Siti, Barsa, Real, PSŽ... Gde će Jirgen Klop?

Posle sedam bajkovitih godina u Borusiji Dortmund, Jirgen Klop će na leto tražiti novi klub. Opcija je nekoliko, sve su veoma atraktivne.

S obzirom na njegovu reputaciju, u vezu sa Klopom dovode se isključivo najbolji evropski klubovi, pre svega iz Premijer lige i Primere.

Najglasnije se priča o Mančester Sitiju, Barseloni, Real Madridu, Milanu, Pari Sen Žermenu, a stidljivo se pominju Bajern Minhen, Liverpul, Arsenal, Mančester Junajted i reprezentacija Nemačke.

Evropa
Podeli

Kako trenutno stoje stvari, Klop je najbliži klupi Mančester Sitija, a mogao bi da bude i glavni akter predstojećih predsedničkih izbora u Barseloni. Interesovanje Real Madrida zavisi od broja trofeja na kraju sezone, kao i PSŽ, a Milan će biti u igri samo u slučaju velikih ulaganja potencijalnog novog vlasnika.

Klop je u karijeri vodio samo dva kluba, počeo je 2001. u Majncu, koji je u međuvremenu doveo do prvog učešća u Bundesligi, gde se klub i dalje nalazi, kao i plasmana u tadašnji Kup UEFA (današnja Liga Evrope).

Ostao je odan klubu u kojem je proveo celokupnu igračku karijeru i kada je eliminisan iz elite 2007. godine, ali nakon što nije uspeo da ga vrati u Bundesligu, preuzeo je Borusiju Dortmund 2008.

Sa "milionerima" je pokorio Nemačku dva puta u nizu, osvojio jedan Kup, dva Superkupa, te igrao finale Lige šampiona 2013. Borusija je dugo bila jedini "otpor" Bajernovoj dominaciji.

Svi očekuju da će od leta da vodi Mančester Siti, s obzirom da je iza "građana" očajna sezona koja će skoro izvesno koštati posla Manuela Pelegrinija. Pored toga, sâm Klop je prethodnih godina često isticao da bi voleo da radi u Premijer ligi. Imao bi relativno spreman tim, sa odličnim budžetom da ga prilagodi svom ukusu, te šansu da konačno ne strepi na kraju sezone da će mu najvažniji igrač preći u redove najvećeg konkurenta.

"Engleska je zemlja u kojoj bi trebalo da radim jer znam pomalo jezik, a on mi je potreban za posao. Videćemo. Ako me neko pozove onda ćemo pričati o tome", rekao je Klop na početku ove sezone.

Drugi favorit je Barselona, iako je Luis Enrike na dobrom putu da u Kataloniju donese triplu krunu, u najgorem slučaju domaću duplu. Barsa je lider Primere, igrače finale Kupa kralja sa Atletik Bilbaom, dok je u Ligi šampiona očekuje dvomeč sa Pari Sen Žermenom u četvrtfinalu.

Međutim, Enrike je tokom sezone često bio pod pritiskom jer se očekivalo mnogo više od tima koju u napadu ima trio Mesi, Nejmar, Suares, a ne da se uglavnom muči da zadrži prvo mesto na tabeli. Pored toga, Katalonce na leto očekuju predsednički izbori, a španski mediji spekulišu da bi Klop mogao da bude glavni adut trenutnog predsednika Đozepa Marije Bartomeua u njegovoj kandidaturi. Oni su navodno već razgovarali o tome tokom sezone, kada je bila ugožena Enrikeova pozicija.

Međutim, Klop nije samo Bartomeuove želja, već i ostalih pretendenata za predsedničku fotelju, bivšeg lidera kluba Đoana Laporte, te trećeg kandidata Agustija Benedita.

Klop nije daleko ni od Real Madrida, koji bi veoma lako mogao da ostane bez ijednog trofeja ove sezone, što sigurno neće pomoći Karlu Ančelotija da zadrži posao. Madriđani su trenutno drugi u Primeri, dok u LŠ igraju sa gradskim rivalom Atletikom. Već nekoliko puta se spekulisalo o dolasku Klopa na Santjago Bernabeu, najviše tokom 2013. kada je Žoze Murinjo napustio klub, ali se Florentino Peres na kraju odlučio za Italijana, koji mu je doneo LŠ.

Pojedini direktori Reala smatraju da je klubu potreban agresivniji i žešći trener, što je potpuno suprotno "mekanom" pristupu Ančelotija, a nema sumnje da se sjajni motivator Klop savršeno uklapa u ovaj šablon. Ipak, konkurencija bi mogao da mu bude jedan od najboljih fudbalera svih vremena Zinedin Zidan, legenda kluba koji trenutno vodi B tim Kastilju, u trećoj španskoj ligi.

Aktivna opcija je i prebogati Pari Sen Žermen, koji ove sezone muči muku da odbrani titulu u Francuskoj, a nema mnogo razloga za radovanje pred dvomeč sa Barselonom u četvrtfinalu Lige šampiona, s obzirom na izostanak nekoliko ključnih igrača, pre svih Zlatana Ibrahimovića.

Loranu Blanu se već duže vreme "trese klupa", a iako ima priliku da osvoji četvorostruku krunu (već je osvojio Liga kup), neće mu biti lako da zadrži posao na leto. Teško izlazi na kraj sa pojedinim zvezdama tima, nema ni podršku navijača, a prema mišljenju pojedinih čelnika kluba previše je pasivan.

S druge strane, Klop je čovek sa velikim autoritetom u Evropi, ima i odličan odnos sa prvom zvezdom PSŽ-a Ibrahimovićem, oko koga se sve okreće u Parizu. Na poslednjoj dodeli "Zlatne lopte" šalili su se da žele da sarađuju. Ako Blan dobije otkaz, Nemac će biti prvi pik arapskih vlasnika.

S obzirom na agoniju njihovog kluba, navijači Milana eventualne priče o mogućem angažmanu Klopa verovatno vide kao dolazak mesije. Jedan od najtrofejnijih evropskih klubova već godinama tavori u Italiji, daleko od Evrope i slavnih dana, koje nisu uspeli da vrate ni legende kluba Klarens Sedorf i Filipo Inzagi.

U Milanu je trenutno u centru pažnje status vlasnika Silvija Berluskonija, koji navodno pregovara o prodaji većeg dela akcija milijarderu sa Tajlanda, koji bi sigurno po dolasku na San Siro odmah želeo da dovede nekoliko velikih imena. Savršen početak tog puta bi svakako bio dolazak Klopa.

Italijanski mediji spekulišu da je prva opcija selektor Italije Antonio Konte, ali s obzirom da će on biti zauzet vođenjem "Azura" bar do kraja EURO 2016, Klop se probija u glavni plan. Pitanje je samo da li je Klop spreman da preuzme klub u kojem mora da počne ispočetka sa renoviranjem tima i stvaranjem ekipe za budućnost.

Što se ostalih kandidata tiče, u prvom planu su premijerligaši, pre svih Liverpul koji će teško da izbori Ligu šampiona što bi moglo da košta posla Brendana Rodžersa, potom Arsenal iako je teško očekivati odlazak Arsena Vengera, posebno posle sjajne forme tima u poslednja dva meseca, a slična situacija je i sa Mančester Junajtedom, koji se često navodio kao glavni favorit za dolazak Klopa, ali je Luj van Gal serijom pobeda nad najvećim rivalima skoro zacementirao svoju poziciju na Old Trafordu.

U igri je naravno i reprezentacija Nemačke, ali Klop nema nameru da pauzira godinu dana, a Joakim Lev će da predvodi prvaka sveta u borbi i za evropski tron sledećeg leta u Francuskoj.

Povremeno se pominje i najveći Borusijin rival Bajern Minhen, jer Bavarci uglavnom žele Nemca na mestu trenera, Klop se savršeno uklapa u njihove ambicije, a Žozepu Gvardioli na leto ističe ugovor.

Međutim, iz Minhena se često čuju priče o produženju saradnje sa Špancem, koji dominira sa Bavarcima u Bundesligi ove sezone, a i teško je očekivati da će Klop krenuti stopama svojih bivših igrača Marija Gecea i Roberta Levendovskog, te "izdati" svoj Dortmund.

Gde očekujete Jirgena Klopa sledeće sezone? Da li ga više privlači Primera ili Premijer liga? Da li će se snaći u novoj situaciji?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.