Besmislica koja je uzdrmala ugled Crvene zvezde

Francuski list "L'Ekip" preneo je u petak informaciju da je UEFA obavestila francuske vlasti o neregularnim radnjama na meču između Pari Sen Žermena i Crvene zvezde (6:1), a razlog je pokušaj klađenja jednog od Zvezdinih čelnika.

Evropa, Francuska
Podeli
Starsportphoto
Starsportphoto

U tekstu na portal uglednog lista tvrdi se da je neko od funkcionera Crvene zvezde pred meč pokušao da uplati čak 5.000.000 evra na pobedu Parižana od barem pet golova razlike protiv srpskog prvaka, a da je UEFA to saznala i obavestila nadležne u Francuskoj.

Kako navodi "L'Ekip", doušnik koji je obavestio predsednika UEFA Aleksandera Čeferina je veoma pouzdan, a neimenovani "visoki čelnik" iz redova "crveno-belih" je planirao da profitira sa ogromnom uplatom preko više kladioničarskih izvora.

Zarada ovog funkcionera bila bi više desetina miliona evra, a dobitak je on navodno trebalo da preuzme u jednom pariskom "trendi lokalu" posle meča. Ipak, policija nije stigla na to mesto na vreme, tako da nije poznato da li je do primopredaje došlo.

I bez prevelikog razmišljanja, osim činjenice da se u tekstu zaključuje da ne postoje dokazi, već su u pitanju samo informacije, mogu se odmah pronaći velike rupe u ovim tvrdnjama.

Prvo – Zvezda nema veliki broj "visokih čelnika", posebno ne onih koji imaju da iskeširaju pet miliona evra, štaviše verovatno nema nijednog koji je to sposoban da uradi. Drugo – već kod trenutka gde se piše o "trendi lokalu" verovatno treba odbaciti ove besmislice jer, što kaže jedan naš kolega, zamislite Zvezdana Terzića ili Tozu Mijailovića kako sa koferčetom para ide kroz centar Pariza.

Takođe, sumnju baca i činjenica da, osim ako niste Flojd Mejveder, ovoliku svotu novca ne možete uplatiti ni u jednoj kladionici, ni u kakvom aranžmanu – bilo da je sve na gomili ili da su uplate podeljene na više delova.

Najveće svetske kladionice imaju maksimalne isplate do dva miliona evra, što znači da bi uplata morala da ide na više mesta što umanjuje mogućnost ovakvih tvrdnji, a svako ko je kod nas pokušavao da uplati više od 200-300 evra, zna koliko je komplikovana procedura odobrovanja. Da ne pričamo o ciframa od preko 200.000 ili 300.000 evra, što možete jasno pročitati u tekstu na portalu "Meridian sport".

Starsportphoto
Starsportphoto

FK Crvena zvezda očekivano je odbacila pisanje "L'Ekipa" i navela da taj tekst može naneti veliku štetu ugledu i renomenu šampiona Srbije.

"FK Crvena zvezda sa najvećom dozom ljutnje i gnušanja odbacuje današnje pisanje francuskog lista L’Ekip vezano za sumnje u ishod rezultata utakmice Pari Sen Žermen – Crvena zvezda, i umešanosti bilo koga iz FK Crvena zvezda u eventualne nečasne radnje. Navodi iz tog teksta mogu naneti veliku štetu ugledu i renomeu našeg kluba i zato FK Crvena zvezda insistira i kod UEFA i kod nadležnih istražnih organa u Srbiji i u Francuskoj da ove sumnje istraže do kraja i da se dođe do istine", navodi se u saopštenju FK Crvena zvezda.

Iz Zvezde ističu da je prosto nemoguće da ovaj slučaj ostane nerazjašnjen.

"Današnje tehnologije i razni drugi mehanizmi su toliko napredovali da je prosto nemoguće da ovaj eventualni slučaj ostane nerazjašnjen. FK Crvena zvezda očekuje da se do istine o svemu ovome mora doći u sto kraćem roku i da se mora skinuti bilo kakva sumnja o umešanosti bilo kojeg člana našeg kluba u eventualne nečasne radnje", zaključuje se.

EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Francuzi su pisali i da je taj funkcioner pokušao da izvrši pritisak da trener Vladan Milojević "promeša" najbolji sastav, kako bi osigurao svoj dobitak. Podsećamo, od prvotimaca u Beogradu pret put u Pariz ostao je Ričmond Boaći, dok su se u startnih jedanaest od onih koji nisu apsolutno "zakucani" u prvoj postavi našli samo Goran Čaušić i Veljko Simić.

Kako dodatno navodi francuski portal neimenovani zvaničnik crveno-belih se sastao sa predsednikom PSŽ-a Naserom Al-Kelafijem, ali da francuska policija na tom sastanku nije saznala ništa što bi direktno okrivilo nijednog od čelnika.

"To nije tačno, to je nemoguće", preneo je "L'Ekip" reči počasnog predsednika Crvene zvezde Dragana Džajića.

"Veoma smo iznenađeni i revoltirani iznošenjem ovakvih informacija. Ni u jednom trenutku niko od naših funckionera nije razgovarao sa nekim iz Zvezde, a da to nije bilo striktno o organizaciji meča, kao i posetama i ostalim standardnim protokolima pred mečeve Lige šampiona. Ističemo da PSŽ podržava fundamentalne sportske principe, integritet takmičenja i nikada nije vršio radnje koje bi sve to dovele u pitanje", navodi se u saopštenju Pari Sen Žermena.

Starsportphoto
Starsportphoto

Kako to obično biva, informacija ovog tipa pokrenula je pravu lavinu u domaćim i svetskim medijima, koji su redom prenosili da postoji mogućnost da je meč PSŽ – Crvena zvezda namešten ili da je barem bilo pokušaja da se utiče na rezultat.

Kada se, i bez čitanja ovih nekoliko redova iznad, malo uključi logika, jasno je da je veoma teško bilo šta shvatiti potpuno ozbiljno jer, činjenica je, da je Zvezda u tom susretu bila slabija od Parižana i za više od pet komada.

Ono što jeste tačno je to da je ugled sprskog, a znamo i nekadašnjeg evropskog i svetskog šampiona poprilično uzdrman. U trenutku kada se bude stvar stišala i bude dokazano da "nečasnih radnji" verovatno nije bilo, reakcija neće biti previše, ali će ostati upamćeno da su Zvezdu razvlačili po medijima bez previše osnova.

Sigurno je da će "crveno-beli" biti u fokusu u nastavku takmičenja u Ligi šampiona, ovi momci to sigurno nisu zaslužili, baš kao i "Sveci", jer to može poprilično da se odrazi na njihove šanse da se ove sezone popnu na krov Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu