Olimpijakos - spreman za trofej?

Olimpijakos će u Parizu igrati drugi završni turnir za redom, u pokušaju da se domogne prvog trofeja Evrolige od 1997. godine kada je predvođen Dušanom Ivkovićem bio najbolji u Evropi. Pirejski ’crveno-beli’ su ove sezone uspeli da ispune visoka očekivanja javnosti igrajući atraktivnu košarku koja istovremeno daje rezultate. Olimpijakos, čini se, napokon ima sve što je potrebno da bi se osvojila Evroliga – iskustvo, veliki talenat, fizičku snagu i sjajne navijače.

Evropa
Podeli

Ekipa:

Olimpijakos je i pred ovu sezonu bio aktivan na transfer tržištu, ali su vlasnici kluba, braća Panajotis i Jorgos Angelopulos napokon shvatili su da se menjanjem većeg dela tima svake sezone ne može napraviti vrhunski rezultat. Zadržani su najiskusniji Teo Papalukas, Nikola Vujčić, Jotam Halperin, Joanis Burusis i Sofoklis Skorcijanitis, a ugovor je na još jednu godinu produžen i sa bivšom NBA zvezdom Džošom Čildresom. Takođe, srpski plejmejker Miloš Teodosić, koji je ove godine definitivno otkrovenje ne samo Olimpijakosa već i cele Evrolige, u klubu je već tri sezone.

Nakon što je baza tima ostala nepromenjena bilo je vreme da se popune mesta koja su ostala upražnjena odlaskom Jorgosa Printezisa (Unikaha), Džanera Parga (Čikago) i Lina Grira (Ulker).

Sa pozajmice iz Marusija vraćen je centar Lukas Mavrokefalidis, a sa njim je iz Marusija stigao i 216 centimetara visoki Andreas Glinijadakis koji retko dobija priliku. Bekovske pozicije popunjene su mladim i veoma perspektivnim Patrikom Beverlijem koji je stigao iz Dnjepra, i iskusnim Skunijem Penom koji je prošlu sezonu igrao za italjanski Virtus. Međutim, najveće pojačanje, što je i potvrđeno tokom sezone, stiglo je ponovo iz NBA lige. Doveden je fenomenalni Litvanac Linas Kleiza, koji je prethodne četiri godine igrao za Denver Nagetse.

Trener Panajotis Janakis uglavnom utakmice počinje u petorci Skorcijanitis, Kleiza, Čildres, Teodosić i Papalukas. Litvanac Kleiza može jednako dobro da igra na pozicijama tri i četiri, Skorcijanitis svojom snagom dominira u reketu i nadoknađuje nedostatak visine (206 cm), a Čildres se ove sezone, kako je i sam u nekoliko navrata izjavio, podredio timu. Amerikanac igra fenomenalnu odbranu, a u napadu, osim šuta koji je diskutabilan, može da uradi praktično sve zahvaljujući fizičkim predispozicijama.

Bekovske pozicije rezervisane su za lucidne Papalukasa i Teodosića koji se naizmenično menjaju na plejmejkeru i tako protivnicima oteževaju posao u odbrani. Teodosić je ove sezone nakon sjajnih igara na EP u Poljskoj izrastao u vođu ekipe, a Papalukas je čovek koji zna sve o košarci i prenosi to na saigrače.

Zamene za pozicije četiri i pet su igrači koji bi u skoro svakom evropskom timu imali mesto u petorci – Joanis Burusis, Nikola Vujčić i sve bolji Lukas Mavrokefalidis. Izraelac Jotam Halperin je jedini klasičan bek šuter u timu, a pored njega minutažu dobijaju i Pat Beverli i Skuni Pen umesto Papalukasa i Teodosića.

Put do Pariza:

Iako je Olimpijakos sezonu u Evroligi počeo ubedljivom pobedom nad Orleanom u Pireju (94:72), već posle drugog kola i ubedljivog poraza od Unikahe u Malagi (86:68) bilo je jasno da će Janakis morati puno da radi da bi potencijal pretočio u kvalitet.

Na svom terenu u Pireju ’crveno-beli’ su nastavili sa dominatnom igrom pobedivši prvo Lijetuvos Ritas 97:73, a zatim i Efes Pilsen 105:90. U pobedi nad turskim timom izdvojio se Joanis Burusis koji je te nedelje sa 32 indeksna poena bio MVP kola. Zanimljivo je da je Burusis to uradio za samo 12 minuta na parketu! Međutim, poraz od Partizana u Beogradu je još jednom potvrdio da Olimpijakos mora bolje u gostima. „Ovo je tek početak sezone, i u nastavku očekujem bolje igre mog tima“, rekao je trener Janakis posle poraza u Beogradu.

I pored nekoliko poraza na startu, bilo je jasno da Olimpijakos ide u pravom smeru. Kleiza se veoma brzo uklopio u tim, a tokom sezone kao lider je iskočio fenomenalni Miloš Teodosić, koji je i definitivno postao evropski superstar. Upravo su dobre partije Teodosića i Kleize donele i pobede na strani protiv Lijetuvosa i Efesa, pa je Olimpijakos na kraju prve faze imao skor 8-2.

Već tada je bilo vidljivo da je tim dobio konture – Olimpijakos je počeo da koristi raznovrsnost kao svoju vrlinu, Kleiza i Čildres igrali su često zajedno i tako širili protivničke odbrane, a Janakis je u petorci spajao i Teodosića i Papalukasa.

“Igrati sa Teom je uživanje. Da pojednostavim, osećam se sigurnije. Kada on ima loptu u rukama, imam utisak da ne može da je izgubi. On je fantastičan igrač koji uvek želi da pomogne saigraču. Papalukas i Nikola Vujčić su najpametniji igrači sa kojima sam igrao”, izjavio je Teodosić tokom sezone.

Top 16 fazu Olimpijakos je otvorio teškim gostovanjem protiv Kaha Laborala. ‘Crveno-beli’ su slavili u Španiji rezultatom 89:85, a nakon pobeda u Pireju nad Himkijem i Cibonom bilo je jasno da je Olimpijakos najozbiljniji kandidat za plasman na F4. Iako je u kasnoj fazi sezone doveden veteran na poziciji plejmejkera Skuni Pen, Teodosić je nastavio da napreduje. Srpski plejmejker je proglašen za najkorisnijeg igrača Evrolige u januaru nakon što je tokom četiri pobede prosečno beležio 13 poena, devet asistencija, 2,3 ukradene lopte, i indeks 25,3.

“Bio sam oduševljen kada sam saznao das am ja igrač meseca u Evroligi. Međutim, odmah bi menjao bilo koji individualni trofej za neki timski”, rekao je Teodosić.

Olimpijakos je matematički četvrtfinale obezbedio pobedivši Cibonu u Zagrebu 97:94. Teodosić je ponovo bio najbolji sa 22 poena, šest asistencija i nekoliko ubačenih slobodnih bacanja u samom finišu meča. Usledila je ubedljiva pobeda nad Kaha

Laboralom kod kuće (102:85) kojom je Olimpijakos osigurao prvo mesto pred plej-of i prednost domaćeg terena.

S obzirom da je bio jedini neporaženi tim na svom terenu tokom sezone 2009-10 u Evroligi, prednost domaćeg terena bila je veoma značajna za Olimpijakos, a protivnik u borbi za F4 bio je poljski Prokom. Poljaci su prvu utakmicu u Pireju počeli sa 11:0, ali je Olimpijakos uspeo da uz još jednu odličnu partiju Miloša Teodosića pobedi (83:79) i povede u seriji. U drugoj utakmici bilo je nešto lakše (90:73), ali Prokom nije bio spreman da izgubi sa 3-0 u seriji.

Poljski tim dobio je treći meč na svom terenu (81:78), mada je i u toj utakmici bilo vidljivo da je tim Panajotisa Janakisa dosta bolji. U četvrtoj utakmici, odigranoj takođe u Poljskoj, Olimpijakos je pobedio sa ubedljivih 86:70, i tako overio kartu za završni turnir u Parizu.

“Navijači Olimpijakos očekuju mnogo više od nas. Čekali su godinama na trofej, ali i igrači su čekali. Mislim da je došlo vreme da osvojimo nešto”, rekao je Teodosić.

Zvezda tima:

Olimpijakos je tim koji ima praktično neograničen budžet, pa samim tim i puno zvezda u svom ‘rosteru’. Međutim, svi treneri, pa i trener Olimpijakosovog protivnika u polufinalu Duško Vujošević, ističu da igra pirejske ekipe zavisi najviše od raspoloženosti Miloša Teodosića.

Momak koga mnogi vide kao dostojnog nalednika Aleksandra Đorđevića rođen je pre 23 godine u Valjevu, gde su mu prvi klubovi bili Student i Metalac. Nakon toga igrao je za čačanski Borac i FMP Železnik, a sa klubom iz beogradskog predgrađa osvojio je Kup Radivoja Koraća 2007. godine.

Teodosić je sa velikim uspehom igrao i za mlađe kategorije reprezentativnih selekcija. 2003. osvojio je zlato sa U16 selekcijom, dve godine kasnije ponovio je isto sa U18 selekcijom, a fenomenalnu karijeru u mlađim kategorijama zaokružio je na šampionatu Evrope za mlade 2007. godine kada je Srbija u finalu u Novoj Gorici pobedila Španiju. Teodosić je izabran u petorku šampionata, a proglašen je i za najboljeg igrača turnira.

Tadašnji selektor seniorske reprezentacije Srbije Zoran Slavnić, koji je i sam bio vrhunski plejmejker, prepoznao je ogroman potencijal i uvrstio je Teodosića u ekipu koja je igrala na prvenstvu Evrope u Španiji.

Nakon tog šampionata Teodosić je potpisao za Olimpijakos, a posle dve sezone u kojima nije dobijao previše prilike, usledilo je Evropsko prvenstvo u Poljskoj gde je Teodosić, kako i sam kaže, postao igrač. Srbija je, predvođena Dušanom Ivkovićem sa klupe, iznenadila mnoge i osvojila srebro, a najzaslužniji za tu medalju bio je upravo Teodosić koji je u polufinalu praktično sam dobio Slovence. Nakon finala Teodosić je uvršten u prvu petorku Evropskog prvenstva.

Sjajne partije u Poljskoj nisu prošle nezapaženo ni kod trenera Olimpijakosa Panajotisa Janakisa koji je Teodosiću u tekućoj sezoni dao znatno veću ulogu u timu, a srspki plejmejker je to vratio višestruko, i postao je ključni igrač skupocenog grčkog tima. Mnogi kažu da su veliki igrači oni koji osvajaju velike trofeje, a da li je Teodosić spreman za to već u Parizu, ostaje da se vidi….

Trener:

Veoma mali broj ljudi uspeo je da dostigne vrhunac u svom sportu i kao igrač i kao trener, a Panajotis Janakis je jedan od njih. Janakis je pre svega igračka legenda grčke košarke.

Igajući za dva najveća grčka kluba (Aris i Panatinaikos) i reprezentaciju u periodu između 1972. i 1996. godine osvojio je sedam titula u Grčkoj, isto toliko Kupova u domaćem takmičenju, bio je zajedno sa Nikosom Galisom predvodnik reprezentacije koja je osvojila zlato na Evropskom prvenstvu 1987. godine, a osvojio je i dva klupska trofeja. 1993. je sa Arisom uzeo Kup kupova, a pošto sa solunskim timom nikako nije mogao do krova Evrope (igrao tri uzastopna završna turnira Evrolige bez uspeha), prešao je u Panatinaikos i osvojio je Evroligu 1996. godine, upravo u Parizu.

Trenersku karijeru počeo je 1997. godine kao selector Grčke. U nacionalnom timu ostao je dve godine, vodeći reprezentaciju do četvrtog mesta na šampionatu Evrope 1997. godine, i takođe četvrtog mesta na Svetskom prvenstvu godinu dana kasnije.

Nakon dve godine u reprezentaciji preošao je u Panionios, gde se zadržao do 2002. godine kada je potpisao za Marusi. Tamo se zadržao četiri godine i od relativno nepoznate ekipe zajedno sa zvezdom tima Vasilisom Spanulisom doveo je MArusi do trećeg mesta u grčkom prvanstvu.

U međuvremenu, 2004. godine ponovo je preuzeo reprezentaciju vodeći je na Olimpijaksim Igrama do petog mesta. U četvrtfinalu Grčka je izgubila od kasnijeg šampiona selekcije SAD: Sledeće godine, na šampionatu Evrope u Srbiji i Crnoj Gori, doneo je svojoj zemlji drugo zlato u istoriji pobedivši u finalu reprezentaciju Nemačke.

Već tada je bilo jasno da Janakis, iako često potcenjivan, ima ‘štofa’ da bude i vrhunski trener. Od 2006. godine posvetio se samo reprezentaciji, a na šampionatu sveta u Japanu osvojio je srebro. Grčka je u polufinalu napravila senzaciju pobedivši ‘drim tim’, ali ih je umorne u finalu sačekala Španija koja je lako trijumfovala.

Nakon tog uspeha ponovo se opredelio za klupsku košarku, pa je trećeg februara 2008. godine potpisao za Olimpijakos. Sa pirejskim ‘crveno-belima’ potpisao je dvoipogodišnji ugovor, sa godišnjom platom od 1,1 milion evra. Reprezenaciju Grčke napustio je u decembru 2008. godine.

Janakis ima 51. godinu, i sigurno ispred sebe još desetak godina uspešnog bavljenja trenerskim poslom. U Olimpijakos je doveden da bi osvajao trofeje, ove sezone već je uzeo domaći Kup pobedivši u finalu Panatinaikos, a da li će ‘crveno-beli’ predvođeni Janakisom osvojiti još nešto u tekućoj sezoni videćemo več u Parizu.

Da li ste znali:

-Teodoros Papalukas će u Parizu igrati osmi uzastopni F4, a Nikola Vujčić šesti u poslednjih sedam godina
-Miloš Teodosić je najbolji asistent Evrolige ove sezone. Teodosić je uspešno dodao saigračima loptu 104 puta do sada u sezoni. Teodosić je takođe treći pon indeksu uspešnosti (17.4)
-Skuni Pen će biti najniži košarkaš na završnom turniru u Parizu. Pen je ‘visok’ 180 centimetara
-Panajotis Janakis ima priliku da se pridruži ekskluzivnoj listi ljudi koji su Evroligu osvajali kao igrači i kao treneri. To su za sada uradili Armenak Alahahan (CSKA), Lolo Sainc (Real Madrid) i Svetislav Pešić (Bosna i Barselona)
-Teodoros Papalukas je od osnivanja Evrolige 2000. godine zabeležio najviše asistencija (830) i ukrao je najviše lopti (284)

Olimpijakos:

4 Teodoros Papalukas (Grčka) bek 2.00m, 1977.
5 Skuni Pen (SAD) bek 1.80m, 1977.
6 Džoš Čildres (SAD) krilo 2.03m, 1983.
7 Nikola Vujčić (Hrvatska) centar 2.11m, 1978.
8 Panajotis Vasilopulos (Grčka) krilo 2.02m, 1984.
9 Joanis Burusis (Grčka) centar 2.10m, 1983.
10 Jotam Halperin (Izrael) bek 1.96m, 1984.
11 Linas Kleiza (Litvanija) krilo 2.03m, 1985.
12 Lukas Mavrokefalidis (Grčka) centar 2.08m, 1984.
14 Andreas Glinijadakis (Grčka) centar 2.16m, 1981.
16 Kostas Papanikolau (Grčka) krilo 2.03m, 1990.
17 Patrik Beverli (SAD) bek 1.95m, 1988.
18 Miloš Teodosić (Srbija) bek 1.95m, 1987.
19 Konstantinos Slukas (Grčka) bek 1.90m, 1990.
21 Sofoklis Skorcijanitis (Grčka) centar 2.06m, 1985

trener: Panajotis Janakis

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.