Ašihara kaikan: Nova borbena veština

U decembru 2006. godine, sensei Svetlan Skenderovski, majstor kyokushinkai-a  trofejni trener, predsednik Kyokushinkai saveza Srbije u periodu `87-90 godine, postao je začetnik nove borilačke veštine u Srbiji i na prostoru nekadašnje SFRJ:  Ašihara

Ašihara kaikan je izvorna, neposredna (full contact) japanska borilačka veština koju je zasnovao Kancho (veliki majstor) Hidejuki Ašihara. Zvanično ime organizacije koja okuplja predstavnike ove veštine je Nova međunarodna karate organizacija (NIKO) - Ashihara Karate Kaikan (na japanskom: Shin Kokusai Karate do Renmei Ashihara Kai Kan).

Stil ove vrste karatea je delimično zasnovan na metodama Kyokushin Kaia, ali uključuje i mnoge orginalne tehnike koje je Hideyuki Ashihara sam razvio. Često ovaj stil borenja oni koji se njime bave zovu “borilački stil“. Poznat je po tome što potencira praktične tehnike trenerskog pristupa "tvrdog kontakta". Suština ove brilačke veštine je poznata kao Sabaki Metod, koji podrazumeva postavljanje borca sa strane ili iza protivnika, čime se obezbeđuje najpovoljnije mesto za manipulisanje protivnikovom ravnotežom i protiv-napadom. Ovo je suština savršenstva koje Ašihara borci nastoje ostvariti u praktičnim situacijama samoodbrane.

Željko Čačija
Podeli

Najpoznatije međunarodno takmičenje u ovom stilu je “Sabaki Challenge Spirit”. Svrha ovog takmičenja je da se na godišnjem nivou okupe najbolji borci Ašihare, kako bi testirali principe i teorije koje su sastavni deo Ašihara treniranja, sa krajnjim ciljem ličnog usavršavanja kao i unapređenja ovog stila u celini.

To je prilika da borci testiraju svoju izdržljivost, brzinu, snagu, preciznost, tehniku i ono što je najvažnije svoju “Sabaki” metodu. Međutim, mnogo važnije je da borci mentalno i emocionalno praktično provere svoju istrajnost, sportski duh i samodisciplinu.

Sa svojim klubovima BENEPHARM , sensei Svetlan Skenderovski, sempai Željko Mandić (sa klubom TORA), sempai Saša Anđelić (TSURU) i sempai Svetlan Spasić (OOKAMI), osnovali su u februaru Ashihara kaikan savez Srbije koji je u prvom mesecu postojanja okupio skoro 100 članova.

Zahvaljujući autoritetu koji sempai Svetlan Skenderovski ima među majstorima borilačke veštine u Evropi i svetu, Ashihara kaikan savez Srbije je dobio zvaničan poziv za učešće na 13. svetskom prvenstvu (13th Sabaki challenge spirit) koje će biti održano u gradu Viborg, Danska od 5. do 9 aprila 2007. godine. Za prvo predstavljanje NIKO (New International Karate Organization) federaciji srpsku reprezentaciju će predstavljati 10 članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.