Najbolja je svih vremena, ali je umela da dobije "metlu"

Serena Vilijams, najbolja teniserka svih vremena, osetila je u noći između utorka i srede kako se osećaju brojne njene protivnice kada ih "ometla" sa terena. Vilijamsova je na startu turnira u San Hozeu doživela najteži poraz u karijeri – bolja od nje bila je Džoana Konta sa 6:1, 6:0.

Podeli
Photo by Ezra Shaw/Getty Images
Photo by Ezra Shaw/Getty Images

Vilijamsova se u martu ove godine vratila na teniske terene posle pauze zbog porođaja, pri kojem je imala neke potencijalno teške komplikacije, a najveći uspeh od tad ostvarila je na nedavno završenom Vimbldonu, gde je stigla do finala.

Amerikanka je povela sa 1:0 u prvom setu i činilo se da je spremna da Konti pruži više nego pristojan otopr, ali od tog trenutna nije osvojila niti jedan gem do završetka meča.

Osvajačica 23 Grend slem titule u singlu očekivano je bila izuzetno neraspoložena i nezadovoljna nastupom na "Klasiku Silikonske doline", naročito jer veoma dugo nije osetila gorčinu ovako ubedljivog poraza.

Evo i najvećih njenih neuspeha u karijeri koja traje više od 20 godina.

*U listi se nije našao meč protiv Pati Šnider u Cirihu 2007, kada je pri rezultatu 6:0, 3:0 morala da preda.

10. Lindzi Devenport (Los Anđeles 2004) – 6:1, 6:3

Photo by Robert Laberge/Getty Images
Photo by Robert Laberge/Getty Images

Samo nekoliko nedelja posle razočaravajućeg poraza u finalu Vimbldona od Marije Šarapove sa 6:1, 6:4, Serena je došla do finala turnira u Los Anđelesu.

Postavljena je za prvu nositeljku, protivnica u finalu bila joj je Lindzi Devenport koju je savladala u prethodna četiri okršaja, ali je starija Amerikanka u tom duelu izgubila samo četiri gema.

Mlađa od sestara Vilijams je napravila 29 grešaka, naspram samo 12 koliko je upisala njena protivnica.

"Čudo je to što sam imala samo jednu neiznuđenu grešku u prvom setu. Kontrolisala sam poene, sa čime sam imala problema u prošlosti, kada su dueli sa njom u pitanju. Srećom, njen servis me nije mučio – da je Serenin servis funkcionisao, bila bih u problem. Srećna sam jer sam mnoge vratila u teren", rekla je tada Lindzi.

9. Viktorija Azarenka (Majami 2009) – 6:3, 6:1

EPA/ANDREW GOMBERT
EPA/ANDREW GOMBERT

Tada devetnaestogodišnja Viktorija Azarenka najavljivala je veliku karijeru i protiv braniteljke šampionske titule se sastala u finalu – očekivala se pobeda Serene, ali je ona posustala i doživela težak poraz.

U to vreme prva igračica na WTA listi prepustila je titulu za samo 71 minut igre.

"Nisam od onih koja traži izgovore, ovde sam da kažem da sve zasluge danas idu Viktoriji. To je sve što mogu reći", ostala je velika i u porazu.

8. Garbinje Mugurusa (Rolan Garos 2014) – 6:2, 6:2

Jedno od najvećih razočaranja u ovoj deceniji doživela je pre četiri godine na Rolan Garosu, kada je stigla kao aktuelna šampionka, sa peharima iz Majamija i Rima. Međutim, zaustavljena je već u drugom kolu od devojke koja će mnogo pokazati u budućnosti.

Garbinje Mugurusa je bila 35. na svetu, ali joj to nije smetalo da za nešto više od sat vremena savlada Serenu rezultatom 6:2, 6:2 i ostvari prvu pobedu nad nekom od top 8 igračica u karijeri.

To je Vilijamsovoj bio najteži poraz na Grend slemovima – upisala je samo osam vinera, uz 29 neiznuđenih grešaka.

"Bio je ovo jedan od onih dana. Ne možete svakoga dana biti na vrhuncu i mrzim što se on dogodio tokom Grend slema. Dešava se", kazala je posle tog neuspeha.

7. Aleksija Dešom-Balere (Indijan Vels 1997) – 6:4, 6:0

Iako je prvi profesionalni meč odigrala davne 1995. godine, vratila se na WTA tur 1997. i na startu turnira u Indijan Velsu pretrpela težak udarac.

Izgubila je od tada 87. igračice planete Aleksije Dešom-Balere iz Francuske, rezultatom 6:4, 6:0.

Francuskinji je najviši renking bio 46. mesto, ali nikada nije osvojila titulu na nekom profesionalnom turniru.

6. Meri Pirs (Indijan Vels 2000) – 6:2, 6:1

EPA/CHRIS LIVINGSTON
EPA/CHRIS LIVINGSTON

Osim što je imala velikih problema sa publikom u kalifornijskoj pustinji i što zbog rasizma deceniju i po nije nastupala u Indijan Velsu, Serena Vilijams je na ovom turniru doživljavala neke od najtežih poraza u karijeri.

Jedan od njih bio je protiv legendarne Francuskinje Meri Pirs u četvrtfinalu – 6:2, 6:1.

Meri je napravila samo jednu grešku u prvom setu i osam u drugom, pa nije bilo načina da izgubi.

"Nikada je nisam videla da toliko udaraca odigra tako konstantno. Za svaku moju lopticu je imala odgovarajući udarac. Nikada nisam igrala meč u kojem je moja protivnica bila gotovo savršena".

5. Aranča Sančes Vikario (Sidnej 1998) – 6:2, 6:1

U to vreme je devojka iz Saginoa imala samo 16 godina, ali joj nije smetalo da dogura do polufinala turnira u Sidneju, a na tom putu je eliminisala i već spomenutu Lindzi Devenport.

Ipak, tada se susrela sa mnogo iskusnijom Arančom Sančes Vikario iz Španije – duel je završen porazom od 6:2, 6:1.

Vikario je tada i osvojila titulu u australijskom gradu jer u finalu dobila Sereninu sestru Venus sa 6:1, 6:3.

4. Simona Halep (Završni turnir u Singapuru 2014) – 6:0, 6:2

Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Do ove nedelje poslednji ubedljiv poraz Serena je doživela na Završnom turniru u Singapuru 2014, kada je osvojila samo dva gema protiv Simone Halep.

Bio je to duel prve i četvrte igračice sveta, a Rumunka je tada slavila u velikom stilu i izjavila da joj je to bio najbolji meč u karijeri.

To je ujedno bio i osmi put u karijeri da je Vilijamsova dobila "krompir" u profesionalnoj karijeri – 6:0.

Međutim, samo nekoliko dana kasnije osvetila se Simoni u finalu turniru, pošto joj je vratila istom merom i pobedila sa 6:3, 6:0.

3. Džoanet Kruger (Oklahoma Siti 1998) – 6:1, 6:1

Malo je čuo sa Južnoafrikanku Džoanet Kruger, ali ona može da se pohvali da je krajem prošlog veka deklasirala najbolju igračicu u istoriji ‘belog sporta’.

Serena je bila veoma mlada, tek što je ušla u najboljih 50 i u Oklahomi igrala tek deveti profesionalni turnir.

U trećoj rundi je doživela iznenađujući poraz od Kruger, koja je po setu prepustila samo po jedan gem.

2. Eni Miler (Kvebek siti 1995) – 6:1, 6:1

Sve do pre nekoliko sati, najubedljiviji poraz u karijeri Amerikanka je pretrpela u svom prvom meču kao profesionalka, ali tada je imala samo 14 godina.

Na svojoj koži je osetila kako izgleda igrati sa mnogo spremnijim igračicama, zbog čega se vratila na niže turnire, dok nije bila spremna da zaigra na višem nivou.

Sunarodnica Eni Miler je savladala takođe sa 6:1, 6:1, a Serena, uprkos godinama, nije bila zadovoljna nastupom.

"Osećala sam se loše na terenu jer sam izgubila. Nisam igrala kako sam želela, već kao amaterka", bila je veoma samokritična.

1. Džoana Konta (San Hoze 2018) – 6:1, 6:0

Photo by Ezra Shaw/Getty Images
Photo by Ezra Shaw/Getty Images

Na startu teksta navedeno je da je, verovatno prvi put u karijeri, izgubila 12 uzastopnih gemova i to je nešto na šta neće biti ponosna. Poznato je da se Serena muči sa konstantnošću od povratka na teren, ali je finale Vimbldona bila dobra osnova za nastavak sezone.

Ipak, učinjen je veliki korak unazad, najviše zbog slabog servisa.

Amerikanka je ubacila tek nešto više od 40% početnog udarca i posle 53 minuta na terenu imala je 25 neiznuđenih grešaka.

Konta je tako ostvarila jednu od većih pobeda u karijeri, nakon što je odigrala neočekivano loš deo sezone na travi.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu