Najuspešnija godina za srpsku Ašiharu

Od svog osnivanja 2007. godine do danas Ašihara Kaikan savez Srbije razvio se u respektabilnu pojavu u svetu borilačkih veština kod nas. Počelo se skormno sa nekoliko desetina članova, a danas Ašihara sport ima oko 200 članova. U početku se na velike međunarodne turnire odlazilo da bi se sticala iskustva, a posle samo tri godine rada ostvareni su fantastični uspesi. U odlazećoj 2010. godine borci ašihare su na šest takmičenja osvojili 28 medalja, od toga jedanaest zlatnih, sedam srebrnih i deset bronzanih.

U te medalje spadaju i bronzana medalja sa svetskog prvenstva za seniore kao i po jedna srebrna i bronzana sa evropskog prvenstva za juniore. Kada se tome doda da je ove godine stvorena i full kontakt karate unija u kojoj je došlo do dobrovoljnog ujedinjenja tri saveza, slobodno se može tvrditi da je ovo najuspešnija godina za Ašihara kaikan savez Srbije od njegovog osnivanja.

Ašihara je borilačka veština nastala u japanu, a osmislio ju je kančo Hidejuki Ašihara. On je došao na ideju da spoji nekiliko tradicionalnih veština i napravi jednu posebnu ful kontaktnu. Uzeo je najbolje iz karatea, džuda, džiu džice i aikidoa i dobio veštinu koja se danas primenjuje u japanskoj policiji i vojsci kao zvanična veština.

Čačija Željko
Podeli

Prvo takmičenje je bilo početkom 2010. godine u organizaciji full kontakt kyokushinkai saveza Srbije, čiji je predsednik gospodin Vojkan Bižić. Ašiharisti su osvojili dve medalje,Sandra Spasić u kategoriji kata zlatnu medalju i Željko Vuković u borbama, do 70 kg srebrnu medalju.

U aprilu je usledilo istorijsko učešće ašiharista na 16-om Sabaki Challenge Spirit takmičenju, svetskom prvenstvu, gde je Marko Stojanović u kategoriji do 85 kg osvojio bronzanu medalju. Ovo je bio prvi i najveći uspeh do sada ostvaren na ovom takmičenju i od uspostavljanja ove borilačke veštine kod nas svakako najznačajniji u istorijatu Ašihara sporta.

Krajem maja u mađarskom gradu Dunaharstiju održano je Otvoreno prvenstvo te zemlje. Tradicionalno, ašiharisti sa tog turnira donose veliki broj medlja, a uspeh nije izostao ni 2010. Od 12 takmičara koji su predstavljali Srbiju, devet ih se vratilo sa medaljama. Osvojene su četiri zlatne, dve srebrne i tri bronzane.

12. juna ašiharisti su učestvovali na još jednom kyokushin turniru, ovoga puta u organizaciji kyokushinkai budokai saveza Srbije, čiji je predsednik gospodin Žarko Dukić.

Iako je u pitanju nešto drugačiji način borenja, takmičari iz Ašihara kaikana osvojili su dve zlatne i jednu srebrnu medalju.

Oktobar mesec je bio rezervisan za četvrti beogradski Ašihara trofej, koji je bio veoma zapažen sportski događaj u 2010. godinui. Uspeh aširaista, zajedno sa kjokušincima, dva saveza full kontakt kyoukushinkai saveza Srbije i kyokushinkai budokai saveza Srbije, koji su zajedno predstavljali jedinstvenu full kontakt reprezentaciju Srbije je bio fantastičan. Srbi su osvojili četiri zlatne medalje, tri srebrne i šest bronzanih medalja.

Kao kruna sezone usledilo je Evropsko prvenstvo za juniore u glavnom gradu Letonije, Rigi. Srpska selekcija je otišla na to takmičenje sa samo dvoje boraca, od kojih se očekivalo da časno nastupe i steknu iskustvo. Međutim, predvođena prekaljenim selektorom, senseijem Svetlanom Skenderovskim, srpska selekcija se iz Rige vratila sa dve medalje, srebrnom i bronzanom.

U 2011. godini ašihariste čeka težak zadatak da održe nivo forme i takmičenja i odu korak napred.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu