Meč decenije: Zvezda i Arsenal 40 godina kasnije

"A, u Londonu muk" – kultna rečenica glumca Nebojše Glogovca iz fillma "Munje". Aluzija na mitski gol Dušana Duleta Savića kada je u 87. minutu utišao krcati 'Hajberi'.

SARA MILIĆEVIĆ
Podeli
Foto/crvenazvezda.rs
Foto/crvenazvezda.rs

Crveno-beli su pre postignutog gola za izjednačenje izveli 14 dodavanja.

Tog 6. decembra 1978. godine Crvena zvezda je u sred Londona izbacila Arsenal iz Kupa UEFA, a gol odluke postigao je Dušan Savić, pošto slavni golman Pat Džengins nije imao šanse da spreči da lopta završi pod prečkom.

"Nisam znao da će o tom golu toliko da se priča, a još manje da se pamti 40 godina. Verovatno će trajati još 40 godina. To je gol koji nije doneo trofej i čudno je koliko se pamti, verovatno to nešto govori", rekao je Savić.

‘Tobdžije’ su povele u 69. minutu preko Alana Sanderlenda, ali crveno-beli nisu poklekli i u finišu meča sjajnom akcijom utišali čuveni stadion na kojem je bilo 41. 566 navijača.

Nedeljko Milosavljević je proigrao Vladimira Petrovića Pižona, koji je petom dodao loptu do Cvijetina Blagojevića, a ovaj idealnim centaršutom spoljnim delom kopačke pronašao prvog čoveka kome je 'Marakana' pevala imenom i prezimenom.

Grupna faza Lige Evrope, treće kolo:

Grupa H:
19.00 Crvena Zvezda – Arsenal
19.00 BATE - Keln

Tabela:
1. Arsenal 2 2 0 0 7:3 6
2. Crvena zvezda 2 1 1 0 2:1 4
3. BATE 2 0 1 1 3:5 1
4. Keln 2 0 0 2 1:4 0

Dušan Dule Savić postao je simbol čuvenog meča, a njegov gol na 'Hajberiju' opisan je u engleskoj knjizi "Tehnika i taktika fudbala", dok je cela akcija ilustrovana crtežima.

Takođe, pogodak legendarnog centarfora jedan je od deset najlepših ikada postignutih u nekadašnjem Arsenalovom domu, dok je sama tehnika njegovog izvođenja uzeta kao primer kako se savršeno izvodi ‘drop-kik’.

Prethodno, u prvom meču treće runde u tadašnjoj Jugoslaviji – pred 51.000 navijača – pogodak koji je rešio meč bio je delo upravo asistenta Blagojevića, koji se u 14. minutu najbolje snašao u gužvi na ivici peterca.

Potencijalni sastavi:
Arsenal: Ospina – Beljerin – Holding – Mertezaker – Monreal – Elneni - Majtland-Nils – Nelson – Ivobi – Volkot – Žiru.
Crvena zvezda: Borjan – Stojković – Savić – Rodić - Le Talek- Donald – Krstičić – Kanga -Srnić- Radonjić - Boaći.

Sada, skoro 40 godina kasnije, žrebom u Grimaldi forumu odlučeno je da ekipa Vladana Milojevića bude učesnik dva nova spektakla sa slavnim premijerligašem.

Imajući u vidu igru i rezultate u dosadašnjem delu sezone, može se reći da je euforija ista kao i 1978, iako je razlika u kvalitetu daleko veća, govoreći iz perspektive Engleza.

Dan pred gostovanje tima Arsena Vengera karata za naš najveći stadion više nema, pa će 52.000 zvezdaša ugostiti 'Tobdžije'.

Arsenal jeste apsolutni favorit, ali sigurno je da i domaći imaju svoju računicu. Posle dve runde u drugom po kvalitetu kontinetalnom takmičenju, vicešampion Srbije ima remi protiv BATE Borisova, odnosno veliku pobedu iz Kelna.

Arsenal sa Belorusima i Nemcima nije imao previše problema.

Foto/crvenazvezda.rs
Foto/crvenazvezda.rs

'Tobdžije' su svakako najteži rival i jedan od favorita za osvajanje najmasovnijeg takmičenja. Na čelu sa Arsenom Vengerom, Arsenal je svake godine bio stardardni učesnik Lige šampiona, stizavši barem do osmine finala.

Jedan je od najuspešnijih klubova u Engleskoj, trinaest puta je bio šampion Engleske i jedini je tim u istoriji Premijer lige koji je uspeo da završi sezonu bez poraza.

Ipak, engleski velikan u poslednjih nekoliko godina nije na zavidnom nivou, ali ne treba zaboraviti da se radi o kvalitetnom protivniku. Prošlu godinu završili su na četvrtoj poziciji u PL, a ekipa ni ove godine nije mnogo pojačala, što izaziva sve veće nezadovoljstvo među navijačima 'Tobdžija'.

Ipak, gostima, ni ove godine, ne cvetaju ruže u Premijer ligi, u Srbiju dolaze posle poraza od Votforda, trenutno dele peto mesto na tabeli sa Čelsijem, Barnlijem i Liverpulom, a 'Profesor' neće moći da računa na sedmoricu standardnih igrača.

Nekolicina ima problema sa povredama, ali Venger i tradicionalno daje šansu mladim nadama, dok nosioce igre odmara za naredne, važnije izazove – ovoga puta Everton.

Nešto lošija forma, ali pre svega i atmosfera na 'Emirejtsu', mogla bi da pomogne 'crveno-belima'.

Međutim, ne treba zaboraviti ko je gost, a i oni koji manje igraju ili žele da se izbore za svoje karijere, na najvećoj sceni, posebnu motivaciju imaju upravo u ovakvim mečevima.

Foto/fkcrvenazvezda
Foto/fkcrvenazvezda

Pred Crvenom zvezdom i milionima njenih navijača je meč decenije – jer na stadionu 'Rajko Mitić' od Bajerna iz Minhena 2007. godine nije gostovao jedan evropski velikan.

Kako god da se završi meč, koji je zakazan za četvrtak od 19 časova, sve u crveno-belom čeka veče za pamćenje.

Nezaboravna atmosfera, pregršt emocija i san o nekom novom spektakularnom golu, koji će pronaći svoje mesto u klupskoj istoriji...

Pa, onda, na novi put na Ostrvo, u London... U potrazi za evropskim prolećem.

Sara Milićević

@SaraMilievi1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu