Svi sem Srbije igraju fudbal, svakako i Mađarska

Taman kada pomislimo da srpski fudbal ne može niže da padne, 'Orlovi' kao da nam zatraže drugi obraz za šamar koji će uslediti.

Nikola Đukić Evropa, Mađarska
Podeli

Isto se desilo i u petak u Ostravi kada je B tim Češke slavio rezultatom 4:1 i tako naneo Srbiji najteži poraz od osamostaljenja 2006. godine.

Izabranici selektora Radovana Ćurčića na najgori mogući način zaokružili još jedan kvalifikacioni ciklus posle kojeg će Evropsko prvenstvo u Francuskoj gledati preko TV ekrana.

Ponovo su u centar pažnje došle priče o odnosu prema dresu, disciplini, ponašanju, da bi samo tri dana kasnije krilatica "Danas svi igraju fudbal" (možemo reći svi osim nas) ipak dobila potvrdu – Mađarska se plasirala na Evropsko prvenstvo! Odgovor na pitanje zašto Srbija to ne uspeva smo već pokušali da damo, da vidimo sada šta se krije iza rezultata nove 'lake konjice'.

Mađari će se naći na smotri najboljih ekipa na 'Starom kontinentu' posle 44 godine, nakon pobede nad Norveškom u dvomeču baraža. Oni su posle 1:0 u Oslu savladali Norvešku u Budimpešti rezultatom 2:1 i tako poprilično ubedljivo obezbedili vizu za Francusku.

To je prvo veliko takmičenje na kojem će učestvovati još od 1986. i Svetskog prvenstva u Meksiku, dok su poslednji put na Evropskom prvenstvu igrali 1972, kada su bili četvrti u Belgiji.

Ipak, put do najvećeg uspeha u skorijoj istoriji bio je veoma zanimljiv.

Mađarska je loše počela kvalifikacije – poražena je kod kuće od Severne Irske 2:1, potom remizirala sa Rumunijom. U kvalifikacionoj grupi uspela je da pobedi samo dva protivnika – Farska ostrva i Finsku, ali joj je i to bilo dovoljno da se nađe na trećoj poziciji sa 16 bodova. Farane su dobili sa 1:0 i 2:1, a Fince su oba puta nadigrali minimalnim rezultatom.

Protiv fenjeraša Grčke upisali su poraz i remi, sa Rumunijom su dva puta odigrali nerešeno, a od Severnih Iraca, koji su se direktno plasirali kao prvoplasirani, izgubili oba meča. Na 10 utakmica u grupi F ekipa Bernda Storka postigla je samo 13 golova.

Poslednjeg dana kvalifikacija Turci su kasnim golom onemogućili Mađarima da se direktno plasiraju u Francusku kao najbolja trećeplasirana selekcija, ali je posle trijumfa nad Norvežanima uspeh još slađi.

Dvomeč baraža dočekali su oslabljeni neigranjem nekoliko standardnih reprezentativaca što je iskoristio debitant Laslo Klejnhesler. Vezista Puškaš akademije je u svom prvom nastupu postigao izuzetno važan gol u Oslu kojim je Mađarska pobedila, kada je golman Niland loše reagovao posle njegovog udarca.

Usledio je revanš u Budimpešti i spektakl na ‘Grupama areni’ pred više od 22.000 gledalaca. Već u 14. minutu bilo je 1:0 i navijači su već bili spremni za slavlje. Napadač Slovana iz Bratislave Tamaš Priskin dobio je dubinsko dodavanje iz odbrane, pobegao čuvarima koji su u prvom trenutku uspeli da ga sustignu. Međutim, namestio je loptu na desnu nogu i savršeno pogodio suprotni ugao sa nekih 15 metara.

"Ovo je bio jedan od najvažnijih golova u mom životu. Želim da ga posvetim Martonu Fulopu, mom dobrom prijatelju. Ovo je veliki rezultat ovog tima, veoma važan za našu zemlju", rekao je Priskin.

Domaći sastav bio je sve bolji kako je utakmica odmicala, a konačni trijumf obezbedio je u nekoliko minuta pre kraja. Posle kornera Markus Henriksen smestio je loptu u svoju mrežu i Budimpešta je eksplodirala.

Ni gol istog igrača na suprotnoj strani tri napada kasnije nije mogao da ih zebrine i otme im činjenicu da će njihov nacionalni tim biti jedan od 24 koji će od desetog juna terati loptu na terenima u Francuskoj.

"Momci su bili fantastični, ne samo sada, nego poslednjih nekoliko nedelja. Rizikovali smo u Oslu, ali sam bio ubeđen da mogu da igraju na ovom nivou. Mnogo naših igrača ne igra redovno u svojim klubovima, ali ja verujem u njih. Intenzitet igre je bio neverovatan, to je bio ključ našeg uspeha", istakao je selektor Bernd Stork, koji je tim preuzeo u julu ove godine.

Gabor 'pamučna trenerka' Kiralji

Jedna od najlepših priča ovogodišnjih kvalifikacija jeste ona Gabora Kiraljija, dugogodišnjeg golmana našeg severnog suseda. Čuvar mreže Haladasa, lokalnog kluba u kojem je i počeo karijeru, za nešto više od šest meseci imaće priliku da ispiše nove stranice istorije evropskog fudbala.

Kiralji će postati prvi 40-godišnjak na Evropskom prvenstvu ukoliko bude pozvan, a nema razloga da se to ne desi jer je branio na svih 10 mečeva u kvalifikacijama.

Iako je igrao u berlinskoj Herti, Kristal Palasu, Vest Hemu, Aston Vili, Burnliju, Bajeru iz Leverkuzena, Minhenu 1860 i Fulamu, ljudi ga ipak prepoznaju po sivoj pamučnoj trenerci u kojoj brani.

"Ja sam golman, a ne top model. To je pitanje udobnosti – igrao sam na šljaci i travi koja je zimi bila zaleđena. Očigledno je da ćete se povrediti prilikom parada, ako branite u kratkom šortsu. Uvek odaberem veći model kako bih se lakše kretao. Pokušao sam da branim u šortsu dok sam igrao u Nemačkoj i Engleskoj, ali mi nije prijalo. Krajnji rezultat je važniji od toga kako izgledate na terenu" rekao je Kiralji jednom prilikom

Ni ovoga puta nije odustao od svog zaštitnog znaka koji mu je u 101. nastupu za nacionalnu selekciju doneo sreću i vizu za Francusku.

"Mislim da je ovo najveći uspeh reprezentacije u poslednjih 30-40 godina. Još uvek ne mogu da verujem da idemo u Francusku. Imam 39 godina, ali i dalje želim da treniram i radim. Ne znam koliko ću još dugo moći, ali uživam u fudbalu", oduševljen je bio legendarni golman.

Mađarska je već počela da slavi novu 'laku konjicu' – naslednike legendarne generacije koju je predvodio Ferenc Puškaš.

Na Evropsko prvenstvo dolaze kao verovatno najveći pobednici kvalifikacija. Od tima koji zbirno vredi manje od Nemanje Matića, naši 'Orlovi' bi morali mnogo toga da nauče.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu