Ko letos nije bacio pare u vetar?

Za manje od dve nedelje počinje zimski prelazni rok, manje spektakularan nego letnji, ali koji često zna da ponudi "bombastične" transfere. Tražeći pravo pojačanje klubovi često omanu u proceni, ali bude i pravih pogodaka.

Evropa
Podeli

Uoči nove transfer groznice izdvojili smo petnaestak imena koji su opravdali novac koji je uložen u njih. Neki možda ne u potpunom reciprocitetu, dok su drugi predstavljali otkrovenja.

Moglo bi se reći da se Bajernu, Juventusu, Interu i Borusiji isplatilo poverenje u mlade igrače, dok mančesterski rivali Siti i Junajted možda nisu uzalud trošili desetine miliona evra.

15. Andre Aju (Svonsi – 0 evra)

Marsej verovatno žali što je dozvolio da ostane bez reprezentativca Gane. Dok se tim sa Velodroma muči da pobedi bilo koga u Ligi 1, Aju je već privukao pažnju najvećih engleskih klubova.

Svonsi je pogodio premiju dobivši 25-godišnjeg napadača bez odštete, a s obzirom na interesovanje Liverpula, već može da planira kako će da utroši novac od njegovog transfera na pojačavanje tima.

Šest golova u Premijer ligi i nekolicina asistencija su učinili da Jaja Ture konačno ima dostojnu konkurenciju u izboru za fudbalera godine u Africi.

14. Kingsli Koman (Bajern Minhen – 7 miliona, pozajmica)

Juventus često zna da potceni svoje talente, pa je to ovaj put iskoristio Bajern. Dok je "Stara dama" tražila pojačanja po Italiji i Evropi, Bavarci su im uzeli 19-godišnje krilo koje su samo godinu dana ranije Torinezi doveli iz PSŽ-a.

Praktično niotkuda momak iz Pariza se ustalio u tim Žozepa Gvardiole, brzo iskoristivši povrede Riberija i Robena, te je verovatno već dokazao čelnicima Bajerna da vredi dodatnih 21 milion evra (sedam miliona koštala pozajmica) koliko će ih koštati otkup ugovora predstojećeg leta.

Najveća vrednost Komana je što može da pokriva skoro celu protivničku polovinu terena, Gvardiola ga je koristio i kao centralnog veznog i po bokovima i na krilu i iza centarfora, a on je skoro na svakoj poziciji bio ili strelac ili asistent.

Snažan, brz, odličan tehničar, veoma pozudan dodavač, Koman je budućnost evropskog fudbala.

13. Kevin de Brujne (Mančester Siti, 74)

Igrač koji je plaćen 74 miliona evra mora da dominira na svakom meču, ali i ono što ovaj Belgijanac radi u dresu Mančester Sitija je dovoljno da se kaže da nije bio promašaj.

De Brujne polako postaje glavni snabdevač lopti golgetera Sitija, čime je utišao neverne Tome i još jednom pokazao Žozeu Murinju koliko ga je potcenio kada mu nije dao šansu u Čelsiju.

S obzirom da je period prilagođavanja na "Građane" odlično "odradio", Belgijanac polako može da gradi autoritet u timu i do kraja sezone postane nosilac igre kao u redovima Volfsburga, gde je imao "dabl-dabl" učinak golova i asistencija.

Manuel Pelegrini ne mora da troši vreme da organizuje postavku napada, sa De Brujneom, Sterlingom, Silvom i Aguerom ima jedan od najjačih kvarteta na svetu.

Kada se potpuno uigraju, predstavljaće strah i trepet za rivale.

12. Paulo Dibala (Juventus – 32)

Juventus je letos bez dileme procenio da je Argentinac igrač koji će biti nosilac igre narednih godina, i nije pogrešio.

Dvadesetjednogodišnji napadač je polako opravdava 32 miliona evra koliko je plaćen pokazavši da je dostojna zamena za sjajnog zemljaka Karlosa Tevesa.

Uprkos krizi u redovima "Stare dame" Dibala je predstavljao konstantu, pa se povratkom Torineza u formu očekuje da u potpunosti dominira u Seriji A.

Retko kada mladi igrač po dolasku iz male u veliku fudbalsku sredinu odmah opravda poverenje, ali se kod Dibale ni u jednom trenutku ne može primetiti da je došao iz redova prosečnog Palerma u vicešampiona Evrope.

Ova sezona je samo najava njegovog uspona u krem evropskog fudbala.

11. Karlos Baka (Milan – 30)

Niko nije očekivao da Kolumbijac sam donese titulu Milanu, ali uprkos velikim oscilacijama "rosonera" pokazuje da je opravdano izabran da nosi napad trofejnog milanskog kluba.

Polako ulazi u borbu za najboljeg strelca Serije A, pa navijači "rosonera" prvi put posle mnogo godina počinju da se dive jednom napadaču kao što su Andriju Ševčenku.

Naravno, Siniša Mihajlović mora da pronađe dobitnu kombinaciju u veznom redu kako bi Baka u potpunosti opravdao 30 miliona evra, ali se sigurno za njega neće reći da je bio promašaj.

10. Džejson Muriljo (Inter – 8)

Roberto Mančini vratio se u Inter da ga opet dovede na krov Evrope, a pored mnogobrojnih pojačanja posebno se može pohvaliti kako je pronašao Murilja.

Kolumbijac je među "nerazure" stigao nakon pet godina u "malim" klubovima, a igra kao da se deceniju bori za Ligu šampiona.

Čelnici Granade verovatno žale što su ga pustili za "samo" 8 miliona evra, s obzirom da su potpuni promašaji od štopera plaćani i dvostruko više.

Mančini je već zaboravio "stenu" Nemanju Vidića, stub odbrane je Muriljo, može na miru da gradi ostatak tima.

9. Rahim Sterling (Mančester Siti – 62,5)

Slična priča kao sa De Brujneom, igrač koji je toliko plaćen (62,5 miliona evra) ne sme da ima loš dan, a engleski reprezentativac polako počinje da opravdava svoj transfer.

Dvadesetogodišnjem krilnom napadaču je bilo potrebno malo vremena da se prilagodi selidbi iz Liverpula, ali sada pred prelomni deo sezone u Premijer ligi postaje jedan od ključnih igrča u napadu Manuela Pelegrinija.

Na poslednjih nekoliko mečeva je pokazao da je kalibar Davida Silve i Serhija Aguera, s kojima bi trebalo da predstavlja paklen trio u mesecima koji dolaze.

8. Mohamed Salah (Roma – 15)

Fiorentina se nije uzalud bunila i dizala prašinu zbog toga što joj je Roma "otela" Egipćanina.

Krilni napadač je kao i u Firenci ekspresno postao nosilac igre u "vučici", što je posebno pokazao period od mesec dana kada je odsustvovao zbog povrede. Njegovim izostankom Rimljani su izgubili na oštrini.

Roma je odlučila da ga poput "Viole" prvo testira tokom jednogodišnje pozajmice, ali je rimski tim posle samo nekoliko meseci iskeširao Čelsiju 15 miliona evra, ne želeći da čeka leto.

Kada proradi i Edin Džeko, nema sumnje da će Roma imati sjajan trio u napadu Pjanić-Salah-Džeko, dostojan borbe za titulu.

7. Nikola Kalinić (Fiorentina – 5,5)

Mnogo su zaboravili na ovog golgetera tokom njegovog boravka u Dnjipru, ali su u Fiorentini sjajno procenili njegov kapacitet.

Plativši ga tek 5,5 miliona evra napravili su možda jedan od najboljih transfera proteklog leta, jer je već postigao devet golova i poveo "Violu" u borbu za titulu.

Senzacionalni het-trik protiv Intera na sred Đuzepe Meace ga je učinio igračem oko koga će se verovatno otimati italijanski giganti predstojećeg leta.

6. Antoni Marsijal (Mančester Junajted – 50)

Mančester Junajted igra odvratno, nije preterano to reći, ali postoji i jedna svetla tačka na Old Trafordu.

Svi su Luja van Gala proglasili ludim kada je platio 50 miliona evra (plus bonusi) za 19-godišnjaka koji je prethodne sezone postigao 12 golova u Francuskoj.

Međutim, već na debiju na Old Trafordu je očarao "Teatar snova" golom protiv najvećeg rivala Liverpula, a onda osam dana kasnije dva puta zatresao mrežu Sautemptona.

Ocena je bila jednoglasna – isplatio se! Naravno, Marsijal tek treba da se dokaže, ali već postaje miljenik Stretford enda poput Rajana Gigsa, Roja Kina, Pola Skolsa, Ole Gunara Solšera, Ruda van Nistelroja...

5. Julijan Vajgl (Borusija Dortmund – 2,5)

Mnogo će verovatno prvi put pročitati ovo ime, ali je ovaj momak jedno od otkrovenja sezone u Bundesligi.

Odlazak Jirgena Klopa prestravio je mnoge u Dortmundu koji su pre svega pomislili da nema šanse da novi trener pronađe neki nebrušeni biser.

A onda je Tomas Tuhel za samo 2,5 miliona evra doveo veznog igrača iz Minhena 1860. Prošla je polusezona, a Vajgl je postao ključni organizator igre "milionera".

Dok su svi pričali o golovima Pjer-Emerika Obamejanga, Vajgl je bio taj koji je "vukao" sve konce u veznom redu i omogućavao Gaboncu da se sa Kristijanom Ronaldom, Lionelom Mesijem, Nejmarom i Robertom Levnadovskim bori za titulu najboljeg strelca kontinenta.

Kakav je igrač ovaj 20-godišnji mladić posebno je pokazao protiv Ajntrahta iz Frankfurta proteklog vikenda, kada je oborio rekord BL sa 191 dodirom lopte na meču, od čega su čak 182 bila dodavanja.

Svi su odmah pomislili "tiki-taka", što nije ni čudo, jer se Barselona već raspituje za Nemca.

4. Dirk Kaut (Fejenord – 0)

Tipična fudbalska bajka u kojoj se igrač na zalasku karijere vraća u voljeni klub.

Međutim, 35-godišnji krilni igrač nije došao na De Kojp kako bi se tiho povukao sa travnatog terena, već je doneo eksploziju oduševljenja i nadu navijačima da bi Fejenord konačno mogao da osvoji titulu posle punih 17 godina.

Sa 15 golova na 18 mečeva je postideo upola mlađe rivale koji se smatraju budućnošću holandskog fudbala, a status boga u Roterdamu potvrdio je sa dva uzastopna het-trika u novembru.

To nije ostalo neopaženo u ostatku Evrope, pa holandski mediji čak pišu da je Barselona zainteresovana za ovog veterana.

3. Petr Čeh (Arsenal – 14)

Arsen Venger je odlučio da kupi samo jednog igrača proteklog leta i nije pogrešio, dolazak češkog golmana je bio dovoljan da podigne kvalitet "tobdžija" na viši nivo.

Londonski klub je opet pokazao standardne "dečje bolesti" tokom sezone, ali za razliku od prethodnih godina, Venger bar više ne mora da troši enegriju na traženje rešenje za odbranu gola.

Ako Arsenal kojim slučajem konačno uspe da osvoji titulu u Premijer ligi, Čeh će bez sumnje biti glavni "krivac" za to.

2. Alan (Napoli – 11,5)

Čini se da je Napoli konačno pronašao veznog igrača koji je sposoban da otkloni pretnju od gola i omogući napadu da se na miru posveti pretnji protivničkom.

Iako je već postigao više golova nego u celoj svojoj karijeri, Brazilac je pre svega doneo čvrstinu i organizovanost sredini terena Napolitanaca.

Sjajna defanziva i univerzalna dinamičnost su učinila Alana jednim od najboljih letošnjih akvizicija, jer je odavno isplatio 11,5 uloženih milona evra.

Ovaj momak je trenutno favorit za igrača sezone u Seriji A.

1. Daglas Kosta (Bajern Minhen – 30)

Godinama se spekulisalo koliko ga želi Aleks Ferguson na Old Trafordu, ali legendarni menadžer se nije usudio da se kocka i plati nekoliko desetina miliona evra za igrača koji bi mogao da bude novi Huan Veron.

U međuvremenu, sazreo je u Šahtjoru i u savršenom trenutku stigao u Bajern Minhen. Bavarci su opet pokazali da su neprevaziđeni šampioni kada je u pitanju potrošnja novca, jer njihovih 30 miliona evra za Kostu se pokazalo najisplativijom investicijom proteklog leta.

Njegovi golovi, asistencije, ali pre svega kreativnost i "ples" po terenu su učinili da navijači Bajerna zaborave da u svom timu imaju jednog Franka Riberija.

Čak ni 23 gola Roberta Levandovskog nisu zasenila doprinos 25-godišnjeg Brazilca.

Sa Kostom i Komanom Bajernova budućnost je više nego svetla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu