Hoće 28 miliona, ali neće na klupu – šta će biti sa Melom?

Karmelu Entoniju, košarkašu Oklahome, ostala je još jedna godina ugovora vrednog 28 miliona dolara po sezoni, ugovora koji on nije opravdao, pogotovo ne partijama koje je pružio minule sezone u timu koji predvodi bivši MVP Rasel Vestbruk.

Luka Nikolić
Podeli
Photo by Thearon W. Henderson/Getty Images
Photo by Thearon W. Henderson/Getty Images

Da li je večeras kraj? Kvota da će Klivlend opet slaviti i završiti seriju sa 4:0 je 1,60. Pogledajte sve MOZZART kvote za NBA ligu.

Entoni je 2014. potpisao petogodišnji ugovor sa Njujorkom vredan 124 miliona dolara, međutim taj teret sada nose Tanderi zbog prošlosezonskog trejda.

Karmelo se pridružio Raselu Vestbruku i Polu Džordžu u zamenu za Enesa Kantera, Daga Mekdermota i pika druge runde, a na prvi pogled izgledalo je kao da je generalni menadžer Oklahome 'pokrao' Nikse.

Međutim, Kanter ima sezonu života iza sebe, a Mekdermot je, do trejda u Dalas, igrao sasvim solidno, sigurno bolje nego u Oklahomi, dok je Melo upravo završio najgoru sezonu u svojoj karijeri.

Mnogi će reći da je barem uspeo da dođe do plej-ofa, nešto što mu sa Niksima nije pošlo za rukom od 2013, ali koliko je Melo u stvari doprineo ovom 'uspehu' Tandera, ako se tako uopšte može nazvati sezona u kojoj vas u prvoj rundi doigravanja izbaci tim koji je letos izgubio jedinog Ol-star igrača?

"Me7o" je draftovan 2003, na famoznom draftu gde je prvi pik bio Lebron Džejms, a drugi Darko Miličić. Njega su Denver Nagetsi birali na trećem mestu, ispred Krisa Boša i Dvejna Vejda, i odmah se videlo da će postati superstar.

Ruki sezona mu je bila odlična – 21 poen i šest skokova po meču i startno mesto na sve 82 utakmice, kao i u plej-ofu.

Sezone 2006/07 prosečno je postizao čak 28.9 poena po meču, ali mu to nije bilo dovoljno da osvoji nagradu najboljeg strelac. Tako nešto je učinio 2013. u dresu Njujorka kada je na 67 mečeva imao prosek od 28.7 poena.

28 miliona dolara... za šta?

Photo by Gene Sweeney Jr./Getty Images
Photo by Gene Sweeney Jr./Getty Images

Melo je u regularnom delu sezone beležio 16.2 poena, 5.8 skokova i 1.3 asistencije uz procenat šuta od 40 odsto, što predstavlja pad u svim kategorijama u odnosu na partije iz 'Velike jabuke', a takođe predstavlja i najgoru statistiku u njegovoj karijeri, ne računajući skokove.

U odnosu na prošlu sezonu, koja je bila puna uspona i padova, kao i svađa sa čelnicima Njujorka, Entoni je zabeležio pad od 6.2 poena, 1.6 asistencija i čak 0.3 odsto procenta šuta, a vreme provedeno na parketu je ostalo maltene isto.

Ostaje pitanje – da li bi nekome platili 28 miliona za ovakvu statistiku, a da taj neko, još i uz ironičan smeh, odbija da uđe sa klupe?

Entoni je, odmah po dolasku u OKC upitan da li je možda razmatrao opciju da ne počinje mečeve na šta se on nasmejao i rekao saigraču Polu Džordžu: "Hej, Pi! Pa oni hoće da ja ulazim sa klupe".

Nešto slično desilo se i po završetku ove sezone kada je opet demantovao mogućnost ulaska sa klupe.

"Nema šanse da ću ulaziti sa klupe, o tome nećemo ni da pričamo", rekao je Entoni.

Kako je dobio ugovor i šta on sve uključuje

Entoni je 2014. imao opciju da postane slobodan agent, što je i uradio, ali je nedugo zatim ponovo potpisao za njujoršku franšizu.

Te godine, na mesto predsednika tima iz "Velike jabuke" došao je legendarni trener Fil Džekson. Džekson je hteo da preuzme neku ulogu 'iza zavese', pa je odlučio da se oproba pred blještavim svetlima Njujorka, ali period koji je proveo na kormilu Niksa nije nešto čime će se hvaliti.

"Zen master" je Melu ponudio ugovor o kome se i dan danas polemiše, a to je 124 miliona dolara na pet godina.

Ali, to nije sve. U ugovoru je stajala jedna jako zanimljiva klauzula prema kojoj Niksi ne mogu da trejduju Karmela ako on to prethodno ne odobri, nešto što je godinama kasnije sigurno mučilo Džeksona, čak i dok je spavao.

Bivši trener Lejkersa i Bulsa muku je mučio sa Entonijem, uporno pokušavajući da ga praktično otera iz ekipe. Pokušavao je i pokušavao, hteo je čak i da mu Niksi otkupe ugovor i oslobode ga svih obaveza, ali vlasnik franšize Džejms Dolan to nije dozvolio.

Džekson je na kraju otpušten, a Melo je ostao i 'pobedio', te su sada taj ugovor nasledili Oklahoma Siti Tanderi, pa su tridesetrogodišnjem krilu dužni 28 miliona dolara sledeće sezone.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Da li ovo znači rastanak Entonija i Oklahome?

Photo by Ezra Shaw/Getty Images
Photo by Ezra Shaw/Getty Images

Karmelo Entoni ima 33 godine, karijera mu ide očiglednom silaznom putanjom, ali njegov problem je manji od Oklahominog.

Sem Presti, generalni meandžer OKC, moraće da bude brutalno iskren sa Entonijem. Moraće da mu kaže kako stoje stvari, što znači da će momak rođen u Bruklinu ili morati da se žrtvuje u korist ekipe, ili da, za dobrobit obe strane, pristane na trejd.

Ali, tu nastaje problem. Melo neće da igra bilo gde, on igra samo gde svetla šljašte. Dobro je poznato da je trejd u Nikse on isforsirao jer je želeo da bude prva zvezda neke ekipe sa velikog tržišta, a tim iz njegove rodne države je bio pravo mesto za to. Oklahoma to nije, ali ekipa u kojoj igraju Rasel Vestbruk i Pol Džordž ne može da ne bude medijski dobro pokrivena.

Stručnjaci kažu da jedina ekipa koja bi bila dovoljno 'luda' da prihvati ovakav Melov ugovor je neka ekipa koja planira da 'tenkuje'. Ako vam padne na pamet da bi veliki Karmelo Entoni prihvatio da igra u ekipi koja ima gubitnički mentalitet i slabo tržište, izbacite tu misao iz glave.

Još jedan od faktora koji će uticati na Melovu, ali i Prestijevu, odluku je pisanje američkih medija da su Džordžovi dani u Oklahomi odbrojani. Pi Dži, koji na leto postaje neograničeno slobodan agent, želi da promeni sredinu, verovatno za sunčani Los Anđeles, tako da postoji mogućnost da će Tanderi ostati bez glavne zvezde za regrutaciju slobodnih agenata.

Melo će, ipak, ostati upamćen po dobrom

Deset Ol-star učešća, dva puta svrstan u drugi najbolji tim godine, titula najboljeg strelca sezone i deo najboljeg ruki tima. To su sva Melova lična priznanja.

Ostaće upamćen kao jedan od najboljih čistih strelaca u istoriji NBA. Čovek koji može da iskreira sebi poziciju u svakom trenutku, koji šta god da šutne to može i da pogodi, koji je usavršio 'džeb step' i jedan je od najboljih 'klač' igrača današnjice.

Najviše poena u "Medison Skver Gardenu" postigao je upravo on, kao i najviše poena u istoriji njujorške franšize.

U karijeri, za sada, beleži 24.1 poen, 6.5 skokova i tri asistencije po meču. Sa američkom reprezentacijom ima tri zlatne i jednu bronzanu olimpijsku medalju, a broj 15, koji je nosio na Univerzitetu Sirakjuz koji je vodio do NCAA titule, je zauvek povučen iz upotrebe.

Karmelo Entoni je jedan od najboljih, i tako će ostati i upamćen, ali zaključak cele priče bi morao da bude – Melo, ugledaj se na Vejda.

Luka Nikolić (luksie1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu