NBA: Da li će LBJ doneti titulu kući?

Pred nama je nova NBA sezona, znatno drugačija od prethodnih, pre svega jer se LeBron Džejms vratio kući, u Ohajo, i pojačao Klivlend Kavalirse.

Čikago Bulsi su se takođe žestoko pojačali, dok su ostale ekipe, uključujući i šampiona San Antonio Sparse, više-manje zadržale postojeće rostere.

Očekuje se korak više L.A. Klipersa, Golden Stejt Voriorsa i Oklahoma Siti Tandera, dok iz drugog plana mogu da iznenade Indijana, Portland, Memfis...

Ne treba otpisati Dalas, Toronto, Bruklin. Srbija će imati samo dvojicu predstavnika, obojicu u redovima Voriorsa – Nemanju Nedovića i Ognjena Kuzmića.

NYT SAD
Podeli

Biće ovo 20. sezona za Kevina Garneta, a prva posle 19 godina bez Stiva Neša. I dalje je veliko pitanje da li će Ražon Rondo igrati sa Boston Seltikse, ili možda za neki drugi tim.

Čeka se da Kavaj Leonard produži ugovor sa Sparsima, te postavlja pitanje da li poslednja dva prva pika sa draftova Endru Vigins i Entoni Benet mogu uz Nikolu Pekovića i Rikija da odvedu Minesotu do plej-ofa.

Svi verovatno previše potcenjuju Majami bez LeBrona, ali da li precenjuju Dalas zbog odličnih igara u predsezoni? Trebaće nam i vremena da zapamtimo da li su Pelikansi, Hornetsi ili Bobketsi u pitanju.

Kladionice očekuju sledeći rasplet u plej-ofu, u finalu Istoka igraće Klivlend Kavalirsi i Čikago Bulsi, a na Zapadu Los Anđeles Klipersi i San Antono Sparsi.

Šta vi očekujete od nove NBA sezone?

Zapadna konferencija

Severozapad Godinama dominantni tim ove divizije Oklahoma Siti Tander to više nije. Povreda MVP-ja lige Kevina Durenta će umnogome da promeni put ovog tima u predstojećoj sezoni, kada će im najvažnije biti da što svežiji uđu u plej-of. Prethodnih godina je Tander ostajao kratak u doigravanju zbog povreda i premorenosti ključnih igrača. S obzirom na ovo, Portland Trejl-Blejzersi ne bi trebalo da imaju previše problema da osvoje diviziu. Nakon sezone u kojoj su napredovali za 21 pobedu, logično je očekivati od njih da se bore za finale konferencije, ali to će pre svega da zavisi od zdravlja LaMarkusa Oldridža. Ne treba potceniti Denver Nagetse, koji će da se oslone na Keneta Farida, dok će biti interesantno videti kako će funkcionisati Minesota Timberbulvsi sa Endruom Viginsom umesto Kevinom Lavom u timu. Juta i dalje gradi tim, ali 63 miliona dolara za Gordona Hejvorda je sve zbunilo.

Pacifik Dolazak Stiva Balmera na čelo kluba svi vide kao šampionski znak za L.A. Kliperse. Sa možda i najboljim tandemom u ligi Kris Pol-Blejk Grifin, sve boljim centrom DeAndreom Džordanom, a povratnikom Džej Džej Redikom i Džamalom Krofordom na spoljnim pozicijama, Klipersi su možda i glavni favoriti za titulu na zapadu. Ovo je sezona u kojoj bi sve osim toga bio veliki neuspeh. Veliku konkurenciju u diviziji imaće u Golden Stejtu, koji će opet da se oslanja na najbolji šuterski tandem lige Stefona Karija i Kleja Tompsona, ali će korak više napraviti samo sa zdravim Dejvdom Lijem u reketu. Bez Pau Gasola Lejkersi su znatno slabiji ove sezone, Kobi Brajant se vratio, ali opet neće biti Stiva Neša. Ako Stejpls centar ne želi da gleda agoniju sličnu prošlosezonskoj, ruki Džulijus Rendl mora da odigra sezonu snova. Finiks Sansi će se boriti sa Lejkersima da izbegnu dno divizije, ali nema sumnje da će trio Goran Dragić, Erik Bledso i Ajzea Tomas doneti veoma uzbudljivu košarku na svakom meču.

Jugozapad I ove godine sigurno najjača divizija lige. Prošle sezone veterani iz San Antonija su počistili konkurenciju, a tokom leta nisu mnogo menjali. Istina, više ne možemo pričati o velikoj trojici iz Alama, jer je Timu Dankanu, Toniju Parkeru i Manuu Đinobiliju sada rame uz rame MVP prošlosezonskog finala Kavaj Lenard. Ipak, još uvek nije produžio ugovor. Jedina osetnija promena u timu Grega Popoviča je podrška koju će Boris Diao dobiti u rukiju Kajlu Andersonu. Svi kažu da su identičan tip igrača, s tim što je Anderson mršaviji. Tim koji će verovatno najviše napredovati u odnosu na prošlu sezonu u ovoj diviziji su Dalas Meveriksi. Dolazak Čendlera Parsonsa i Tajsona Čendlera doneo je balans u timu u koji su stigli i bekovi Rejmond Feltona i Džamir Nelson. Najvažnije pitanje u Dalasu je da li će Monta Elis zadržali nivo iz prošle godine. Dirka Novickog nije potrebno najavljivati. U konkurenciji za plej-of su još dva tima iz ove divizije, Memfis Grizlisi i Hjuston Rokitsi. Oba tima su dovela po dva igrača koja bi trebalo da pojačaju bekovsku liniju, "Grizliji" se pouzdaju u Kortnija Lija i veterana Vinsa Kartera, a "Rakete" u Trevora Arizu i Patrika Beverlija. Nažalost, ovde moramo da otpišemo Nju Orleans Pelikane iako je u njihovim redovima jedan od najboljih kričnih centara lige Entoni Dejvis. Uz Omera Ašika pored njega, Pelikani će imati verovatno dominaciju u reketu, ali teško da je dovoljno za plej-of Zapada.

Istočna konferencija

Atlantik Možda je hrabro reći, ali Toroto Reptorsi su favoriti u ovoj diviziji. Kajl Lauri i DeMar DeRouzan su se nametnuli kao sjajan tandem koji čini kičmu tima, a podržani od Terensa Rosa i Jonasa Valančunasa, plej-of je samo prvi korak. Ako Masai Uđiri nastavi sjajan menadžerski posao, Reptorsi bi u budućnosti mogli biti prva opcija za zvučne slobodne agente. Glavna pretnja biće im Bruklin Netsi, ali je veoma teško oceniti šta može ovaj godinama ambiciozni tim. Svi su izgubili veru u Derona Vilijamsa da može da predvodi ovu ekipu do finala konferencije, Bruk Lopes je opet povređen, a jedina uzdanica u reketu je nekad dominantni Kevin Garnet, koji će ipak igrati svoju 20. NBA sezonu. Uz bez sumnje preplaćenog Džona Džonsona i talentovanog Mejsona Plamlija, plej-of je dostižan, ali to je limit. Videćemo kako će se snaći komšije Mirza Teletović i Bojan Bogdanović. Odlaskom Čendlera, tačnije povratkom u Dalas, Niksi su ostali i bez ono malo odbrane što su imali. Karmelo Entoni je uzeo 125 miliona dolara, ali to sigurno neće doneti Niksima lagan put u plej-of. Bez sumnje svi jedva čekaju pre svega da vide Filadelfiju. Jedan od najlošijih timova iz prošle sezone i dalje grati ekipu, ali letos je stigao Džoel Embid, a debitovaće i Nerlens Noel. Nažaost, s obzirom da je NBA odbila da promeni sistem draft lutrije, možemo očekivati novo "tankovanje" sezone ovog tima. Seltiksi su očajni, pre svega što ne znaju gde su sa Ražonom Rondom. Ejveri Bredli, Keli Olinjik, Evan Tarner i Džef Grin su solidna postava, ali sve će i dalje da se vrti oko Ronda. Bez njega, legendarni Seltiksi nemaju šta da traže ove sezone na Istoku.

Central Ovu diviziju ćemo u fudbalskom maniru nazvati "divizija smrti". LeBron Džejms se vratio u Klivlend, a pridružio mu se Kevin Lav. Uz Kajrija Irvinga Kavalirsi su bez sumnje glavni favoriti za titulu. Džejms je uzdržan jer zna kako mu je bilo na startu karijere u "drim timu" Majamija, pa ne najavljuje sedam uzastopnih titula. Njemu će i jedva biti dovoljna, jer sada igra kod kuće. Ipak, Kavsima neće biti lako. Derik Rouz se vratio na parket, i to veoma ubedljivo, a Bulsi su mu doneli poklon u vidu Paua Gasola. Uz Žoakima Nou, Džimija Batlera, Taža Gibsona, te sjajne šutere rukije Nikolu Mitorića i Daga MekDermota, Čikago Bulsi nisu ništa manje opasan tim. Sada će u trećem planu biti Indijana Pejsersi, prošle sezone drugi najbolji tim konferencije će narednu igrati bez svog najboljeg igrača Pola Džordža, pa je teško prognozirati koliko mogu. Deroit Pistonsi se nadaju da će Sten van Gandi napraviti čudo sa njihovim rosterom, dok Milvoki Baksi očekuju od Džejsona Kida da svojom defanzivnom postavom pomeri tim sa dna lige.

Jugoistok Bez LeBrona Džejmsa Majami Hit više nije toliko opasan, ali je i dalje konkurentan u konferenciji sa Dvejnom Vejdom i Krisom Bošom. Stigao je Luol Deng, te NCAA MVP finala Šabaz Nejpijer, međutim, Vejdu je potrebno dosta odmora kako bi dao maksimum u plej-ofu, ako Hit razmišlja da bude dostojan rival Kavsima i Bulsima. Vizardsi imaju veoma talentovan tim, Džon Vol i Bredli Bil su Ol-star kalibar, Marčin Gortat i Nene Ilario su pouzdani visoki igrači, a u sve to bi veliko istustvo Pola Pirsa trebalo da bude level više. Ovaj tim bi mogao da priredi veliko iznenađenja na Istoku. Hornetsi su se vratili u Šarlot i sve iznenadili snažnom odbranom prošle sezone. Al Džeferson je jednako iznenadio svojom posvećenosti tom segmentu igre, što je veliki plus za tim Majkla Džordana. Ove sezone se očekuje još bolja igra pleja Kembe Vokera, a veliko pojačanje tim je dobio u Lensu Stivensonu. Već sedam godina Atlanta je redovno u plej-ofu, a iako uglavnom bez Ala Horforda stigli su do prve runde prošle sezone i namučili Indijanu. S njegovim povratkom uz Džefa Tiga očekuje se bar isti rezultat, ali teško da mogu više od toga. Ništa ne treba očekivati od Orlando Medžika, koji ulazi u novu, treću sezonu reizgradnje ekipe, što je nastavljeno velikim ugovorom za Nikolu Vučevića. Dolazak Luka Ridnaura je trebalo da donese veći kvalitet ekipi, ali će sezonu početi bez ključnog šrafa Viktora Oladipa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.