Superboul: Ben ili Aron, Troj ili Klej, Stilersi ili Pekersi

Olimpijske igre i Svetsko fudbalsko prvenstvo su dva najveća planetarna događaja, ali najmoćnija država na svetu SAD zaustavi se samo u jednom trenutku, kada se igra Superboul.

Predstojeći, 45. po redu igra se na glamuroznom stadionu Kaubojsa u Dalasu, a spektakl se očekuje od igrača Pitsburg Stilersa, šestostrukih NFL šampiona, i Grin Bej Pekersa. Timu iz grada čelika ovo je treće finale u poslednjih pet sezona, pa se može reći da su u svom dvorištu. Gladni uspeha, “sirevi” su konačnu prekinuli post dug 13 sezona. Kažu: “Sve je veće u Teksasu”. Videćemo da li će biti i Superboul XLV.

SAD
Podeli

Stilersi, Pekersi, sve je isto, tradicija je tu, samo su “glumci” drugi. Nema više Bredšoa, Nitčkija, Lamberta, sada su tu Rotlizberger, Metjuz, Harison, Polamalu.

Na redu je deseti finalni okršaj ova dva tima, svima se vraćaju uspomene na domanaciju Pekersa sa Vinsom Lombardijem 1960-ih i dinastiju Čaka Nola sa Stilersima 70-ih godina prošlog veka.

Kada se govori od kvorterbekovima u NFL-u, svi pričaju o Brejdiju i Meningu, poneko spomene Farva i Brisa, a tak u pozadini se čuje ime Bena Rotlizbergera. Ovaj čovek je za samo sedam sezona u ligi već osvojio dva prstena, a namerio se i na treći. On bi ga lansirao u društvo legendi kao što su Troj Ejkmen i Tom Brejdi, a samo još jedan Superboul bi mu trebao da se izjednači sa pomenutim Bredšoom i Džoom Montanom.

Iza njega je turbulentna godina obeležena skandalom o seksualnom napadu, pričama o trejdu i suspenzijom u prva četiri meča sezone. Ipak, izgleda da je promenio svoj način života, mada tri dana pre Superboula cela država bruji o njegovoj neumerenoj zabavi u jednom klubu.

"Volim da igram sa ovim momcima. Zato i mogu slomiti nogu ili nos i nastaviti da igram. Ne želim da propustim ni jednu akciju. Mislim da zbog toga nekada loptu držim predugo i budem oboren. Zbog tih momaka nikada ne želim odustati od akcije. Bilo bi fantastično osvojiti još jedan Superboul, ali neću nakon toga reći 'jeste li mi sada oprostili?'. Biće to samo još jedan korak u vraćanju svega onoga što sam izgubio", rekao je Rotlizberger.

Konkurent mu je Aron Rodžers, početnik u plejofu. Momak sa fantastičnim pasom, ali čovek kojem je trebalo vremena da izađe iz senke velikog Breta Farva, pa je ove sezone ostvario prvu pobedu u postsezoni i odmah stigao do velikog finala.

Međutim, ništa nam ne garantuje da će ova dva “titana” biti centralne figure na terenu u Dalasu, iako će sva pažnja biti usmerena na njih. Ono što odlikuje oba tima su fantastične odbrane, verovatno i glavni razlog za njihov plasman u Superboul.

Dik Lebo (defanzivni koordinator Stilersa) i Dom Kapers (defanzivni koordinator Pekersa) su verovatno najbolji u svom poslu u ligi. Obojica neguju filozofiju agresivne odbrane sa velikim pritiskom na kvorterbeka. Upravo su oni modernizovali “zone blitz” šemu koju u sklopu odbrane 3-4 (tri linijaša, četiri beka) kao odgovor na “west coast” napad koja ima zadatak da zbuni QB-a.

Stilersovi Džejms Harison i Lamar Vudli su zajedno ostvarili 20.5 sekova protekle sezone, više nego i jedan drugi tandem lajnbekera u ligi. Zajedno sa Feriorom i Timonsom su imali 48 sekova, pa su strah i treper za rive. Harison je trenutno “najopasniji” igrač u ligi, njegovi udarci ove sezone su ga koštali 125.000 dolara pa je često meta rasprava o tome koliko udarci smeju da budu žestoki.

Liga radi šta god može kako bi zaradila što više novca. Ako udarite Toma Brejdija ili Pejtona Meninga, oni dobiju potres mozga i ne mogu da igraju sledeću utakmicu, mnogo ljudi je možda neće ni pogledati. Važno je ono što im donosi više novca", u svom stilu je kritikovao ligu Harison koji je posebno besan na sekretara lige Rodžera Gudela.

"Želim da ih nežn srušim na zemlju. Ako biste mogli, gospodine Gudel, da li biste postavili jastuke na mesta gde ću ih srušiti tako da ne udare prejako u zemlju?", sarkastičan je Harison ouči Superboula.

Iako je propustio dva meča zbog povrede, Troj Polamalu je srce defanzivne linije Stilersa, a za fantastičnu sezonu nagrađen je titulom najboljeg odbrambenog igrača. Sa 11 intersepšna podelio je drugo mesto u ligi, a pored toga imao je toliko udaraca da ih je nemoguće prebrojati.

“Morate u svakom trenutku znati gde je on na terenu jer čovek kao što je on pravi odlučujuće poteze na utakmici i ne želite mu dati šansu da to uradi, posebno u ovoj fazi, jer to će podići njegov tim”, istakao je risiver Pekersa Greg Dženings.

Srećom za Pekerse, i oni imaju svog lidera odbrane, Kleja Metjuza kojem je spomenuta nagrada za najboljeg defanzivca izmakla za dlaku. Njegova odbrana je bila druga pro broju poena u ligi, a peta po dozvoljenim jardima. Odbrana “sireva” koju čine još Čarls Vudson, Tramon Vilijams i Sem Šilds, takođe je dominantna u sekovima, druga u ligi sa ukupno 47 obaranja kvorterbekova.

Stilersi jesu favoriti, ali Pekersi ove sezone ni na jednom meču, ni u jednom trenutku, nisu imali više od jednog tačdauna zaostatka za rivalom. To je više od 48 sati igre, tačnije 1152 minuta i 53 sekunde, uključujući i produžetke koje su igrali. Ukoliko to ponove i u Superboulu biće prvi tim od 1962, a tek peti od 1938. koji je odigrao celu sezonu, uključujući i plejof, a da ni u jednom trenutku nije gubio više od sedam poena.

“Mi smo stigli u Dalas spremni. Tako je bilo i prethodne sedmice, tako da smo Superboul mogli da igramo i prošlog vikenda. Sada se samo dodatno oštrimo i popravljamo sitnice. To je pristup koji nas je doveo do ovde i mi ga nećemo menjati”, istakao je trener Stilersa Majk Tomlin.

“Tradicija koju poseduje Grin Bej predstavlja veliko bogatstvo za sve igrače i čitavu organizaciju. To je opšte prihvaćena stvar u klubu. Legende kluba svakodnevno su tu da pomognu. Ovo je utakmica koju želite da dobijete za sve navijače, ali i sve one koji predstavljaju tradiciju i bogatu istoriju kluba. Znamo gde smo i koji su standardi Grin Beja. Sve se svodi na osvajanje trofeja i vreme je da trofej Vinsa Lombardija vratimo kuci”, samouveren je trener Pekersa Majk Mekarti.

Stilersi vs. Pekersi u brojevima

I statistički ova dva tima su prilično izjenačena. Stilersi su sa 12 pobeda i četiri poraza osovjili svoju diviziju u regularnom delu sezone, dok su Pekersi imali 10 pobeda i izborili se za “vajld kard“.

Stilersi prosečno postižu 23.4 poena, Pekersi 24.3, tim iz Pitsburga prosečno prima 14.5, a iz Grin Beja 15 poena po meču.

Ben Rotlisberger je bacio 3200 jardi (61.7%) za 17 tačdauna i samo pet intersepšna. Aron Rodžers je bolji od svog rivala sa 3922 jarde (65.7%) za 28 tačdauna ali i 11 presečenih lopti.

Rašard Mendenhal je prvi trkač Stilersa sa 1273 jarde (3.9 po nošenju) i 13 TD-a, dok je sa drige strane Brendon Džekson osvojio 703 jarde (3.7 po nošenju) uz 10 tačdauna.

Majk Valas je prvi risiver Pitsburga sa 1257 jardi (21 po hvatanju) za 10 tačdauna (Hajns Vord ima 755 jardi i 5 TD-a). Greg Dženings je prva opcija Rodžersa pa je uhvatio 1265 jardi (16.6 po hvatanju) uz 12 tačdauna.

Stilersi po meču prosečno osvajaju 345 jardi (225.1 pas + 120.3 trčanje), Pekersi 358 (257.8 + 100.4). Odbrana “čeličnih“ dozvoljava rivalima 276.8 jardi po meču (214.1 + 62.8), dok su “sirevi“ nešto popustljiviji sa 309.1 (194.2 + 114.9).

Od 2001. godine Stilersi i Pekersi su imali dva duela, oba je dobio Pitsburg. Prvi 2005. sa 20:10 u Grin Beju, a drugi 2009. sa 37:36 na svom terenu.

Dva su totalno različita puta dovela ove timove u Arlington, ali cilj je isti – Vins Lombardi trofej. Kako doći do njega? Ko će baciti više jardi? Ko će više istrčati? Čija je odbrana čvršća? Da li će se pričati o Benu ili Aronu? Da li će Rotlizberger zauzeti svoje mesto superstara pored Brejdija i Meninga, ili će Rodžers izbrisati svako sećanje na Farva u Grin Beju?

Noć nedelja na ponedeljak, pola sata posle ponoći. Spremite kokice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.