Novak Đoković

Monte Karlo: Novak na Rafinoj zemlji

Ako je daleka Australija proteklih godina bila teniski raj Novaka Đokovića, povratkom u Evropu, na šljaku, stižemo na deo "kontinenta" Rafaela Nadala. Počevši, od Monte Karla.

Zoran Kecman
Podeli
Foto: Profimedia/B Autissier/ Panoramic/Bestimage
Foto: Profimedia/B Autissier/ Panoramic/Bestimage

Monte Karlo Roleks Masters

Prvi turnir: 1897.

Direktor: Željko Franulović

Datum: 11-18. april 2021.

Nagradni fond: 2.082.960 €

Red je na Roleks Masters, turnir sa tradicijom koja traje od 1897. godine i koji će po 114. put otvoriti svoje kapije najboljim svetskim teniserima.

Ako gledamo unazad u proteklih deceniju i po, onda je jasno zašto kažemo da stižemo u deo sezone koji je carstvo tenisera sa Majorke.

Rafael Nadal je na potezu od Monte Karla, preko Barselone, Rima i Madrida, sve do Bulonjske šume u Parizu, postavio svuda špansku zastavu.

Španac je samo na tih pet destinacija, koje se igraju u periodu od aprila do juna, osvojio 49 od ukupno 86 titula u karijeri uz skor 347-30!

Samo u Monte Karlu ima 12 finala i u njima 11 pobeda, taj jedini poraz doživeo je od Novaka Đokovića, 2013. godine.

I ove godine, iako je tek treći nosilac u kneževini, što mu se nije dogodilo još od starta karijere, svakako je barem zbog minulog rada u karijeri i titule „kralja šljake“, prvi favorit, bez obzira što gleda u leđa na ATP listi Novaku Đokoviću i odskora, Danilu Medvedevu.

Ako je Novak još i uspevao da mu okruni deo plena na šljaci, Medvedev je daleko od toga i još ne predstavlja realnu pretnju po tenisera iz Manakora kada je reč o nasjporijoj podlozi.

Dakle, ako se i dogodi da sve ide prema žrebu i bez iznaneđnja, trebalo bi da u finalu 18. aprila gledamo Novaka Đokovića i Rafaela Nadala.

Ali to tog eventualnog 57. okršaja u karijeri, petog u Monte Karlu (skor 2-2), moraće i jedan i drugi da sklone brdo ispred sebe u vidu izazova u prethodnim kolima, naročito svetski broj jedan.

S jednom razlikom – Nadal će ove nedelje boraviti u igračkom hotelu, dok će Novak, kao rezident Monaka, na mečeve dolaziti direktno iz svoje dnevne sobe.

Novakov put

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Novak u Monte Karlu

Učešća: 13

Titula: 2 (2013. i 2015.)

Finala: 4

Skor: 34-11

Mogao je žreb da bude naklonjenini prvom teniseru sveta, Novaku Đokoviću, ali nije i od početka će ga stavljati na iskušenja.

I za Novaka je, kao i za Nadala, ovo prvi turnir još od onog sjajnog trijumfa 21. februara u finalu Australijan opena, protiv Danila Medvedeva.

Nema sumnje da je povreda mišića trbušnog zida iza Novaka, koji je proteklih dana i nedelja odlično trenirao u društvu mladih lavova, poput Holgera Runea do veterana kao što je Simone Boleli.

Ipak, izazov da mu eventualno prva dva protivnika budu baš finalisti Majamija, igrači koju su profitirali njegovim i Rafinim nedolaskom na Floridu, nije zanemarljiv.

Janik Siner je nebrušeni dijamant, dečko od kog se mnogo očekuje, a klinci su uvek gladni slave i pobeda nad velikim.

Posebno što bi to bio prvi okršaj protiv igrača iz Južnog Tirola.

Dalje, Hubert Hurkač, pobednik Mastersa u Majamiju ili naš Dušan Lajović, mogući su rivali Novaku u osmini finala, pre eventualnog dvoboja protiv Aleksandera Zvereva u četvrtfinalu.

Opet, polufinale, barem po visini nosilaca, može da nudi duele sa igračima kao što su Stefanios Cicipas ili Mateo Beretini, a finale – zna se. Najverovatnije Nadal.

Novak, za razliku od Nadala, ka Parizu ide malo drugačijom maršutom, preko Beograda, videćemo ga i u Madridu i Rimu.

Učiniće sve ne bi li bio spreman za najteži izazov, protiv Nadala u Parizu, u pokušaju da ga spreči da se usami na čelu svetskog tenisa kao igrač sa najvećim brojem grend slemova.

Rafina prva kapija na putu do Pariza

Foto: Profimedia/Xinhua/Nicolas Marie
Foto: Profimedia/Xinhua/Nicolas Marie

REKORDI

Najviše titula: Rafael Nadal (11)

Najviše finala: Rafael Nadal (12)

Najviše uzastopnih titula: Rafael Nadal (8)

Najviše uzastopnih finala: Rafael Nadal (9)

Najviše odigranih mečeva: Rafael Nadal (76)

Najviše pobeda: Rafael Nadal (71)

Najstariji šampion: Nikola Pjetranđeli (34) – 1968.

Najmlađi šampion: Mats Vilander (18) – 1983.

Za Nadala je Monte Karlo oduvek označavao start trke čiji je finiš u Parizu.

Monte Karlo je prvo prolazno vreme na toj brdovitoj zemljanoj etapi po evropskim gradovima, gde španski as proverava u kakvom je stanju.

Koliko će sada Nadal biti našpanovan, posle povrede leđa koju je vukao na Australijan openu i posle koje nije igrao?

Ako je suditi po izjavama njegovog doktora, ali i po slovu logike, s obzirom na to koliko je pauzirao, trebalo bi da na terenima u kneževini gledamo Nadala koji je prilično spreman i željan novih pobeda.

On dobro zna da je za njega ovo vitalan deo sezone, gde osvaja najviše poena i titula i nema sumnje da će mu mečevi, posebno u uvodnoj fazi turnira poslužiti da stekne onu prepoznatljivu, šljakašku rutinu.

Adrijan Manarino, pa Dimitrov ili Štruf, to nisu svakako igrači koji bi mogli da mu poremete planove na startu „crvene sezone“.

Čak ni Rubljov ili sunarodnik Bautista Agut u četvrtfinalu, iako znamo da Španac može da bude ozbiljan test ako ima svoj super dan.

Možda je za Rafu mnogo veća prepreka eventualni polufinalni okršaj sa superborcem Dijegom Švarcmanom, koji ga je jesenas iznenadio u Rimu, ili Fonjini, za sada poslednji šampion Monte Karla iz 2019. godine.

I onda, ako sve bude u redu, Novak.

Naravno, sve su to pretpostavke, po slovu pozicije nosilaca u žrebu, ali nije da je vijugavi Monte Karlo, poznat i po sjajnim trkama, bez krivina za Nadala.

Naročito jer mu je ovo prvi turnir posle skoro dva meseca.

Lajović, novi sjaj?

Foto: Profimedia/Frederic DIDES/SIPA
Foto: Profimedia/Frederic DIDES/SIPA

Nagrade u singlu, 2021.

Pobednik: 251.085 €

Finalista: 150.000 €

Polufinale: 85.000 €

Četvrtfinale: 46.500 €

Osmina: 29.000 €

Drugo kolo: 18.100 €

Prvo kolo: 12.000 €

Pitanje je šta mogu ostali srpski teniseri ove godine na terenima podno strmog brda, sa jednim od najlepših teniskih prizora na svetu i pogledom na prelepi zaliv.

Dušan Lajović je na prethodnom turniru 2019. godine (prošle se nije igralo zbog pandemije), stigao do finala.

Oduševio je sve, da bi pao tek posle velike borbe u finalu sa Fabijom Fonjinijem.

Dušan je u Novakovom delu žreba i taj rani okršaj sa brojem jedan, već u trećoj rundi, mogao bi biti krucijalan.

Filipa Krajinovića očekuje Nikoloz Basilašvili, i onda Danil Medvedev u drugom kolu, a ako i to prođe, onda šampion Fonjini ili možda naš Miomir Kecmanović! To bi bio lep scenario, ali Miša mora da pobedi šampiona i to već na startu.

Laslo Đere, koji igra odlično na Sardiniji, čeka Karen Hačanov, a onda Švarcman ili Kasper Rud. Zanimljivo, sve to obećava veliku borbu, ali ako Laslu nešto prija, onda je to svakako šljaka, a svim znamo da od ove u Monte Karlu, sporije nema, mada je tu negde sa onom na kojij se igra na Rolan Garosu.

Kako god bilo, u gradu kazina, biseru Auzrne obale, prva teniska kockica u sezoni na šljaci je bačena.

Svi putevi, u sezoni narandžaste boje vode, ka Parizu, ali Monte Karlo je prva važna stanica.

Jedino što će i dalje ostati sve da nas brine je to što i će tribine i u Monte Karlo Kantri klubu biti bez gledalaca, što je svakako, najtužnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu