Finale LŠ: Borusija ili Bajern?

U istoriji Kupa šampiona i Lige šampiona imali smo špansko, italijansko i englesko finale, vreme je i za nemačko.

Zajedničko svim finalistima je da je “ušati pehar” osvajao nominalno 'veći' klub iz zemlje (veći na osnovu titula u Evropi) – Real iz Španije (dobio Valensiju), Milan iz Italije (dobio Juventus), te Mančester Junajted iz Engleske (dobio Čelsi).

U subotu na legendarnom "Vembliju" suočiće se Bajern Minhen i Borusija Dortmund. Da li će Bavarci konačno da pređu liniju cilja (dva izgubljena finala u prethodne tri sezone, od Intera 2010. i Čelsija 2012) i stignu do petog trofeja (!974, 1975, 1976. i 2001), ili će Dortmund slaviti i u svom drugom finalu (1997. razbili Juventus)?

Nemačka
Podeli

Bajern i Borusija su dominirali tokom sezone, bili su bolji od velikana kao što su Real Madrid, Juventus, Barselona, te 'bogataša' kao što su Mančester Siti, Šahtjor Donjeck...

Činjenica koja će ovaj duel učiniti još posebnijim je predstojeći prelazni rok. Mario Gece je već potpisao za Bajern, a to bi na leto mogao da uradi i Robert Levandovski.

"Bajern želi da bude dominantan celu deceniju, kao Barselona. To je u redu ako imaš novac, to povećava verovatnoću za uspeh. Ali ne garantuje. Mi nismo supermarket, ali oni žele naše igrače jer znaju da ne možemo da ih platimo isto. Ako je to ono što Bajern želi, onda je to kao u Džejsmu Bondu - oni su onaj drugi lik, negativac", rekao je trenr Borusije Jirgen Klop.

Duel u Londonu biće okršaj dva tima koja dominiraju Nemačkom poslednjih godina. Bajern je posle dve godine vladanja svrgnuo Borusiju sa trona, i to na kakav način.

Bajern je sezonu počeo sa devet pobeda u nizu, a završio je sa samo tri poraza. Jedan je došao od Bajera u Bundesligi, a preostala dva u Ligi šampiona – BATE Borisov u grupi, i Arsenal u osmini finala.

Bajern (29-4-1, gol razlika 98-18) je Bundesligu završio sa čak 25 bodova više od velikog rivala (19-9-6, gol razlika 81:42).

U prvi plan izlazi brutalna ofanzivna igra dva tima, Bavarci su postigli 98, a tim iz Dortmunda 81. gol. Gol mašina Mario Gomes je i pored dvocifrenog učinka u Bundsligi (11 golova), morao da ustupi mesto startera mlađem, ali i ove sezone dominantnijem, Mariju Mandžukiću (15). Iza njih špartali su Tomas Miler (13) i Frank Riberi (10).

Leđa su im čuvali možda i najbolji, ali izuzetno potcenjeni, vezni igrač Evrope Bastija Švajnštajger i momak od 40 miliona evra, Havi Martines.

Ali, napad nije jedino oružje koje je krasilo Bajern ove sezone. Bavarci su u Bundesligi primili samo 18 golova, uz impresivnu gol razliku +80. Svakako najzaslužniji za to, uz dužno poštovanje za igru defanzivaca, bio je fenomenalni golman Manuel Nojer.

Šta možemo očekivati od Bajerna? Ništa novo. Uobičajenu igru sa velikim posedom lopte, te tečnim pasom. Riberi i Roben će maksimalno koristiti svoju brzinu po krilima, a njihovi centarfori sjajne skakačke sposobnosti.

"Poštujemo Borusiju, ali verujem da od nas zavisi da li ćemo pobediti ili izgibiti. Ako pokažemo sve što možemo, postoji samo nekoliko ekipa u Evropi koje mogu da nas pobede", rekao je ‘motor’ ovog tima Bastjan Švajnštajger.

Iako daleko iza rivala na tabeli, Borusija je imala više nego sjajnu sezonu, koju je očigledno podredila uspehu u Ligi šampiona. Bila je najbolja u takozvanoj “grupi smrti” pored Real Madrida, Mančester Sitija i Ajaksa.

Jirgen Klop ima izuzetno mlad tima sa prosekom od samo 23 leta. Međutim, iako mladi, njegovi puleni su na terenu delovali kao veterani, posebno protiv najtežih rivala (ko je još demolirao neku ekipu koju vodi Žoze Murinjo kao što su oni Real na Vestfalenu?).

Prvo ime koje se ističe u sastavu "milionera" svakako je brutalni golgeter iz Poljske Robert Levandovski, kralj polušansi, koji je postigao 24 gola u Bundesligi, uz još deset u Ligi šampona (od čega četiri Real Madridu u polufinalu).

"Levandovski je trenutno najbolji napadač na svetu i neće biti lako igrati protiv njega. Ipak, možemo da se izborimo sa njim ako budemo kompaktni i fokusirani”, rekao je defanzivac Bajerna Dante, momak koji će verovatno biti zadužen za Poljaka.

Međutim, ključno ime Borusije tokom sezone bio je plejmejker Mario Gece (10+5 golova), budući igrač Bajerna. On će biti i ključno ime finala, ali ne zbog pretnje po gol Bavaraca, već zbog toga što neće biti na terenu zbog povrede. Zbog toga će poseban pritisak na Vembliju podneti talentovani Marko Rojs (13 golova u BL).

"Kada igrač kao što je Gece ispadne, tim postaje slabiji. To bi mu bila najveća utakmica u karijeri, saosećam sa njim", rekao je Švajnštajger.

Iako je Borusija primila mnogo više golova od rivala u Bundesligi, odbrana tima iz Dortmunda bi trebalo da bude jedan od ključnih faktora duela. Mats Humels i Neven Subotić već godinama čine verovatno najbolji štoperski tandem u Nemačkoj, ali i jedan od boljih i u celoj Evropi. Problem bi mogla da bude povreda zgloba koju već neko vreme ‘vuče’ Humels, ali će on sigurno biti spreman za Vembli. Leđa im čuva iskusni Roman Vajdenfeler.

Bez Gecea u timu, Jirgen Klop bi u svoju 2-3 formaciju u veznom redu mogao da ubaci Kevina Groskrojca, što bi donelo dodatnu stabilnost u defanzivni, ali nauštrb napada. Ukoliko se, pak, odluči za nešto ofanzivniji sistem, Nuri Šahin bi trebalo da bude zamena za Gecea. Međutim, Borusija može biti više nego konkurentna preko kontri i prekida. A već smo pomenuli da je Levandovski specijalista za poluprilike.

“Borusiju ne čini samo Levandovski. Imaju sjajan tim, veoma borben, bez obzira da li igraju na posed ili napadaju iz kontri, veoma su brzi i opasni. Stvarno su zaslužili prolaz u finale”, rekao je Dante.

Bajern i Borusija su u istoriji odigrali 96 utakmica. Bajern je dominantan u međusobnim duelima sa skorom 41-26-29, uz gol razliku 175-115. U poslednje dve godine odnos je 2-2-3 u korist Borusije. Bajern je dominacijurivala ublažio ove sezone.

Bavarci su slavili na premijeri u Superkupu u avgustu (2:1) i četvrtfinalu Kupa (1:0), da bi potom igrali po 1:1 u Bundesligi u Minhenu u decembru i u Dortmundu u maju. Ovaj poslednji meč bio je bez ikakvog rezultatskog značaja.

Prethodni dueli možda nisu ponudili mnogo golova, bilo je neizvesno, napeto, sa malim brojem pravih šansi, ali bi sve moglo da bude nadoknađeno raspucavanjem na Vembliju.

U finalu, posebno u finalu Lige šampiona, nikad nema favorita (pitajte Bajern iz prošle sezone, Milan iz 2005, Juventus iz 1997. i još jednom Milan iz 1995). Ali, blagu prednost moramo dati Bajernu koji ima znatno bolje i kvalitetnije opcije na klupi za rezervne igrače.

Druga stvar koja bi mogla da prevagne u korist Bajerna je motivacija. Boje bavarskog tima brane skoro svi igrači koji su prošle sezone nesrećno primili gol u finišu finala na svojoj Alijanc areni od Čelsija, a potom izgubili na penale. Mnogo ih i dalje pamti i poraz od Intera 2010. Posebno osetljiv na te neuspehe je Arjen Roben.

Svi znamo koliko i šta mogu Riberi, Roben, Gomes, Švajnštajger, Levandovski, Rojs, ali ko će da bljesne iz drugog plana? Da li će to u Bajernu biti možda zapostavljeni Gomes, ili veteran Klaudio Pisaro, možda neki defanzivac – Dante, Lam… Može li Mandžukić, kome manjka iskustva u ovakvim mečevima, nastaviti da dominira kaznenim prostorom, ili će možda Martines opravdati milione? Možda je ipak Tomas Miler pravi čovek za to.

“Tomas ima fenomenalnu sezonu. On je veliki trkač, pokretljiv, opušten kada je to potrebno. On je neumoran, jedan od naših lidera, veliki faktor u našoj igri, i u napadu i u odbrani”, rekao je trener Bajerna Jup Hejnkes.

Sa druge strane ništa nas ne može iznenaditi od Levandovskog, Rojsa… Grojskrojc i Blaščikovski su takođe igrači koji znaju da prelome, ali bi prevagu na stranu “milionera” mogao da donese Ilkaj Gundogan. Turčin je impresivno odigrao tekuću sezonu, iz senke postao jedan od ključnih igrača u veznom redu, čija bi inspiracija mogla da odvede Borusiju na tron.

"Pretvorio se u sjajnog stratega. On je neverovatan, nema mnogo takvih igrača. Mnogi mogu da igraju na malom prostoru, da igraju brzo i naprave sjajne stvari, ali da imaju takvu viziju, takav pas, takvo oko za situaciju, to je jedinstveno i to ga čini jedinstvenom", rekao je trener Borusije Klop.

Bajern će na Vembliju u subotu od 20:45h biti bez Holgera Badštubera i Tonija Krosa. Borusiji nedostaje Mario Gece, dok će Mats Humels igrati rovit.

Mašina iz Minhena, ali mladost iz Dortmunda? Snaga ili srce? Motivacija ili strast? Iskustvo ili mladost? Ko će da slavi na Vembliju?

Verovatne postave:

Bajern Minhen (4-2-3-1): Nojer – Lam, Boateng, Dante, Alaba – Švajnštajger, Martines – Roben, Riberi, Miler – Mandžukić

Borusija Dortmund (4-2-3-1): Vajdenfeler – Pišček, Humels, Subotić, Šmelcer – Bender, Gundogan – Rojs, Groskrojc, Blaščikovski – Levandovski

Bajern vs Borusija, poslednjih osam mečeva:
Borusija – Bajern 1:1 (BL)
Groskrojc – Gomes
Bajern – Borusija 1:0 (Kup)
Roben
Bajern – Borusija 1:1 (BL)
Kros – Gece
Bajern – Borusija 2:1 (Superkup)
Mandžukić, Miler – Levandovski
Borusija – Bajern 5:2 (Kup)
Kagava, Humels, Levandovski 3 - Roben, Riberi
Borusija – Bayern 1:0 (BL)
Levandovski
Bajern – Borusija 0:1 (BL)
Gece
Bajern – Borusija 1:3 (BL)
Gustavo – Barios, Šahin, Humels

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu