Novak Đoković

Tenis – sport koji polako gubi identitet?

Kada kolege novinari, treneri i igrači budu sumirali utiske o aktuelnoj sezoni, sigurno će biti reči o velikom povratku Novaka Đokovića, nastavku serije Rafaela Nadala na Rolan Garosu i turnirima na šljaci, neverovatnoj sposobnosti Rodžera Federera da se održi u vrhu i osvaja najveće titule sa punih 37 godina, ali i o sve slabijem naletu talasa mladih igrača.

Podeli
Photo by Julian Finney/Getty Images for Laver Cup
Photo by Julian Finney/Getty Images for Laver Cup

Kada se, sa druge strane, bude govorilo o organizacionom i marketinškom delu cele priče, za razliku od igračkog aspekta, jasno je da od 2018. tenis neće biti isti sport.

Razlog tome najviše su promene u Međunarodnoj teniskoj federaciji (ITF) koja je odlučila da reformiše jedino ekipno takmičenje u "belom sportu" – Dejvis kup.

Biće promenjen format, pa će umesto dosadašnjeg takmičenja koje traje tokom čitave sezone i zasnovano je na formi domaćinstava, igrati na kraju godine, u jednom mestu i na klasičnom turniru će učestvovati 18 selekcija.

ITF je izložio biznis plan kroz koji bi, zahvaljujući investicionoj grupi Kosmos, ušlo nešto oko tri milijarde dolara za 25 godina. Osnivač Kosmosa je fudbaler Barselone Đerar Pike. Više od 70% članova borda ITF je bilo za promene na glasanju u Dalasu, ali je ovakva odluka naišla na oprečna mišljenja.

"Oduševljen sam što su države glasale za novi, dugoročni status Dejvis kupa. Naša misija je da se pobrinemo da ova istorijska odluka donese boljitak sledećoj generaciji tenisera u decenijama koje dolaze", rekao je predsednik ITF Dejvid Hagerti.

Photo by Julian Finney/Getty Images
Photo by Julian Finney/Getty Images

Među onima koji su se zalagali za promene bio je i najbolji srpski sportista Novak Đoković – u više navrata je isticao da problem leži u formatu takmičenja. Sistemom koji će "živeti" još sledeće sezone igrači su bili dodatno opterećeni, a imali su i obavezu da zbog Olimpijskih igara nastupaju određen broj puta za reprezentacije.

"Čujem da mnogi spominju moje ime kada je reč o podršci celokupnoj ideji, ali to nije istina. Ja sam samo za promenu formata – to sam govorio pre 5, 10, 15 godina, a to kažem i sada. Ništa se nije promenilo. Drago mi je da su ljudi iz ITF shvatili hitnost za promene u rasporedu, jednostavno nije bilo dobro organizovano, posebno ne za vrhunske igrače. Veoma mali broj top tenisera je redovno nastupalo u Dejvis kupu", rekao je Đoković.

Bilo je onih koji su podržali ovakvu inicijativu više nego način na koji je izvršena, ali i velikih imena iz teniskog i novinarskog sveta koji su javno i otvoreno kritikovali promene. Među njima možda i najglasniji bili su Pat Keš, Boris Beker, Tomaš Berdih, Lejton Hjuit, Rodžer Federer…

"ITF nikada nije uključivao igrače u odluke, ali sam malo iznenađen. Nisam bio uključen proces jer nisam znao konačnu odluku. Dejvis kup je, u neku ruku, bio pogrešan, ali se osećam tužno jer nećemo više imati Dejvis kup kakav smo imali. Ništa više neće biti isto", rekao je Federer, a onda pokrenuo i pitanje finansiranja projekta:

"Nadam se da će svaki dinar biti uplaćen za buduće generacije. Ugovor sa marketinškom grupom ISL sa početka veka je propao i mnogo nas unazadio. Ne želim da vidim da se to desi ponovo. Za nas tenisere je malo čudno videti fudbalera da dođe u naš svet. Pike mora biti veoma pažljiv. Dejvis kup ne sme postati Pikeov kup".

Photo by Julian Finney/Getty Images
Photo by Julian Finney/Getty Images

Bilo kako bilo, u februaru naredne godine, 24 nacije učestvovaće na kvalifikacionom turniru, od čega će 12 izboriti plasman na završni turnir, na kojem će učestvovati polufinalisti iz tekuće sezone, kao i dve selekcije sa specijalnim pozivnicama.

Prvi Dejvis kup u novom formatu biće održan od 18. do 24. novembra 2019. godine, a domaćin će biti Madrid ili Lil.

I dok se prašina nije ni slegla, dok su bukvalno svi najbolji svetski igrači sem Rafaela Nadala i Huana Martina del Potra po društvenim mrežama "ludovali" kako se neverovatno dobro provode na Lejver kupu, još jednom privatnom takmičenju, stigla je informacija da Kosmos ne namerava da stane sa reformama u tenisu.

Oni planiraju da u skorijoj budućnosti oforme novo takmičenje u kojem će učestvovati 64 igrača, prenosi britanski "Telegraf".

U pitanju je egzibicioni turnir zakazan za prvu nedelju po završetku US opena. Iako za sada nije poznata lokacija, jasno je da će biti organizovan kao bilo koji drugi turnir, uz dve velike promene – neće biti rangirnih bodova i pobedniku će ići kompletan nagradni fond.

Photo by Stacy Revere/Getty Images for The Laver Cup
Photo by Stacy Revere/Getty Images for The Laver Cup

On će iznositi okruglo 10 miliona dolara koje će investirati Kosmos.

Trenutno ne postoji mnogo detalja o ovom planu, ali je Hagerti, tokom intervjua za "Njujork Tajms", istakao da ITF da stvori "dva nova svojstva".

"Značajan deo donacije Kosmosa biće uloženo u transformaciju Dejvis kupa. Postoji velika investicija za razvoj nacionalne asocijacije za tenis u kolicima. Ostatak će biti uložen u dva potpuno nova projekta – u aprilu će biti igrano mešovito timsko takmičenje, dok će u septembru biti organizovan turnir na principu ‘pobednik nosi sve", naveo je Hagerti.

Međutim, informacije o novom događaju počele su da se pojavljuju u trenucima odigravanja Lejver kupa, koji organizuju Rodžer Federer i Rod Lejver, pa postoji mogućnost "sukoba" i poklapanja termina. Švajcarac je prethodno kazao da želi da razgovara sa predstavnicima Kosmosa o rasporedu njihovih turnira.

"Dobra stvar celokupne konfuzije jeste što će svi morati da sednu za jedan sto i saslušaju želje drugih – ITF, ATP i Lejver kup. Istina je da naredne nedelje mogu biti veoma interesantne", izjavio je Federer tokom poslednjeg Grend slema u Njujorku.

Photo by Clive Brunskill/Getty Images for The Laver Cup
Photo by Clive Brunskill/Getty Images for The Laver Cup

Ove godine smo u Čikagu gledali Novaka Đokovića, Grigora Dimitrova, Aleksandera Zvereva, Kevina Andersona, prošle je prisutan bio Rafael Nadal, što samo potvrđuje da marketinški deo priče polako prevladava u odnosu na profesionalni.

Dok oni koji tenis vole iz sportskih pobuda tuguju što im jedan poznati fudbaler, uz podršku jakih biznismena, odlučuje o sudbini omiljenog sporta, sve više igrača se odlučuje da, najviše zbog dobre zabave i ogromnog novca učestvuje na ovakvim događajima, pa može da se desi da ih u budućnosti bude više.

Đoković je, na primer, radi nastupa na Lejver kupu otkazao učešće na turniru u Pekingu koji mu je bio redovni deo dosadašnjeg programa, čak i sada kada bi mu mnogo značio u borbi za "broj 1".

ITF je u međuvremenu uveo još nekoliko promena, tako smo na US openu dobili sat koji meri vreme između dva poena, dok slična struja polako oživljava i u ženskom tenisu.

Ono što je sigurno jeste da tenis polako gubi oblik kakav je imao i mozda za koju godinu budemo svedočili potpuno drugačijem konceptu "belog sporta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu