Kako je makedonski "heroj" postao prevara veka

Kada govorimo o muškom delu turnira, finiš nedavno završenog Australijan opena nije bio ni blizu interesantan kao na nekim prethodnim izdanjima. Nakon ispadanja Novaka Đokovića, ne samo što smo ostali bez ijednog srpskog predstavnika, već i zbog činjenice da nam je propalo nekoliko vrlo dobrih intervjua, morali smo da napravimo neku novu strategiju da do finalnih borbi bude zanimljivog sadržaja.

Nikola Đukić
Podeli
Foto: Youtube screenshot/Slate
Foto: Youtube screenshot/Slate

U ko zna kom danu provedenom u, tada već polupraznom centru za novinare, tridesetominutno druženje sa računarom koje je za cilj imalo pronalaženje nečeg zanimljivog, odjednom mi je prekinuto.

"Džoni, hajde dođi da te upoznam sa jednim čovekom, ima neverovatnu priču. Sigurno ga znaš, ali mu treba i tvoja pomoć", rekao mi je kolega i zajedno smo krenuli ka jednoj od manjih konferencijskih sala – one sada nisu bile toliko u funkciji jer nije mnogo igrača ostalo u Melburnu.

Tamo su sedela dva momka – Ben Rotenberg, novinar "Njujork Tajmsa" i čovek veoma posvećen tenisu, posebno ženskom, kao i Tumani Karajol, simpatični Englez koji je trenutno "frilenser", a nekada član "Evrosporta". Zapratite ih na društvenim mrežama, imaćete šta da vidite.

Osim po ne baš konvencionalnom načinu odevanja, Rotenberg je poznat i po tome što konstantno ističe da u ženskoj konkurenciji trenutno postoji bolji format nego u muškoj, čak i na Grend slemovima, gde predlaže da se igra u dva dobijena seta. I ostale priče jednako su mu interesantne i dobro utemeljene. Ova mu je svakako bila najbolja.

Verovatno ste već, putem medija ili društvenih mreža, već saznali da makedonski teniski "heroj" Darko Grnčarov, nije baš onakav kakvim se predstavljao. Tačnije, nije uopšte.

"Potpuno je bizarno. Počeo sam pre nekog vremena da razmišljam da ovaj momak ne postoji, odnosno da je njegova priča lažna. Bio je u komi, prate ga i podržavaju Serena, Navratilova... ima sponzorski ugovor sa 'Adidasom', čoveče. Sve je to previše dobro da bi bilo istinito, 'Tviter' profil mu je neverovatan, ali se ni na jednoj društvenoj mreži ne vidi njegovo lice. Uvek su snimci otpozadi, fotografije takođe, nekada udara levom, a nekada desnom rukom. Zato možda možeš da mi pomogneš", rekao mi je Ben.

Na laptopu je već bio pušten snimak Darkovog gostovanja u lokalnoj TV stanici u Strumici, grada iz kojeg potiče, pa je moj zadatak bio da što bolje prevedem sa makedonskog ono što je pričao. Baka i deka sa majčine strane su Makedonci, često sam tamo provodio raspuste, a iako ne govorim nešto previše, u visokom procentu razumem kada drugi pričaju.

U pitanju je bio razgovor o turniru u Amsterdamu iz decembra 2014. godine – nedelju dana ranije navodno je osvojio drugo mesto na juniorskom turniru u ovom gradu, ali je i meni, od trenutka kada smo počeli da gledamo, postalo jasno da nešto tu "smrdi".

"Razmišljao sam da radim intervju sa njim", potvrdio je Sale moje reči jer sam želeo isto krajem prošle godine.

Redovno smo pauzirali snimak, diskutovali o ne baš teniskom intervjuu na kakve smo kao novinari navikli, dok je isti bio ispresecan snimcima sa treninga, na kojima se jasno videlo da nije u pitanju isti igrač.

"Nemoguće da je 'ovo' postalo teniser kojem se svi dive", rekao je Rotenberg osvrćući se na detalje sa treninga nekoga ko očigledno nije bio talentovan za tenis. Udarci nisu bili tehnički ispravni, kretanje veoma loše i delovalo je kao da gledamo rekreativca sa reketom.

"Ne postoji dovoljan napredak koji može da nadomesti ovakvo neznanje", dodao je, dok je Tumani "umirao od smeha" na stolici pored.

Posle nekih sat vremena vrlo zabavnog i neobičnog pregledanja materijala, tumačenja makedonskog jezika i neverice da je neko uspeo da na ovakav način prevari ceo svet, rastali smo se uz "mnogo sam uzbuđen, ovo mi je verovatno najveća priča u životu, jedva čekam", dok je i u mojoj glavi "crv sumnje" postajao sve veći i gladniji.

Danima sam posle toga razmišljao o ovoj temi i čekao da tekst dočeka svetlost dana – to se nedavno dogodilo na sajtu "slate.com" pod nazivom "A Macedonian Tennis Racket", odnosno "Makedonska teniska prevara".

Zbog broja pratilaca na društvenim mrežama, kvaliteta i pouzdanosti u tekstove Bena Rotenberga, ovaj je izazvao "tektonske poremećaje". Ali ko je uopšte Darko Grnčarov i kako je postao to što jeste?

Foto: Twitter screenshot/Darko Grncarov
Foto: Twitter screenshot/Darko Grncarov

Kako je i sam američki novinar naveo, januarski turnir u Melburnu bio je možda i politički "najobojeniji" Grend slem u istoriji – počelo je izjavama Bili Džin King i Martine Navratilove da bi odbile da igraju na 'Margaret Kort areni' zbog homofobičnih izjava australijske legendarne teniserke (niko od aktivnih igrača se nije usudio na tako nešto), a nastavljeno je sagom o Tenisu Sandgrenu, Amerikancu koji je napravio rezultat karijere i stigao do četvrtfinala Australijan opena.

Dvadesetšestogodišnjak iz Tenesija morao je da se suočava sa optužbama o povezanosti sa alternativnom desnicom u prošlosti, na 'Tviter' profilu pronađene su objave protiv crnaca, među kojima je bila i Serena Vilijams.

Najbolja teniserka svih vremena javno je kritikovala sunarodnika, u čemu joj se pridružio i malo poznati teniser iz Makedonije. Nazvao je Sandgrena "idiotom", dok je za Margaret Kort naveo da bi i on bojkotovao stadion jer su njeni stavovi "potpuno neprihvatljivi i odvratni". Čak i kada bi imao priliku da se sastane sa Novakom Đokovićem, što mu je "životni san".

Ovakav stav doneo mu je intervju za radio "BBC", prethodno je popularnost sticao hvaljenjem sestara Vilijams, ali je u centar ne samo teniske, već svetske javnosti stigao kada je objavio da se probudio iz kome i ponovo počeo da trenira.

"Prošla godina je bila veoma teška za mene. Doživeo sam moždani udar samo nedelju dana pre svog prvog profesionalnog turnira i pao u komu. Nisam mogao da hodam. Igram tenis od svoje pete godine i moj svet je bio uništen kada su mi doktori rekli da više neću moći da se bavim sportom kojim volim jer neću moći da hodam i trčim. Pre toga, kazali su mi da sam doživeo najteži moždani udar. Izgubio sam sluh u tom trenutku, bio sam u šoku, ali ništa nije bilo toliko loše kao činjenica da je moj teniski život gotov sa samo 17 godina. Tada sam znao da hoću sebi da dokažem i da se vratim. Posle teške godine pokušavanja i verovanja, jači sam nego pre šloga. Igraću vrlo brzo i želeo sam da pokažem da medicina greši, samo zbog velike ljubavi prema tenisu i svog sna. Nisam Rodžer ili Novak, ali sam srećan što mi je ponuđeno učešće na velikim turnirima kao podrška pri povratku", objavio je u julu 2017.

Na naslovnice je stigao zahvaljujući Džordžu Belšou, jednom od najobjektivnijih teniskih novinara iz Britanije, kojem je otkrio neverovatne detalje svoje "nesreće".

"Dan posle moždanog udara (na desnoj strani glave), probudio sam se na neka dva sata i sećam se da sam vrištao jer me je glava toliko bolela. Sledeće čega se sećam jeste da se budim nakon šest meseci", otkrio je za "Metro". I taj link je kasnije obrisan.

Foto: Screenshot (itf.com)
Foto: Screenshot (itf.com)

Belšo verovatno i dalje pokušava da shvati kako je naseo na masku "običnog čoveka koji se bori sa problemima", a mi se tu vraćamo na početak, onaj snimak i, kako je Ben u tekstu naveo, "državi koja je pomogla da se stvori fenomen".

Nije sve u vezi sa Grnčarovim laž – postoji osoba sa tim imenom i igra tenis, odnosno možda je nekada igrala. Ali pre nego što je, prema statističkim podacima, odigrao svoj prvi i jedini duel, slavljen je zbog svojih izuzetnih partija koje se, očigledno, nikada nisu dogodile.

Spomenuti turnir posle kojeg je usledio intervju za strumičku televiziju, odigran je u teniskom klubu "Kattenlaan", koji stvarno postoji. Međutim, ne postoji bilo kakav zapis o održavanju turnira. Podsetimo ponovo, u pitanju je još juniorska konkurencija. Dvojica Darkovih navodnih protivnika bili su Belgijanci Sander Vajs i Jans Klemon. Rotenberg u svom istraživanju nije uspeo da pronađe nikakve podatke o teniserima pod tim imenom. Benjamin Hanestad, Danac kojeg je pobedio u polufinalu, bio je solidno rangiran junior i trenutno nastupa za Arizona stejt univerzitet.

Hanestad nije bio ni blizu Amsterdama te nedelje – njegov profil na sajtu Međunarodne teniske federacije (ITF) pokazuje da se takmičio na elitnim juniorskim turnirima te nedelje i one prethodne.

To nije sprečilo Grnčarova da se pojavi u emisiji sa peharom za drugo mesto, najavi svoju veliku karijeru i "proda" još nekoliko zanimljivih laži. Sećam se i bez ponovnog pregledavanja snimka kada je, na pitanje koji je njegov glavni adut u igri, odgovorio sa "defanziva, bez dileme, jer kada protivnik pomisli da je gotov poen, ja uzvratim i pobedim". Da ste čuli kako to izgovara (i taj snimak je uklonjen), bilo bi vam jasno da tako nijedan sportista ne bi izgovorio.

Ono što smo svi u toj maloj sali za konferencije skapirali "na keca", voditelj famozne emisije od koje sve počelo, primetio je isto, ali je želeo da ostane anoniman kako ne bi ugrozio karijeru.

"Makedonija je veoma mala država, bez većih uspeha u sportu i mislili smo da će biti intersantno našim gledaocima. Dao je intervju i, dok sam ga slušao, nešto je bilo poprilično čudno. O tenisu je govorio uopšteno, izbegavajući konkretna pitanja o takmičenju", priznao je novinar.

Pet meseci posle naizgled nepostojećeg turnira u Amsterdamu, igrač iz Strumice se pojavio na juniorskom turniru u Podgorica open 2015. U prvom kolu kvalifikacija izgubio je od domaćeg predstavnika Nikole Vukotića sa 6:0, 6:0. Autor teksta je kontaktirao Crnogorca na "Fejsbuku" i dobio zanimljiv odgovor.

"Rezultat vam sve govori", istakao je Vukotić koji je dobio još samo jedan zvanični meč tokom sedam godina juniorskog tenisa.

Grnčarov je dve godine kasnije trebalo da započne profesionalnu karijeru – dobio je 'vajld kartu' za kvalifikacije za mali turnir u egipatskom Šarm el-Šeiku. Povukao se pre početka meča, što je bio jedini trag na njegovom ITF profilu, odnosno potvrda da nikada više nije bio deo žreba nekog zvaničnog turnira.

Uprkos neigranju u Egiptu, makedonski mediji su ga hvalili zbog navodnih pobeda. Portal "strumicadenes.mk" objavio je izveštaje o pobedama nad Leonidom Avramenkom iz Rusije i Nemcem Elmarom Ejupovićem. Ti igrači postoje, ali nikada nisu igrali protiv Makedonca. Ejupović je ispao u prvom kolu od Španca Luri Siromolotov Netrebina, dok Avramenko nije ni učestvovao na turniru u Egiptu. Tačnije, nije igrao tenis od februara do juna 2017. godine.

Aleksandar Bojadžiski, autor vesti, rekao je Rotenbergu da je tekstove pisao na osnovu informacija koje je dobijao upravo od Grnčarova.

"Turnir u Egiptu bio je najveći problem za mene. On mi je poslao informacije, a kada sam ih proverio na sajtu, video sam da su 'sr**e' – laž. Naredio sam svojim zaposlednima da nikada više ne objavljuju ništa o njemu", rekao je Bojadžiski, a potom i objasnio kako se "upecao".

"Znam ih maltene sve (sportiste iz Strumice). Kada radite nešto što ne mogu da ispratim, pošaljite mi, biće mi drago da to objavim. Vi postajete poznatiji, ja dobijam više 'klikova' i tako stvari funkcionišu. Ali on – on nije kako treba".

Usledilo je zatišje jer lokalne vesti nisu prenosile vesti, dok je za to vreme, izvesni Darko Grnčarov verovatno kovao plan za oživljavanje svoje "karijere". Njegovo ime je u jednom trenutku počelo sve više da se pojavljuje na "Tviteru", društvenoj mreži koja sigurno ima najveći uticaj na današnje novinarstvo. Prošlog leta polako je o njemu počelo da se priča i Rotenberg je našao više od 200 naloga koji imaju nekakve veze sa Darkovom pojavom.

Često su, istovremeno, objavljivali brojne informacije – od navodnih simpatija koje gaji prema pevačici Nikol Šerzinger, čak do podatka da procenjena vrednost njegove imovine iznosi milion i po dolara!? Bilo je i onih koji su ga kritikovali, onih koji su "tagovali" profile ATP, ITF i ostalih specijalizovanih za tenis, do onih koji su dosađivali Endiju Lesneru, izvršnom producentu "Elen Dedženeris šoua", kako bi ga pozvao u emisiju.

Imali su i "odbrambenu ulogu" – kada je kanadska novinarka Stefani Majls postala skeptična u nestvarnu priču Strumičanina, momentalno su je napali uvredama i kritikama.

"Sofisticiranost jezika indikator je ljudskog uticaja. Možda je neka vrsta fabrike 'trolova", smatra Lisa-Marija Nodert, istraživačica projekta pri institutu Oksford, ali ističe da nisu u pitanju automatizovani "botovi".

Ogromna kampanja na društvenim mrežama vrhunac je dostigla prošlog leta izmišljotinama o moždanom udaru, ali je, nakon teksta u britanskom "Metrou", pravi rezultat počela da postiže tek kada je Darko svoju pažnju usmerio na Serenu i Venus Vilijams. Konstantne pohvale, odbrana od rasnih i sličnih uvreda učinile su ga "viralnim" – mladi igrač koji idealizuje svoje koleginice, nešto što nije tako obično u muškom tenisu.

I ostali mediji počeli su da se interesuju za njega – od Engleske i Španije, preko Francuske, Srbije i Italije, pa sve do Japana, Argentine i Indije... svi su pisali o njemu. Uprkos brojnim "rupama" u priči, ona je dobila potpuni oblik zahvaljujući reakcijama koje je izazvala. U "borbi" protiv rasizma Margaret Kort javno ga je podržala Navratilova, postao je samo jedan od 351 profila koje je Serena pratila, a broj njegovih poklonika samo je rastao (više od 15.000 pratilaca na "Tviteru" i 45.000 na "Instagramu").

"Vau, to je neverovatna priča. Ljudi poput tebe me inspirišu. Olimpiji i meni će biti čast da te upoznamo. Šaljem ti svu ljubav", objavio je makedonski portal "reporter.mk" skrinšot poruke koju mu je poslala mlađa Vilijamsova.

Usledila je "velika pobeda" u vidu "potpisivanja" sponzorskih ugovora sa kompanijama "Adidas" i "Vilson", pa kada je nemački gigant objavio na zvaničnom nalogu da ima novog sportistu, niko nije mogao da pretpostavi pravu pozadinu.

"Dobrodošao u porodicu, Darko", napisao je "Adidas".

Los errores son los que nos llevan a mejorar

Објава коју дели C A M E R O N H E N R I C Y (@cameronhenricy_) дана

Ali koliko god mu treba čestitati na profesionalno odrađenom "imidžu", odmah treba razgraničiti da ni ova objava nije utemeljena na istini. Predstavnik kompanije negirao je da je "Adidas" u bilo kom trenutku sponzorisao Grnčarova, kao što ni "Vilson" nikada nije imao kontakt sa ovim momkom.

On je u međuvremenu krao fotografije i snimke drugih tenisera, među kojima je Kameron Enrisi Trigolo, junior iz Španije, objavljivao ih kao svoje i napravio pravi mali brend. Neverovatno zvuči, ali je postigao toliko da je za radio "BBC" dao devetominutni intervju kod poznatog voditelja Dotuna Adebajoa. Da, dobro ste čuli – devet minuta!

Sve je bilo spremno za "the great comeback", ali očekivano, on se nije dogodio, sada zbog navodne smrti majke Mirjane Grnčarove. I onim neukim bi bilo jasno da novo odlaganje "ne pije vodu", ali prave pukotine koje su potom dovele do pada velike kule od karata zvane "život Darka Grnčarova", bile su one u samom temelju – u intervjuu koji je dao Belšou.

Osim izjave da je bio u komi šest meseci, u tekstu piše i da je servisom dostizao brzinu od 222 kilometra na čas (138 milja na čas), što bi značilo da ima jedan od najbržih servisa u muškom tenisu. Takođe, pisalo je da je bio sparing partner našem Viktoru Troickom, dok je portal "Tennis World" preneo da će sa Viktorom igrati u dublu na Mastersu u Majamiju.

"Vau, sjajna priča. Nikada nisam čuo za tog lika", rekao je Troicki kroz smeh i, čini se, bio taj koji je razotkrio Grnčarova.

Rotenbergov pokušaj da kontaktira "makedonskog fantoma" nije bio neuspešan, ali je imao jednu začkoljicu – 20-godišnjak je pristao na intervju pod uslovom da ne bude telefonski ili putem video linka.

"Završili smo tako što smo razmenjivale poruke na 'Tviteru' u nedelju popodne, kada mi je rekao da će mu biti drago da odgovori na sve. Počeo je opisom dopisivanja sa Serenom Vilijams kao 'bez dileme najbolji trenutak u životu', dodavši da ga je zapratila na društvenim mrežama. 'Neću lagati, moje srce je prestalo da kuca na nekoliko sekundi', napisao mi je u šali", otkrio je u tekstu.

Makedonac je priznao da nije imao preveliki potencijal i da se onaj meč iz Podgorice u kojem je počišćen "sa nulom" nije dogodio, okrivivši sajt ITF za grešku kod navođenja rezultata. Na pitanje o nepostojećem juniorskom turniru u Holandiji priznao je da je u pitanju nezvanični događaj i krivicu prebacio na makedonske medije za "preuveličavanje priče".

"Pretpostavljam da su ljudi u Makedoniji želeli da naprave nešto od toga jer su žarko želeli i dugo čekali da imaju tenisera", odgovorio je Grnčarov na jedno od pitanja.

Potom je otkrio da će mu sedam turnira verovatno uputiti specijalnu pozivnicu (Majami, Hjuston, Istanbul, Rolan Garos, Antalija, Hertogenboš i Los Kabos), uz to da je svestan da ih dobija zbog svoje životne priče, a ne uspeha na terenu, kao i činjenice da mnogi bolje rangirani teniseri nemaju tu mogućnost.

"Darkov stav se promenio kada sam ga pitao o turniru u Egiptu, sa kojeg se povukao pre početka, kao i o navodnoj komi. Ako je vremenski period prema tekstu iz 'Metroa' tačan, on bi i dalje bio u komi za početak turnira u Šarm el-Šeiku. Pitao sam Grnčarova da li je stvarno bio u komi i da li je moguće da se to dešavalo u nekom drugom trenutku. 'Ok, pošteno pitanje, nema boga, ali čoveče, toliko si nepristojan. Zbog toga odustajem, kada budeš stvarno imao nešto dobro za mene, obavesti me. Nadam se da ću te uskoro videti', odgovorio mi je. A kada sam posumnjao da su fotografije i video snimci sa 'Tvitera' i 'Instagrama' od drugih ljudi, potpuno me je otkačio. 'Nemaš pravo to da radiš, neprofesionalno je', završio je dopisivanje i blokirao me na 'Tviteru", zaključio je Rotenberg u tekstu.

Dok sam se ja prisećao situacije iz Melburna od pre nekoliko nedelja, divio prvenstveno ideji svog kolege, a onda i veličini poduhvata, famozni Makedonac je deaktivirao sve naloge na društvenim mrežama. Uspeo sam samo da nađem one koji su o njemu govorili kao velikom prevarantu i čoveku koji je uspeo da napravi neverovatnu, ali izmišljenu sliku o sebi.

Čak je i deo od onih 200 i kusur profila koji su ga podržavali ugašeno, a Darko Grnčarov, prava osoba koja je za sebe izgradila lažan svet na društvenim mrežama, uz izuzetak jeftinog pokušaja da se opravda i izvređa Rotenberga, za nekoliko minuta je iz istog potpuno nestao.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu