Može li Zvezda do Top 8 i kako će Gudurić odmeniti Bogdana?

Pet meseci od poslednje evroligaške utakmice počinje novo izdanje najjačeg košarkaškog klupskog takmičenja u Evropi u koje Crvena yvezda ulazi renovirana, a šampioni iz prethodnih godina bez nekih ključnih igrača, ali sa istim ambicijama.

M.Ljubisavljević Evropa
Podeli
StarSport
StarSport

* Eurohups: Zvezda najslabiji evroligaš

Mnogo turbulencija se desilo pred početak sezone u kojoj će Beograd biti domaćin fajnal fora. Rotacije u igračkom kadru i na klupama nisu zaobišle nijedan od 16 klubova koji će se ove sezone drugi put u ligaškom formatu takmičiti da dokažu da su najbolji u Evropi i preuzmu to zvanje od Fenerbahčea.

Koliko su za ljubitelje košarke u Srbiji bile radosne vesti da se srpska košarkaška kolonija u NBA povećava odlascima naših igrača preko okeana, tako je i Evroliga izgubila neke od najboljih igrača iz prethodnih godina.

To su pre svega Bogdan Bogdanović i Miloš Teodosić koji su vodili CSKA i Fenerbahče do evroligaških titula u prethodne dve sezone.

Međutim kvalitet samog takmičenja neće opasti, a ambicije šampiona iz 2016, odnosno 2017. godine ostaju nepromenjene – titula.

Mesto u doigravanju će obezbediti osam najboljih, a među pretendentima za to mesto je i sada već redovni učesnik Evrolige, Crvena zvezda.

Novi trener, nova ekipa, može li Zvezda među Top 8?

StarSport
StarSport

Evroliga, prvo kolo:

Četvrtak:
19:00 CSKA – Armani
19:00 Efes – Real
20:00 Bamberg – Makabi
20:00 Olimpijakos – Baskonija
21:00 Unikaha – Fenerbahče

Petak:
19:00 Himki – Valensija
19:00 Žalgiris – Zvezda
21:00 Barselona – Panatinaikos

Zvezda takmičenje u Evroligi počinje u petak utakmicom protiv Žalgirisa u Kaunasu. Kako se odmicalo od kraja prošle sezone i počele da pristižu vesti o odlasku Dženkinsa, Mitrovića, Simonovića, Kuzmića, Jovića i Gudurića tako je rasla i zabrinutost za rezultate koje je ovo jezgro ekipe postiglo u minuloj sezoni.

Uz sve to, problemi sa dovođenjem igrača zbog blokade FIBA i neisplaćenog Gala Mekela, stvarali su dodatnu glavobolju za upravu Zvezde koja je ipak uspela da „skocka“ ekipu, odnosno da kompletira slagalicu.

Od doigravanja ih je nakon 16 pobeda prošle godine delila još samo jedna. Ali baš u toj ključnoj utakmici su izgubili od Darušafake pa su Turci ušli među osam, a Zvezda je za dlaku ostala "ispod crte".

Dok je trajala Zvezdina serija pobeda od sedam uzastopnih kada su padali i kasniji učesnici fajnal-fora Real, CSKA i šampion Fenerbahče svi su već videli crveno-bele u četvrtfinalu Evrolige. Mesec i po dana je trebalo timu Dejana Radonjića (od 20. decembra 2016. do 3. februara 2017.) da doživi poraz u najjačem takmičenju.

Samo dva meseca pre početka te serije, štucave partije i neuigranost ni svetlosnim godinama daleko nisu nagoveštavali takav epilog pa bi slično izdanje srpskog šampiona na kraju regularnog dela takmičenja ovog puta malo koga iznenadilo.

Zvezda više nema kontinuitet na klupi, otišao je posle četiri i po godine Dejan Radonjić, zamenio ga je Dušan Alimpijević, a u ABA ligi mu za sada ide dobro. Tri uvodna kola i tri pobede.

Tim posle odlaska Luke Mitrovića ima i novog kapitena, a traku je preuzeo "policajac" Branko Lazić koji će komandovati odbranom ekipe. Došao je Tejlor Ročesti koji će po svemu sudeći vući konce u napadu, a dominantno prisustvo Ognjena Kuzmića u reketu pokušaće da zameni Matijas Lesor koji se pokazao nekolicinom atletskih poteza do sada u ABA ligi.

Vratio se Marko Kešelj i veteran sa NBA iskustvom Pero Antić, a došao je i Džejms Feldin koji je za sada pokazao potencijal da će se dobro uklopiti.

CSKA posle Teodosića

StarSport
StarSport

Na različitim jutjub kanalima se lako pronalazi gomila „highlights“ materijala u kojima Miloš Teodosić deli lopte iza leđa, kroz noge, između igrača i kada to niko ne očekuje. Najveći deo tih lopti je podeljen za prethodnih šest godina koliko je srpski plej igrao u CSKA iz Moskve.

Razbio je „maler“ osvajanjem Evrolige prošle kalendarske godine i posle nekoliko neuspeha u završnici otvorio sebi put da ide preko Atlantika.

Sada u Los Anđeles Klipersima puni poentersku statistiku Deandre Džordana, a njegov CSKA se sa Serhijom Rodrigesom priprema za pohod na trofej u EL.

Više nego dostojnu spoljnu liniju u organizaciji igre popunjava i Leo Vesterman, jer je i Eron Džekson napustio klub.

Ćaćo Rodriges je u Realu i španskoj reprezentaciji više puta pokazao koliko ume da bude opasan i na šutu i na prodoru i po potrebi povratnim loptama, dok Vesterman dobro namešta pik end rol situacije. Iz stvorenih viškova će nastaviti da profitira i Nando De Kolo koji je ostao u ekipi. Klupa je ostala ista pa se teško mogu očekivati promene u pristupu igri.

Jedino će možda sa Rodrigesom i Vilom Klajburnom biti više trčanja u kontrama umesto dugih dodavanja, ali se suština neće mnogo menjati. Kajl Hajns je dobio i pojačanje u reketu u kome je Otelo Hanter u Realu često bio prava defanzivna sila. CSKA Evroligu počinje od utakmice protiv Armani Milana u četvrtak.

Moskovljani ni ovog puta ne računaju ni na šta drugo osim titule, ali se pita i čovek koji je zaokružio najuspešniju sezonu jednog turskog kluba u istoriji – Željko Obradović.

Bogdanović među "Kraljevima", Judo u Juti, Gudurić na ispitu

StarSport
StarSport

Težak zadatak će biti pred doskorašnjim mladim igračem Crvene zvezde da na pravi način odmeni Bogdana Bogdanovića u žuto-crnom dresu.

Marko Gudurić je ovog leta stekao i reprezentativno iskustvo igranjem na Evrobasketu na kome je Srbija došla do finala, ali se napredak od momka rođenog 1995. godine tek očekuje.

Odlaskom Bogdanovića i Ekpea Juda koji su prošle sezone nosili ekipu i u nijansama odlučivali ko će biti MVP finala, Fenerbahče neće imati pred sobom lak zadatak.

Na mesto plejmejkera je došao iskusni Sinan Guler, tu je sada i Bredli Vonamejker, a Džejson Tompson je iz Šandonga prevalio put da bi popunio centarsko mesto u timu iz Istanbula. Ostao je i Jan Veseli koji će sada verovatno imati još više minuta u igri.

Kao i u slučaju CSKA, Fenerbahče je već sada projektovan kao učesnik F4 u Beogradu, mada ne treba zaboraviti da ni Fener nije delovao idealno mnogo puta tokom prošle sezone. Ipak, bili su najbolji kada je najviše trebalo, što nisu radili u godinama pre toga.
Fenerbahče prvu utakmicu igra protiv povratnika u Evroligu i tima Nemanje Nedovića, Unikahe iz Malage u četvrtak.

Real jedan od favorita, Kuzmić na parketu

StarSport
StarSport

Real Madrid u svoju evroligašku sezonu ulazi duelom protiv Anadolu Efesa od 19 časova.

Evropski "kraljevi" su takođe među najužim favoritima za osvajanje trofeja i ovog puta. Kupili su od Zvezde Ognjena Kuzmića posle dobre sezone u Crvenoj zvezdi i računaju da će obavljati dobre defanzivne zadatke u ekipi.

Pitanje je samo koliko će prostora Kuzmić dobijati na parketu, a više minuta u igri bi mu dobro došlo zbog role u Zvezdi koja je nekadašnjeg igrača Golden Stejta i preporučila za Real Madrid.

Otišli su im Drejper, Hanter i Noćioni, a veliki peh je svakako i povreda Serhija Ljulja koji je ne tako davno doživeo tešku povredu kolena. Pojačao ih je između ostalih Fabijen Kozer. Real Madrid možda neće biti prvi posle prvog dela takmičenja kao prošle godine kada im je jedan od retkih poraza nanela Zvezda, ali će svakako pojačavati ritam kako sezona bude odmicala.

Šved u transu i "dvojica" Srba u odbrani

fiba.com
fiba.com

Zanimljiva ekipa za gledanje bi trebalo da bude i Himki. Aleksej Šved koji je odigrao Evrobasket kao u transu, Čarls Dženkins i Stefan Marković kao vrsni defanzivci, s tim što su pouzdani i u organizaciji napada uz dolazak Tajlera Hanikata i još nekolicine igrača na višim pozicijama činiće ovu ekipu veoma opasnom ako uđe u napadački ritam.

Tomas Robinson bi takođe mogao da se na centarskoj poziciji pokaže kao pravo pojačanje, a nekadašnji peti pik sa drafta izabran ispred Dejmiena Lilarda bi povratak u NBA možda mogao da traži dobrim igrama u Evropi na sličan način kao što je to uradio Ekpe Judo.

Sa ovakvim sastavom bi za Himki doigravanje trebalo da bude relativno lako ostvarivo samo je pitanje kako će sve to uklopiti Jorgos Barcokas koji sa klupe daje završnu reč.

Gde su ostali i ne otpisujte Atinjane

Getty images
Getty images

Barselona

Razloga da sumnjaju u rezultate Himkija možda imaju navijači Barselone koja je posle niza uspešnih godina prošle sezone sa Barcokasom proživljavala brodolom u Evroligi. Iako je ekipa pred početak prošle godine delovala sasvim dostojno dobrog plasmana, završili su na 11. mestu i odlučili da je vreme za promene.

Otišao je Barcokas, a promenjeno je i dosta igrača. Tim se pojačao Tomasom Ertelom čime je Anadolu Efes izgubio na kreativnosti u napadu, došao je Adam Hanga iz Baskonije da zategne odbranu, a stigli su Rakim Sanders, Serđi Martines, Kevin Serafan, dok je na klupu seo Sito Alonso.

Makabi

A od onih ekipa u kojima problemi opstaju nešto duže tu je Makabi. Posle obećavajućih angažmana Maika Cirbesa, Kvinsija Milera i još nekolicine igrača činilo se da će "Ponos Izraela" uspeti da se vrati nakon strmoglavom pada prethodnih sezona.

To se za sada nije desilo, pa Makabi ne deluje ni kao senka ekipa koja je 2014. u finalu Evrolige pobedila favorizovani Real Madrid.

Hoće li im Noris Kol kao zvučno pojačanje iz NBA na čelu sa Nevenom Spahijom pomoći da poboljšaju rezultat iz prethodne godine? Vrlo moguće jer 10 pobeda i 20 poraza istini za volju nije teško prestići.

Makabi se pojačao i iz Zvezde dovođenjem Džone Boldena, došao je i Aleks Tajus pa će biti interesantno videti koliko daleko mogu da stignu. Kvinsi Miler i Maik Cirbes više nisu u ekipi, ali je uz navedena pojačanja stiglo još nekoliko igrača koji ih mogu odmeniti.

Olimpijakos i Panatinaikos

Grčke velikane Olimpijakos i Panatinaikos nikada ne treba zaboravljati. Čak i kada ne igraju idealno, mogu da budu vrlo opasni. Oli se pojačao između ostalih Janisom Strelnijeksom koji je imao solidno reprezentativno leto, ali i Džamalom Meklinom.

Otišao je Met Lodžeski, ali je Olimpijakos još jednom jedan od onih timova na koje biste smeli da uložite novac da će proći makar do drugog dela takmičenja, a tamo... pa poznato je koliko dobro umeju da odigraju u nokaut fazi i naročito na jednu utakmicu. Samo tome ne treba podsećati recimo navijače CSKA.

Kada je reč o Panatinaikosu, atinski „zeleni“ ne pamte po dobrom Bogdana Bogdanovića. On ih je prošle sezone uništio u tri utakmice u kojima su od Fenerbahčea dobili „metlu“ sa 3-0 u seriji, ali se tada Fener prosto ispostavio kao prejak jer je ekipa bila dobro ukomponovana.

I Panata prethodnih godina donekle traži svoju igru i prepoznatljive rezultate, a sada bi u tome trebalo da im pomognu pridošlice u vidu Lekavičijusa, Adetokumba, Lodžeskog i Vujukasa. Tim je oslabljen odlascima Burusisa, Focisa, Majka Džejmsa i Demetrisa Nikolsa, a jedan od momaka, Džejms Feldin je pojačao Crvenu zvezdu.

Anadolu Efes

Vladimir Štimac je već počeo da se isplati Anadolu Efesu. Srpski centar već u prvim utakmicama nove sezone igra dobro za svoj novi tim u koji je došao iz Bešiktaša, ali Efes s druge strane pokazuje da na početku ne štima sve kako bi trebalo.

Koliko će turski tim koji je prošle sezone „na mišiće“ izgubio od Olimpijakosa 3-2 igrati bolje tek treba videti. Potencijala svakako ima, došli su uz Štimca, Kruno Simon i Edo Murić, ali i nekolicina potrošača lopti. Ekipa će sa Lidom, Mekolumom, Brokom Motumom i Džošom Adamsom napadati barem top 8, što bez Korkmaza, Osmana, Hanikata, Grejndžera i Ertela neće biti nimalo lak zadatak.

Getty images
Getty images

Baskonija

Pablo Priđoni na mestu trenera Baskonije – čekajte, kako, zar nije doskora igrao u NBA? Upravo ovo pitanje se postavlja upravi kluba jer je čovek vrlo brzo po izlasku iz patika uskočio u trenerske cipele i vodi ekipu koja je prošle godine sa Hangom u ekipi bila jako dobra u Evroligi.

Hanga, Šejn Larkin i Čejs Badindžer više nisu tu, a otišao je i zlatni Slovenac sa Evropskog prvenstva Jaka Blažič, ali se ekipa pojačala Janisom Timom, Marselinjom Uertasom, Džejsonom Grejndžerom, Metom Dženingom i drugima, a možda je najveće iznenađenje povratak u život još jednog „penzionera“, Karlosa Delfina.

Valensija

Još jedan španski predstavnik u elitnom takmičenju je i Valensija koja se u Evroligu vraća posle nekoliko sezona provedenih u Evrokupu. Otišli su Sem Van Rosom, Pjer Oriola i Romen Sato, ali i trener Pedro Martines. Martinesa je zamenio Ćus Vidoreta, ali tim nema prevelikih ambicija pa može da bude opasan jer iz prikrajka vreba svoje mesto u osam najboljih.

Unikaha

Nešto više ambicija gaji Unikaha Nemanje Nedovića koja je povratak u Evroligu izborila osvajanjem Evrokupa prošle sezone. Učinak Dragana Milosavljevića kao jednog od pouzdanih šutera van linije 6.75 u evropskim takmičenjima i samopouzdanje koje je proteklih godina na beku pokazivao Nemanja Nedović daju za pravo timu iz Malage da gaji lepe ambicije.

Jesu ih napustili Oliver Lafajet, Kristijan Ejenga, Omić, Fog i Smit, ali su došli Sasu Salin, Šermadini, Milosavljević, Ogastin i još nekolicina igrača koji lako mogu da poguraju ekipu bar do top 8.

Bamberg

Luka Mitrović se polako privikava na Nemačku i Bamberg u koji je došao iz Zvezde. Protiv Volter Tajgersa je bio najbolji u svojoj ekipi na terenu sa 16 poena, ali je takmičenje u Bundesligi jedno, a Evroliga nešto sasvim drugo. Mitrović svoju prvu sezonu u elitnom takmičenju van Zvezde počinje u ekipi koja je prošle godine bila 13. Kvinsi Miler, Riki Hikman i Danijel Heket zvuče kao dobra pojačanja uz Mitrovića, ali ne treba zaboraviti da i Hikman i Heket imaju poprilično utakmica u svojim nogama pa će Andrea Trinkijeri biti prinuđen da im dozira minutažu.

Žalgiris

Za Žalgiris je veliko pitanje šta će uraditi ove godine. Pravo iz finala Evrobasketa došao je Vasa Micić, ali su otišli neki od momaka poput Javtokasa, Seibutisa, Vestermana i Motuma pa će Žalgirisu biti teško da dođe do najboljih osam ekipa na kontinentu. Miciču će na tom putu pomagati i novi igrači kao što su Di Bost, Brendon Dejvis, Vajt i Tupan.

Armani Milan

Za kraj, ostaje ekipa koja je prošle godine imala najgori plasman uprkos obećavajućem prelaznom roku tokom leta 2016. godine. Simone Pjaniđani je zamenio Jasmina Repešu na klupi Armani Milana koji nema načina da više ide dole u Evroligi osim ako ne igra takmičenje.

Promenjen je čitav sastav i napravljen radikalan rez. Gaudlok, Dairis Bertans, Micov, Kori Džeferson i Arturas Gudaitis pokušaće da poprave gorak ukus u ustima navijača kluba iz prestonice mode koju Armani teško može da ponovi, kako u Italiji protiv Venecije, tako i u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu