Da li ste spremni? Počinje NFL!

Ako je teže dočekati početak nekog takmičenja pored FIFA Svetskog prvenstva to je svakako NFL za ljubitelje američkog fudbala.

Od februara do septembra je više od pola godine iščekivanja nove sezone koja svake godine donosi neka nova imena, velika iznenađenja ali i razočaranja.

Veoma je teško predvideti kako će se kretati jajasta lopta kada padne na tlo, pa je isto tako veoma teško predvideti kako će se kretati NFL sezona.

SAD
Podeli

Mi smo pokušali da procenimo šta bi otprilike mogli da se dogodi, ko bi trebalo da se plasira u plej-of, i koga bi mogli da očekujemo u Superboulu.

Naravno, sve treba uzeti sa velikom rezervom jer je previše faktora u igri tokom naredna četiri meseca u NFL.

U svakom slučaju, oni koji vole NFL, sigurno će uživati iz vikenda u vikend.

Sve kreće već u noći između četvrtka i petka spektaklom između konkurenata za titulu, branioca titule Sijetl Sihoksa i Grin Bej Pekersa.

Zabava počinje u 02:30h!

Nacionalna fudbalska konferencija (NFC)

Istok Filadelfija se vraća u velikom stilu ove sezone. Nik Fols je briljirao prošle (27 TD), a sad će ceo tim biti samo bolji. Dosta će da zavisi od forme LiŠona Mekoja. Konkurencija je uvek ozbiljna, ali Dalas ima očajnu odbranu, boljka Vašingtona je zdravlje Roberta Grifina III, dok Džajantsi i dalje traže pravu formulu u napadu. Ilaj Mening zna da pobeđuje, ali to je jedini adut Njujorčana. Ne možemo očekivati spektakl u ovoj diviziji kao prethodnih godina, više je prosek, iznad koga se izdižu jedino Iglsi.

Sever U možda najizjednačenijoj divziji u ligi moramo izdvojiti jedan tim, Pekerse. Grin Bej je prošle sezone video šta je potrebno srediti, i to je učinio. Odbrana je unapređena, sekundari mnogo brži, tim opet izbalansiran, pa Aron Rodžers ima sve uslove da opet zablista, naravno, ukoliko ostane zdrav. Čikago ima sjajan napad, jedan od boljih u ligi, ali je pitanje da li je to dovoljno da se ugrozi Grin Bej. Minesota ima potencijal, ali nema iskustvo, jer je stigao ruki kvorterbek Tedi Bridžvoter, što je u ovakvoj konkurenciji veoma važno. Iz senke će da vreba Detroit, koji ima vrhunski napad, ali je sekundari problematičan. Međutim, Rodžers je taj koji bi trebalo da bude pravaga u ovoj diviziji, posebno što bi Edi Lesi trebalo da ga rastereti trčanjem.

Jug Ovde ne bi trebalo da bude previše iznenađenja, Dru Bris je jedan od najboljih kvorterbekova lige, imaće podršku Džimija Grejema, Kamerona Džordana, Brandina Kuksa i Kinana Luisa, što će predstavljati opasnost po svaku odbranu. Možda i veći adut od sjajnog napada je brutalno jaka odbrana koja može da priredi pakao svakom rivalu. Ne treba zaboraviti ni Superdom, možda i najteži gostujući teren u ligi (Sejntsi imaju 20-4 kod kuće od 2011). Sejntsi su među favoritima za Superboul.

Zapad Ovde igra šampion, a šampion je uvek favorti. Sijetl ima mlad tim koji se nije raspao tokom leta (ostalo 17 od 22 igrača), Rasel Vilson samo može da bude bolji, Ričarda Šermana niko ne sme da pogleda u oči, a novi adut mogao bi da bude zdravi Persi Harvin, što će svakako doneti eksplozivniji napad. Možda neće stići do 13 pobeda u sezoni, biće trzavica, ali je Superboul više nego dostižan. Kolin Kepernik i Grenk Gor su ozbiljna konkurencija sa San Franciskom, ali bi 49erse mogli da unazade povreda Navoroa Boumana i potencijalna suspenzija Aldona Smita.

Američka fudbalska konferencija (AFC)

Istok Nju Ingland Petriotsi bi opet trebalo da pometu konkurenciju i suvereno stignu do titule u diviziji. Bil Beličik i Tom Brejdi su dovoljan razlog da budu favoriti, a očekuje se i povratak Roba Gronkovskog. Odbranu je pojačao dolazak Derela Revisa, dok se rivali Bafalo, NY Džetsi i Majami još uvek muče da uspostave dobar sistem sa kvorterbekovima. Deset puta u poslednjih 11 godina Petsi su osvajali diviziju, teško da će ove biti drugačije.

Sever Biće izuzetno dramatično između Pitsburga, Baltimora i Sinsinatija, dok je Klivlend opet u kanalu. Stilersi su se podmladili, 'ubrzali' odbranu, a Ben Rotlisberger će konačno imati potpunu kontrolu nad napadom. Dobro su završili prošlu sezonu, trebalo bi da nastave u istom ritmu. Odbrana Rejvensa je jednako dobra kao i prošle sezone, dok bi dolazak Stiva Smita trebalo da unapredi napad. Džo Flako će se osećati mnogo sigurnije jer se vraća i Denis Pita. Bengalsi tri godine u nizu igraju plej-of, pa se ove godine očekuje korak više i borba za titulu konferencije. Endi Dalton je ućutkao kritičare, sjajno predvodio Bengalse, a sada sa mnogo više samopouzdanja bi trebalo još lakše da stiže do pobeda. Ako ga isprati odbrana, mogu svašta da urade. Pitsburg, Baltimor, Sinsinati, mogu najviše dva dalje, odlučiće detalji.

Jug Kao pre nekoliko godina kada je tu bio Pejton, Indijanapolis Koltsi bi opet trebalo da suvereno osvoje diviziju. Endru Lak polako izrasta u superstara, rivali će imati vise posla jer će više da trči, a oko sebe ima talentovanu grupu momaka (iskusni Redži Vejn dodatni bonus) kojoj teško mogu da pariraju Tenesi, Hjuston i Džeksonvil. I njima je boljka odbrana, ali su i tu mnogo kvalitetniji od konkurencije.

Zapad Pejton Mening ima možda i najkompletniji tim oko sebe u svojoj karijeri, uz veliki motiv da se revanšira za debakl u SB prošle sezone (43:8), Denver Bronkosi ne samo da su favoriti u diviziji, već i u konferenciji, pa i za titulu. DeMarkus Ver, Akib Talib i Ti Džej Vord su dovoljan znak da će rivali teško stizati do poena, dok svi znamo kako Pejton skuplja tačdaune (55 prošle sezone). Jedini dostojan rival mogli bi biti San Dijego Čardžersi, koji su popravili odbranu, kako za pas-raš (Melvin Ingram i Kori Luget), tako i sekundari, a Filip Rivers odavno poseduje crtu šampiona. Kanzas Siti je prošle godine dostiga vrhunac, teško da ga može ponoviti, naprotiv, očekuje se korak nazad zbog slabijeg napada i sekundarija. Rejdersi su u tranziciji, stigao je ruki QK Derek Kar, videćemo mogu li kome zagorčati dan.

Ključni igrači: Aron Rodžers, Tom Brejdi, Dru Bris, Endru Lak, Rasel Vilson, Adrijan Piterson, Kalvin Džonson; Rob Gronkovski, Denis Pita, Persi Hervin, Redži Vejn, Robert Grifin III; Džej Džej Vat, Klej Metjuz, DeMarkus Ver, Darel Revis, Patrik Piterson; Rajan Šazije, Džadaveon Klovni, Si Džej Mozli; Džoni Manziel, Tedi Bridžvoter, Brandin Kuks, Blejk Bortles, Bišop Senkej.

Promene: Golovi su viši za nekoliko centimetara; sudije će prilikom pregledanja snimka biti u kontaktu sa čelnicima lige u Njujorku, ali sudije donose odluku; treneri i igraći će tokom meča na tabletima moći da gledaju prethodne akcije tokom meča; zabranjeno je proslavljanje tačdauna "zakucavanjem"; linijaši su dodatno ograničeni prilikom blokiranja, ne smeju uletiti sa strane.

Potencijalni rekordi: Pejtona Meninga deli 18 tačdauna od rekorda Breta Farva (508), a 5.000 jardi da uz Farva bude jedini QB sa više od 70.000 tokom karijere; Čikago Bersi će sa tri pobede postati prvi tim sa 750 trijumfa u istoriji; Bilu Belečiku trebaju dve pobede u plej-ofu da postane rekorder sa 21.

Prognoza:

Plej-of NFC: Filadelfija, Grin Bej, Nju Orleans, Sijetl; Čikago, San Francisko.
Plej-of AFC: Nju Ingland, Sinsinati, Indijanapolis, Denver; San Dijego, Pitsburg.
Finala konferencija: NFC: Grin Bej – Nju Orlenas; AFC: Denver – Nju Ingland (možda Indijanapolis, Sinsinati; Sijetl)
Super Bowl XLIX: Grin Bej – Denver

Za kompletan raspored sezone pratite LINK.

Šta vi očekuje te od nove NFL sezone? Ko su vaši favoriti? Ko bi mogao da iznenadi prijatno/neprijatno? Mogu li Sihoksi da odbrane titulu? Da li će nova garda kvorterbekova nadmašiti Meninga, Brejdija i Brisa? Ko će igrati Superboul?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.