Deset najboljih momenata u istoriji NBA plej-ofa

Ovogodišnja NBA sezona ulazi u samu završnicu, a pred vama je deset najuzbudljivijih momenata u istoriji plej-ofa.

Ove sezone poznati su finalisti na zapadu, dok se na istoku još uvek igraju mečevi polufinala.

Aleksa Gutović, bleacherreport.com SAD
Podeli

Rouz, Džejms, Durent i ostale današnje zvezde sigurno su košarku zavoleli gledajući Džordana, Birda, Medžika…

Svi oni su učestvovali u fantastičnoj istoriji NBA lige, a kako izgleda Top10 pročitajte i pogledajte ispod:

10. Van Gandi se sa parketa hvata za noge Alonza Morninga

Sada je to prošlost i zbog toga deluje smešno. Omaleni trener Niksa Džef van Gandi delovao je kao dete kada se rukama uhvatio za nogu centra Majamija Alonza Morninga ležeći na parketu. Sve to se dogodilo tokom tuče u plej-ofu 1998. godine. Veliko rivalstvo između Majamija i Nujorka usijalo se kada su se zakačili nekadašnji saigrači Alonzo Morning i Leri Džonson.

Van Gandi je skočio kako bi ih razdvojio ali je oboren na zemlju i onda se uhvatio za nogu Morninga. Trener Niksa je na kraju uspeo da razdvoji tuču. Morning i Džonson su supendovanui a Niksi su na kraju slavili.

9. Šut koji je sahranio ‘srpske’ Kingse

U Srbiji se definitvno svi sećaju plej-ofa 2002. godine. Delovalo je da će fantastična ekipa Sakramento Kingsa predvođena Vladom Divcem i Peđom Stojakovićem prekinuti dinastiju Lejkersa ali u četvrtoj utakmici finala konferencije dogodilo se čudo. Lejkersi su gubili sa 2-1 imali su dva poena minusa na svom parketu i imali su poslednji napad. Kobe Brajant je krenuo na ulaz ali je promašio, loptu je uhvatio O’Nil ali ni on nije bio uspešan.

Vlade Divac izboksovao je loptu iz reketa, delovalo je da više nema vremena, ali na pravom mestu našao se Robert Ori koji je pogodio trojku za pobedu Lejkersa 100:99. Kingsi međutim nisu pali posle ovog poraza, nastavili su sa sjajnim partijama i imali su priliku da u sedmoj utakmici dođu do velikog finala i verovatno i titule. Međutim, sedmi meč dobili su Lejkersi u produžetku i kasnije su bez ikakvih problema osvojili i titulu.

8. Mutombove suze radosnice

Nikada se u istoriji NBA lige pre ovog duela nije dogodilo da osmi tim pobedi prvi u prvom kolu plej-ofa. Nagetsi, koji su u regularnom toku imali 42 pobede igrali su 1994. godine protiv Sijetla koji je imao 21 pobedu više. Sijetl je čak dobio i prva dva duela, ali Nagetsi su uspeli da izjednače i izbore se za odlučujući peti meč u Sijetlu.

Soniksi su međutim te sezone imali skor 39-4 kod kuće a Nagetsi su bili mladi i neiskusni. Ekipa Denvera je ipak predvođena fantastičnom defanzivnom partijom Dikembe Mutomboa uspela da se izbori za produđžetak a onda i da slavi. Sjajni Mutombo je na kraju uhvativši svoj 15. skok na tom meču zaplakao kada je postao svestan da je njegov tim pobedio.

7. Furiozni finiš Redžija Milera

Medison Skver Garden je uvek izvlačio najbolje iz najboljih igrača, pa je taj slučaj bio i sa Redžijem Milerom. Njegova najbolja partija u Njujorku dogodila se tokom prve utakmice polufinala istočne konferencije 1995. godine. Miler je postigao 31 poen, to nije bilo neuobičajeno za njega, ali jeste furiozan finiš utakmice.

Indijana je na manje od 20 sekundi delovala izgubljeno pošto su Niksi vodili sa 105:99. Tada je Miler pogodio trojku, zatim je ukrao loptu pri izvođenju, a onda je pogodio još jednu trojku za izjednačenje. Nakon što je Starks promašio oba bacanja Miler je uhvatio loptu, fauliran je i ubacio je oba bacanja za 107:105. U međuvremenu je uspeo i da se sukobi sa navijačima Niksa uključujući naravno i legendarnog Spajka Lija. Na kraju je Indijana prošla u finale posle sedam utakmica.

6. Legenda o Džordanu je rođena

Teško je istaći trenutak kada sportista prelazi u legendu, ali što se tiče Majkla Džordana to je definitivno 7. maj 1989. godine. Bulsi su imali poen zaostatka tri sekunde pre kraja protiv Klivlenda u odlučujućoj petoj utakmici prvog kola plej-ofa.

Džordan je prihvatio loptu iz auta, krenuo je u prodor i podigao se na šut. Delovalo je da neće moći da pogodi pošto je Greg Ilo odigrao sjajnu odbranu, ali Džordan je tada počeo da prkosi gravitaciji. Ostao je u vazduhu nešto duže sačekavši da Ilo padne i pogodio. Njegova proslava nakon ovog koša je ostala upamćena skoro kao i sam koš.

5. Inspirativno hramljanje Rida

Medison Skver Garden je poznat kao Meka košarke, a najpoznatiji trenutak u istoriji ove hale doživeo je Vilis Rid kada je pre sedme utakmice finala 1970. godine hramljući izašao iz tunela. Rid je imao ozbiljnu povredu butnog mišića koju je zaradio u petom meču a bez njega Lejkersi su uništili Nikse i izjednačili na 3-3 u seriji.

Rid nije trebalo da igra u sedmom meču ali je šokirao Lejkerse i oduševio navijače u dvorani kada je izašao na parket i dobio podbacivanje sa Viltom Čembrlenom. Iako nije mnogo igrao nakon što je pogodio prva dva koša na utakmici, Rid je podigao svoju ekipu psihički ali i navijače i Niksi su na kraju osvojili svoju prvu titulu u istoriji kluba.

4. Legendarna krađa Lerija Birda

Leri Bird postao je “legendarni Leri” ili “košarkaški Isus” upravo zbog ovakvih stvari. Bird nikada nije bio atletski tip na parketu, ali je imao neverovatan osećaj da se nađe na pravom mestu u pravo vreme. U petoj utakmici finala istočne konferencije 1987. godine protiv Detroita to je bilo najuočljivije.

Pistonsi su imali poen prednosti i loptu a do kraja je ostalo pet sekundi. Delovalo je da će izboriti šesti meč koji se igrao na njihovom terenu, ali Bird je ukrao loptu od Ajzee Tomasa i nekako je dodao do Denisa Džonsona koji je položio za 108:107. Seltiksi su na kraju slavili posle sedam mečeva i ušli su u poslednje finale u Birdovoj eri.

3. Medžikov horog

U duelima Seltiksa i Lejkersa bilo je mnogo epskih momenata tokom 80-ih godina prošlog veka pošto su najveći rivali u istoriji lige u tom period igrali čak tri puta finale. Međutim, ističe se pobednički koš Medžika Džonsona 1987. godine.

Lejkersi su vodili sa 2-1 u seriji, a Boston je imao priliku da izjednači kod kuće. Imali su Seltiksi u samom finišu utakmice poen prednosti, ali sedam sekundi pre kraja lopta je bila u posedu ekipe iz Los Anđelesa. Sve oči bile su uprte u Medžika koji je krenuo na ulaz, a MekHejl i Periš su krenuli da ga udvoje.

Džonson je pokušao horogom preko obojice i lopta je prošla kroz obruč na dve sekunde do kraja. Lejkersi su na kraju slavili sa 4-2 u seriji a veliku zaslugu za tu tiulu imao je ovaj pogodak Medžika.

2. “Havliček je ukrao loptu!”

Jedan od najranijih istorijskih trenutaka u NBA ligi iskreirao je legendarni Džon Havliček. Seltiksi su u finalu istočne konferencije 1965. godine imali poen prednosti protiv Filadelfije koja je imala loptu. Filadelfija je imala priliku da prekine seriju Seltiksa od šest uzastopnih titular, ali pet sekundi pre kraja odlučujuće sedme utakmice pas Hola Grira presekao je Havliček koji je nakon toga kidnapovan od strane razularene publike u Boston garden. Seltiksi su nakon toga u finalu osvojili i sedmu uzastopnu titulu pobedivši Lejkerse.

1. Džordanov poslednji šut slave

Navijači Jute će do kraja svojih života govoriti kako je ovo bio faul u napadu. Deset sekundi pre kraja šeste utakmice finala 1998. godine Bulsi su gubili sa 86:85 i niko nije imao dilemu kome će lopta ići u ruke. Prethodno je upravo Džordan ukrao loptu Karlu Melounu.

Najveće iznenađenje bilo je što je Juta dozvolila da Majkl Džordan igra jedan na jedan protiv Brajona Rasela. Džordan je stigao sa loptom do vrha kapice, zatim je uz malu pomoć leve ruke uspeo da otrese Rasela, digao se na šut i naravno pogodio ostavljajući svoju ruku u vazduhu. Tim šutem Džordan je overio svoju poslednju, šestu tiulu u osam godina i to je bio njegov poslednji šut u dresu Čikaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.