NFL: Ko će napasti 'čopor' iz Grin Beja?

Ljubitelji američkog fudbala strahovali su tokom leta da li će uopšte biti nove sezone, ali posle dogovora lige i igrača NFL kreće 9. septembra rano ujutru. Nova sezone, od koje se očekuje da bude spektakularnija nego i jedna prethodna, počinje sjajnim duelom poslednja dva šampiona, aktuelnog Grin Bej Pekersa i prethodnog Nju Orleans Sejntsa na “Lembo fildu”. Po okončanju ‘lokauta’ usledilo je nekoliko zanimljivih prelazaka, sjajno su se pojačali Iglsi i Petriotsi, Džetsi su još jači, a ostaje da se vidi koliko će doneti dobrog promene kvorterbekova u Minesoti, Sijetlu, Tenesiju…

SAD
Podeli

Svi timovi su pogođeni manjkom vremena za pripremu nove sezone, ’lokaut’ je onemogućio trenere da komuniciraju sa igračima, slobodni agenti su morali na brzinu da traže angažman, rukiji da se sami spremaju za njima potpuno novo okruženje i bez pomoći eksperata da prouče igru svojih novih ekipa.

Američka fudbalska konferencija (AFC)

Istok: Nju Ingland Petriotsi su dobro prošli tokom lokauta, zadržali su osnovu tima koji je prošle sezone imao skor 14-2, a stigla su i dva velika pojačanja, Albert Hajnsvort u odbrani i hvatač Čed Očosinko koji će zameniti penzionisanog Rendija Mosa u napadu. Iako su mnogi izrazili zabrinutost zbog promene odbrane u 4-3, sigurno je da se sa iskusnim Bilom Beličikom može očekivati još mnogo varijacija tokom sezone.

Veliki rival timu iz Bostona biće Njujork Džetsi. Prošle sezone su ‘pecnuli’ Petse u pleofu, ali i dalje mnogi sumnjaju da Mark Sančes može da održi visok ritam tokom svih 16 meečva, iako je dobio veliko pojačanja za igru pasom, skorašnjeg šampiona Plaksika Buresa zbog koga su se odrekli Edvardsa i Kočerija. Tu je i bivši Rejven Derik Mejson.

Ove godine Majami Dolfinssi bi mogli da budu bolji od Bafalo Bilsa gde se mnogi pitaju da li je Rajan Ficpatrik pravi izbor za QB-a jer bi u većini timova bio ne drugi, nego možda i treći izbor. Tim sa Floride promenio trkačku liniju, Ronija Brauna i Rikija Vilijamsa zamenili su Redži Buš i Danijel Tomas. Brendon Maršal će verovatno da dobija pasove od Čeda Henea, ali se mnogi navijači nadaju da će tim dovesti Kajla Ortona.

Očekivani plasman: Petriotsi, Džetsi, Dolfinsi, Bilsi

Sever: Veliki rivali Baltimor Rejvensi i Pitsburg Stilersi će se ponovo boriti za titulu u diviziji, iako su oba tima nešo slabija nego ranije. Džo Flako je u Rejvensima ostao bez zaštite Toda Hipa (prešao u Kardinalse), ali su tu sjajni risiveri Ankvan Boldin i Li Evans, te briljatni trčak Rej Rajs, jedan od najboljih u ligi.

Stilersi veoma tanki na trkačkim pozicijama pošto su zamenili oba startna tekla. Ipak, ne bi bilo iznenađenje da aktuelni šampion konferencije bude konkurentan za sedum titulu, ako se Ben Rotlisberger sačuva od nevolja i koncentriše na fudbal. Rašard Mendenhal se već dokazao kao trkač, dok bi Majk Valas trebalo da bude pravi naslednik Holmsa. Dik LeBou ima dovoljno trikova u odbrani, posebno sa momcima kakvi su Džejms Herison i LaMar Vudli.

Ipak, niko od njih ne bi trebalo da ima problema sa druga dva rivala. Braunsi su prošle sezone krenuli u pravom smeru predvođeni novom zvezdom na RB-u Pejtonom Hilisom, solidnom odbranom, maldim ali talentovanim risiverima, ali skraćena predsezona mogla bi da utiče na uigranost tima novog trenera Peta Šurmura. Slično je i kod Bengalsa koji su napravili velike rezove, otišli su dugogodišnji kvorterbek Karson Palmer (penzija) i prva zvezda risiver Čed Očosinko (Petriotsi). Videćemo koliko može ruki QB Endi Dalton.

Očekivani plasman: Rejvens, Stilers, Brauns, Bengals

Jug: Da li je konačno došlo vreme da Hjuston Teksansi osvoje diviziju? Oni Teksansi koji nikada nisu igrali u plejofu, koji su pobedili Indijanapolis Koltse dva puta u devet sezone, i koji su prošle sezone imali samo šest pobeda iako je njihov napad bio treći u celoj ligi? Jeste, ali iz jednog razloga, zato što je Pejton Mening povređen. Ali ne treba zaboraviti ni trio Met Šoub-Arian Foster-Andre Džonson.

QB Koltsa Mening će prvi put u svojoj NFL karijeri propustiti meč, i to premijeru sezone upravo protiv Teksansa pošto njegov oporavak posle operacije vrata teče mnogo sporije nego što se očekivalo. Zbog toga bi mogao da pauzira mnogo dože nego što se u Indijanapolisu nadaju.

Tako bi Teksansi trebalo da budu prvi favorite, imaju sjajan napad, a trener Vejd Filips se fokusirao na igu odbrane. Druga dva tima, Tenesi Tajtensi će sezovu verovatno provesti uigravajući novog kvorterbeka Meta Heslbeka i rukija Džejka Lokera koji je dugotrajnija opcija, dok će se Džeksonvil Jaguarsi osloniti na formu Morisa Džons-Drua.

Očekivani plasman: Teksans, Kolts, Tajtens, Jaguars

Zapad: Velika borba i ove sezone očekuje se na Zapadu AFC-a. Četiri velika rivala nikada nisu bila izjednačenija, ali su prvi favorite ipak ponovo Čardžersi.

Tim iz San Dijega mora da smanji greške specijalnog tima i početi da pobeđuje pre novembra ukoliko ne želi mnogo problema. Filip Rivers moži će da odahne pošto je prvi risiver Vinsent Džekson ozdravio pa će biti najveće pojačanje liniji koju čine Rajan Metjuz, Majk Tolbert, Malkom Flojd i Antonio Gejts, s obzirom da je prošle godine igrao na samo pet mečeva. Tu je i novi defanzivac ruki Kori Luget.

Prošlosezonski ‘šampion’ Čifsi moraju još mnogo da napreduju ukoliko žele da ponove uspeh. Pre svega Met Kasel mora da poveže svoje risivere Stiva Brestona i Džonatana Boldvina.

Rejdersi su ostali bez najboljeg igrača, kornerbeka Namdija Asomuge (Iglsi), ali su dobili novog trenera Hua Džeksona koji ima zadatak da popravi igru tima sa ekipama izvan divizije pošto su u svojoj ove sezone imali 6-0. Očekuje se da Džejson Kembel napreduje na poziciji QB-a i pomogne sjajnim trkačima Darenu MekFadenu i Majklu Bušu.

Džon Noks ima previše problema da reši u svojoj debitantskoj sezoni sa Bronkosima, a prvi je ko će biti satartni QB, Kajl Orton ili Tim Tibou.

Očekivani plasman: Čardžers, Čifs, Rejders, Bronkos

AFC vajld-kard: Njujork Džets, Pitsburg Stilers
Očekivano finale konferencije: San Dijego Čardžers – Nju Ingland Petriots

Nacionalna fudbalska konferencija (NFC)

Istok: Kao jedan od glavnih favorita u predstojećoj sezoni izdvajaju se Filadelfija Iglsi koji su se značajno pojačali tokom predsezone. Kornerbek pozicije popunili su Dominik Rodžers-Kromarti i najbolji igrač lige na ovoj poziciji Namdi Asomuga.

Odbranu su pojačali defanzivni linijač Kulen Dženskins i end Džejson Babin, novi raninbek je Roni Braun, dok će podrška Majklu Viku, 100 miliona dolara vrednom kvorterbeku biti Vins Jang. Ovaj tim mora da osvoji diviziju ispred Džajantsa, Kaubojsa i Redskinsa. Mnogi ga već upoređuju sa fudbalskim Majami Hitom, videćemo da li će oni biti jači od ‘Novickog’.

Iza njih u diviziji koja je uvek puna preokreta najviše optimizma za radost trebalo bi da imaju navijači Dalas Kaubojsa sa novim trenerom Džejsonom Garetom, posebno jer su Džajantse napustili Kevin Bos, Stiv Smit i Šon O’Hara. Redskinsi će sezonu verovatno početi sa Reksom Grosmanom na poziciji QB-a umesto rukija Džona Beka, ali će to doneti malo napretka u igri tima iz prestonice.

Očekivani plasman: Igls, Kaubojs, Džajants, Redskins

Sever: Teško je zaboraviti da su Čikago Bersi osvojili ovu diviziju prošle sezone, a ne potonji šampion Pekersi, ali teško da će ponoviti isti rezultat i ove.

Odavno ni jedan tim nije uspeo da odbrani titulu, a Pekersi su prema američkim kladioničarima prvi kandidat da to uradi još od Petriotsa iz 2004. Aktuelni šampion je prošle sezone u pravom trenutku ušao u formu počistivši sve rivale do Superboula iako je do plejofa stigao preko “vajld karda”.

I ove sezone svakako će biti rival, tu je i dalje sjajni QB Aron Rodžers koji je sposoban da ‘širi’ odbrane rivala preko svojih hvatača Donalda Drajvera, Grega Dženingsa, Džejmsa Džonsa i Džordija Nelsona, a posle povrede se vraća i raninbek Rajan Grent. Sa druge strane, tim iz Grin Beja ima i jednu od boljih odbrana u ligi pod Domom Kapersom, tu su lajnbekeri Klej Metrjuz i Ej Džej Houk, te ogromni nouz-tekl Bi Džej Radži.

Bersi su godinama bili poznati po fenomenalnoj obrani, ali je ona sve starija, dok se još čeka da proradi izmenjena ofanzivna linija. Ovo bi mogao da bude idealan trenutak da Detroit Lajonsi pokušaju da se domognu vajld-karda, samo da mladi tim iz grada motora zaobiđu povrede. Metju Steford je prošle godine pokazao da počinje da izrasta u elitnog QB-a, ali problema sa palcem ima ruki raninbek Džavid Best. Početak sezone prupustiće i defanzivni tekl, ruki Nik Feirli, ali čim se oporavi biće veliko pojačanje.

Minesota Vikingski su doveli proverenog kvorterbeka, Donovana Mekneba, ali ako mu se ponovi sezona iz Vašingtona, knjiga će ostati na jednom imenu, Adrijanu Pitersonu.

Očekivan plasman: Pekers, Lajons, Bers, Vikings

Jug: Iz ove divizije su prošle sezone došla tri tima sa dvocifrenim brojem pobeda, i opet će biti žestka konkurencija. Falkonsi imaju ubitačan tandem Met RajanRodi Vajt, a sada imaju i alternative na poziciji risivera Džulijusa Džonsa, pika prve runde sa Alabame, dok je defanzivu pojačao Rej Edvards.

Sejntsi su napravili slične promene u timu, došao je osvajača Hejsman trofeja raninbek Mark Ingram, dok je Redži Buš završio u Dolfinsima. Tu je i defanzivni end Kameron Džordan.

Tampa Bej Bakanirsima prošle sezone za vajld-kard nije bilo dovoljno ni čak 10 pobeda, a uz dodatni napredak Džoša Frimena mogli bi da se nadaju novoj šansi, ukoliko risiveri postanu malo dinamičniji, kao i trkači. Međutim, rupe na mestima lajnbekera i sejftija mogle bi da nanesu mnogo štete ovom mladom timu.

Karolina Pantersi se nadaju ‘eksploziji’ ruki kvorterbeka Kema Njutona koji je bio odličan tokom skraćene predsezone u timu koji je prethodne godine imao samo dve pobede.

Očekivan plasman: Falkons, Sejnts, Bakanirs, Panters

Zapad: Najslabija divizija u celoj ligi, i pored neverovatnog uspeha Sijetl Sihoksa koji su igrali finale konferencije, biće snažnija nego prethodne sezone.

Sem Bredford je već pokazao das u Sent Luis Remsi u odličnim rukama, ali sui pored njega i jednog od najboljig raninbekova lige Stivena Džeksona bili tek 26. napad lige.

Kardinalsi konačno imaju odličnog QB-a od povlačenja Kurta Vornera, iz Iglsa je stigao Kevin Kolb, pa možemo ponovo da se nadamo magiji Lerija Ficdžeralda, ali problem je što ga očekuje neadekvatna ofanzivna linija da ga čuva.

Sijetl Sihoksi su se odrekli dugogodišnjeg QB-a Heslbeka i doveli zaboravljenu nadu Vikingsa Tarvarisa Džeksona koji se ne može radovati podršci na terenu. 49ersi će ponovo pružiti šansu Aleksu Smitu da predvodi napad, doveli su mu i ‘metu’ Brajlona Edvardsa, ali će ovde prva violina i dalje da bude Frenk Gor.

Očekivan plasman: Rems, Kardinals, Sihoks, 49ers

NFC vajld-kard: Nju Orleans Sejnts, Detroit Lajons
Očekivano finale konferencije: Filadelfija Igls – Altanta Falkons

Mogući Superboul: Nju Ingland Petriots – Filadelfija Igls

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.