Znate li ko su Srbi u Pjongčangu? Sada ćete saznati

Zimske olimpijske igre u Pjongčangu zvanično su otvorene u petak spektakularnom ceremonijom i defileom sportista i 92 različite zemlje. Od njih 2.952 četvoro je bilo iz naše zemlje – Marko Vukićević, Marko Stevović, Damir Rastić, na čelu sa Nevenom Ignjatović koja je nosila zastavu na otvaranju, predstavljaće Srbiju na svetskoj smotri zimskih sportova.

Nikola Đukić
Podeli
Foto: OKS/RAS, Aleksandar Dimitrijević
Foto: OKS/RAS, Aleksandar Dimitrijević

Četvoro sportista, troje skijaša i jedan koji nastupa u skijaškom trčanju, pokušaće da osvetlaju obraz nacije, u nadi da će baš oni postati prvi osvajači medalje za samostalnu Srbiju.

Daleko su od favorita, ali su sami u nekoliko navrata isticali da na ovako velikim turnirima mogu da se dese neverovatne stvari, pa zašto i da se ne nadamo nekom velikom uspehu.

Ali prvo da vidimo ko će nas to predstavljati u Južnoj Koreji...

Nevena Ignjatović

Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images
Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images

Nije baš obična situacija da, kada imate 27 godina, budete najiskusniji u ekipi – e, pa takav slučaj je sa Nevenom Ignjatović. Kragujevčanka će biti veoma "zauzeta" na ovim igrama, nastupaće u svih pet disciplina i najveća je naša nada za visok plasman.

Spomenuli smo da nijedan naš predstavnik nije u krugu favorita, dok Nevena ipak ima najviše razloga za optimizam, posebno nakon sve boljih rezultata u Svetskom kupu.

Srpkinja trenutno zauzima 67. poziciju u generalnom plasmanu, ali je pre nekoliko nedelja, u Švajcarskom Lencerhajdeu, pokazala da je najbolje tek pred njom. Osvojila je šestu poziciju u kombinaciji (nakon superveleslaloma bila je na 24. mestu, ali je onda imala fenomenalnu vožnju u spustu), što je bio najveći uspeh srpskog skijanja.

"Ne volim previše da očekujem, a ni previše da najavljujem, prosto hoću da se fokusiram na skijanje, da budem dovoljno spremna, zdrava, jer znam da ako sam dovoljno koncentrisana na skijanje doći će i rezultat. Ono što sam sigurno pokazala na Svetskom kupu jeste da mogu da budem dosta visoko pozicionirana. Tamo idu devojke koje su najbolje u svojim zemljama, neće biti lako, svi imaju isti cilj, a to je osvajanje olimpijske medalje. Mislim da nismo zemlja za potcenjivanje i mislim da imamo potencijal za dobar rezultat. Ne idemo da budemo poslednji", rekla je Nevena za B92.net pre odlaska u Južnu Koreju.

Na stazu će prvi put u noći između ponedeljka i utorka, kada je na programu veleslalom, a onda je do kraja takmičenja očekuje još nadmetanja. Dva dana kasnije očekuje je nastup u slalomu, u subotu 17. februara voziće superveleslalom, četiri dana posle toga takmičiće se u spustu, dok će Olimpijske igre završiti alpskom kombinacijom, u petak 23. februara.

Već je imala prilike da oseti stazu u Pjongčangu, upoznata je sa uslovima i cilj je jasan – nadmašiti 28. mesto iz Sočija, a svaki bolji plasman ćemo znati da proslavimo.

Damir Rastić

Photo by Vianney Thibaut/Agence Zoom/Getty Images
Photo by Vianney Thibaut/Agence Zoom/Getty Images

Nevena jeste najiskusnija, ali nije nastarija članica olimpijskog tima – Damir Rastić ima 30 godina i, verovali ili ne, ovo će mu biti debi na Igrama.

Momak rođen u Sjenici jedini će predstavljati Srbiju u disciplinama koje ne spadaju u alpsko skijanje, a nakon bijatlonske karijere, prešao je na skijaško trčanje. U bijatlonu nije imao zapaženijih uspeha, sve do takmičenja u Pjongčangu nije bio baš u centru pažnje, ali je odličnim rezultatima na pripremama pokazao da na Olimpijske igre ne stiže kao turista.

Zbog nemogućnosti da se priprema u rodnom mestu, čitavu zimu proveo je u Turskoj gde je u Erzurumu nanizao nekoliko pobeda.
"U Turskoj sam bio do 4. januara. Ceo ovogodišnji program priprema i takmičenja bio je prilagođen Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu. Plan je da u Južnoj Koreji tokom februara budem u top formi. Zbog toga ovosezonski rezultati nisu bili na vrhusnkom nivou, ali napredovao sam iz takmičenja u takmičenje, kao što sam želeo", naveo je Rastić.

Ovoga puta nastupiće u dve discipline – 13. januara takmičiće se u sprintu klasičnim stilom, dok će tri dana kasnije juriti najbolji rezultat u "svojoj" disciplini – trčanju na 15 kilometara slobodnim stilom.

Marko Stevović

Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images
Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images

Damir je najstariji, a najmlađi član tima biće Marko Stevović, momak koji je pre samo nekoliko dana napunio 22 godine. Poput Ignjatovićeve, i on će učestvovati u svih pet skijaških disciplina, ali ističe da u mu više prijaju slalom i spust.

"Očekivanja su najveća za disciplinu alpska kombinacija, s obzirom da sam dobar u slalomu i u spustu, a to je disciplina koja je zahteva kompletnog skijaša. Bio bih zadovoljan rezultatom u prvih 30 i to je nešto čemu se nadam", kaže Stevović za B92.net.

Pored toga, Stevović će biti najmlađi učesnik celokupnog skijaškog takmičenja i na stazu će već u noći između subote i nedelje, od 3 ujutru po našem vremenu, kada je na programu spust. Dva dana kasnije je kombinacija, pa 15. februara superveleslalom, 18. je veleslalom, a 22. februara će pojedinačno takmičenje biti zaključeno slalomom.

Na Univerzijadi u Kazahstanu 2017. godine Marko je zauzeo 7. mesto u velesalomu, bio je i učesnik zimskog EYOF 2013. godine kada je zauzeo 18. mesto u slalomu, i do sada je dva puta nastupio na svetskom prvenstvu. U juniorskoj konkurenciji 2014. godine i u seniorskoj 2017. godine.

Marko smatra da je urađen veliki napredak u zimskim spotovima u našoj zemlji da ima budućnosti za ove sportove.

"Naš četvoro bismo mogli da promenimo sliku o zimskim sportovima. Već sada je ona drugačija, nego što je nekada bila. Ovako jak olimpijskim tim pokazuje veliki napredak. Egzistencija svih nas zavisi i od finasnija i jako je teško to obezbediti. Nadamo se da ćemo mi pomoći da se izgradi stabilan sistem koji će moći da podržava sportiste u ovoj zemlji. Svi se suočavamo s problemima, ali se ja lično nadam da ću dobrim rezultatima na ovim Igrama, upravo iz tog razloga da bih mogao da nastavim da se takmičim u ovom sportu i da bih privukao pažnju sponzorima", zaključio je Stevović za B92.net.

Marko Vukićević

Foto: OKS/RAS, Aleksandar Dimitrijević
Foto: OKS/RAS, Aleksandar Dimitrijević

Termini svih pet disciplina biće isti i za Marka Vukićevića koji će biti naš drugi predstavnik u muškoj konkurenciji. Stevović će krenuti kao 51. od ukupno 60 takmičara, dok je Vukićević dobio startni broj 31.

On će drugi put osetiti kako izgleda učestvovati na Olimpijskim igrama, posle debitantskog nastupa u Sočiju, a interesantno je da je rođen Ljubljani i da je detinjstvo proveo u glavnom gradu Slovenije.

Marko Vukićević je 2017. godine osvojio prvo mesto u generalnom plasmanu Kupa Južne Amerike u spustu i super G-ju. Mnogo je bolji u brzim disciplinama, na stazi uspeva da dostigne brzinu najboljih skijaša na svetu, ali će mu u Pjongčangu možda i više od konkurencije smetati velika hladnoća.

"Temperatura snega je -27 stepeni i utisak je kao da skijate po kamenju. Ja volim kada je staza tvrda, kad imam dobar oslonac na skijama. Tada mogu da budem agresivan i da vozim brže", rekao je Vukićević koji je priznao da je na treninzima lepio flastere po licu jer, prilikom brzine od 120-130 kilometara na čas, temperatura bude i niža.

Srpske takmičare će pratiti treneri Miloš Tomić, Matic Jeraša i Tihomir Milosavljević, a u misiji OKS u olimpijskom selu biće još i šef misije, Damir Štajner i dr Goran Vasić zadužen za medicinsku brigu o članovima Olimpijskog tima Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu