Bolja verzija Velbeka ili novi Kiko Makeda?

Za manje od 180 minuta postigao je četiri gola iz pet šuteva, uz asistenciju, te doneo Mančester Junajtedu dve važne pobede u roku od četiri dana. Ko je neočekivano otkrovenje Luja van Gala?

Engleska
Podeli
foto: Getty images
foto: Getty images

Jedan od najmlađih debitanata u istoriji velikana sa Old Traforda, Markus Rašford je oborio u četvrtak rekord legendaranog Džordža Besta star više od pola veka kao najmlađi strelac Junajteda u Evropi.

Samo četiri dana kasnije opet je pokazao zašto je nadimak ovog stadiona "Teatar snova", u svom prvom nastupu u Premijer ligi postigao je dva gola protiv velikog rivala Arsenala i vratio Junajted u borbu za plasman u Ligu šampiona, a možda i titulu.

Ovi golovi su naterali fudbalske stručnjake da ga uporede sa kapitenom Junajteda Vejnom Runijem i najboljim fudbalerom sveta Lionelom Mesijem.

Runi je bio istog uzrasta (Rašford ima 18 godina i 120 dana) kada je prvi put postigao dva gola na jednom meču u Premijer ligi (debitantski takođe postigao protiv Arsenala, ali kao igrač Evertona), dok je mesec dana mlađi nego što je Mesi bio kada je Argentinac postigao svoj drugi ligaški gol za Barselonu u Primeri.

foto: Getty images
foto: Getty images

Ni reč "ekspresan" ne može da opiše koliko je njegov napredak tekao neverovatnom brzinom. Pre samo 14 meseci igrao je za U-16 ekipu, zatim je oduševio u U-18 onkurenciji sa 13 golova na 25 utakmica, a onda impresionirao legendu Junajteda Nikija Bata.

Član čuvene generacije '92, koji je pre nekoliko meseci preuzeo Junajtedovu akademiju, dao mu je kapitensku traku u U-19 timu, na šta je on odgovorio sa dva gola protiv PSV-a u Ajndhovenu u meču Lige šampiona za mlade, da bi samo jednom nastupio za rezervni tim Junajteda (U-21), pre nego što ga je pozvao Van Gal.

Bilo je to krajem novembra protiv Votforda (2:1 ) i lidera prvenstva Lestera (1:1), ali je od iskustva stekao samo boravak na klupi za rezervne igrače, u društvu Meknera, Pereire, Roha, Darmjana, Felainija, Šnajderlina.

Rođen je u predgrađu Mančestera Videnšou, udaljenom 10 kilometara od Old Traforda, koji je pre nekoliko meseci proslavio bokser Tajson Fjuri, novi šampion sveta u teškoj katagoriji.

Upravo mu je mesto rođenja usmerilo karijeru koju je počeo kao šestogodišnjak u lokalnoj fudbalskoj školi Flečer Mos Rendžers.

Young Marcus centre winning the the north west champions at u7

Posted by Fletcher Moss Rangers Cfc on Thursday, February 25, 2016

"Došao je kod nas kao krezavi šestogodišnjak, kretao se sa loptom pun samopouzdanja, ali ono što me posebno impresioniralo je način na koji je šutirao. Retko se viđa igrač tog uzrasta koji je sposoban da prođe čuvara i sa takvom preciznošću loptu zakuca u mrežu, a on je to radio redovno, skoro svaki gol je bio spektakularan", rekao je čelnik Flečer Mosa Ron Džejmeson.

Tokom dve godine je rastao na mestu na kojem je stasalo još nekoliko momaka koji su kasnije obukli dres Junajteda – Tajler Bleket, Ravel Morison, Džesi Lingard, Ves Braun, i trenutno najzvučnije ime Deni Velbek, pa je logičan korak bio da krene njihovim putem.

Ipak, već tada je privukao pažnju ostalih engleskih velikana, čak i onih iz Liverpula, pratili su ga i sa Enfilda i sa Gudison Parka, a tadašnji menadžer Evertona, kasnije i Junajteda, Dejvid Mojs je 2005. slao svoje skaute na svaki Junajtedov meč na jednom lokalnom turniru zbog Rašforda.

"On je navijač Junajteda", jasno je objasnio Džejmeson, "Tražili su ga mnogi klubovi, ali on je želeo samo jedno, kao i njegovi roditelji".

foto: Getty images
foto: Getty images

Malo je nedostajalo da ode u redove gradskog rivala Sitija, ali su se "građani" nećkali jer su smatrali da je previše nizak za svoj uzrast, što je iskoristio Rene Mulensten.

"Bio je nizak do 14. godine, ja sam visok svega 165 centimetara, a on je bio iste visine. Brinuo sam se zbog toga. Ali onda je naglo izrastao i sada ima solidnih 180+, koliko i treba da ima", rekao je Džejmeson.

Tada zadužen za Junajtedovu akademiju, a kasnije desna ruka Aleksa Fergusona, Holanđanin Mulensten je imao program koji je razvijao individualne veštine mladih fudbalera, što je odgovaralo Rašfordu jer bi mu to omogućilo češće loptu u nogama nego u nekoj drugoj sredini.

Postepeno se razvijao do pre nešto više od godinu dana, 2014. su novi interes za njega pokazali Siti, Liverpul, a u igru su se uključili i londonski klubovi Čelsi i Arsenal.

"Tobdžije" su tog leta baš pazarali na Old Trafordu, platili su 16 miliona funti za Denija Velbeka.

Pomenuli smo da je Velbek karijeru počeo upravo u Flečer Mosu, pa sada svi prave paralelu između njega i Rašforda.

"Markus je mnogo brži nego što je Deni ikad bio. On bi čekao loptu da dođe do njega, dok je Markus "gladan", stalno je traži. Ima isti mentalitet na treningu kao Erik Kantona i Dejvid Bekam. Ja ga lično vidim kao centarfora. Sjajno je građen, ima veoma snažna ramena. Ponosni smo na Denija i ono što je postigao, ali mislim da Markus može biti još bolji", rekao je njegov prvi trener iz Flečer Mosa Dejvid Horok.

Rašford trenutno zarađuje 1.500 funti nedeljno u Junajtedu, a golovi protiv Mitjlanda i Arsenala su naterali čelnike kluba da već krenu u pregovore o novom ugovoru.

Ispred Rašforda je verovatno tek težak period, neočekivana slava i pritisak kakav može da bude prisutan samo u klubu kakav je Junajted je već "progutao" nekoliko momaka kojima se predviđala blistava karijera. Dovoljno je pomenuti samo Federika "Kika" Makedu koji je na sličan način debitovao kod ser Aleksa Fergusona pre nekoliko godina, a sada igra u Čempionšipu, iako su mu tek 24.

U Junajtedu je veoma turbulentan period, blede partije i slabi rezultati prave probleme svima. Rašfordovi golovi su umirili navijače i verovatno produžili posao Van Galu, pa ostaje da se vidi da li će Holanđanin svoju sudbinu u potpunosti prepustiti u ruke ovog klinca, ili će odoleti tome...

foto: Getty images
foto: Getty images

Na tribini se nadaju da gledaju novog Rajana Gigsa, Pola Skolsa, Vejna Runija, pa što da ne i Erika Kantonu, ali dug je put ispred momka koga majka i dalje šalje po mleko i koji i dalje više razmišljao o kontrolnom u školi nego o golovima u mreži Petera Čeha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.