Masters, grupa B – Federer, Mari, Del Potro, Verdasko

Najbolji teniseri sveta prvi put u istoriji igraće završni Masters u Londonu. U grupi B nalaze se Rodžer Federer, Endi Mari, Huan Marin Del Potro i Fernando Verdasko.

Očigledno je da su sva četiri tenisera imala uspešnu 2009. godinu, a kako je ona izgledala pročitajte u narednom tekstu.

Velika Britanija
Podeli

Rodžer Federer - najbolji u istoriji

Najbolji teniser sveta Rodžer Federer je drugi igrač koji se kvalifikovao za završni turnir u Londonu. Sjajni Švajcarac je četiri puta osvajao ovaj turnir, a nastup u Londonu biće mu osmo pojavljivanje na završnom turniru. Za sada ima skor od 28 pobeda i pet poraza.

Iza Federera je verovatno najuspešnija sezona u njegovoj karijeri, iako je daleko od najtrofejnije. Švajcarac je osvojio samo četiri turnira, ali su među ta četiri dva gren slema (Vimbldon i Rolan Garos) i još dva turnira serije 1000 (Sinsinati i Madrid). Pored toga, Fedeks je u 2009. uspeo da se vrati na teniski tron, gde će najverovatnije i ostati na kraju sezone, a na Vimbldonu je oborio i rekord Pita Samprasa po broju osvojenih gren slemova.

Početak godine za Švajcarca protekao je kao i druga polovina 2008. – veoma loše. Nakon što mu je u prethodnoj sezoni preuzeo prvo mesto mesto na svetu, i nakon što mu je skinuo ’skalp’ na Vimbldonu, Rafael Nadal je nastavio da zadaje teške udarce Švajcarcu. Pobedio ga je prvi put na gren slemu na betonu.

U finalu Australijan opena dva verovatno najveća rivala u istoriji tenisa odigrala su još jedan meč za pamćenje. Nadal je uspeo da izvuče maksimum nakon iscrpljujućeg polufinala sa Verdaskom i pobedi Švajcarca posle pet setova.

Federer je u finalni meč ušao kao veliki favorit, ali je propustio veliki broj prilika posebno u trećem setu, i poražen je posle četiri sata i 22 minuta velike borbe. Malu senku na Rafin prvi gren slem na betonu bacio je upravo Federer koji je u emotivnom obraćanju publici nakon finala zaplakao pod pritiskom javnosti.

Nakon prvog gren slema Rodžer nije nastupio na turniru u Dubaiju i u prvom kolu Dejvis kupa protiv SAD zbog povrede leđa, a vratio se šest nedelja kasnije u Indijan Velsu gde ga je u polufinalu pobedio Endi Mari.

I na sledećem turniru serije 1000 u Majamiju Federer je stao u polufinalu, a koban po njega bio je još jedan predstavnik novog talasa – Novak Đoković je pobedio posle izgubljenog prvog seta, a duel je obeležio, do tada, neviđeni izliv besa Federera koji je posle serije grešaka iz forhenda prosto razlupao reket.

Pred sezonu na šljaci Federer se oženio sa dugogodišnjom devojkom Mirkom Vavrinec, i vrlo je moguće da je upravo brak zaslužan za fenomenalne rezultate Švajcarca u drugom delu sezone.

Na prvom takmičenju na šljaci u sezoni u Monte Karlu poražen je od zemljaka Stanislasa Vavrinke u trećem kolu, a dve nedelje kasnije u Rimu je ponovo bolji od njega u polufinalu bio Novak Đoković.

Nakon što je do do devetog maja zabeležio skor od 21 pobede i šest poraza, Rodžer je u naredna tri meseca imao fantastičnih 26-1. Na turniru serije 1000 u Madridu iskristio je umor Rafaela Nadala koji je u polufinalu posle neverovatne borbe pobedio Novaka Đokovića. Španac nije mogao da se oporavi do finala i Federer je trijumfovao u svom jubilarnom 80. finalu u karijeri.

Usledio je verovatno najznačajniji trenutak u Federerovoj karijeri, a to je titula na Rolan Garosu čime je kompletirao sva četiri gren slema. To je bio 14. trofej Federera na nekom od četiri najveća turnira, čime je izjednačio Samprasov rekord. Posao Federeru u prestonici Francuske znatno je olakšao Šveđanin Robin Soderling koji je na putu do svoj prvog gren slem finala naneo petostrukom uzastopnom šampionu Rafaelu Nadalu prvi poraz na pariskoj šljaci. Na putu do titule Federer je morao da prođe nekoliko velikih testova, a najveći je imao u duelu sa Tomijem Hasom kada je gubio sa 2:0 u setovima.

U finalnom meču Soderling nije imao previše šanse i Federer je posle tri seta slavio.

Samo mesec dana kasnije ponovo je ispisao tenisku istoriju, ovoga puta u Vimbldonu, osvojivši rekordnu, 15. gren slem titulu. Na putu do finala izgubio je samo jedan set (Kolšrajber), a samo finale je bilo za pamćenje.

Amerikanac Endi Rodik odigrao je verovatno najbolji meč u svojoj karijeri, ali je na kraju poražen posle pet setova i neverovatnih 30 gemova u odlučujućem periodu. Bilo je 16:14 za Švajcarca koji je Amerikancu oduzeo servis posle čak 37 gemova!

Ta pobeda ga je vratila na prvo mesto na ATP listi. Takođe, to je bila njegova šesta titula na Vimbldonu i jubilarna 60. u karijeri.

Posle trijumfa u Londonu Federer je uzeo zasluženi odmor koji je trajao više od mesec dana. Vratio se na teren u Montrealu gde je u izuzetno čudnom duelu četvrtfinala izgubio od Žoa Conge. Federer je na tom meču vodio sa 5:1 u odlučujućem setu, ali je Francuz uspeo da izbori taj-brejk i trijumfuje.

Ipak, već nedelju dana kasnije osvojio je titulu u Sinsinatiju, a na putu do trofeja pobedio je Endija Marija u polufinalu i Novaka Đokovića u finalu. Bila je to 16. titula Federera na turnirima serije 1000.

Na US Openu, koji je usledio dve nedelje kasnije, Federer je postao prvi teniser koji je od teniskih turnira zaradio više od 50 miliona dolara. Švajcarac se plasirao u finale u Njujorku šesti put za redom pobedivši Novaka Đokovića u polufinalu, ali je njegov niz od 40 pobeda na Flašing Medouzu prekinuo Argentinav Huan Martin Del Potro u finalu.

Nedelju dana nakon poslednjeg gren slema u sezoni pomogao je svom Dejvis kup timu da obezbedi opstanak u svetskoj grupi trijumfom nad Italijom u plej-ofu. Posle toga ponovo je napravio pauzu od mesec i po dana, da bi se na teren vratio u rodnom Bazelu.

U finalnom meču njegov niz od 19 pobeda prekinuo je Novak Đoković koji je trijumfovao posle tri seta. Na poslednjem turniru pred London, u Parizu, Fedeks je rezočarao pošto je već u drugom kolu (bio slobodan u prvom) poražen od domaćeg tenisera Žilijena Benetoa.

Endi Mari - najviše trofeja, ali bez gren slema

Najbolji teniser Velike Britanije Endi Mari je treći igrač koji se ove sezone kvalifikovao za završni Masters turnir u Londonu.

Mariju će ovo biti drugi nastup na završnom turniru nakon što je prošle sezone poražen u polufinalu od Nikolaja Davidenka. Škotlanđanin je imao izuzetno uspešnu 2009. godinu u kojoj je osvojio šest trofeja, više nego bilo koji drugi teniser.

Takođe, tokom sezone koja je na izmaku Mari je napokon razdvojio Rodžera Federera i Rafaela Nadala na ATP listi. Švajcarac i Španac su četiri godine delili prva dva mesta, pre nego što je Mari 17. avgusta nakon pobede nad Del Potrom u Montrealu prestigao Nadala i popeo se na drugu poziciju.

Ipak, i pored toga, javnost na ostrvu verovatno nije zadovoljena jer je Mari odigrao samo jedno gren slem polufinale – na Vimbldonu.

Mari je sezonu počeo na najbolji mogući način – odbranom titule u Dohi. U finalu je pobedio Endija Rodika, a pre toga savladan je i Rodžer Federer. Usledio je prvi gren slem sezone u Melburnu na koji je Mari došao kao glavni favorit nakon odličnih rezultata i pobeda nad najboljim teniserima sveta.

Iako je prvih nekoliko rundi prošao bez većih problema, u četvrtfinalu je naleteo na izuzetno raspoloženog Fernanda Verdaska koji je u Australiji igrao najbolji tenis karijere. Španac je na kraju trijumfovao posle pet setova, a Mari je još jednom ostao bez gren slem trofeja.

Početkom februara u Roterdamu je osvojio drugu titulu u sezoni, a desetu u karijeri. U finalu je pobedio Rafaela Nadala koji je treći set na tom meču odigrao povređen. Dve nedelje kasnije povukao se u četvrtfinalu turnira u Dubaiju zbog virusa, a zbog iste bolesti propustio je i prvo kolo Evropske zone Dejvis kupa protiv Ukrajine.

Na teren se vratio u martu, kada su igrana dva turnira serije 1000 – u Indijan Velsu i Majamiju. U Indijan Velsu Mari je stigao do finala koje je izgubio od Rafaela Nadala. Taj meč obeležio je veoma jak vetar koji je onemogućio tenisere da pokažu svoj najbolji tenis. Bolje se snašao Nadal koji je top spinovima održavao loptu u igri i tako došao do titule.

Već dve nedelje kasnije, u Majamiju, osvojio je treću titulu u sezoni, a u finalu je pobedio Novaka Đokovića posle tri seta. Trijumfom na Floridi postao je prvi Britanac koji je osvojio ovaj turnir.

Posle veoma uspešnog prvog dela, usledila je sezona na šljaci gde Mari nikada nije imao previše uspeha, iako ga odlikuje defanzivan stil igre. U Monte Karlu je na krilima dobrih igara sa severnoameričkog kontinenta došao do polufinala pobedivši Nikolaja Davidenka. U sledećem kolu poražen je od kasnijeg šampiona Rafaela Nadala.

Na narednom turniru serije 1000 u Rimu Mari nije imao toliko uspeha pošto je ispao već na startu, u drugom kolu (u prvom bio slobodan) od Argentinca Huana Monaka. To je jedini turnir u sezoni na kojem je poražen na samom startu.

Sezonu na šljaci okončao je sa dva četvrtfinala. Prvo je u Madridu bolji bio Huan Martin fel Potra, da bi na drugom gren slemu sezone u Parizu stao na istom stepeniku, što je njegov najbolji rezultat u karijeri na pariskoj šljaci. U borbi za polufinale bolji je bio sjajni Čileanac Nando Gonzales koji je kasnije ipak poražen od Robina Soderlinga.

Usledio je deo sezone na travi u kojem je Mari imao najveći pritisak, zbog domaće javnosti na ostrvu. Škotlanđanin je sa najvišom ocenom odradio generalnu probu pred Vimbldon pošto je osvojio titulu na Kvinsu pobedivši Džejmsa Blejka u finalu. Bio je to njegov prvi trofej na travnatoj podlozi u karijeri.

Odličnu formu zadržao je i na Vimbldonu, i svi su nakon istorijskog meča protiv Vavrinke mislili da će jedan Britanac napokon otići do kraja na trećem gren slemu sezone. Škotlanđanin i Švajcarac sastali su se u osmini finala, a Mari je pobedio posle pet setova u meču na kojem je prvi put u istoriji korišćen krov na centralnom terenu Vimbldona.

Ipak, nakon što je bez problema pobedio Viktora Troickog, u polufinalu ga je sačekao Endi Rodik koji je igrao možda i najbolji tennis u životu. Amerikanac je uspeo da trijumfuje posle četiri seta, a zatim izgubi u još jednom epskom finalu od Federera.

Nakon pražnjenja u Engleskoj, Mari se na teren vratio u Montrealu gde je osvojio svoj četvrti turnir serije 1000. Na putut do titule pobedio je čak tri igrača iz Top 10 – Nikolaja Davidenka, Žoa Congu i Huana Martina Del Porta. Titula u Kanadi donela mu je i drugo mesto na ATP listi, pa je tako dvojac Nadal – Federer napokon razdvojen posle četiri godine.

Na sledećem turniru serije 1000 ponovo je bio dobar, ali je zaustavljen u polufinalu od Rodžera Federera, koji je igrao kao u transu na tom turniru. Švajcarac je kasnije u finalu bez problema savladao i Novaka Đokovića.

Međutim, i pored odličnih rezultata, Mari je ponovo zakazao kada je bilo najvažnije. Na US Open je došao kao jedan od favorita, a zaustavljen je u četvrtoj rundi. Treba ipak priznati da je Hrvat Marin Čilić protiv Marija odigrao fenomenalan meč, i da mu je malo falilo da savlada i kasnijeg šampiona Del Potra u sledećem kolu.

Posle četvrtog gren slema Mari je dobio oba meča u pobedi Velike Britanije nad Poljskom, ali je prilikom tih mečeva povredio zglob na ruci. Zbog povrede je otkazao učešće na turnirima u Tokiju i Šangaju, a vratio se početkom novembra i to na najbolji način – titulom u Valensiji. Bio je to njegov šesti osvojeni turnir u sezoni, a u finalu je pobedio Mihaila Južnog.

Da je povreda ipak ostavila traga pokazao je turnir u Parizu. Mari je prvo pobedio Džejmsa Blejka u taj-brejku trećeg seta, ali je u trećem kolu poražen od Radeka Štepaneka.

Huan Martin del Potro - skinuo Federera u Njujorku

Argentinac Huan Martin del Potro peti je teniser koji je obezbedio plasman na završni turnir u Londonu. Del Potro je debi na ovom turniru imao prošle godine kada je završio takmičenje u grupi sa dva poraza i jednom pobedom.

Iza mladog Argentinca je fenomenalna sezona. Ponovo se vratio među prvih pet tenisera sveta, a to je uradio nakon što je na US openu osvojio prvi gren slem u karijeri. Postao je peti najmlađi teniser u istoriji open ere koji je osvojio gren slem u Njujorku.

Momak rođen u Tandilu, gradu koji ima oko 100 hiljada stanovnika i čak tri tenisera iz Top 100 rođenih u njemu (Del Potro, Maksimo Gonzales i Huan Monako), najmlađi je igrač u Top 20 sa 21 godnom.

Del Potro je počeo sezonu pobedom nad Semom Kverijem u Ouklendu. Na Australijan openu je stigao do drugog četvrtfinala na gren slemu za redom. Pobedio je Marina Čilića, a poražen je od kasnijeg finaliste Rodžera Federera.

Progres 21-godišnjeg Argentinca nastavljen je na turniru u Indijan Velsu, gde je izgubio u četvrtfinalu od Rafaela Nadala. Ipak, već na sledećem turniru serije 1000 u Majamiju Del Potro je pobedio levorukog Španca, a zatim je u polufinalu izgubio od Endija Marija.

Sezonu na šljaci popularni Delpo odradio je sasvim solidno, a kruna je stigla na Rolan Garosu. Na prvom turniru serije 1000 u Rimu naleteo je na veoma raspoloženog Novaka Đokovića u četvrtfinalu, da bi na sledećem turniru u Madridu otišao korak dalje.

Za plasman u polufinale pobedio je Endija Marija, a zaustavio ga je kasniji šampion Švajcarac Rodžer Federer. Usledio je drugi gren slem sezone u Parizu gde je Del Potro napravio, do tada, nabolji rezultat na gren slemovima plasmanom u polufinale.

Na putu do polufinala Del Potro je pobedio Žoa Vilfreda Congu i Tomija Robreda, a samo polufinale protiv Rodžera Federera bilo je priča za sebe. Meč je trajao tri i po sata, a Federer je na kraju pobedio posle sjajnih pet setova.

Posle Rolan Garosa došli su turniri na travnatoj podlozi gde Del Potro nikada nije imao uspeha. To se još jednom potvrdilo, pošto je na Vimbldonu ispao već u drugom kolu od Autralijanca Lejtona Hjuita posle tri seta.

Argentinac se nakon evropske sezone na šljaci i Vimbldona vratio na severnoamerički kontinent, gde je odbranio titulu u Vašingtonu. U finalu je pobedio domaćeg favorita Endija Rodika, a trijumfom u prestonici SAD postao je prvi teniser još od Agasija 1999. godine koji je odbranio titulu na ovom turniru.

Nakon tog trijumfa usledila su dva turnira serije 1000. U Montrealu je prvi put u karjeri igrao finale na turnru serije 1000. Pobedio je Rafaela Nadala i ponovo Endija Rodika, a u finalu ga ja zaustavio izuzetno raspoloženi Endi Mari.

Na narednom turniru iste kategorije u Sinsinatiju nije učestvovao, ali jeste na US Openu u Njujorku gde je zadivio sve pobedivši neprikosnovenog Rodžera Federera u fenomenalnom finalu.

Pre toga, u polufinalu, lako je pobedio Rafaela Nadala, a postao je i prvi teniser koji je Švajcarca i Španca pobedio na nekom gren slem turniru. U finalnom duelu protiv Federera, Del Potro je gubio sa 2:1 u setovima i činilo se da će Federer još jednom trijumfovati. Ipak, mladi Argentinac, koji je sa 198 centimetara najviši teniser u istoriji koji je osvojio neki gren slem, odigrao je veoma hrabro i sasvim zasluženo je stigao do prve gren slem titule u karijeri.

Posle velikog slavlja na teren se vratio sledećeg meseca u Japanu gde ga je iznenadio Eduard Rodžer-Vaselin u prvom kolu. Pre dolaska u London, Del Potro je pokušao da igra dva turnira, ali je oba otkazao zbog povrede trbušnih mišića. Prvo je predao meč drugog kola na Mastersu u Šangaju, da bi u Parizu predao meč četvrtfinala

Fernando Verdasko - potvrdio talenat

Španac Fernando Verdasko definitivno iza sebe ima najbolju sezonu karijeri, što pokazuje i plasman na završni turnir u Londonu. Verdasko je poslednji teniser koji je obezbedio plasman na ovaj turnir, a to će mu ujedno bit ii prvo učešće.

Krajem 2008. godine Verdasko je počeo da sarađuje sa Darenom Kejhilom i fitness trenerom Žilom Rejesom, i to mu je očigledno donelo rezultate.

Momak rođen u Madridu najavio je sjajna izdanja već na startu u Brizbejnu. Verdasko je igrao sjajan tennis, pokazao je da je fizički spremniji nego ikad, a u finalu ga je zaustavio Čeh Radek Štepanek.

Nekoliko nedelja kasnije, na prvom gren slemu sezone u Melburnu, Španac je pokazao da pripada samoj teniskoj eliti. U trećem kolu je vratio Štepaneku za poraz iz Brizbejna dobivši poslednja dva seta sa nulom, a zatim je sa turnira izbacio jednog od favorite Endija Marija.

Španac je protiv Škotlanđanina gobio sa 1:0 i 2:1 u setovima, ali je dobio preostala dva i tako skrenuo pažnju teniske javnosti na sebe. Na red je došao prošlogodišnji finalista Žo Vilfred Conga, a Verdasko je i za njega imao odgovor, pobedio ga je sa 3:1, izborio polufinale i okršaj sa Rafaelom Nadalom.

Polufinalni meč dva levoruka Španca ostaće sigurno upamćen. Duel je na kraju pripao nadalu posle pet setova i neverovatnih pet sati i 10 minuta igre. Nakon sjajnog rezultata u Australiji Verdasko je izborio plasman među najboljih deset tenisera sveta, a tokom cele szone samo u jednoj nedelju nije bio u Top 10.

Verdasko je u 2009. odigrao 22 turnira, a na čak 14 igrao je najmanje četvrtfinale. U ovoj sezoni osvojio je i svoj treći trofej u karijeri. Bilo je to u Nju Hejvnu, a u finalu je pobedio Amerikanca Sema Kverija.

U Kuala Lumpuru je igrao finale, kada je bolji bio Nikolaj Davidenko. 25-godišnji Španac je plasman na završni turnir u Londonu obezbedio kada su Robin Soderling i Žo Conga izgubili svoje mečeve na poslednjem turniru serije 1000 u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.