Nova La Liga bez Ronalda, ali stara trka utroje

Fudbalsko leto bilo je u znaku Svetskog prvenstva, potom su krenule kvalifikacije za evropska takmičenja, da bi u poslednjih desetak dana akcenat bio bačen na Premijer ligu i standardno ludi finiš prelaznog roka. Ostale lige malo su pale u "zapećak", iako je taj period u Španiji bio jednako buran.

Španija
Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

La Liga – prvo kolo:

Petak:
20.15 Đirona – Real Valjadolid
22.15 Betis – Levante

Subota:
18.15 Selta – Espanjol
20.15 Viljareal – Real Sosijedad
22.15 Barselona – Alaves

Nedelja:
18.15 Eibar – Ueska
20.15 Rajo Valjekano – Sevilja
22.15 Real Madrid – Hetafe

Ponedeljak:
20.00 Valensija – Atletiko Madrid
22.00 Atletik Bilbao – Leganes

Da će leto na Pirinejima biti u najmanju ruku nesvakidašnje bilo je jasno druge nedelje juna, kada se nacionalni tim u Rusiji pripremao za prvu utakmicu na Mundijalu. Takmičenje je počinjalo u petak, a u četvrtak je objavljeno da je Hulen Lopetegi otpušten sa mesta selektora i to zbog jednog kluba – Real Madrida.

U Fudbalskom savezu Španije nisu zadovoljni što je Real neposredno pre početka takmičenja obelodanio da će novi trener kluba biti tadašnji selektor i na vanrednoj konferenciji za medije su saopštili da mu je uručen otkaz.

Spekulisalo se da je kapiten ‘Kraljevskog kluba’ Serhio Ramos bio ljut na predsednika Saveza Luisa Rubijalesa, a situacija se oko nacionalnog tima odrazila se i na rezultate, pa je ‘Crvena furija’ takmičenje završila već u osmini finala porazom od domaćina Rusije.

Bilo je svima jasno da će Madriđani biti glavna figura između sezona, ali niko nije očekivao da će njihovo poslovanje uticati i na reprezentaciju.

Uprava je sigurno očekivala da će, kao i obično, dovesti nekoliko velikih pojačanja, ali sigurno nije da će im prelazni rok obeležiti odlasci, tačnije samo jedan.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

* Novo prvenstvo u Španiji otvaraju Đirona i Valjadolid, timovi koji obično ne postižu mnogo golova, a kvota na 0-2 pogotka je 1,72. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Đirona - Valjadolid.

Najbolji fudbaler sveta Kristijano Ronaldo odlučio je da posle devet godina napusti ‘Santjago Bernabeu’ i pređe u torinski Juventus. Portugalac se dogovorio sa Juventusom o četvorogodišnjem ugovoru, uz platu od 30 miliona evra po sezoni, dok je ‘Stara dama’ morala da izdvoji 120 miliona evropskih novčanica.

"Sve ove godine u Real Madridu i ovom gradu bile su najverovatnije najlepši period mog života. Prema klubu, navijačima i Madridu osećam ogromnu zahvalnost. Mogu samo da se zahvalim svima na svoj ljubavi i pažnji koju sam dobio. Dugo sam razmišljao i shvatio da je došlo vreme za novu eru u mojoj karijeri. Odlazim, ali ovaj dres i ‘Santijago Bernabeu’ ću uvek doživljavati kao deo sebe, gde god da sam", istakao je Ronaldo u oproštajnom pismu.

Lopetegi je po dolasku zatekao svlačionicu bez najveće zvezde, ali je novi šok mogao da usledio dve nedelje kasnije i to zbog Luke Modrića. Kapiten Hrvatske, po završetku Mundijala na kojem je predvodio ‘Vatrene’ do istorijskog finala i bio najbolji igrač, bio je veoma blizu prelaska u Inter iz Milana

Ipak, od transfera na kraju najverovatnije neće biti ništa, pošto se transfer pijaca u Italiji završava u 18 časova.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Barselona aktuelni je šampion LaLige i predstavljaju najveće favorite da i odbrane tron. Izabranici Ernesta Valverdea umereno su se pojačali, u odnosu na prošlu godinu.

Stigao je krilni napadač Malkom iz Bordoa (41M€) i on bi trebalo da bude najveća akvizicija kluba sa Kamp Noua. Za ovaj transfer specifično je što je Malkom bio već na pregledima u Romi, ali je Barsa u poslednji čas uskočila i "ukrala" ga Vučici.

Pored Malkoma u klub stigli su još Arturo Vidal (18M€), mladi Artur iz Gremija (31M€) i Klemen Lengle iz Sevilje za oko 35 miliona dolara.

Ključevi tima i ove kao i prethodnih godina nalaze se u rukama Lionela Mesija, koji je i novi kapiten kluba usled odlaska Andresa Inijeste u Japana.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Pričali smo o dolascima, ali Barse je doživela i odlaske. Najviše su trgovali sa Evertonom, koji je otkupio ugovore Jerija Mine i Luke Dinja. Za ova dva transfera "Karamele" su Barsi uplatile nešto više od 50 miliona evra.

Pored njih dvojice u klub iz Liverpula otišao je i Andre Gomeš, koji će sledeće godine na Gudison parku igrati na pozajmici. Od odlazaka izdvajaju se još Aleiš VIdal koji je pojačao Sevilju i Đerar Delofeu koji je novi igrač Votforda.

Barsa ni ove godine neće odstupati od svog stila igre, Mesi i Suares biće najveće uzdanice kluba, uz Usmana Dembelea koji je bio na izlaznim vratima, ali će izgledati ostati u Kataloniji.

Zanimljivo je videti kako će Barsa igrati bez Andresa Inijeste i koliko će njegovo odsustvo uticati na ekipu. On je bio neizostavni šraf u proteklih 20 godina i igra katalonskog kluba sigurno će trpeti u nekim delovima.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Madridski Atletiko pobedom u Superkupu Evrope najavio je odličnu sezone. Dijego Košta je briljirao u pobedi nad gradskim rivalom i to nije mogla da bude bolja uvertira za novu takmičarsku godinu.

Najveće pojačanje za "Jorgandžije" jeste osatanak Antoana Grizmana. Francuz iza sebe ima neverovatan Mundijal i pun samopouzdanja ulazi u sezonu.

Grizman je ključan igrač za ekipu Dijega Simeonea i ne postoji veće pojačanje za tim od njegovog ostanka. Uistinu, jeste Atletiko platio 70 miliona evra za talentovanog Lemara iz Monaka, ali on tek treba da se dokazuje.

Lemar jedan je od najtalentovanijih fudbalera na svojoj poziciji i ukoliko se dobro uklopi trebalo bi da bude ogromno pojačanje za ofanzivu Madriđana. Pored Francuza, u klub stigli su Rodri iz Viljareala (20M€), Nikola Kalinić iz Milana (15M€), Santjago Arijas iz PSV, Džoni Kastro iz Selte i golman Antonio Adan iz Betisa.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Madridski klub nije pretrpeo mnogo odlazaka, ali kao i kod Barselone otišao je im je igrač koji je prethodnih nekoliko sezona bio jedan od važnijih igrača – Gabi. Gabi nije igrač u rangu sa Inijestom, ali je za klub odigrao skoro 600 utakmica i smatra se za legendu ovog tima.

Atletiko najviše novca zaradio je od odlaska Kevina Gameira u Valensiju za 16 miliona dolara, a tim će dosta pretrpeti i na desnom boku, pošto je Sime Vrsaljko otišao u Inter na pozajmicu.

Dijego Žota je za 14 miliona pojačao Vulvse, dok je Pjer Kunde potpisao za Majnc. Atletiko nije mnogo menjao i iako mnogi vide Barsu i Real ispred njih, oni bi mogli veoma lako da "iznenade" i dođu do titule.

Pre svega zbog konstantnosti koju imaju, nešto što su Barsa i Real izgubili odlaskom, Inijeste odnosno Kristijana Ronalda. Borba trebalo bi da bude mnogo uzbudljivija od prethodne godine, kada se već na sredini sezone znalo da će Barselona osvojiti titulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu