Da, tehnologija će spasiti fudbal!

Ljudski rod nikada neće doći do stadijuma kada će prihvatati nepravde i preko njih prelaziti, pa makar one bile i u svetu sporta. Ne postoji čovek na svetu koji se neće pobuniti kada mu se svira nepostojeći faul, poništi regularan gol ili učini bilo šta štetno tokom igre.

Nikola Đukić
Podeli
Photo by Dan Mullan/Getty Images
Photo by Dan Mullan/Getty Images

Živeo on na Balkanu, gde se za svaku grešku kače teorije zavere ili, na primer, u Engleskoj, u kojoj je svaki potez sudija pod lupom javnosti... Jednostavno – ne postoji. Ili ih možda i ima, ali to su oni koje sigurno ne biste birali za ekipu na terminima.

Na nešto ozbiljnijem nivou jasno je da mnogo toga ne štima – iz nedelje u nedelju smo svedoci kardinalnih grešaka koje ne utiču samo na rezultate utakmica već i na čitave tokove liga i takmičenja. FIFA i UEFA, dve krovne organizacije u svetskom fudbalu, intenzivno rade na pronalasku rešenja i nikako ne uspevaju da ga pronađu.

Korak u dobrom smeru napravljen je takozvanom "gol tehnologijom", koja pokazuje da li je lopta prešla liniju između stativa, ali je bilo nekoliko promašaja. Na primer, "eksperiment" sa dvojicom sudija iza golova počeo je 2009. u Ligi Evrope i osam godina kasnije kvalitet suđenja nije ni blizu očekivanog. Setimo se samo situacije sa 153. 'večitog derbija' kada je postignut pogodak pošto je lopta izašla u gol-aut.

A rešenje se sve vreme nalazi ispred nosa i vrlo je jednostavno – video tehnologija. Sep Blater, nekadašnji predsednik Svetske fudbalske federacije, krajem 2014. godine najavio je da će fudbal dobiti čelendž sistem sličan onom u NFL ligi. Istog trenutka krenule su kritike, pa ni Blaterovi najbliži saradnici nisu bili oduševljeni.

Photo by Jan Kruger/Getty Images
Photo by Jan Kruger/Getty Images

"Ja sam protiv pregledanja snimka. Mislim da je gol tehnologija maksimum. U suprotnom ćemo uništiti lepotu i suštinu fudbala. Igra će biti sporija", rekao je tada generalni sekreter FIFA Žerom Valke.

Sumnja je postala izrazitija kada se, veoma oštrim rečima, oglasio veliki ser Aleks Ferguson, jedan od najboljih trenera svih vremena.

"Tehnologija će, pretpostavljam, unaprediti igru, ali ne treba da je imate previše jer to oduzima moć sudijama, a tada ona postaje klanica jer tada imamo situaciju ‘kreni-stani’, a to ne sme da se desi. Gol tehnologija je u redu i to je dosta. Smatram da ne bi trebalo uvesti tehnologiju za slobodne udarce, žute ili crvene kartone, čuo sam da o tome pričaju", naglasio je Ferguson jednom prilikom.

Plan je bio da se trenerima omogući pravo da jednom ili dva puta u oba poluvremena zatraže video proveru sudijske odluke. Igrači i navijači su se bunili, tačnije većina njih, glasno apelujući da će bilo kakav ozbiljniji prodor tehnologije promeniti fudbal kao igru. Ona više neće imati onu draž koju je posedovala, zbog koje smo se svi u istu zaljubili, a i pregledavanje snimaka će je usporiti i oduzeti mnogo vremena.

O kako su se grdno prevarili.

Screenshot: Trenutak kada video tehnologija pokazuje da je Kurzava u ofsajdu
Screenshot: Trenutak kada video tehnologija pokazuje da je Kurzava u ofsajdu

Nekako je ispod radara prošla vest da je krajem prošle godine, na utakmici Njujork Red Buls II – Orlando Siti B, isproban video sistem za pomoć sudija pod nazivom VAR (video assistant referees). Spomenuti Blaterov plan malo je izmenjen i tada je glavni arbitar gledao ponovljene snimke na monitoru koji je u rukama držao jedan od redara.

Potom se proboj dogodio na Svetskom klupskom prvenstvu u decembru, najviše zahvaljujući sudiji Viktoru Kasaiju, da bi punu afirmaciju stekao na jučerašnjoj prijateljskoj utakmici između Francuske i Španije.

Francuzi su u Parizu dočekali Špance, na delu smo videli fantastične ekipe, prvo poluvreme je bilo izuzetno zanimljivo, ali su falili golovi. Počeo je nastavak, a na prvi se nije mnogo čekalo jer je Antoan Grizman u 48. minutu realizovao odličnu akciju svoje ekipe.

Žale je prihvatio izbijenu loptu, centrirao je na drugu stativu gde je Kurzava spustio do napadača Atletiko Madrida, a ovaj je sa peterca zakucao glavom u mrežu. Počelo je slavlje Francuza, da bi nedugo zatim režiser prenosa kadrirao glavnog sudiju Feliksa Cvajera koji je prislonio prst na uvo. Jasno je bilo da čeka potvrdu tehnologije jer je duel u Sen Deniju najavljen kao test za spomenutu inovaciju.

Cvajer je klimnuo glavom, spustio ruku i pokazao ka kaznenom prostoru, što je značilo samo jedno – gol je poništen. Nemcu je iz reportažnih gola, u kojima su sedela dvojica arbitara, javljeno da se bek Pari Sen Žermena prilikom centaršuta nalazio u ofsajdu, što je ponovljeni snimak potvrdio.

Španci su datu situaciju iskoristili i do vođstva stigli u 68. minutu sa bele tačke, da bi desetak minuta kasnije Đerar Deulufeu pogodio za 2:0. Napadač Milana, koji ove sezone igra kao preporođen, postigao je prvi gol u dresu 'Crvene furije', i to na kakav način – Serđo Buskets je nestvarnim driblingom na sredini terena okrenuo trojicu protivničkih igrača i prosledio loptu do Đordija Albe. Brzonogi bek je pokupio, odigrao dupli pas sa Davidom Silvom i idealno uposlio Deulufeua, a ovom nije bilo teško da savlada Uga Lorisa.

U prvi mah se činilo da ovakva akcija neće biti nagrađena jer je linijski sudija podigao zastavicu, ali se Cvajer ponovo "uhvatio za uvo". Unutrašnji glas je progovorio, a on, za razliku od situacije kod pogotka Grizmana, pokazao ka centru. U gradu svetlosti, video tehnologija pokazala se u punom svetlu.

I eto, svetski prvaci iz 2010. godine ne bi došli do trijumfa da nije bilo "mašine". U trenucima kada je David De Hea vadio loptu iz mreže, 'Galski petlovi' su bili ti koji su kontrolisali ritam. Stvorili su nekoliko opasnih napada i, da je gol priznat, utakmica bi imala sasvim drugačiji tok – sigurno ne onakav kakvom smo svedočili. Jedna "nepravda" je ispravljena.

Screenshot: Trenutak kada video tehnologija pokazuje da Deulufeu nije u ofsajdu
Screenshot: Trenutak kada video tehnologija pokazuje da Deulufeu nije u ofsajdu

Čak i oni koji su najglasniji zagovornici "čistog" fudbala ne mogu da poreknu da su odluke iz reportažnih kola doprinele regularnosti duela Francuska – Španija, ali šta je sa drugim delom kritika, onim koje se zasnivaju na usporavanju igre?

Arbitru iz Berlina bilo je potrebno po tridesetak sekundi za svaku od situacija, što nikako nije uticalo na tempo sjajnog meča i svakako nije trajalo kao pauze na utakmicama američkog fudbala.

I za kraj, svako ko pomisli da će ovim inovacijama najvažnija sporedna stvar na svetu izgubiti draž, neka samo još jednom pogleda snimak drugog gola Španije. A onda neka zamisli da je poništen...

Za sada je to dovoljno da se kaže da je video tehnologija ne poželjna, nego neophodna za kakvo-takvo ozdravljenje fudbala kao profesionalnog sporta. Sve dok se ne budu rodio neki novi čovek, potpuno različit od onog iz prvog pasusa.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu