Ko će biti sledeća Abramovičeva marioneta?

Roman Abramovič smenio je u nedelju šestog trenera tokom svoje devetogodišnje vladavine u Čelsiju. Rus je posle samo 256 dana dao otkaz Andre Viljas-Boašu, a pitanje je koje ime će sledeće sesti na ‘užarenu’ klupu na “Stamford Bridž”.

Bez obzira koliko trofeja klub osvoji, posao menadžera ‘plavaca’ nikada nije siguran, pa je pitanje ko će sledeći da rizikuje sa ambicioznim Rusom.

Najuspešniji trener otkako je Abramovič vlasnik Čelsija je drugi Portugalac Žoze Murinjo koji je osvojio dve titule šampiona Engleske, ali je morao da preda bitku ega sa milijarderom iz Saratova.

Engleska
Podeli

Posle njega uspešan je bio i Italijan Karlo Anćeloti koji je osvojio duplu krunu, Premijer ligu i FA kup, ali je već na kraju sledeće sezone morao da ide zbog drugog mesta na tabeli.

Jedini čovek koji je Čelsi doveo do finala Lige šampiona, Avram Grant, brzo je napustio “Bridž”, a sada je u Partizanu. Ko zna da li bi se dugo zadržao i da je Džon Teri pogodio penal u Moskvi 2008. godine.

Jedini čovek koji nije dobio otkaz od Abramoviča je Holanđanin Gus Hidink koji je bio samo privremeno rešenje na klupi tokom drugog dela sezone 2008/2009, osvojivši FA kup.

Šampion sveta sa Brazilom Luis Felipe Skolari, koga je Hidink upravo zamenio, nije potrajao ni koliko Viljas-Boaš, a nakon odlaska rekao je da će taj posao za sledećeg kandidata biti “pakao”.

Plan je da Čelsi do kraja sezone vodi Roberto di Mateo, ali se već spekuliše o imenima koji će od leta imati zadatak da stvori novu dinastiju na “Stamford Bridžu”.

Evo i spiska potencijalnih kandidata:

Rafa Benites

Navijači Liverpula će se uvek sećati ere ovoga Španca koji je zaslužan za nezaboravan trijumf u finalu Lige šampiona protiv Milana 2005. godine. Međutim, Benites nije uspeo da vrati trofej Premijer lige na “Enfild”, pa je posle šest godina napustio Englesku i prešao u Inter, gde se nije proslavio.

Ipak, nakon što je nastavljena agonija Liverpula i posle odlaska Benitesa, njegovo ime je ostalo u pozitivnom svetlu, pa bi u Londonu mogli da prepoznaju nejgov stil igre kao poželjan, a posebno njegovu sposobnost da izađe na kraj sa starijim igračima u svlačionici.

Upravo to je bio najveći problem Viljas-Boaša. Mnogi misle da bi baš Benites mogao pored Čelsija da preporodi i Fernanda Toresa, koji je dominirao dok je radio sa zemljakom na “Enfildu”.

Žose Murinjo

“Posebni” je legenda Čelsija, čovek koji je posle pola veka vratio titulu na “Stamford Bridž” i stvorio tim koji je godinama u vrhu Premijer lige.

Iako je njegov potencijalni povratak više stvar glasina, ili čak maštarija navijača Čelsija, Portugalac bi mogao da bude kandidat broj jedan, ako se uzme u obzir da je već najavio povratak u Englesku na kraju sezone, baš kad će Abramovič tražiti novog menadžera.

VIljas-Boaš je trebalo da bude novi Murinjo (kao i zemljak došao je u Čelsi posle dominacije sa Portom u Portugalu i Evropi), ali se ispostavilo da je zaista samo jedan “Posebni”.

Murinjo ima posebnu vezu sa starijim igračima, sa kojima je imao skoro bratski odnos tokom svoje trogodišnje ere na “Bridžu” kada su osvojene dve Premijer lige, ali bi njegov povratak ponovo značio velika ulaganja u tim jer bi sigurno želeo da kupi dostojne naslednike Džona Terija i Didijea Drogbe.

Đozep Gvardiola

Čovek koji je za samo tri godine osvojio sve što se može osvojiti na klupi Barselone. Čovek koji je jedini osvojio titulu ispred Murinja u debitantskoj sezoni Portugalca na klupi jednog kluba.

Odavno se priča da će Pep napustiti “Kamp Nou” po završetku tekuće sezone, a kao najbolji trener sveta u izboru FIFA svakako je najkompetetniji za mesto glavnog kandidata.

Međutim, pitanje je kako bi se Katalonac snašao u timu koji mora da se tek izgradi, jer je u Barseloni imao već gotovo stvorenu mašinu, supertalentovan tim predvođen najboljim igračima sveta Lionelom Mesijem, Ćavijem Ernandesom i Andresom Inijestom.

Heri Rednap

Malo teže će to da mu uspe, ali dovođenje Herija Rednapa bio bi logičan potez Abramoviča. Navijači Totenhema su ga već prežalili kao novog selektora Engleske, ali bi njegov prelazak u redove gradskog rivala za njih bio nezamisliv.

Njegov odnos sa Abramovičem bi bio veoma zanimljiv, ali se već dokazao kao trener koji ima sposobnos da promeni situaciju u klubu i da ga sa dna dovede do vrha, usput ulivajući veliko samopouzdanje svojim igračima.

Rednap bi ujedno bio prvi Englez na klupi Čelsija posle 1996. godine i Glena Hodla.

Gus Hidink

S obzirom da se već prihvatio posla dok drugog ambicioznog milijardera, u ruskom Anžiju, šanse da se popularni Holanđanin vrati u Čelsi su minimalne.

Ipak, kao čovek koji je tokom samo nekoliko meseci izvukao klub iz krize i osvojio FA kup 2009. godine, i ostao trener sa procentualno najboljim skorom u klubu, boljim čak i od Murinja, Hidink je sigurno najveća želja Abramoviča, ali i navijača na "Stamford Bridžu".

Didije Dešam

Francuz je već bio zaposlen na “Stamford Bridžu”, kao igrač u sezoni 1999/2000, a bio bi verovatno najsigurnije rešenje.

Impresionirao je kao trener Monaka koji je doveo do šokantnog finala Lige šampiona 2004. godine (poražen od Murinjovog Porta 3:0), vratio je titulu Olimpiku iz Marseja posle 20 godina, a ima i iskustva u jednom od najvećih svetskih klubova, torinskom Juventusu koji je vratio u Seriju A, posle akcije “Kalčopoli”.

Ipak, otkako je na klupi Marseja, tim sa “Velodroma” imao je česte periode uspona i padova, ali je trener za dugoročan projekat.

Ko god se prihvati projekta "Čelsi prvak Evrope" očekuje ga borba sa egom Abramoviča, autoritetom starosedelaca, navijačima razmaženim skorašnjim uspesima, i naravno senkom Žozea Murinja, osim ukoliko to ne bude upravo Portugalac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.