B92 u Bazelu: Nema pušenja, savršeni tepih, biznis s pivom…

Reke ljudi slivale su se niz Gelertštrase i probijale se kroz gomile razbacanih konzervi piva i ostalih alkoholnih pića.

Nikola Đukić Engleska, Španija, Švajcarska
Podeli
Photo by Julian Finney/Getty Images
Photo by Julian Finney/Getty Images

Na svakih desetak metara stajala je grupica do zuba naoružanih žandara za koje smo tek kasnije saznali da su postavljeni zbog tuče navijača dva kluba pre početka finala. Dobro je, na istu smo "zakasnili". Najveća tribina, ona koja se savršeno vidi sa auto-puta, polako se otvarala pred nama, a onda je svet na trenutak stao.

"Walk on through the wind, walk on through the rain...", zagrmelo je iz grotla.

Znao sam da je trebalo da stignemo pola sata ranije – na kašnjenju, a kada kažem kašnjenju mislim na nedolazak pola sata-sat ranije, možemo da zahvalimo ne baš koncentrisanim vozačima kojima je u jednom trenutku bilo logičnije da se udaljavaju od pomoćnih terena u okolini, nego da se istima približavaju.

Desetak minuta pošto su se začuli prvi stihovi jedne od najpoznatijih navijačkih numera na svetu prošli smo prvu kontrolnu kapiju. Na sreću, nisu nam cepali karte koje su inače malo remek delo, već su ih obeležili providnim flomasterom. Okrenuo sam se ka suprotnoj tribini, za trenutak mi je zaličila na čuvenu 'televizorku' iz bloka 28, samo sa natpisom "St. Jakob Park Shopping Center".

Crveno-beli talas poneo nas je sve do ulaza, nas deset srećnika koji su zahvaljujući dobrim ljudima iz "Hajnekena" imali priliku da sa lica mesta gledaju finale Lige Evrope u Bazelu.

Photo by David Ramos/Getty Images
Photo by David Ramos/Getty Images

Duž prostora ispod tribine prostirao se niz kioska sa hranom i pićem do i od kojih su posetioci užurbano dolazili i odlazili, poput spretnih konobara u najposećenijim kafićima.

Gotovo svako od njih u jednoj ruci nosio je nešto u lepinji, a u drugoj čašu s pivom. Naravno, bilo je i onih koji su odlučili da je jelo u tom trenutku precenjeno i da bi trebalo samo da uživaju u gorčini napitka. Čak su i čaše bile drugačije, tačnije više su ličile na one koje će vam majka kupiti za prvo putovanje ili čisto da biste imali svoju čašu.

Čvrsta plastika, boja kao peskirana, ne bez razloga – pivo košta 2,5 evra, ali na 'Sent Jakobu' morate da doplatite 2 evra kako biste dobili čašu. Skoro 600 dinara za pivo?! Nije malo, ali ambalaža je povratna i kada je ostavite, dobijate nazad plaćeni novac. Logično, najsnalažljiviji među nama su pronašli biznis plan, skupili i nekoliko tuđih koje je zanimao isključivo fudbal i u Beograd se vratili sa većim budžetom od početnog.

Photo by Michael Steele/Getty Images
Photo by Michael Steele/Getty Images

Vreme je zaista brzo prolazilo, mnogima sam rekao da mi nikada u životu 90 i kusur minuta nije brže proletelo, a često sam učestvovao u fudbalskih utakmicama, bilo kao igrač ili kao gledalac. Posle početnog oduševljenja navijačima, perfektnim stanjem terena i atmosferom, pogledao sam ka video bimu i upravo je istekao 39. minut. Čoveče, dva-tri puta sam okrenuo glavu sa jedne na drugu stranu i već je prošlo poluvreme.

U međuvremenu, Danijel Staridž postigao je jedan od najlepših golova u finalima drugog po jačini evropskog takmičenja. Liverpul je od samog starta pokazao da je kvalitetniji tim, stvorio nekoliko dobrih prilika pre nego što je engleski napadač iskoristio grešku Marijana i spoljnim delom kopačke pogodio suprotnu mrežu gola koji je čuvao Sorija.

Desni bek se previše povlačio unazad, Staridž pronašao rupu i to je bio jedan od prelomnih trenutaka utakmice – 29-godišnji Brazilac je od tog trenutka briljirao po desnoj strani, probijao Alberta Morena i bio jedan od tvoraca preokreta.

Photo by Julian Finney/Getty Images
Photo by Julian Finney/Getty Images

Treći okret glavom značio je da su igrači otišli na petnaestominutnu pauzu, što je bila prava prilika da se malo sumiraju utisci. U telefonu je već postojala ozbiljna količina video materijala, ali prisutni Andalužani nisu nameravali da stanu.

Pevali su, skakali, vrištali i tako na najbolji način najavili ono što se dešavalo u drugom poluvremenu. Za razliku od pristalica Liverpula koji imaju malo "siroviji" način navijanja i poimanja fudbala uopšte i nekoliko višeminutnih perioda tokom meča kada se uopšte ne čuju, ultrasi španskog kluba suvu emociju preneli su na tribine.

Dodatno ih je podgrejao fantastični Kevin Gameiro u prvom minutu nastavka, kada je se posle odličnog kretanja sačekao dodavanje spomenutog Marijana i izjednačio. "Ovaj sigurno ima čarobni štapić", prokomentarisao sam Unaja Emerija, trenera sada već trostrukog uzastopnog šampiona Lige Evrope.

Način na koji je spremio ekipu u poluvremenu, želja igrača koja je u gledalištu mogla da se oseti čitavih 45 minuta bili su impresivni. Koke je začinio novo slavlje golovima, ali je "iks faktor" ovog finala definitivno bio Vitolo. Proigrao je baš kada je trebalo.

Photo by Lars Baron/Getty Images
Photo by Lars Baron/Getty Images

Imao sam sreće da u drugom poluvremenu igra na meni bližoj strani – mučio je odbranu Engleza, prestravljeni Klajn je zazirao od bilo kakvog duela, a tek 64. minut… Jedan dupli pas, drugi dupli pas, kroz noge nesrećnom Lovrenu i bum! Lopta je u suprotnom uglu. Kapiten Sevilje još jednom je savladao Simona Minjolea i bilo je jasno da će Sevilja treći put uzastopno, peti u poslednjih deset godina, podići srebrni pehar.

Momci u belom plesali su na sve jačoj kiši, neki od onih u crvenim dresovima napustili su teren i pre dodele pehara. Vreme je bilo da se ide, fantastičan doživljaj približava se kraju. Pušači su kao na traci vadili pakle, jedva su dočekali da se prekine više od dva sata zakonskog "pakla" zabrane na stadionu.

Navukao sam kabanicu, osvrnuo sam poslednji put ka 'Sent Jakobu', teren je i dalje bio u perfektnom stanju. "To je to", izustio sam. Zeleni tepih, to je slika koja će ostati urezana.

I eto, kako je počelo, tako se i završilo – pesmom, ovoga puta na suprotnoj tribini.

"Y Sevilla, Sevilla, Sevilla, aqui estamos contigo Sevilla, compartiendo la gloria en tu escudo, orgullo del futbol de nuestra ciudad".

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.