Novak Đoković

Znamo za 2016, šta je sa Novakovom 2017?

Rasplet teniske 2016. godine bio je manje-više očekivan – Endi Mari je ispunio šestomesečnu misiju i preskočio Novaka Đokovića na prvom mestu ATP liste.

Nikola Đukić
Podeli
Photo by Dan Mullan/Getty Images
Photo by Dan Mullan/Getty Images

Britanac je postao novi broj posle fantastičnog drugog dela sezone, tokom kojeg je osvojio sve osim US opena, overivši najbolji plasman u karijeri na Mastersu u Parizu.

Dobra Endijeva forma poklopila se sa padom u igri Đokovića, koji je neprepoznatljiv od trijumfa na Rolan Garosu i kompletiranja grend slema. Nakon titule u Parizu, Novak je osvojio jedino Masters u Torontu, pre nego što je usledio bolan poraz na startu Olimpijskih igara.

Možda je to bio trenutak kada je sezona prelomljena – usledili su problemi sa povredama, takođe i oni privatne prirode, ali i pomalo čudan odabir saradnika i načina života. Mari je isplanirao kako da nadoknadi bodove izgubljene u Dejvis kupu, pojavio se neočekivano i na turniru u Beču, osvojio ga, a onda pun samopouzdanja došao u prestonicu Francuske.

Photo by Dan Mullan/Getty Images
Photo by Dan Mullan/Getty Images

Kada je Marin Čilić u četvrtfinalu eliminisao Srbina, bilo je jasno da će tenis dobiti novog kralja, što se desilo nekoliko dana kasnije. Ipak, borba nije gotova jer Novak, u slučaju da se kockice poklope u Londonu, može da završi godinu na prvom mestu.

To bi bio peti put da na kraju sezone bude na čelu ATP karavana, ali je računica izuzetno komplikovana – momak iz Danblejna trenutno ima 405 bodova više, ostaće bez spomenutih 28. novembra, pa će razlika iznositi samo 130. Đoković za prvo mesto na kraju godine u Londonu mora samo da ostvari bolji rezultat od Marijevog – za barem jednu pobedu više u grupi.

Mora se priznati da, sa ove tačke gledišta, ne izgleda kao da je to moguće, ali bi trijumf na Završnom Mastersu u ’O2 areni’ bio prava uteha za lošiji drugi deo sezone, ali i jasna poruka rivalima da će i ova kriza biti brzo prevaziđena.

Tu dolazimo do još jednog veoma važnog pitanja – kako će izgledati teniska 2017. godina?

Photo by Lintao Zhang/Getty Images
Photo by Lintao Zhang/Getty Images

Mnogi teniski stručnjaci, vodeći se bitkom za prvo mesto do kraja sezone, iz vida su izgubili mesec januar, kada je na programu prvi grend slem. Najbolji igrač proteklih nekoliko sezona je osvojio Australijan open pobedom upravo nad najvećim rivalom. To znači da brani 800 bodova više, a kada se u računicu uvrsti ono osvojeno titulom u Dohi, razlika bi mogla da bude mnogo drastičnija u korist Britanca.

Više puta je rečeno da 2016. godinu možemo posmatrati kao dva potpuno različita dela – u prvom je dominirao Beograđanin, dok je u drugom Mari iskoristio sve što mu je omogućeno. Tokom zime i proleća Đoković je osvojio još Masterse u Indijan Velsu, Majamiju, Madridu i igrao finale Rima, pa će zaključno sa Rolan Garosom braniti skoro 8.000 bodova.

Period oko drugog i trećeg grend slema biće jedan od ključnih trenutaka za rasplet sezone pred nama jer je tada krenuo Marijev uspon. Prethodno je ispadao u drugom kolu Majamija i Indijan Velsa, potom prestonici Italije došao je do prvog velikog pehara na šljaci, odlično se pokazao u Parizu, a onda protutnjao terenima Ol Ingland klaba. Usledila je velika serija i više od 6.000 bodova koji će mu predstavljati „obavezu“ u završnici 2017.

Dve različite polovine kroje celo

Photo by Emmanuel Wong/Getty Images
Photo by Emmanuel Wong/Getty Images

Ako Novak bude uspeo da koliko-toliko ostane na nivou u prvom delu sezone, to će biti pravi trenutak da se napadne protivnik koji će biti pod izvesnim pritiskom. Već godinama nam je Đoković potvrđivao da mu prija turneja po Sjedinjenim Američkim Državama, dok na turnirima u Aziji dugo nije imao dostojnog izazivača.

Jasno je da su potrebne promene – moraće da radi na servisu kako bi povratio preciznost i jačinu, fizički da ojača za sve napore koje ga očekuju, ali i da popravi atmosferu u timu, pošto je jasno da postoje i neki problemi od „iza kulisa“ koji su uticali na scenario kojem svi svedočimo.

Ne moramo previše da sumnjamo da će tako biti jer nam je više puta tokom karijere pokazao da je najjači baš onda kada se nađe u najvećem problemu.

Nadal, Vavrinka i ostali su tu, ali sledi povratak Federera

Photo by Michael Steele/Getty Images
Photo by Michael Steele/Getty Images

Međutim, kalkulacija, kako bodovna tako i ona u kojoj postoje druge promenljive, svakako nije dvosmerna. Jedno od glavnih pitanja biće kakav će uticaj ostali top 5 igrači imati na razvoj dođaja, pa i na sam plasman na ATP.

Stan Vavrinka je poznat kao čovek koji najbolje igra na najvećim turnirima – osvojio je tri grend slema, baš kao i Mari, ali sva tri različita, što znači da će na Vimbldonu imati priliku da se zlatnim slovima upiše u istoriju tenisa. Iako je u više navrata govorio da ne razmišlja toliko unapred, jasno je da će tempirati formu baš za taj turnir.

Rafael Nadal je još jedna „varijabla“ od koje će mnogo zavisiti. Španac je prošao kroz košmarne dve sezone ispresecane pauzama zbog povreda, a jedan od retkih svetlih trenutaka bio je u Monte Karlu, kada je podigao trofej pobedom nad Gaelom Monfisom.

Problemi sa zglobom omeli su ga da završi godinu na način na koji je želeo i već tada je počeo sa pripremama za sledeću. Iskustvo nas je naučilo da će se opet vratiti na teren, raditi još jače i tražiti svoju šansu za povratak u sam vrh.

Photo by Alex Goodlett/Getty Images
Photo by Alex Goodlett/Getty Images

Na kraju, možda i najvažniji faktor za ono što ćemo gledati od početka januara do sredine novembra, nosi ime Rodžer Federer. Jedan od najboljih igrača svih vremena prekinuo je niz od 15 godina u kojima je osvajao najmanje po jednu titulu, a prema sopstvenim rečima, gladan je da se vrati gde tvrdi da pripada.

Sezonu 2016. počeo je polufinalom protiv Đokovića i čudnom povredom prilikom kupanja ćerkica, i taj peh mu je odredio narednih 12 meseci. U nekoliko navrata se vraćao, da bi krajem jula, pred početak Igara u Riju saopštio da je kraj.

Već je jasno da, osim sa onim najboljima, Federer lako izlazi na kraj sa ostalim teniserima, bez obzira što je napunio 35 godina, pa će se i on umnogome pitati u konačnoj računici.

Njih je mnogo, više nego što je bilo ko očekivao pre 12 meseci, ali je tenis po ko zna koji put pokazao svoju nepredvidivost. Iako se ova nije završila, mnogi sa nestrpljenjem čekaju sledeću sezonu, onu u kojoj se nadamo da će se stvari vratiti na svoje mesto.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.