Novak Đoković

Novakova odluka je razumljiva, trenutak je možda pogrešan

Kao grom iz vedra neba – tako bi mogla da se definiše odluka Novaka Đokovića da prekine saradnju sa celokupnim stručnim štabom.

Nikola Đukić
Podeli
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Đoković raspustio ceo stručni štab!

Opširnije o Novakovom timu pročitajte u tekstu "Ko stoji iza Novaka Đokovića?".

Đoković je saopštio da se dogovorio sa trenerom Marijanom Vajdom, kondicionim trenerom Gebhartom Fil Gričem i fizioterapeutom Miljanom Amanovićem da zaključno sa Masters turnirom u Monte Karlu okončaju višegodišnju saradnju.

Za razliku od raskida sa Borisom Bekerom, o kojem se spekulisalo nekoliko dana i koji je mogao da se pretpostavi, Novakovo saopšenje u petak u podne niko nije očekivao.

"Beskrajno hvala Marjanu, Džidžiju i Miljanu, na deceniji prijateljstva, požrtvovanosti, profesionalizmu i posvećenosti mojim ciljevima u karijeri. Bez njihove podrške ne bih ostvario ovako velike rezultate u tenisu. Svestan sam da su živeli za mene i da su sve podređivali mojim uspesima i ostvarenju mojih snova. Bili su moja snaga i davali su mi uvek vetar u leđa. Nije ovo bila laka odluka, ali zajedno smo osetili da nam je potrebna promena. Veoma sam zahvalan i ponosan na naš odnos i neraskidivu vezu koju smo izgradili tokom godina, zasnovanu na ljubavi, poštovanju i razumevanju. Oni su moja porodica i to se nikad neće promeniti", navodi se u saopštenju srpskog tenisera.

Slovački trener počeo je saradnju sa Đokovićem 2006. i bio najzaslužniji što u sledećih 10 godina Novak postao jedan od najboljih tenisera u istoriji. Osvojio je 67 titula, od kojih je 12 na Grend slemovima i postao prvi čovek u Open eri koji je u istom trenutku bio vlasnik svih pehara sa četiri najveća turnira.

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Đoković otpustio Bekera: Ostvarili smo ciljeve

Beker: Hvala Novaku što sam bio deo tima

Novakova greška i odgovornost u "slučaju Beker"

Takođe, drži čelo sa 30 osvojenih Masters 1.000 trofeja, jednim više od Rafaela Nadala, a ukupno je na prvom mestu ATP liste proveo 223 nedelje, po čemu je na petoj poziciji svih vremena. Miljan Amanović mu je dugogodišnji prijatelj i kum, čovek ‘iza kulisa’ koji je najzaslužniji za savršen oporavak Đokovića, dok je Fil Grič 2009. priključen timu.

Austrijanac je tada 21-godišnjaku iz Beograda pokazao novi način fizičke pripreme koji mu je pomogao da očvrsne, jer je prethodno nekoliko puta morao da predaje velike mečeve. Usmerio ga je ka prirodi, pokazivao mu more i planine, nagovarao ga na vožnje biciklom i kajakom i to je Đoković izuzetno prihvatio. Radom u prirodi se vraća mnogo više energije u telo i um, zbog čega je tokom prve polovine ove decenije bio neprikosnoven na fizičkom planu.

Zato se sada i postavlja pitanje – šta je razlog ovakve odluke?

Već u nekoliko uvodnih rečenica saopštenja bilo je jasno da je došlo do neke vrste zasićenja među članovima tima. Ono ne mora da bude nužno u negativnom kontekstu, ali utiče na svakodnevni rad i ostvarivanje zadataka na mikroplanu.

Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images
Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images

Svi oni su bili posvećeni jednom cilju, a to je uspeh drugog čoveka. Godinama su sa njim putovali, žrtvovali se i pomagali mu u profesionalnoj karijeri – Novak je to najbolje opisao rečima da su živeli za njega.

Osvajanje Rolan Garosa prošle sezone označio je kraj jedne i početak nove ere svetskog tenisa. Đoković je osvojio sve što se moglo osvojiti i trebalo je pronaći novu motivaciju. U tome, za sada, nije uspeo, pa se nakon veoma lošeg početka sezone, odlučio za šok terapiju.

Ona prva, kada je raskinuta saradnja sa Borisom Bekerom, nije donela željene rezultate – u Dohi jeste osvojio titulu, ali su potom usledila razočaranja na Australijan openu, Akapulku, Indijan Velsu, Majamiju i Monte Karlu.

"Osećam da je ovo novo poglavlje u mom životu. Moja karijera je uvek išla uzlaznom putanjom, a sada doživljavam kako je to kada vas put odvede u drugom pravcu. Želim da pronađem način da se vratim na sam vrh jači i otporniji nego pre. Veoma sam uveren da ću u tome uspeti, iako je reč o procesu koji ne može da se desi preko noći".

Sa 29 godina se našao u situaciji u kojoj dugo nije bio, karijera ide silaznom putanjom, a sigurno je da ima još mnogo toga da pruži. Jasno je bilo da je potrebna sveža krv i neko ko će imati dovoljno znanja, volje i autoriteta da ga vrati na pravi put.

Starsportphoto
Starsportphoto

Tome svedoči i najava da neće ishitreno donositi odluke o novim članovima stručnog štaba.

"Potrebno i vreme da pronađem pravu osobu u timu sa kojom ću moći da se povežem na profesionalnom nivou. Toliko sam dugo u tenisu da mogu samostalno da sprovodim dnevne rutine i ne želim da žurim sa odlukama".

I tu dolazimo do druge strane medalje, a to je trenutak u kojem je napravljen radikalni rez.

Novak nije prvi niti poslednji teniser koji će na turnire ići bez trenera, ali je karakterno mnogo drugačiji od onih koji su to činili u prošlosti. Iako se bavi individualnim sportom, bolje se oseća u društvu i igrač je koji crpi snagu i inspiraciju iz svog tima.

Njega ne čine samo Vajda, Amanović i Fil Grič, već i brojni članovi porodice koji su mu bili oslonac tokom čitave profesionalne karijere.

U saopštenju je navedeno da se kvartet dogovorio da saradnju prekine posle Monte Karla i Đoković je imao tri nedelje da se navikne na novu situaciju. Problem je što u tom periodu nije odigrao nijedan meč, već je lopticu udarao samo na treningu

EPA/SEBASTIEN NOGIER
EPA/SEBASTIEN NOGIER

Razlika koju donosi pritisak kada je protivnik sa druge strane mreže je nemerljiv, a tu su i one "sitnice koje život znače" – od već ustaljenih Miljanovih masaža i istezanja, preko tačnog doziranja različitih teniskih segmenata, pa sve do običnog druženja i onoga što se događa van terena.

Kao potencijalna rešenja naziru se Štefan Dil iz Nemačke (sarađuje sa Dejvis kup reprezentacijom Srbije), ali i Lukas Beneto koji je bio u timu krajem prošle i početkom ove sezone.

Rolan Garos, drugi Grend slem, čeka iza ugla, a pre toga su na programu Mastersi u Madridu i Rimu – turniri na kojima brani veliki broj bodova. Oni će biti pravi test za ispravnost odluke jer, tokom teških trenutaka u mečevima, ali i između njih, nije uvek dovoljno dobiti pogled podrške supruge, roditelja ili braće.

Turnir u Parizu počinje za dvadesetak dana, Novak će se vratiti na mesto uspeha, ovoga puta bez ljudi koji su mu u tome pomogli.

Činjenica je i da verovatno ne postoji dobar trenutak za ovakvu odluku, a iako je u novinarstvu to potpuno pogrešno reći, ovoga puta će stvarno samo vreme pokazati da li je Đoković bio u pravu.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu