogao da obori Pogbin rekord Antoan Grizman, "trikolori" bi, ako ne bude neočekivanih momenata, trebalo da se "prošetaju" do Rusije.

Tako bi najzanimljivija borba u ovoj grupi trebalo da bude bitka za drugu poziciju i baraž, a Holandija se ni tu neće tako lako izboriti, jer Švedska i Bugarska svakako nisu timovi koji se smeju potceniti, iako i oni imaju više problema nego aduta.

Tu se pre svega misli na Šveđane koji su ostali bez svog dugogodišnjeg vođe Zlatana Ibrahimovića. U trećem planu će biti Belorusija i Luksemburg, iako tim sa istoka Evrope zna da bude veoma nezgodan rival, posebno na svom terenu.

Grupa B: Portugal, Švajcarska, Mađarska, Farska Ostrva, Letonija, Andora

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Logično, favorit broj 1 je aktuelni prvak Evrope Portugal, predvođen jednim od najboljih igrača svih vremena Kristijanom Ronaldom. Uspeh u Francuskoj bi trebalo dodatno da utiče na samopouzdanje Portugalaca koji nisu oduševili blistavom igrom na EURO, ali su pokazali da znaju da pobeđuju.

To ih je pre Francuske godinama krasilo upravo u kvalifikacijama za velika takmičenja, pa ni sada ne bi trebalo da omanu, bez obzira što će svakako kao i uvek tu biti dosta oscilacija.

Međutim, na terenu im sigurno neće biti lako jer su u grupi još dva, i to prilično dobra, učesnika proteklog EP. Švajcarci imaju dosta talenta u svojoj ekipi, koji bi mogao da "eksplodira" i donese možda i neki neočekivani rezultat. Mađarska je oduševila u FR tokom juna, posebno u meču upravo sa Portugalom kada su tri puta vodili, ali na kraju nisu uspeli da slave.

Farska Ostrva, Letonija i Andora su potpuni autsajderi, pa je logično očekivati borbu ranije pomenutog trija za prva dva mesta, pre svega Švajcarske i Mađarske za baraž, naravno, pod pretpostavkom da je Portugal već viđen kao direktan putnik u Rusiju.

Grupa C: Nemačka, Češka, Severna Irska, Norveška, Azerbejdžan, San Marino

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Sve je jasno, Nemci su favoriti bez trunke sumnje. Nisu se proslavili na EP, ali i dalje imaju jednu od najboljih selekcija na svetu.
Odlazak Bastijana Švajnštajgera neće previše poremetiti tim Joakima Leva, koji će možda vremenom više šanse davati mlađim adutima, a glavno pitanje je ko će mu predvoditi napad, jer je to bio najveći problem u Francuskoj.

Određena "podešavanja" i "šminka" bi trebalo da vrate "Elf" na očekivani nivo i lagan put ka Rusiji gde će braniti trofej osvojen u Brazilu pre dve godine.

Teško je reći da će imati nekog “glavnog” rivala, Česi su bili na EP ali nisu oduševili, Severni Irci su velikom borbenošću i disciplinom privukli dosta simpatija, ali teško je očekivati da mogu ponoviti sličan podvig.

Norveška je daleko i od tog nivoa, ali Skandinavci često znaju da iznenade. Azerbejdžan će pokušati da na svom terenu zagorča život nekom od favorita, dok se od San Marina ne očekuje apsolutno ništa.

Grupa D: Vels, Austrija, Srbija, Irska, Moldavija, Gruzija

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Srbija. Volimo je, obožavamo, navijamo, čekamo, brinemo, strepimo, često se razočaramo. Suviše često. Sledi novi krug. Ništa lakši nego ranije. Nijedan rival nije apsolutni autsajder, čak i najslabiji timovi po rangu Moldavija i Gruzija nisu naivni.

Pored toga, konkurencija za put u Rusiju je žestoka, iako tu nema neke elitne selekcije, Vels, Austrija i Irska su timovi u najmanju ruku u rangu sa Srbijom, a prema rezultatima prošlih godina i daleko iznad.

Šta reći o Velšanima koji su na EP ovog leta savladali Belgiju 3:1 i igrali polufinale, ili za Austrijance koji su glatko osvojili svoju grupu u prošlim kvalifiacijama. Irci možda po imenima nisu Englezi, ali po rezultatu su svakako velika pretnja.

Godine razočaranja učinile su da navijače apsolutno nezainteresovanim za još jedan "novi početak" sa novim selektorom. Tim "Orlova" je pun evropskih zvezda, ali su nas odavno naučili da to ništa ne znači.

Naravno, pratićemo, bodriti, nadati se, ali s obzrom da su nas odavno razočarali, očekivanja nisu velika. Tako da "Orlovi" mogu samo da prijatno iznenade.

Grupa E: Rumunija, Danska, Poljska, Crna Gora, Jermenija, Kazahstan

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Još jedna grupa bez izrazitog favorita u kojoj su četiri selekcije ravnopravni kandidati za prva dva mesta, a u kojoj i preostala dva tima mogu da naprave dosta pometnje.

Na papiru najkvalitetnija selekcija je svakako Poljska, učesnik prethodnog EP ima sjajan napadački tandem Robert Levandovski-Arkadijuš Milik uz još nekoliko izuzetno talentovanih igrača iza njih.

Danska bi sa Eriksenom, Hejbjergom, Kornelijusom, Fišerom, Kjaerom, Vestergardom trebalo da im bude uz rame, ali često su Skandinavci znali da zakažu i razočaraju.

Rumuni su takođe bili na EP, bili čvrst orah, ali nisu ni oduševili. Najveća nepoznanica je Crna Gora, ima dosta uspona i padova tokom godina, kao i Srbiji tek jako ime zna da izvuče maksimum iz tima, pa je teško prognozirati šta može ekipa Ljubiše Tumbakovića.

Jermenija i Kazahstan ovde imaju statuse “autsajdera”, ali mi najbolje znamo koliko su ove selekcije “bezopasne”, posebno na svom terenu.

Grupa F: Engleska, Slovačka, Škotska, Slovenija, Litvanija, Malta

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Englezi kreću ispočetka. Novi selektor znači i novi sistem. Sem Olerdajs ima dovoljno iskustva i autoriteta da se nosi sa zvezdama iz Premijer lige koje su u Francuskoj najavile bolje dane, a onda su opet razočarale u ključnom trenutku.

Neće tu biti mnogo promena, gro tima je isti iz Francuske, ali Olerdajs sigurno ima drugačije viđenje od Roja Hodžsona. Pre svega treba očekivati rotacije u odbrani i veznom redu, dok je za napad sve jasno, Hari Kejn je prva opcija, glavna podrška na terenu će mu biti kapiten Vejn Runi, dok će drugi adut pred golom biti Džejmi Vardi.

Konkurencija na papiru nije baš najopasnija, a glavni takmac za prvo mesto trebalo bi da bude nezgodna Slovačka. Pre nešto više od dva meseca su remizirali sa "Gordim Albionom" na EP, što jasno govori šta može da se očekuje od njihvih duela.

Škoti pokušavaju da se vrate bar u zlatnu sredinu evropskog fudbala, ali ispred njih je još dosta posla. Slovenci kao i većina eks-Ju timova imaju potencijal, imaju i talenat, ali se nikad ne zna šta i koliko zaista mogu, posebno u tako dugom vremenskom rasponu.

Litvanija i Malta ne bi trebalo nikome da naprave problem.

Grupa G: Španija, Italija, Albanija, Izrael, Makedonija, Lihtenštajn

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Toliko grupa bez elitne selekcija, a u ovoj dve. Španci i Italijani nisu na svom vrhuncu, ali su reprezentacije od kojih se uvek mogu očekivati pobede.

Nema sumnje da će se između njih voditi direktna borba za prvo mesto, da će slabiji tim u međusobnom obračunu morati u baraž, što znači da su ostale selekcije tu čisto da “popune mesto”.

Španci su pre nekoliko dana u Briselu pokazali da se vraćaju na veliku scenu, dok su Italijani razočarali protiv Francuske u Bariju, ali ko još sme da otpiše “Azure”?

Albanija iza sebe ima istorijsko učešće na EP, ali teško je očekivati da će im se opet kockice složiti kao pre koju godinu kada su bili u grupi sa Srbijom.

Svakako neće moći da ponove slučaj “dron”, mada im potencijal i za to donosi susret sa Makedonijom. Biće napeto, vrelo, nažalost verovatno i problematično, ali teško da će odlučivati o bilo čemu drugom osim o međusobnom "ko je bolji u selu".

Izrael takođe teško da može da napravi neki problem Špancima i Italijanima, dok će Lihtenštajn služiti kao dobar sparing partner svim selekcijama.

Grupa H: Belgija, BiH, Grčka, Estonija, Kipar, Gibraltar

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Belgija je razočarala na EURO, kao druga selekcija na rang listi FIFA bila je jedan od glavnih favorita u Francuskoj, a stala je već u četvrtfinalu.

Poraz od Velsa je koštao posla Marka Vilmotsa, koga je zamenio Španac Roberto Martines. Njegov prvi selektorski posao nije počeo najbolje, njegovi zemljaci su lako nadigrali "Crvene đavole" u već pomenutom prijateljskom meču u Briselu.

Ipak, tim koji mu je na raspolaganju ima u sebi ogroman potencijal, a upravo je Rusija mesto gde se očekuje maksimum. Glavni rival u grupi biće Bosna i Hercegovina, nimalo naivan protivnik sa nekoliko veoma talentovanih igrača.

Imali su dosta susreta proteklih godina, Belgijanci su znali da ih reše u svoju korist, pa direktan plasman ne bi trebalo da bude doveden u pitanje. Više nego o Belgiji, BiH će svakako razmišljati o Grčkoj, glavnom konkurentu za baraž.

Heleni su daleko od tima koji je 2004. bio prvak Evrope, ali su pre nekoliko dana preokretom u Ajndhovenu protiv, kakva god je u pitanju je Holandija, pokazali da se vraćaju.

Bili su očajni u kvalifiacijama za EP, gore od toga teško da mogu, pa "Zmajevima" neće biti lako u borbi za baraž i napad na Belgiju.

Estonija i Kipar svakako mogu da naprave problem svakom timu, jesu autsajderi, ali bi mogli da odigraju važnu ulogu ako prirede neko iznenađenje.

Ne želimo nikoga da potcenjujemo, ali Gibraltar će svima popravi gol razliku.

Grupa I: Hrvatska, Turska, Ukrajina, Island, Finska, Kosovo

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Izuzetno zanimljiva grupa koja obećava dosta uzbuđenja i neizvesnu borbu za Rusiju. Favorit je sigurno Hrvatska, ali će "Vatreni" morati dosta da se namuče kako bi osvojili grupu.

Modrić, Mandžukić, Rakitić i kompanija je viđena kao prvoplasirana, ali imena rivala garantuju teške mečeve, pre svega gostovanja.

Turska je u prošlim kvalifikacijama pokazala da opet može da se nosi sa najboljim selekcijama sveta, a Hrvati su ih dobili tek sa 1:0 u Francuskoj.

Ono što posebno hrabri tim sa Bosfora je pre svega pobeda nad Češkom na EP, zbog čega bismo ih mogli svrstati u glavnog favorita za baraž.

Svakako, ništa manje šanse za to nemaju sjajni Islanđani od kojih malo ko očekuje da nastave u ritmu u kojem su igrali prethodne kvalifikacije i EP, ali ono što oni poseduju malo koji drugi tim ima.

Treća selekcija koja bi trebalo ravnopravno da se bori za baraž je Ukrajina, nema godinama kod njih zvučnih rezultata, ali su svakako tim koji može da osvaja bodove u duelima sa ranije pomenutim timovima.

Finska bi mogla da bude "nagazna mina", dok je autsajder takozvano Kosovo, kojem će samo učešće biti ravno tituli šampiona sveta, pa bi pritivnici pre svega trebalo da se koncentrišu na sebe, a ne da podlegnu fanatizmu navijača koji ih očekuje u Skadru.

Kvalifikacije počinju u nedelju.

Termini utakmica:
I 4-6. septembra 2016.
II 6-8. oktobar 2016.
II 9-11. oktobar 2016.
III 9-11. oktobar 2016.
IV 11-13. novembar 2016.
V 25-26. mart 2017.
VI 9-11. jun 2017.
VII 31. avg-2. sept 2017.
VIII 3-5. septembar 2017.
IX 5-7. oktobar 2017.
X 8-10. oktobar 2017.
Baraž I mečevi 9-11. novembar 2017.
Baraž II mečevi 12-14. novembar 2017.
Svetsko prvenstvo 14. jun – 15. jul 2018.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.