Zvezdina evroligaška (ne)moguća misija i obavezan put

Do kraja ligaškog dela Evrolige ostalo je još samo sedam rundi, pa je situacija na tabeli u borbi za prvih osam mesta i plasman u četvrtinu finala elitnog takmičenja sve intenzivnija.

Nemanja Đorđević
Podeli
StarSport
StarSport

Značaj deo učesnika naredne faze gotovo da je poznat, imajući u vidu raspored i formu svih članova lige, ali je, istovremeno, mala verovatnoća da ćemo tamo gledati i našu Crvenu zvezdu.

Ono što se sa sigurnošću može reći jeste da su moskovski CSKA, Olimpijakos i branilac titule Fenerbahče sigurni učesnici poslednje faze koja vodi ka majskom Fajnal-foru u Beogradu (od 17. do 20.), dok se isti utisak stiče i za madridski Real, Žalgiris, Himki i Panatinaikos.

Prve tri pobrojane ekipe imaju 18, odnosno po 16 pobeda i svako od njih želeće da trku – započetu sredinom oktobra prošle godine – završi na prvom mestu. S druge strane, preostali timovi daće sve od sebe da upravo oni budu četvrti i tako stektnu prednost domaćeg terena o odlučujućoj seriji.

Jer, ipak je nerealno očekivati da bilo koja ekipa, isključujući jedino Makabi iz Tel Aviva, uspe da ostvari, recimo, pet trijumfa u poslednjih sedam mečeva.

StarSport
StarSport

Preostali mečevi Zvezde u Evroligi:

2. mart Crvena zvezda – Unikaha
9. mart Barselona – Crvena zvezda
15. mart Crvena zvezda – Valensija
20. mart Panatinaikos – Crvena zvezda
22. mart Crvena zvezda – Fenerbahče
30. mart Crvena zvezda – Real Madrid
6. april CSKA – Crvena zvezda

'Kraljevski' klub trenutno predvodi grupu od četiri tima, raspoređenu od četvrtog do sedmog mesta, koji imaju skor 14-9, a sledi 'Ponos Izraela' sa dva slavlja manje na svom kontu, kao poslednji čiji je odnos pobeda i poraza pozitivan.

Donji deo tabele 'otvaraju' španski sastavi – Baskonija i Unikaha sa učinkom 10-13, a slede Bamberg i beogradski crveno-beli sa jednim trijumfom manjka.

Tu se i može podvući crta onih ćije šanse nisu baš samo teoretske, pošto Valensiju, Armani, Barselonu i, pogotovo, Anadolu Efes samo serija neverovatnih koincidencija, uz nekoliko senzacija, vodi među osam najboljih.

Međutim, koliko god srpski i regionalni šampion bio iznad proizvoljne crte, i koliko god je u sportu sve moguće, zaista je nerealno očekivati da ekipa sa Malog Kalemegdana može da ponovi podvig od pre dve sezone, kada je u četvrtfinalnoj seriji poražena od CSKA (3:0).

StarSport
StarSport

U prvi plan, pored činjenice da Makabi ima četiri pobede više, računajući i međusobni skor, nekako se ističe sâm raspored jedinog srpskog predstavnika – domaćinstva Unikahi, Valensiji,Feneru i Realu, ali i gostovanja Barseloni, Panatinaikosu i CSKA. Nema sumnje da će se crveno-beli boriti dokle god matematika nalaže tako, iako se čini da je samo pitanje vremena kada će i ta računica postati neizvodljiva.

Ni ostali faktori nisu povoljni po sastav Dušana Alimpijevića, koji je gubitkom trofeja u Kupu Radivoja Koraća, porazom od večitog rivala Partizana u velikom finalu, i definitivno potvrdio da je u padu forme, što uz nekolicinu povređenih igrača i odlučujuće borbe u ABA ligi, kao jedini put koji vodi ponovo u elitu, pomalo i logično prebacuje fokus na regionalno takmičenje.

Na sve navedeno nadovezao se i veoma ubedljiv poraz od Bamberga prošlog petka (86:629, ali i kompletna ujdurma koju je napravio jedan beogradski tabloid, pa su trener, kapiten Branko Lazić i najiskusniji pojedinac Pero Antić, na čelu sa predsednikom Nebojšom Čovićem, morali da demantuju da je kapiten fizički nasrnuo na trenera u Nišu, odnosno da zajedno sa Antićem predvodi 'bunu' koja bi donela promenu ka klupi.

Kako je navedeno, to je poslednji put da će se bilo ko iz kluba baviti stvarima koje nemaju veze sa košarkom ili bilo kakvim spekulacijama, naglašavajući da je sezona na dobrom putu da bude, još jedna, u nizu veoma uspešnih, kao i da će nastaviti sa praksom da informacije objavljuje isključivo na zvaničnoj internet prezentaciji.

StarSport
StarSport

Preostali mečevi Zvezde u ABA ligi:

5. mart Igokea – Crvena zvezda
12. mart Crvena zvezda – Cibona

Plej-of počinje 17. marta, a mogao bi da traje do 15. aprila.

Da bi se to i obistinilo Crvenoj zvezdi potrebno je tačno sedam pobeda, za četvrtu uzatopni šampionski pehar na Jadranu, a ujedno i novi plasman među šesnaest najboljih klubova Starog kontinenta i sledeće takmičarske godine, što je svakako samo po sebi prvi i najvažniji cilj.

Prve dve donele bi ostanak na čelnoj poziciji pred plej-of, odnosno prednost domaćeg terena u polufinalu i potencijalnom finalu, koje se, za razliku od polufinala, igra na tri trijumfa. Zvezda je u godinama za nama bila sigurna u tim odlučujućim borbama, a sigurno da niko na Malog Kalemegdanu ne bi imao ništa protiv ni da se do drugih pet pobeda dođe i iz maksimalnih osam okršaja.

To bi svakako bila najbolja uvertira za finale sezone i takmičenje u Košarkaškoj ligi Srbije, gde takođe brane trofej osvojen u prethodne tri sezone, ali bi isto tako sve ono što se dešavalo 'u i oko Niša' ekspresno bilo zaboravljeno.

Samo je prethodno potrebno da se povrati ritam u kom su padali Real, Olimpijakos, Makabi...

euroleague.net
euroleague.net

Nemanja Đorđević (@ElGrandeDiego)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu