Avram Grant – ko je novi trener Partizana?

Turbulentan mesec u Partizanu dobio je epilog. Tokom pauze između dva dela sezone, dok "crno-beli" imaju deset bodova više od najbližeg pratioca, na klupu srpskog šampiona seo je četvrti strani trener u istoriji.

Nakon Mađara Iljesa Spica, koji je kao prvi trener u istoriji kluba osvojio pet trofeja, potom Nemaca, Lotara Mateusa koji je stigao do titule i Partizan uveo prvi put u Ligu šampiona, i Jirgena Rebera koji nije ostavio svoj pečat, stigao je Izraelac Avraham “Avram“ Grant.

Čovek koji je trofeje osvajao samo u Izraelu, poslednji pre tačno deset godina, ali koji je igrao finale Lige šampiona sa Čelsijem, poznat je i po neuspešnim epizodama u Portsmutu i Vest Hemu koje nije uspeo da zadrži u Premijer ligi.

Videćemo šta će Izraelac uraditi sa timom iz Humske 1 koji dominira srpskim fudbalom u poslednjoj deceniji.

Podeli

Grant je veći deo svoje karijere proveo vodeći timove u Izraelu, a kao trener počeo je sa samo 18 godina predvodeći mladi tim Makabija iz rodnog grada Petah Tikve.

U timu koji navijačima Partizana nije ostao u lepom sećanju počeo je i profesionalnu karijeru tokom 80-ih godina prošlog veka. Uspeo je da ovaj klub posle 25 godina igranja u nižim ligama dovede do elitne divizije izraelskog fudbala.

To ga je preporučilo za najbolje izraelske timove, pa je tokom 90-ih bio trener Makabija iz Tel Aviva, u dva navrata i Hapoela iz Haife, a potom i Makabija iz Haife.

Posle nekoliko trofeja u klupskoj konkurenciji, od 2002. god 2006. godine bio je selektor Izraela, ali nije imao uspeha u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2004. i Svetsko prvenstvo 2006. godine, kada je bio neporažen u kvalifikacionoj grupi iza Francuske i Švajcarske.

Nakon toga odlučio je da karijeru nastavi u Premijer ligi. U junu 2006. godine postao je tehnički direktor Portsmuta. Kao prijatelj Romana Abramoviča već u leto 2007. preuzeo je istu funkciju u Čelsiju, da bi nakon odlaska Žozea Murinja postao trener londonskog tima.

Iako bez podrške igrača koji su podrivali njegov autoritet i bez podrške navijača koji su ga ismevali snimcima na YouTube, uspeo je da uradi ono što najuspešniji trener u istoriji Čelsija (Murinjo) nije. Stigao je do finala Lige šampiona, ali nije uspeo i da je osvoji.

Nakon toga, Grant se vratio u Portsmut gde je trebalo da spasi tim ispadanja iz Premijeršipa. Nije uspeo, Portsmut je završio u Čempionšipu, a bivši klub Čelsi sprečio ga je da sa ekipom sa “Fraton parka“ osvoji FA kup. Navijači su ga ipak ispratili aplauzima jer je otvoreno pričao o problemima u kojima se klub nalazi.

Potom je Grant pokušao da ispravi grešku i postane spasilac u Vest Hemu. Međutim, selidba na “Apton park“ bila je verovatno najgori potez u njegovoj karijeri.

Sa nekoliko sjajnih igrača u timu (Skot Parket, Karlton Kol, Kevin Nolan, Dejvid Bentli), nije uspeo da zadrži “čekićare“ u Premijer ligi, što mu navijači verovatno nikada neće oprostiti.

Zbog ovog neuspeha navijači Milvola, najvećeg rivala Vest Hema, napravili su transparent za avion na kojem je pisalo “Avram Grant – legenda Milvola“.

Tokom karijere osvojio je devet trofeja, svih devet u Izraelu gde je četiri puta bio šampion, po dva puta sa Makabijem iz Tel Aviva i njegovim imenjakom iz Haife.

Sa Čelsijem je pored titule vicešampiona Evrope 2008, iste godine bio vicešampion Premijer lige i finalista Liga kupa. Dve godine kasnije sa Portsmutom je poražen u finalu FA kupa.

Suma sumarum, Grant nije osvojio trofej od 2002. godine, pa mu je posao u Partizanu 'zicer', s obzirom da "crno-beli" imaju deset bodova više od prvog pratioca Crvene zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu