Feliks Brih – neznalica, čovek zadatka ili mi ne vidimo dobro

Nemački sudija Feliks Brih, jedan od najomraženijih ljudi u našoj zemlji, ponovo se svojim odlukama i ponašanjem našao u centru pažnje fudbalske javnosti.

Evropa
Podeli
Photo by Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images
Photo by Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images

Brih je u sredu na "Mestalji" pokazao direktan crveni karton posle duela sa Žeisonom Muriljom, kada ga je navodno prvo udario nogom, a onda pokušao i da ga počupa.

Arbitar se ponovo našao na udaru jer je neumoljivo dodelio Ronaldu prvo isključenje otkad nastupa u Ligi šampiona, čime je ovdašnje ljubitelje fudbala podsetio na detalj od pre nekoliko meseci.

Tada je u grupnoj fazi Svetskog prvenstva propustio da dosudi čist jedanaesterac "Orlovima" posle duela Aleksandra Mitrovića i dvojice protivničih igrača. Fudbaleri "Stare dame" su bili šokirani, a Kristijano je teren napustio u suzama.

"Fudbal je čudna igra, mogli smo rano da vodimo 4:0, ali onda je došlo apsurdno isključenje. Ipak, izdigli smo se i pobedili", rekao je dvostruki strelac sa penala Miralem Pjanić.

Njegov saigrač Leonardo Bonuči kaže da se dueli poput Ronalda i Murilja često dešavaju u fudbalu.

"Ono što sam mogao da vidim je da je to bio normalan okršaj Ronalda i Murilja. Kolumbijac je prvi stavio ruke na Ronalda, koji je reagovao, ali takve stvari se često dešavaju. Moramo da budemo jači od svih", poručio je defanzivac, a onda iskritikovao Briha.

"Ronaldo je bio besan, sudija nije lepo video... Na kraju smo uspeli da prebrodimo sve prepreke".

Ronalda, osim ako se žalbom poništi crveni karton, čeka suspenzija od minimum dve utakmice, što znači da propušta duele sa Jang Bojsom i bivšim klubom Mančester junajtedom.

S druge strane, ostaje pitanje sudije Briha koji poslednjih godina liči na sve, osim na elitnog sudiju kakvog zahtevaju najveća fudbalska takmičenja. Bavarac ima bogatu istoriju grešaka i posebno se "istakao" 2013. godine kada je priznao "fantomski gol" Bajera iz Leverkuzena.

Photo by Matthias Hangst/Getty Images
Photo by Matthias Hangst/Getty Images

Na meču Bundeslige između Hofenhajma i Leverkuzena, pri rezultatu 0:1, gostujući fudbaler Štefan Kisling glavom poslao loptu ka golu domaćih i ona je pogodila spoljni deo mreže. Međutim, kako je mreža bila pocepana, lopta je sa njene spoljne strane ušla u gol i Brih ga je, na neverecu svih na stadionu, priznao.

Ni to mu nije previše okrnjilo "ugled", pa je posle incidenta sa Ronaldom italijanska štampa izvukla nekoliko detalja kojima tvrde da ima pik na njihove klubove.

Podsetili su se prošlogodišnjeg polufinala Lige šampiona između Rome i Liverpula, pošto se "Vučica" žalila na dva pogotka "Crvenih", kao i na finale iz Kardifa pre dve sezone u kojem je ponovo Juventus oštećen protiv Real Madrida.

Ali on i dalje ima podršku sudijske komisije UEFA i pitanje je da li ne zna da radi svoj posao kako treba, da li čitav svet vidi nešto pogrešno ili je Brih čovek zadatka.

Nakon dešavanja sa "Mestalje" pojavila se teorija u stranim medijima da je razlog ovakvog ponašanja Nemca "rat" između dve krovne fudbalske organizacije – FIFA i UEFA.

Razlog je uvođenje VAR tehnologije od Svetske fudbalske federacije, čemu se protivi Evropska kuća fudbala i zbog toga je navodno Brih, sa još jednim kolegom, nagrađen najvećim utakmica u evropskom fudbalu.

U pitanju je Simon Marčinjak iz Poljske kojeg smo u utorak gledali na centru stadiona "Rajko Mitić" u meču Crvene zvezde i Napolija, a koji je prethodno delio pravdu u Superkupu Evrope. Oni nisu pobornici tehnologije u fudbalu.

Baš je kod spomenutog duela Mitrovića sa Švajcarcima Brih odlučno odbio da pogleda snimak, uprkos činjenici da su mu kolege iz VAR prostorije sugerisali da to učini. Na kraju, golovima Granita Džake i Džerdana Šaćirija protivnici su preokrenuli, a "Orlovi" se porazom od Brazila pet dana kasnije oprostili od Rusije.

"Pa, ja sam jedini u tom duelu koji je gledao loptu, oni su me samo vukli a sudija dosudio kontrafaul!? Kada je svirao mislio sam iskreno da je dosudio penal, a ono kontrafaul? Nije mi bilo jasno, fizički je bilo nemoguće Neverovatno!", rekao je tada iznervirani Mitrović.

Verovatno da nikada nećemo saznati pozadinu slučaja "Brih", ali je jasno da ne postoji mnogo sudija kojima bi se ovoliko gledalo kroz prste kao njemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu