Premijer liga: Nikad veća konkurencija

U subotu počinje 20. sezona u po mnogima najkvalitetnijem i najinteresantnijem fubdbalskom šampionatu – engleskoj Premijer ligi. Titulu brani Mančester junajted koji je upravo tom 19. krunom postao rekorder u Engleskoj, a samo povećao u Premijer ligi na 12 trofeja. Glavni favoriti za titulu su pored Junajteda još gradski rival Siti, Čelsi, Arsenal, te Liverpul i Totenhem. Novajlije u ligi su Kvins Park Rendžers, Norič i Svonsi - prvi velški tim koji je uspeo da se plasira u Premijer ligu od njenog osnivanja 1992. godine.

Engleska
Podeli

Osim 12 titula “crvenih đavola”, preostalih sedam osvajali su po tri puta Arsenal (1998, 2002, 2004) i Čelsi (2005, 2006, 2010) dok je jednu osvojio Blekburn Rovers (1995).

Samo tri tima su promenila menadžere tokom leta. U Čelsi je umesto Karla Anćelotija stigao “novi Murinjo” - Andre Viljas-Boaš, Aston Vila umesto Žerara Ulijea sada vodi Aleks Mekliš, dok je Martin Jol zamenio na klupi Fulama zameno Mark Hjuz.

Ove sezone u Premijer ligi igraće pet srpskih fudbalera: Nemanja Vidić (Mančester junajted), Branislav Ivanović (Čelsi), Aleksandar Kolarov (Mančester siti), Radosav Petrović (Blekburn) i Nenad Milijaš (Vulverhempton).

Mančester Junajted je proteklog leta izvršio verovatno i najveće promene u igračkom kadru u poslednjoj deceniji. U penziju su otišle legende Pol Skols i Edvin van der Sar, dugogodišnji defanzivci Džon O’Šej i Ves Braun su prešli u Sanderlend, dok je Francuz Gabrijel Obertan novi igrač Njukasla.

Međuti, iskusni Ser Aleks Ferguson je tim podmladio ali i pojačao. Stigli su talentovani golman David de Hea, mladi štoper Fil Džons, reprezentativni vezista Ešli Jang, dok su sa pozajmica vraćeni Mame Biram Dijuf i Tom Kleverli koji je već u Komjuniti Šildu pokazao da će biti veliko pojačanje i možda prava zamena za Skolsa.

Čelsi je najveću promenu napravio na klupi, stigao je Andre Viljas-Boaš od kojeg svi očekuju da učini što je i njegov prethodnik iz Portugala Žoze Murinjo, ispiše istoriju. Iako su mnogi očekivali velike promene i među igračima, Viljas-Boaš nije napravio nijedan veliki transfer.

Iz Barselone je stigao mladi Oriol Romeu kao zamena za povređenog Majkla Esijena, sa pozajmice su vraćeni Gael Kakuta i Danijel Staridž, a jedini pravi transfer je dolazak talentovanog napadača Romelu Lukakua. Ekipu je napustio samo Juri Žirkov koji se vratio u Rusiju, ali u Anži.

Najviše promena verovatno viđeno je u Arsenalu. Arsen Venger je ostao bez pouzdanog defanzivca Gaela Klišija, Samir Nasri želi da ide, a najveći udarac “tobdžijama” je vrlo verovatni odlazak kapitena Seska Fabregasa koji je već “viđen” u Barsloni. Otišao je i Denilson, na pozajmicu u Sao Paulo.

Ipak, iskusni francuski stručnjak je i dobro “pazario”. Stigao je novi napadač, jedan od najboljih igrača iz Francuske Žervinjo, a kao po običaju na “Emirate“ je stigao novi supertalenat, 18-godišnji Aleks Okslejd Čemberlen. Pored njega došao je i još uvek neprovereni defanzivac Karl Dženkinson.

Mančester siti je ponovo najviše potrošio. “Drim tim” Roberto Manćini je pojačao sa dva sjajan defanzivca, Gaelom Klišijem i Stefanom Savićem, dok je u napad stigao verovatno najztraženiji centarfor, Argentinac Serhio Kun Aguero.

Sa druge strane, ekipu je napustio Žerom Boateng koji je prešao u minhenski Bajern, dok je golman Šej Given otišao u Aston Vilu. Ostaje da se vidi da li će Karlos Teves konačno uspeti u ‘nameri’ da napusti Englesku, te da li će Manćini imati dovoljno strpljenja sa problematičnim Marijom Balotelijem.

I ove sezone očekuje se da konačno Liverpul konkuriše za titulu. “Redsi” od ove sezone više nisu rekorderi, ali sa Kenijem Daglišem na čelu, i interesantnim pojačanjima, “kop” bi konačno mogao da bude zadovoljan.

Na “Enfild” su stigli povereni igrači Čarli Adam iz Blekpula, Stjuart Dauning iz Aston Vile i Džordan Henderson iz Sanderlenda. Stigao je i golman Doni iz Rome, dok se sa pozajmice iz Italije vratio Alberto Akvilani. Dagliš se odrekao samo Milana Jovanovića.

Totenhem je za razliku od prethodnih rokova ovoga leta mirovao, i koncentrisao se na uigravanje tima od prošle sezone. Stigao je samo iskusni golman Bred Frider, što je i najlogičnije s obzirom na probleme sa čuvarima mreže prethodnih godina.
Najviše se pričalo o odlasku mladog plejmejkera Luke Modrića u Čelsi, ali izgleda da je Hari Rednam ipak dobio bitku sa lokalnim rivalom i sačuvao ključnog igrača. Uprava je takođe uspela da zadrži dve najveće zvezde Gereta Bejla i Rafaela van der Varta.

Aston Vila je ostala bez Stjuarta Dauninga i Ešlija Janga, ali je novi menadžer Aleks Mekliš ipak doveo dva velika pojačanja. Stigli su golman Šej Given iz Sitija i Šarl N’Zogbija iz Vigana.Otišao je i Džon Karu kao slobodan igrač u Vest Hem, dok je Najdžer Reo-Koker otišao Bolton.

Blekburn Rovers nije značajnije menjao tim. Stigao je sepski reprezentativac Radosav Petrović, sa pozajmice se vratio Senegalac El Hađi Diuf, a otišao je samo mladi štoper Fil Džons.

Dejvid Mojes je u Everton doveo samo Erika Dijera i tako nastavio tradiciju retke kupovine, što je i logično s obzirom na probleme sa finansijama na “Gudisonu”.

Bolton je ostao bez udarnog napadačkog tandema iz poslednje polusezone, prvi strelac Johan Elmander je prešao u Galatasaraj, dok se Danijel Staridž vratio u Čelsi sa pozajmice. Golman Al Habsi je prešao u Vigan, a Metju Tejlor u Vest Hem. Na “Ribok“ su stigli Kris Igls, Tiron Mils te Reo-Koker. Meta je i nepoženji vezista Totenhema Niko Kranjčar.

Fulam je ostao bez Zoltana Gere, Davida Stokdejla, Džona Pejntsila i Gaela Kakute kojem je istekla pozajmica iz Čelsija. Na “Krejven kotidž” stigli su Jon Arne Rise iz Rome i Marsel Gecov iz Libereca.

Među najaktivnijima u prelaznom roku bio je Sanderlend koji želi ozbiljniju ulogu u Premijer ligi. Iako su “Stadion svetlosi” napustili reprezentativac Engleske Džordan Henderson i Gane Džon Mensa, u tim je stiglo čak sedmorica novih fudbalera.

Najjzvučnija pojačanja stigla su sa “Old Traforda”, odbranu su osvežili iskusni Džon O’Šej i Ves Braun, a stigli su još talentovani napadač Konor Vikam, iskusni Dejvid Von, Krejg Gardner, Sebastijan Larson i Kiron Vestvud.

Njukasl je ostao bez ključnih igrača koji su mu obezbedili opstanak prošle sezone. Bek Hose Enrike se preselio u Liverpul, kapiten Kevin Nolan je otišao u Vest Hem, Vejn Ratlidž u Svonsi, dok se klub odrekao iskusnog Džoija Bartona zbog kritikovanja. Na “Sent Džejms park” stigli su Gabrijel Obertan iz Junajteda, te napadač Demba Ba.

Vest Bromvič Albion je pojačao odbranu bivšim reprezentativnim golmanom Benom Fosterom te iskusnim Mađarem Žoltanom Gerom. Pvo ime tima ponovo će biti napadač Odemvingi koji je prošle sezone postigao 15 golova.

Vigan je prošle sezone jedva opstao u Premijer ligi pobedom u poslednjem kolu. Ove godine će se ponovo boriti za “goli život” s obzirom da su prodali svog najboljeg igrača Aston vili – Šarla N’Zogbiju. U tim su došli Dejvid Džons iz Vulvsa i Mauro Boseli iz Đenove.

Prvi velški tim u Premijer ligi Svonsi je stigao kao pobednk plejofa u Čempionšipu. Mnogi sumnjaju da ovaj tim ima kvalitet za PL, a tokom leta stigli su Vejn Ratlidž iz Njukasla i Liroj Lita iz Midlsbroa.

Kvins Park Rendžers, i to posle decenije i po, a “policajci” su u odnosu na Čempionšip jači za napadača Di Džej Kembela i iskusnog veziste Kirona Dajera.

Povratnik je i Kvins Park Rendžers, i to posle decenije i po, a “policajci” su u odnosu na Čempionšip jači za napadača Di Džej Kembela i iskusnog veziste Kirona Dajera.

Prvi put od 2005. godine u Premijer ligi igra Norič. Menadžer Pol Lamber nije želeo da se odrekne nijednog fudbalera koji je prošle godine uveo Norič u elitu, a tim je pojačao sa pet novih igrača – Kajlom Notonom, Bredlijem Džonsonm, Entonijem Pilkingtonom, Stivom Morisonom i Ričijem de Laetom.

Vulvsi su takođe kandidati za ispadanje i oni su još jedna ekipa koja se provukla pred kraj prošlog prvenstva. Džejmi O’Hara je ostao u timu, a novajlija je Rodžer Džonson iz Birmingema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.