NBA – malo vremena, mnogo imena u igri

Za razliku od prošlih sezona kada su igrači i timovi imali celo leto da odluče o tome ko će koga i za koga da potpiše, sada dve strane imaju samo 15ak dana roka od otvaranja trening kampova 9. decembra do početka sezone za Božić po Gregorijanskom kalendaru 25. decembra.

Konačno, LeBron Džejms nije u centru pažnje kada je u pitanju stanje slobodnih agenata, a ovaj put situacija sa slobodnim igračima neće biti glamurozna kao prethodne. Samo će jedan “All Star” biti u igri (Dejvid Vest), ali ima nekoliko veoma atraktivnih imena.

Slobodni u izboru nove sredine su Vilson Čendler (u Kini do marta), Nene Ilario, Džamal Kroford, Tajson Čendler, Tejšon Prins, Greg Oden, Džejson Ričardson, Andrej Kirilenko… Prava zabava nas očekuje sledećeg leta kada će "slobodni" biti Dvajt Hauard, Kris Pol, Kevin Garnet, Rej Alen (verovatno završava karijeru kao i Tim Dankan), Deron Vilijams, Stiv Neš, kao i pikovi sa drafta 2008. Derik Rouz, Kevin Lav, Rasel Vestbruk i Bruk Lopes.

SAD
Podeli

Iako je Vest “All Star“, najzvučnije ime je Brazilac Nene Ilario za koga se spekuliše da bi mogao da bude veliko pojačanje Majami Hita. Još jedno ime se sve glasnije spominje u američkoj štampi kao moguće pojačanje "vreline", a reč je Šejnu Batleru, na čijem dolasku navodno insistira Pet Rajli.

Član šampionske genera Dalas Meveriksa, Tajson Čendler mogao bi da promeni sredinu. Naime, za usluge sjajnog centra zaintesovan je Golden Stejt kome je preko potreban igrač na 'petici'. Sudeći prema natpisima ESPN ovaj transfer je više nego moguć. Prošloseznski igrač Atlante Hoks, Džamal Kraford mogao bi da pojača Orlando Medžik. Prema navodima američkih medija on je jedan od primarnih ciljeva tima sa Floride. U igri je i Greg Oden.

Što se tiče mogućih trejdova, prvo ime poslednjih dana je Kris Pol. Njujork Niksi su ‘zagrejani’ da ga ‘spoje’ sa Karmelom Entonijem i Amareom Stodemajerom i naprave svoju “fantastičnu trojku”. Koliko god to želeo i Pol, njemu je za sada jasno da će se Hornetsi teško odreći svog najboljrg igrača bez adekvatne zamene, a to Niksi trenutno nemaju.

Drugi "blokbaster" mogao bi da bude Dvajt Hauard u Lejkersima. U tom slučaju Gasol, Bajnam i Odom bi se preselili na Flordiru, a u "Stejpls centru" bi možda imali reprizu tandema Brajant-O'Nil. Posle epizode u Bešitkašu, Deron Vilijams se vratio u Netse, ali razmišlja da ne produži saradnju sledeće godine. Veteran Tim Dankan je takođe slobodan agent, ali će verovatno da završi karijeru na kraju sezone, dok će sledećeg leta to biti Kevin Garnet.

Evo kakvo je trenutno stanje u ekipama:

Istočna konferencija:

Divizija Atlantik:

Boston Seltiks: Seltiksi su prošlu sezonu završili sa skorom 56-26, imaju veoma “mator” tim čiju kičmu čine 30-godišnjaci Pol Pirs, Kevin Garnet i Rej Alen. Ekipa će verovatno pokušati da zadrži Džefa Grina, Glena Dejvisa i Delonte Vesta koji su ključni slobodni agenti, a s obzirom da se Nenad Krstić vratio u Evropu Bostonu je neophodan centar, ali i pojačanje na skoro svakoj poziciji. Takođe, mnogo se spekuliše o odlasku Radžona Ronda pošto su Seltiksi navodno zainteresovani za Krisa Pola. Slobodan agent Seltiksa je i Saša Pavlović

Roster: Rej Alen, Karlos Arojo (slobodan agent), Glen Dejvis (sa), Kevin Garnet, Džef Grin (sa), Džahuan Džonson (nepotpisani pik drafta), Etvan Mur (npd), Troj Marfi (sa), DŽermejn O’Nil, Saša Pavlović (sa), Pol Pirs, Radžon Rondo, Delonte Vest (sa)

Nju Džersi Nets: Netsi imaju bogatog vlasnika od koga se očekuje da pojača tim. Prvi njegov zadatak će verovatno biti da zadrži Krisa Hemfriza, ključnog slobodnog agenta koji je odličan u tandemu sa Brukom Lopesom. Potom, Nestima su potrebna dobra krila ukoliko žele da iskoriste sav talenat Derona Vilijamsa kojem sledećeg leta ističe ugovor, a on razmišlja da ga ne produži. Tim iz Njujorka je spreman da ponudi Lopesa, dva pika prve runde i da oslobodi Medžik Turkogluovog ugovora u zamenu za Dvajta Hauarda.

Roster: Maršon Bruks (npd), Džordan Farmar, Den Gadžurič (sa), Sundiata Gejns, Stiven Grejem, Kris Hemfriz (sa), Damion Džejms, Bruk Lopes, Entoni Morou, Trevis Outlo, Jogan Petro, Deron Vilijams, Džordan Vilijams (npd), Brendan Rajt (sa)

Njujork Niks: Niksi su posle mnogo uspona i padova prošlu sezonu završili sa jedva pozitivnim skorom (42-40), a osim možda Šeldena Vilijamsa ne moraju previše da razmišljaju o slobodnim agentima. Ipak, Njujorčani žele da stvore “drim tim” s obzirom da imaju dva “All stara” Karmela Entonija i Amarea Stodemajera. Glavna meta do početka sezone biće Kris Pol, koji je verovatno zainteresovan da se bori za titulu. Ipak, Niksima su potrebni igrači koji će organizovati i učvrstiti odbranu, a jedan visoki centar bi bio idealan da čuva reket.

Roster: Karmelo Entoni, Renaldo Balkman, Čonsi Bilaps, Derik Braun (sa), Entoni Karter (sa), Tonej Daglas, Lendri Filds, Džoš Harelson (npd), Džered Džefris (sa), Rodžer Mejson (sa), Endi Rautins, Iman Šampert (npd), Amare Stodemajer, Roni Turijaf, Bil Voker, Šon Vilijams (sa), Šelden Vilijams (sa)

Filadelfija 76ers: Prošle sezone tim iz File je bio na pola, skor 41-41 nije mnogo obradovao navijače, a do početka nove moraju da sačuvaju Tadeusa Janga koji je slobodan agent. Sa druge stane, ne postoji neko mestu u timu koje je kritično, a ideja u 76ersima je da podmlade tim, dovedu nekog vrhunskog talenta. Pre svega, Filadelfija mora da se oragnizuje i odredi cilj, a tek onda da traži pojačanja za Brenda, Igudalu...

Roster: Toni Batije (sa), Kreg Brekins, Elton Brend, Antonio Danijels (sa), Spenser Hovs (sa), Džru Holidej, Andre Igudala, Džejson Kapono (sa), Džodi Miks, Andres Noćioni, Marizi Spitz, Evan Tarner, Nikola Vučević (npd), Luis Vilijam, Tadeus Jang (sa)

Toronto Reptors: Samo 22 pobede prošle sezone govore da su potrebne promene u Torontu, polu-evropskom timu (Kalderon, Kleiza, Barnjani, Valančijunas). Jedini igrač koji bi mogao da ide je Redži Evans, ne previše ključan u timu, ali je Reptorsima potrebno dosta pojačanja. Pre svega krilo koje dobro šutira trojke i beleži skokove, onda centar koji dominira u odbrani (ruki Valančijunas ostaje u Evropi), ali i lider na i van terena.

Roster: Solomon Alabi, Leandro Barbosa, Džerid Bajles, Hose Kalderon, Ed Dejvis, DeMar DeRozan, Amir Džonson, Džejms Džonson, Linas Kleiza, Andrea Barnjani, Jonas Valančijunas (npd)

Divizija Central

Čikago Buls: Kurt Tomas, Brajan Skalabrin i Kit Bogans su igrači koji su slobodni. Ono što je potrebno drugom najboljem timu Istoka (62-20 prošle sezone) je pravi bek šuter. Pored MVP-ja lige Rouza, sjajnih defanzivaca Noe i Denga to je sve što im nedostaje.

Roster: Omer Ašik, Kit Bogans, Karlos Buzer, Roni Bruer, Džimi Batler (npd), Luol Deng, Taž Gibson, Kajl Korver, Džon Lukas (sa), Joakim Noa, Džanero Pargo (sa), Derik Rouz, Kurt Tomas (sa), Si Džej Votson

Klivlend Kavalirs: Najgorem timu Istoka prošle sezone (19-63) potrebna je samo jedna stvar, novi LeBron Džejms. Pošto njega nema, Kavalirsi će morati da se potrude da zadrže Entonija Parkera, ključnog slobodnog agenta, a onda da traže podršku Antvanu Džejmisonu i Baronu Dejvisu. Ono što im je neophodno je šuter i plejmejker, najbolje neki univerzalac koji bi mogao da pokrije obe pozicije. Takođe dinamično nisko krilo ne bi bilo na odmet Klivlendu.

Roster: Omri Kaspi, Baron Dejvis, Semih Erden, Kristijan Ejenga, Alonzo Dži, Danijel Gibson, Džoi Grejem, Luk Garangodi, Meni Heris, Rajan Holins, Kajri Irving (npd), Antvan Džejmison, Entoni Parker (sa), Samardo Samjuels, Ramon Sešons, Tristan Tompson (npd), Anderson Varežao

Detroit Pistons: Ne tako davno odbrana Detoita je dominirala NBA ligom, a sada se Pistonsi muče da pobede. Skor od 30-52 prošle sezone ne obećava mnogo, a uprava “klipova“ imaće mnogo posla s obzirom da su neograničeni slobodni agenti Tajšon Prins, Trejsi MekGrejdi i Kris Vilkoks, a ograničeni Rodni Staki i Jonas Jerebko. Timu su neophodni kvalitetni bekovi i pouzdan organizator igre, koji bi pomogli talntovanim igračima najtu, Stakiju, Dajeu, Monrou i Singleru da se vrati stara slava.

Roster: Vil Bajnam, Ostin Daje, Ben Gordon, Ričard Hamilton, Jonas Jerebko (sa), Brendon Najt (npd), Vernon Meklin (npd), Džejson Maksil, Trejsi Mekgrejdi (sa), Greg Monro, Tejšon Prins (sa), Dehuan Samers (sa), Rodni Staki (sa), Čarli Vilanueva, Ben Valas, Teriko Vajt, Kris Vilkoks (sa)

Indijana Pejsers: Pejsersi obećavaju, ali su četiri bitna igrača slobodni agenti - Džef Foster, Majk Danlivi, Džoš MekRoberts i Ti Džej Ford. Osmi tim Istoka je jak u odbrani, ima odlične skakače, ali nema prvi izbor u napadu, iako Deni Grejndžer naginje ka tome. Osim toga, u Indijanu moraju da stignu snažan centar i dobar plejmejker ukoliko želi više od poraza u prvoj rundi plejofa.

Roster: Daren Kolison, Majk Danlivi (sa), Ti Džej Ford (sa), Džef Foster (sa), Pol Džordž, Deni Grejndžer, Tajler Hansbro, Roj HIbert, Džordž Hil, Dantej Džons (sa), Džoš MekRoberts (sa), Džejms Popsi, Ej Džej Prajs, Brendon Raš, Lens Stivenson

Milvoki Baks: Luk Ričard Mba a Mute je jedini problematičan slobodan agent, mada Majkl Red verovatno može mnogo bolje od onoga što pokazuje. Osim Endrjua Boguta i Brendona Dženingsa ekipa nema pravu zvezdu koja bi pomerila tima do plejofa (35-47). Međutim, koliko je izvodljivo da ovaj “mali” klub dovede još veliku zvezdu i postane konkurentan? U svakom slučaju Guden, Sanders i Iljasova nisu pravo rešenje za podršku ovom tandemu.

Roster: Endrju Bogut, Erl Bojkins (sa), Džon Brokman, Karlos Delfino, Kejon Duling, Dru Guden, Tobajas Heris (npd), Stiven Džekson, Brendon Dženings, Luk Mba a Mute (sa), Majkl Red (sa), Leri Sanders, Beno Udrih

Divizija Jugoistok

Atlanta Houks: Problem sa Atlantom je što nema “dubinu” u timu koja bi omogućila dobru odbranu tokom celog meča. Horford, Džonson i Smit su dovoljno sjajni igrači da se Houksi bore u napadu sa svakim rivalom, ali kada se oni istroše na oba dela terena nema prave podrške. Ekipi bi najviše pomogao još jedan dobar šuter koji bi mogao da odgovori i defanzivnim zadacima.

Roster: Džejson Kolins (sa), Džamal Kroford (sa), Kirk Hajnrih, Al Horford, Džo Džonson, Zaza Pačulija, Džoš Povel (sa), Magnum Rol, Džoš Smit, Džef Tange, Itan Tomas (sa), Demijen Vilkins (sa), Marvin Vilijams

Šarlot Bobkets: Startni centar Kvame Braun je neograničeni slobodni agent, a i pored njegovog očekivanog ostanka Šarlotu je potreban još jedan centar, treća ‘violina’ u napadu, te snažan, defanzivno orijentisan plejmejker. To sve ukoliko neki aktuelni igrač počne da bez milosti ‘puni’ koš rivala. Dakle, Bobketsima je potrebna pomoć u napadu, pošto Kori Megeti očigledno ne može da bude glavni igrač tima.

Roster: Di Džej Avgustin, Bizmark Bijombo (npd), Kvame Braun (sa), Met Kerol, Dante Kaningem, Boris Dijav, Desagna Diop, Džerald Henderson, Kori Mageti, Dominik Megvajer (sa), Eduardo Nahera, Džoel Pržibila, Tajrus Tomas, Kemba Voker (npd), Di Džej Vajt

Majami Hit: Pored LeBrona Džejmsa, Krisa Boša i Dvejna Vejda šta je potrebno bilo kom timu. S obzirom na poraz od Maveriksa u finalu Hitu očigledno nešto jeste, a to je verovatno dobar centar. Ime o kojem se govori je Brazilac Nene Ilario. Još jedno ime se sve glasnije spominje u američkoj štampi kao moguće pojačanje "vreline", a reč je Šejnu Batleru, na čijem dolasku navodno insistira Pet Rajli. Hit mora da bude veoma kreativan s obzirom na malo prostora za manevar u ‘seleri kepu’, a treća meta je Greg Oden, ograničeni slobodni agent Portlanda. Verovatno će da razmisle i o Tajsonu Čendleru i Marku Gasolu.

Roster: Džoel Entoni, Majk Bibi (sa), Kris Boš, Mario Čalmers, Noris Kol (npd), Udonis Hezlem, Edi Haus (sa), Džuvan Hauard (sa), LeBron Džejms, Džejms Džons (sa), Džamal Meglor, Majk Miler, Dekster Pitman, Dvejn Vejd

Orlando Medžik: Uprava Orlanda ima samo jednu stvar na umu, da sačuva Dvajta Hauarda. Najdominantniji centar lige polako počinje da shvata da sa Medžikom teško da može do titule, pored komšija iz Majamija, pa verovatno čita šta se piše o njegovim mogućim dostinacijama. Pominju se Lejkersi, ali i Seltiksi, Meveriksi... Pored njega, Orlando bi mogao da ostane i bez Džejsona Ričardsona na kraju sezone. Ukoliko žele da ih zadrže, moraju pronaći nekog superstara košgetera (Arinas to nije, prim. aut), ali i dobrog defanzivca. Ime koje se pominje je Atlantin Džamal Kroford.

Roster: Malik Alen (sa), Rajan Anderson, Gilbert Arinas, Brendon Bes, Kris Duhon, Dvajt Hauard, DeAndre Ligins (npd), Džamir Nelson, Danijel Orton, Džej Džej Redik, Džejson Ričardson, Kventin Ričardson, Hido Turkoglu

Vašington Vizards: Šta je potrebno Vizardsima? Vreme, talentovana podrška oko Džona Vala, trojkaš i pozitivna atmosfera. Ako su već pokupili drugog pika, očekuje se da će Vizardsi i u narednom periodu raditi na dovođenju kvalitetnih igrača. Ukoliko ne, onda im je džaba da imaju i novog Majkla Džordana. I on je pored sebe imao Pipena i Rodmana. Džavejl Mekgi nije igrač koji može da parira većini centara u ligi. Džoš Hauard je ključni slobodni agent, a Nik Jang i Kinez Đinlijan Li su takođe slobodni.

Roster: Andre Blač, Trevor Buker, Džordan Kroford, Moris Evans, Džoš Hauard, Otijus Džefers, Rašard Luis, Šelvin Mek (npd), Džavejl Mekgi, Hamadi N’Diaje, Leri Ovens, Kevin Serafin, Kris Singlton (npd), Jan Veseli (npd), Džon Vol, Đinlijan Ji, Nik Jang

Zapadna konferencija

Divizija Severozapad

Dalas Meveriks: Šampion neće imati lak posao da očuva dobitni tim. Prvi koji bi mogao da napusti Mevse je centar Tajson Čendler za koga se interesuju Majami, Oklahoma, Netsi, Klipersi… Dalas će morati da se potrudi da sačuva još dva bitna igrača, Karona Batlera (žele ga Bulsi i Klipersi) i Džej Džej Bareu (u igri Niksi, Lejkersi, Hit). Ono što je potrebnu timu Dirka Novickog je plejmejker koji bi krenuo stopama veterana Džejsona Kida. Spominju se Kris Pol i Teksašanin Deron Vilijams. Takođe, ‘divlja telad’ bi mogla da krenu u poteru za Dvajtom Hauardom. Sve ostao je na svom mestu. Videćemo da li će Peđa Stojaković ostati u Teksasu jer je i on slobodan agent.

Roster: Hose Huan Barea (sa), Rodrigo Buboa, Kori Bruer, Karon Batler (sa), Brajan Kardinal (sa), Tajson Čendler (sa), Rudi Fernandes, Brendan Hejvud, Dominik Džons, Džejson Kid, Ian Mahinmi, Šon Merion, Dirk Novicki, Dešon Stivenson, Peđa Stojaković (sa), Džejson Teri
Hjuston Rokets: Jao Ming je završio karijeru pa je jedini slobodan agent u Roketsima Čak Hejs. S obzirom da više nema gorostasa iz Kine očigledno je da Hjuston mora da dovede centra, koji bi možda vratio lenje vlasnike sezonskih karata na mesta blizu parketa.

Roster: Markus Blekli, Čejs Budinger, Markuz Kuzin, Goran Dragić, Džoni Flin, Čak Hejs (sa), Džordan Hil, Kortni Li, Kajl Lovri, Kevin Martin, Markus Moris (npd), Patrik Piterson, Luis Skola, Hašim Tabit, Terens Vilijams

Memfis Grizlis: Grizlisima, realno, nisu neophodna nova imena, nemaju novca za nekog superstara, ali zato moraju da sačuvaju slobodnog agenta Marka Gasola, a potreban im je zdrav Rudi Gej. Uz sjajnog Zeka Rendolfa iz prošle sezone Memfis će biti tvrd orah, kao što je i bio. Šejn Batije je takođe igrač koji može da fali ukoliko ga neko drugi prigrabi. Postoji opcija da Grizlisi ipak dovedu neko novo ime, u zamenu za Sema Janga, Derela Artura ili O Džej Meja.

Roster: Toni Alen, Derel Artur, Šejn Batije (sa), Majk Konli, Mark Gasol (sa), Rodu Gej, Hamed Hadadi (sa), Ksavijer Henri, O Džej Mejo, Lion Pou (sa), Zek Rendolf, Džoš Selbi, Išmael Smit, Grivis Vaskes, Sem Jang

Nju Orleans Hornets: Uh, teško vreme za upravu Hornetsa. Dejvid Vest i Karl Lendri su slobodni agenti, Vesta želi dosta plejof timova, a pored njih glavobolju predstavljaju i neki ugovorom vezani igrači. Najveći problem je svakako prva zvezda tima Kris Pol. On to još nije javno izjavio, ali su svi uvereni da sanja dan kada će postati član Njujork Niksa. Sreća za Hornetse je što Njujorčani nemaju adekvatnu ‘robu’ za trejd. Spekulisalo se i da bi Lejkersi rado doveli Pola kao podršku usamljenom tandemu Brajant-Gasol. Videćemo, za sada je sve na strani Nju Orleansa. Pored svega ovoga Hornetsima za veće domete nedostaje solidna podrška na krlinom centru, šuteru, ali i rezervna ‘petica’.

Roster: Trevor Ariza, Markus Benks (sa), Marko Belineli (sa), Partik Juing junior, Aron Grej (sa), Vili Grin (sa), Didije Ilunga-Mbenga (sa), Džeret Džek, Karl Lendri (sa), Emeka Okafor, Kris Pol, Kvinsi Pondekster, Džejson Smit (sa), Dejvid Vest (sa)

San Antonio Spurs: Dobro su ‘gazili’ Spursi prošle sezone (61-21), dok se nisu umorili veterani, pre svih Tim Dankan. Stiv Novak i Kris Kvin su jedini ‘slobodni’, tako da Teksašani imaju mesta da razmisle ko bi mogao da pomogne Dankanu i Toniju Parkeru da premeste trofej iz Dalasa u svoj deo ‘velike države’. Ono što je hitno potrebno ‘mamuzama’ je pojačanje u reketu I iskusni plej koji bi mogao da pomogne Parkeru ukoliko omane Kori Džozef kao podrška. Spursi moraju da se vrate osnovama, a to je odbrana. Teško da mogu ponoviti eru Brusa Bovena, ali ukoliko ne žele da ponove izdanje od prošle sezone protiv Grizlisa u plejofu, nešto moraju da promene.

Roster: Džejms Anderson, Dehuan Bler, Met Boner, Dešon Batler (neaktivan), Tim Dankan, Manu Đinobili, Deni Grin, Ričard Džeferson, Kori Džozef (npd), Kavi Leonard (npd), Antonio Mekdajs, Geri Nil, Stivi Novak (sa), Toni Parker, Tijago Spliter

Divizija Severozapad

Denver Nagets: Denver može da zaštiti Arona Aflala I Vilsona Čendlera sa oko 6 miliona dolara, ali nema mnogo prednosti kada su u pitanju Nene, koga žele Majami I Indijana, Kenjona Martina i Džej Ar Smita. Međutim, to nije jedini problem Nagetsa kojima bi da se igra kompletna sezona bila potrebna ceo novi tim. Galinari Louson i Mozgov se vraćaju spremni iz Evrope, ali ne i Čendler koji ne može da napusti Kinu do marta.

Roster: Aron Aflalo (sa), Kris Anderson, Melvin Ilaj (sa), Kenet Faried (npd), Geri Forbs (sa), Danilo Galinari, Džordan Hamilton (npd), Al Herington, Kosta Kufos, Taj Loson, Čukvudiebere Maduabum (npd), Andre Miler, Timofej Mozgov, Nene Ilario (sa)

Minesota Timbervulvs: Iako su imali jednog od najdominantnijih igrača u ligi, Vulvsi su imali očajan skor 17-65. Očigledno je Minesoti potrebno još nekoliko igrača ukoliko ne žele da Kevin Lav krene stopama Kevina Garneta i potraži drugu sredinu u kojoj će osvojiti prsten. Dolazak Rikija Rubija je popravilo malo stanje na poziciji pleja, ali im je potreban jedan dobar šuter.

Roster: Majkl Bizli, Vejn Elington, Lazar Hejvard, Vesli Džonson, Malkom Li (npd), Kevin Lav, Darko Miličić, Bred Miler, Tangaj Ngombo (npd), Nikola Peković, Entoni Rendolf, Luk Ridnour, Riki Rubio, Sebastijan Telfer (sa), Entoni Toliver, Martel Vebster, Derik Vilijams (npd)

Portland Trejl-Blejzers: Portland rizikuje da ostane bez svog prvog pika Grega Odena koji je zapao za oko Majamiju. Njegov odlazak bi mogao da uništi najjače oružje Blejzersa, krilnu liniju. LaMarkus Oldriž uz podršku odličnih defanzivaca Žeralda Valasa i Nikolasa Batum čine paklen trio, jednu od najboljih krilnih linija u ligi. Međutim, Rejmond Felton i Andre Miler ne mogu da ih isprate na bekovskim pozicijama. Mnogo toga zavisi i od toga koliko će Brendon Roj biti spreman.

Roster: Lamarkus Oldridž, Luk Bebit, Erl Beron (sa), Nikolas Batum, Maruks Kembi, Džon Bibler (npd), Rejmond Felton, Armon Džonson, Kris Džonson (sa), Vesli Metjuz, Patrik Mils (sa), Greg Oden (sa), Brendon Roj, Nolan Smit (npd), Žerald Valas, Eliot Vilijams

Oklahoma Siti Tander: Kada stignete do finala konferencije logično mišljenje je da vam nije potrebno mnogo posla oko izgradnje tima. Ipak, Tander ima neiskusnu ekipu, što je potpuno suprotno sastavu šampiona iz Dalasa. Bilo bi lepo kada bi Oklahoma imala još jednog poentera u trećoj četvrtini osim Durenta i Vestbruka, kao i beka koji može brzo da se vraća i pokriva loptu, te centra koji može da donese desetak poena po meču. Prvo da produže ugovor sa Dekuanom Kukom, pa onda da popunjavaju rupe.

Roster: Kole Aldrih, Kevin Durent, Nik Kolison, Dekuan Kuk (sa), Džejms Harden, Serž Ibaka, Rojal Ivej, Redži Džekson (sa), Erik Mejnor, Nazr Mohamed, Bajron Malens, Kendrik Perkins, Nejt Robinson, Tabo Sefološa, Robert Vaden, Rasel Vestbruk

Juta Džez: Kirilenko je već otišao, pa Džez ne sme da ispusti još nekog slobodnog agenta (Si Džej Majls, Erl Votson..). Glavni razlog je što je tim posle 23 godine napustio “Holl of fame” trener i jedini “All Star” u ekipi. Ipak, Džez u novu sezonu ulazi sa talentovanim saastavom koji bi za nekoliko godina mogao da izraste u odličan tim. Jedna od najvećih potreba Jute je da odluči ko će deliti minutažu od brojnih centara. Al Džeferson, Pol Milsap, Derik Fejvors i Enes Kanter će tražiti svoje vreme na parketu. Turčin je trenutno možda u drugom planu, ali će dati sve od sebe da dokaže svoj talenat. Glavni konkurenti svakako će mu biti Džeferson i Milsap, koji će verovatno činiti startnu centarsku liniju. Jedini pravi problem Džeza je mesto plejmejkera. Votson će verovatno dobiti novi ugovor, ali još je daleko od Derona Vilijamsa.

Roster: Radža Bel, Alek Bruks (npd), Fransisko Elson, Džeremi Evans, Derik Fejvors, Kirilo Fašenko (sa), Devin Heris, Gordon Hejvard, Al Džeferson, Enes Kanter (npd), Andrej Kirilenko (sa), Si Džej Majls, Pol Milsap, Mehmet Okur, Roni Prajs (sa), Erl Votson (sa)

Divizija Pacifik

Golden Stejt Voriors: Vladimir Radmanović je treći Srbin koji je slobodan agent u ovom roku, a Voriorsi bi trebalo da se koncentrišu na potragu za pravim centrom. Dejvid Li ne može da nosi tim cele sezone, a Monta Elis očajnički treba podršku iz reketa. Biedrinš ne može mnogo da pomogne u napadu, dok se Ikpe Udoh još uvek bori za minutažu. Voriorsima je potreban defanzivac kao podrška triu Li-Elis-Kari.
Roster: Luis Amundson, Čarli Bel, Andris Biedrinš, Stiven Kari, Monta Elis, Čarls Dženkins, Dejvid Li Džeremi Lin (npd), Dvejn Kolins (npd), Vladimir Radmanović (sa), Klej Tompson (npd), Al Torton (sa), Džeremi Tajler (npd), Ikpe Udoh, Dorel Rajt

Los Anđeles Klipers: Odlazak DeAndre Džordana, Krejg Smita, Ike Diogua i Džamarija Muna bi stvorilo velike probleme timu koji ima “All Stara” i negativan skor (32-50). Ono što je potrebno Klipersima jesu pravi plejmejker i nisko krilo (glasina o trejdu Krisa Kejmena za Andrea Igudalu zvuči idealno). Tejšon Prins, Šejn Batije, Andre Kirilenko i Grent Hil su imena koja se pominju kao mogući novi članovi. Ukoliko niko ne stigne, navijači bi mogli da potraže novog vlasnika i boljeg trenera ukoliko žele da iskoriste potencijal Blejka Grifina.

Roster: Al-Faruk Aminu, Erik Bledso, Brajan Kuk (sa), Ike Diogu, Rendi Foje, Rajan Gomes, Erik Gordon, Blejk Grifin, Denadre Džordan (sa), Kris Kejman, Travis Lezli (npd), Džamario Mun (sa), Krejg Smit (sa), Trej Tompkins (npd), Vili Voren (npd), Mo Vilijams

Los Anđeles Lejkers: Majk Braun je zamenio legendarnog Fila Džekson, nova era u Lejkersima počinje. Da li će doći Kris Pol, da li će doći Dvajt Hauard (trejd za Gasola, Bajnama i Odoma), da li će doći Andrej Kirilenko? To su pitanja na koja prvo treba da odgovore Lejkersi pre potpisivanja Šenona Brauna, Džoa Smita i Tia Retlifa. S obzirom na popunjen "seleri kep" ne bi trebalo očekivati neko “mega” imr u “Stejpls centru”. Ono što je neophodno Lejkersima za povratak titule jeste startni plejmejker, ‘dubina’ u napadu, i mladi talenat kalibra superstara.

Roster: Met Barns, Stivi Blejk, Šenon Braun (sa), Kobi Brajant, Endrju Bajnam (suspendovan), Derik Karakter, Devin Ebanks, Derek Fišer, Pau Gasol, Endrju Gudelok (npd), Ater Majok (npd), Darijus Moris (npd), Lamar Odom, Tio Ratlif (sa), Džo Smit, Luk Volton, Meta Vorld Pis (Ron Artest)

Finiks Sans: “All Star” talenat, to se traži u Arizoni. Vins Karter (18 miliona dolara ove godine) i Grent Hil su odslužili svoje, oni su i prvi na listi za odlazak. Finiks nema igrača koji može nekoliko napada uzastopno da poentira, nema pravog šutera, niti plejmejkera za budućnost. Stiv Neš je kao već pomenuti tandem u godinama.

Roster: Vins Karter, Džoš Čilders, Zabijan Dovdel, Džered Dadli, Čening Fraj, Marcin Gortat, Grent Hil (sa), Gani Laval, Robin Lopes, Markif Moris (sa), Stiv Neš, Mikael Pjetrus, Geret Siler, Hakim Vorik

Sakramento Kings: Veteran – to se traži u prstonici Kalifornije. Prvo Sakramento mora da zadrži Markusa Tortona i Semjuela Delambera, a onda da traži igrača koji će od Tajrika Evansa, Demarkusa Kuzinsa, Džimera Fredeta i družine stvoriti igrače vrhunskog kalibra, iskustvom i liderstvom na parketu. Za to je potrebno vreme, novac, nova arena i još vremena.

Roster: Demarkus Kuzins, Samjuel Delamber (sa), Markiz Danijels, Tajrik Evans, Džimer Fredet (npd), Fransisko Garsija, Donte Grin, Džej Džej Hikson, Taler Hanikat (npd), Darnel Džekson (sa), Džon Salmons, Ajzea Tomas (npd), Džejson Tompson, Markus Torton (sa), Hasan Vajtsajd (neaktivan)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu