EURO 2012: Srbija testira favorite

Za tačno 70 dana počeće UEFA Evropsko prvenstvo koji zajedno organizuju Poljska i Ukrajina. Prvenstvo na istoku Evrope biće poslednje na kojem učestvuje 16 selekcija (od 2016. u Francuskoj učestovaće 24).

Aktuelni šampion Španija je naravno glavni favorit, ali još bar 5-6 selekcija može ravnopravno da se bori za titulu najboljeg na "starom kontinentu".

Ni ovaj put Srbija neće igrati na kontinentalnom šampionatu, ali će igrati 'važnu ulogu' u pripremama za EURO 2012. "Orlovi" će odigrati nekoliko jakih prijateljskih mečeva, a rivali će im biti šampion Evrope i sveta Španija (Sent Galen 26. maj), te selekcije Francuske (Rems 31. maj) i Švedske (Stokholm 5. jun).

Većina reprezentacija je u 2012. godini odigrala samo po jednu prijateljsku utakmicu, ali će do početka EP 8. juna odigrati bar po još tri test meča.

Evropa
Podeli

Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukraniji, 14. po redu, trajaće od 8. juna do 1. jula u osam gradova. Domaćini u Poljskoj su Varšava, Gdanjsk, Vroclav i Poznanj, a u Ukrajini Kijev, Donjeck, Harkov i Ljvov. Finale će biti odigrano na Olimpijskom stadionu u Kijevu kapaciteta 65.720 mesta.

Na EURO 2012 plasman su izborili: kao domaćini Poljska i Ukrajina, a kroz kvalifikacije Španija, Nemačka, Holandija, Engleska, Italija, Francuska, Portugal, Rusija, Hrvatska, Danska, Švedska, Irska, Češka i Grčka. Titulu brani Španija koja je u Austriji i Švajcarskoj 2008. godine u finalu pobedila Nemačku sa 1:0.

Grupa A: Rusija, Poljska, Češka, Grčka

Ova grupa je po imenima selekcija sigurna najmanje atraktivna, ali to ne znači da mogu da ostvare visok plasman. Zahvaljujući sreći na žrebu dva tima će sigurno u četvrtfinale, favoriti su, bar po imenima Rusija i Češka, adut Poljske je domaći teren, a već znamo kako Grci igraju ovo takmičenje (kao autsajder postali prvaci Evrope 2004).

Rusija (7-2-1): Sjajna igra u kvalifikacijama (jedan poraz u deset mečeva) i domaćinstvo Svetskog prvenstva 2018. su pokazatelji da Rusija mnogo ulaže u nacionalni tim i da mnogo očekuje od njega. "Zbornaja" je ove godine rutinski sa 2:0 dobila Dansku jednog od učesnika EP koji je sjajno igrao u kvalifikacijama. Rusi će pripreme za EURO početi protiv četvrtog tima sveta, Urugvaja, onda će malo ‘spustiti loptu’ protiv Litvanije, da bi se u snagu Rusije stvarno mogli uveriti protiv selekcije Italije. Prvi meč na EP Rusija će igrati protiv Češke, što će biti derbi grupe.

Raspored:
Danska 2:0
25. maj Urugvaj
29. maj Litvanija
1. jun Italija
EP, 8. jun Češka
EP, 12. jun Poljska
EP, 16. jun Grčka

Poljska: S obzirom da nisu učestvovali u kvalifikacijama, Poljaci su poslednje dve godine igrali samo prijateljske mečeve. Prvi u 2012. imali su protiv jednog od favorita Portugala, a rezultat 0:0 možda nam može reći šta možemo očekivati od domaćina na EP. Pre početka turnira Poljaci će igrati sa ne mnogo atraktivnim, ali solidnim selekcijama Letonija i Slovačke, dok će generalnu probu za podizanje samopouzdanja imati protiv Andore. Prvi meč na EP 2012. Poljska će igrati protiv Grčke.

Raspored:
Portugal 0:0
22. maj Letonija
26. maj Slovačka
2. jun Andora
EP, 8. jun Grčka
12. jun Rusija
16. jun Češka

Češka (4-1-3): Česi su do EP stigli nakon borbe sa Španijom u grupi i Crnom Gorom u baražu. Iako imaju nešto manje atraktivan tim nego na prethodnim prvenstvima, Česi su veoma uigrana selekcija spremna da prođe bar u eliminacionu fazu. Remi sa Irskom 1:1 pokazao je da će Česi tešku gubiti, dok će formu pokušati da izbruse protiv selekcija koje neće igrati na EP, Izraela i Mađarske.

Raspored:
Irska 1:1
26. maj Izrael
1. jun Mađarska
EP, 8. jun Rusija
EP, 12. jun Grčka
EP, 16. jun Poljska

Grčka (7-3-0): Zahvaljujući osvajanju EP 2004. u Portugalu, selekcija Grčke je povlašćena prilikom žrebanja, pa je tako imala malo lakšu grupu u kvalifikacijama. Međutim, to ni malo ne umanjuje dobar rezultat Helena koji su neporaženi stigli do EP. Sada ponovo imaju nešto lakše reprezentacije za rivale, ali će morati da se namuče za plasman u četvrtfinale. Ove godine Grci su igrali samo sa Belgijom, bilo je 1:1, dok će ih za EP pripremati selekcije koje gaje istočnoevropski stil igre, veoma čvrste i solidne reprezentacije Slovenije i Jermenije. Novu evropsku odiseju Grci će početi protiv domaćina Poljske.

Raspored:
Belgija 1:1
26. maj Slovenija
31. maj Jermenija
EP, 8. jun Poljska
EP, 12. jun Češka
EP, 16. jun Rusija

Grupa B: Holandija, Nemačka, Portugal, Danska

Za razliku od grupe A, grupa B je najjača na šampionatu, takozvana “grupa smrti”, a zbog ‘nesrećnog’ žreba bar jedva velika selekcija neće proći u eliminacionu fazu. Favorti su Holandija i Nemačka, koji su ujedno kandidati i za titulu, a koji su tokom kvalifikacija ukupno samo jedan meč okončali bez pobede.

Holandija (9-0-1): Upravo su ‘lale’ bile te koje su posrnule, ali kad je već sve bilo rešeno. Da je taj poraz od Švedske potpuno nebitan pokazao je prijateljski meč sa Engleskom u februaru kada je Holandija slavila sa 3:2 na “Vembliju”. Do početka EP i meča sa ‘autsajderom’ grupe Danskom, ‘oranje’ će igrati protiv dve slovenske zemlje, Bugarske i Slovačke, dok će generalnu probu imati protiv Severne Irske.

Jedna od najtalentovanijih reprezentacija sveta je sigurno među glavnim kandidatima za titulu. Bert van Marvijk je napravio kompaktan tim, jak u svim linijama, predvođen Snajderom i Robenom u veznom redu, te fenmenalnim Robinom van Persijem u napadu.

Raspored:
Engleska 3:2
26. maj Bugarska
30. maj Slovačka
2. jun Severna Irska
EP, 9. jun Danska
EP, 13. jun Nemačka
EP, 17. jun Poljska

Nemačka (10-0-0): Nemačka je možda i glavni izazivač Španiji, maksimalan učinak iz kvalifikacija to pokazuje, ali je dobru sliku tima Joakima Leva pokvario poraz od Francuske na prijateljskoj utakmici u februaru (2:1). Lokalni rival Švajcarska biće prva proba “pancerima” pred EP, dok će formu postepeno podizati u mečevima sa Izraelom i Estonijom.

Igra i rezultat sa Mundijala 2010. su bili samo početak rasta sjajne selekcije “Elfa”. Joakim Lev ima možda jedan od najtalentovanijih timova u istoriji nemačke reprezentacije, sa Nojerom, Humelsom, Milerom, Lamom, Ozilom, Geceom, Podolskim, Kloseom, Gomesom, Švajnštajgerom, ovo je sigurno tim koji se može ravnopravno nositi čak i sa Španijom. Možda i ekipa koja bi mogla da prekine dominaciju “furije”.

Raspored:
Francuska 1:2
25. maj Švajcarska
31. maj Izrael
5. jun Estonija
EP, 9. jun Portugal
EP, 13. jun Holandija
EP, 17. jun Danska

Portugal (5-1-2): Portugal je igrao po sistemu toplo-hladno u kvalifikacijama, a to im neće doneti mnogo uspeha u Poljskoj i Ukrajini. U baražu su preskočili silno motivisanu slekciju BiH, drugi put uzastopno u doigravanju za plasmana na neko veliko takmičenje, a slični rivali će im biti ‘testeri’ tokom priprema za EP. Nula sa domaćinom Poljskom ponovo je pokazala da tim Kristijana Ronalda možemo shvatiti ozbiljno tek kada počne EURO, a do tada će im formu podizati selekcije Makedonije i Turske. Ovi potonji su generalna proba za premijeru sa Nemačkom, koja je upravo sa Turcima bila u kvalifikacionoj grupi.

Raspored:
Poljska 0:0
26. maj Makedonija
2. jun Turska
EP, 9. jun Nemačka
EP, 13. jun Danska
EP, 17. jun Holandija

Danska (6-1-1): Danci su autsajderi u grupi, međutim, u kvalifikacijama su bili upravo ispred Portugala, slavili su na šest od osam mečeva i svakako mogu da budu jedno od iznenađenja šampionata, što je redovna pojava. Poraz od Rusije je izvukao na površinu neke od slabosti Danaca, a za razliku od ostalih selekcija pokušaće da ih otklone u pripremnim mečevima sa neevropskim selekcijama. Prvo će igrati sa superjakim Brazilom, dok će generalnu probu odraditi sa Australijom.

Raspored:
Rusija 0:2
26. maj Brazil
2. jun Australija
EP, 9. jun Holandija
EP, 13. jun Portugal
EP, 17. jun Nemačka

Grupa C: Španija, Italija, Irska, Hrvatska

Još jedna sjajna i sigurno zanimljiva grupa. Aktelni prvak Evrope i sveta Španija i prvak planete iz 2006. Italija garantuju sjajnu borbu, dok će kiks velikana čekati Irska i Hrvatska.

Španija (8-0-0): "Furija" je protutnjala kroz kvalifikacije, 2012. je počela ‘petardom’ protiv Venecuele, a prave pripreme za EP počeće protiv Srbije. To će Špancima biti i najjača provera jer će potom igrati sa azijskim selekcijama Iraka i Kine. Španija je svakako favorit broj jedan za titulu prvaka, što je i logično s obzirom da kostur tima čine igrači iz Real Madrida i Barselone, dva trenutno ponajbolja tima na svetu. Sa Inijestom, Ćavijem, Fabregasom i Čabi Alonsom u veznom redu imaju definitivno najbolji srednji red, što je ključan deo svakog tima. Iako je David Vilja verovatno izgubljen za ovo EP, Fernando Tores poslednjih nedelja najavljuje povratak u prepoznatljivu formu.

Raspored:
Venecuela 5:0
2. maj Srbija
30. maj Irak
3. jun Kina
EP, 10. jun Italija
EP, 14. jun Irska
EP, 18. jun Hrvatska

Italija (8-2-0): Specijalista za kvalifikacije Italija se nije mnogo namučila u našoj grupi, ali će morati sve da nadoknadi u grupnoj fazi EP. Da bi uspeli da se plasiraju u četvrtfinale u ovoj konkurenciji, "azurima" će biti potrebna vrhunska forma, a poraz od SAD-a u februaru ne zvuči dobro. Ipak, duel sa Luksemburgom bi trebalo da podigne samopouzdanje Italijanima, a meč sa Rusijom da uglanca formu pred derbi sa Španijom. Nakon debakla na Mundijalu u JAR-u, na čizmi se očekuje veliki rezultat, videćemo da li će tim Čezarea Prandelija predvođem iskusnim Bufonom, De Rosijem i Pirlom, te novim snagam Balotelijem, Matrijem i Rosijem ispuniti očekivanja.

Raspored:
SAD 0:1
29. maj Luksemburg
1. jun Rusija
EP, 10. jun Španija
EP, 14. jun Hrvatska
EP, 18. jun Irska

Hrvatska (7-1-2): Skup sjajnih pojednaca ne garantuje uvek veliki rezultat, ali i pored nesrećnog žreba Hrvati imaju čemu da se nadaju. Ipak, te nade su blago splasnule nakon ubedljivog poraza od Švedske u Zagrebu 3:1 u februaru. Zato će Slaven Bilić morati da mnogo radi i u mečevima sa Estonijom i Norveškom stvori pravi tim. Kao i Ircima, prvi meč na EP mogao bi da bude ključan, jer će poraz ili možda čak remi skoro sigurno značiti eliminaciju. Pobeda bi omogućila da se iznenađenjem u duelima sa Španijom i Italijom neočekivano stigne do četvrtfinala.

Raspored:
Švedska 1:3
25. maj Estonija
2. Jun Norveška
EP, 10. jun Irska
EP, 14. jun Italija
EP, 18. jun Španija

Irska (6-3-1): Nepravedan izostanak sa Mundijala 2010. Irci su naplatili plasmanom na EURO 2012. Dobra igra u kvalifikacijama (jedan poraz) su znak zrelosti tima koji vodi iskuni Đovani Trapatoni, a remi sa Češkom u februaru (1:1) može samo da ohrabri Irce. Dueli sa Bosnom i Hercegovinom i Mađarskom trebalo bi da budu prava mera za sticanje forme za možda i ključan meč u grupi sa Hrvatskom na otvaranju EP.

Raspored:
Češka 1:1
26. maj Bosna i Hercegovina
4. jun Mađarska
EP, 10. jun Hrvatska
EP, 14. jun Španija
EP, 18. jun Italija

Grupa D: Engleska, Francuska, Švedska, Ukrajina

Ništa manje neizvesnosti i uzbuđenja neće doneti ni grupa D. Teri, Ferdinand, Lampard, Džerard, Runi, Nasri, Riberi, Benzema, Ibrahimović, Milevski i možda Ševčenko su imena koja nam garantuju vrhunski fudbal. Međutim, samo dve selekcije mogu dalje, Englezi i Francuzi su favoriti, Šveđani imaju svoju računicu, a Ukrajina je domaćin.

Engleska (5-3-0): Glavni favorit je svakako Engleska, međutim, ‘večni’ favoriti od 1966. samo razočaravaju, a ni ovi meseci pred početak EP ne govore da će biti bolje. Poraz od Holandije na "Vembliju" je zabrinuo navijače koji uvek očekuju najviše, a šta stvarno mogu da dobiju možda će im pokazati mečevi sa Norveškom i Belgijom tokom priprema. Dan "D" za 'gordi Albion' ovaj put biće 11. jun, kada će na premijeri igrati sa "trikolorima".

Engleska je jedina reprezentacija koja još uvek nije rešila pitanje selektora jer je čovek koji ih je odveo na EURO, Fabio Kapelo dao ostavku zbog skandala sa bivšim kapitenom Džonom Terijem. Problem selektora nije jedina glavobolja za FA, tu je i suspenzija ključnog napadača Vejna Runija, ali u svakom slučaju Englezi su tim na koji se mora računati kada je u pitanju borba za trofej.

Raspored:
Holandija 2:3
26. maj Norveška
2. jun Belgija
EP, 11. jun Francuska
EP, 15. jun Švedska
EP, 19. jun Ukrajina

Francuska (6-3-1): Loran Blan je učinio naizgled nemogući i ugušio revoluciju u nacionalnom timu Francuske. "Trikolori" konačno liče na tim koji bi uz nekoliko sjajnih imena mogao mnogo da napravi. Nasri, Riberi i Benzema igraju sjajno ove sezone, pa “pevci” mogu da iznenade glavne favorite iz drugog plana. To je potvrdila i pobeda nad Nemačkom u februaru. Srbija će biti rival i ovom kandidatu za najviši plasman, a formu će brusiti još sa Islandom i Estonijom.

Raspored:
Nemačka 2:1
27. maj Island
1. jun Srbija
5. jun Estonija
EP, 11. jun Engleska
EP, 15. jun Ukrajina
EP, 19. jun Švedska

Švedska (8-0-2): Sa Zlatanom Ibrahimovićem Šveđani sigurno mogu da pobede svakoga, osam trijumfa iz kvalifikacija to potvrđuju, a rutinska pobeda u Hrvatskoj možda i garantuje. Šveđani su jedini odigrali više od dve prijateljske utakmice u 2012, mada Bahrein i U23 tim Katara ne mogu biti pravi reper kvaliteta. Zato će Island, Ukrajina i ponovo naši "beli orlovi" biti zaduženi da spreme ‘vikinge’ za bitan okršaj sa jednim od domaćina na startu EP.

Raspored:
Bahrein 2:0
U23 Katar 5:0
Hrvatska 3:1
30. maj Island
5. jun Srbija
11. jun Ukrajina
15. jun Engleska
19. jun Francuska

Ukrajina: Za razliku od Poljske Ukrajina nije imala sreće na žrebu, apsolutni je autsajder u ovoj grupi, ali domaći teren uvek igra važnu ulogu. Pobeda nad Izraelom od 3:2 u februaru ozarila je lica domaćih navijača, a koliko mogu da očekuju od svojih fudbalera na prvom Evropskom prvenstvu u istoriji Ukrajine moći će da nazru posle duela sa Estonijom, Austrijom, a posebno nakon generalne probe sa Turskom.

Raspored:
Izrael 3:2
28. maj Estonija
1. jun Austrija
5. jun Turska
EP, 11. jun Švedska
EP, 15. jun Francuska
EP, 19. jun Engleska

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.