NBA u Evropi – top 10 pojačanja na Starom kontinentu

Petar Tadić
Podeli
Getty Images
Getty Images

Značajna pojačanja u Evropi:

Riki Lido (Efes)
Erik Mekalum (Efes)
Janis Tima (Baskonija)
Marselinjo Uertas (Baskonija)
Džordan Mekre (Baksonija)
Tejlor Ročesti (Crvena zvezda)
Serhio Rodriges (CSKA)
Vil Klajburn (CSKA)
Endru Gaudlok (Armani)
Džordan Tiodor (Armani)
Adam Hanga (Barselona)
Toma Ertel (Barselona)
Kevin Serafan (Barselona)
Džejson Tompson (Fenerbahče)
Bred Vonamejker (Fenerbahče)
Nikolo Meli (Fenerbahče)
Tomas Robinson (Himki)
Džejms Andersen (Himki)
Stefan Marković (Himki)
Noris Kol (Makabi)
Pjer Džekson (Makabi)
Diandre Kejn (Makabi)
Brajan Roberts (Olimpijakos)
Holis Tompson (Olimpijakos)
Markus Denmon (PAO)
Met Lodžeski (PAO)
Fabijan Kozer (Real Madrid)
Čejson Rendl (Real Madrid)
Rej Mekalum (Unikaha)
Erik Grin (Valensija)
Boris Dijao (Levaloa)

Praksa odlazaka najboljih igrača u NBA ubuduće će biti još izraženija zbog znatno bolje finansijske situacije u Sjedinjenim Američkim Državama i zbog prilike da se igra sa najboljima na svetu.

U takvom rasporedu snaga Evropa ne može mnogo da uradi, međutim u Evroligi uvek će igrati kvalitetni igrač jer u najjačoj ligi na svetu nema mesta za sve i ne može svako da se prilagodi na stil igre koji se tamo neguje.

Evroligaške ekipe dobro su se pripremile za start nove sezone, skoro svi su uspeli da nadomeste odlaske i očekuje nas još jedna uzbudljiva klupska takmičarska godina.

Tokom leta videli smo nekoliko velikih pojačanja od kojih su među zvučnijim povratak Serhija Rodrigesa u Evropu i dolazak NBA šampiona iz zlatne ere Majamija – Norisa Kola.

Pored ove dvojice košarkaša ima još dosta zanimljivih imena, pogotovo sa severnoameričkog kontinenta, odakle su igrači koji nisu uspeli da se izbore za veću ulogu odlučili da dođu u elitno košarkaško takmičenje.

Izdvojili smo deset najzvučnijih pojačanja koji bi trebalo da obeleže sezonu 2017/2018.

10. Erik Mekalum (Efes)

Getty Images
Getty Images

Konačno ćemo Erika Mekaluma gledati u Evroligi u kojoj će nastupati za turski Anadolu Efes.

Jedan od najboljih poentera u Evropi, karijeru je do sada uglavnom proveo po Kini i u Evrokupu gde je 2016. godine bio šampion sa Galatasarajom i najkorisniji igrač drugog po rangu evropskog takmičenja.

Mekalum ima 29 godina i podjednako dobro pokriva poziciju plejmejkera i beka. Ovaj košarkaš je stariji brat NBA zvezde Si Džej Mekaluma koji nastupa za Portland Trejlblejzerse.

Erik je prošle sezone igrao u Kini, dok je godinu završio u Galatarasaraju što mu je bio drugi angažman u ovom turskom klubu.

Mekalum je sposoban da postiže poen iz svih pozicija, veoma je raznovrstan u napadu i podjednako dobro šutira spolja ili unutar reketa. Očekuje se da Amerikanac bude predvodnik ovog tima Efesa koji ne igra baš najbolje na početku sezone.

9. Kevin Serafan (Barselona)

Getty Images
Getty Images

Kevin Serafan poseduje veliko iskustvo iz NBA gde je proveo sedam sezona, a ima samo 27 godina, odnosno ulazi u najbolje košarkaške godine.

U poslednjih nekoliko godina minutaža i uloga u najjačoj ligi na svetu mu je opala, pa je francuski reprezentativac odlučio da karijeru nastavi u Evropi, Barseloni.

Iako centar ima 27 godine, ova takmičarska godina mogla bi da mu oživi karijeru jer je prethodne dve sezone provodio malo vremena na terenu i sigurno da je izgubio samopuzdanju, što se uostalom i videlo na Evrobasketu gde se očekivalo da igra mnogo bolje.

Barselona je znala da promaši sa centrima u prethodnim sezonama i iako je na papiru bila dobro popunjena, sve je padalo na leđa Ante Tomića.

Sada katalonski klub nije toliko dobro popunjen pod košem, pošto imaju dva klasična centra, međutim to će biti možda biti i dobro zbog deljenja minutaže. Takođe, očekuje se da trener Sito Alonso forsira i “small ball“ postavu sa Adrijanom Moermanom na centru.

8. Brajan Roberts (Olimpijakos)

Getty Images
Getty Images

Brajan Roberts iskusni je plejmejker koji ima nekoliko godina iza sebe u NBA ligi, a trebalo bi napomenuti da je pre toga nastupao za Hapoel Gilbou i Brose Bamberg.

Roberts je prošle sezone bio zamena Kembi Vokeru u Šarlot Hornetsima, međutim nije uspeo da obezbedi novi ugovor na kraju godine.

Amerikanac je odlučio da se vrati u Evropu i to u jedan od najvećih klubova u na Starom kontinentu – Olimpijakos.

Roberts će vrlo verovatno propustiti prvu utakmicu u Evroligi zbog manje povrede, a da će biti veliko pojačanje pokazao je u predsezonskim utakmicama.

Brajan imao veoma pristojan šut za tri poena, a odlikuje ga odlična saradnja sa centrom, odnsono pik-en-rol igra. Olimpijakos je dobio veliko pojačanje na poziciji jedan i trebalo bi zajedno sa Spanulisom da predvodi ovaj sastav crveno-belih iz Pireja.

7. Tomas Robinson (Himki)

Getty Images
Getty Images

Ljubitelji igrice NBA2K sigurno ga se sećaju iz izdanja 2014 kada je u Portlandu činio centarski par sa Lamarksuom Oldridžom i kada je svako veče (u igrici) beležio 12 poena i 10 skokova.

To je bila druga godina Robinsona u NBA i s obzirom da je bio 5. pik na draftu 2012. godine očekivalo se da napravi dobru karijeru u najjačoj ligi na svetu.

Međutim, realnost je uglavnom drugačija od igrice, Robinson tokom pet godina igranja u NBA ligi nije uspeo da se nametne kao startni krilni centar, a samo je na trenutke pokazivao naznake talenta.

Atletski je veoma nadaren i u Evropi se očekuje da igra na poziciji centra, pošto mu 208 centimetra to apsolutno dozvoljava. Izabrao je Himki i čini se da nije pogrešio pošto će pored sebe imati Stefana Markovića koji je sjajan razigravač.

Robinson je prošlu sezonu proveo u Los Anđeles Lejkersima za koje je odigrao 48 mečeva na kojima je prosečno beležio 5 poena i 4,6 skokova, za 12 minuta na terenu.

6. Bredli Vonamejker (Fenerbahče)

Getty Images
Getty Images

Vonamejker je prošle sezone izrastao u pravog lidera u ekipi Darušafake Doguš i sjajne partije preporučile su ga NBA ekipama i aktuelnom šampionu Evrope.

Ipak, Amerikanac je odlučio da ostane u Turskoj, s tim što je iz Dačke prešao u tim Željka Obradovića.

Vonamejker će ove sezone biti lider i Fenerbahčea koji se susreo sa odlaskom dvojice najboljih igrača Bogdana Bogdanovića i Ekpea Juda. U takavom rasporedu snaga, od Bredlija se očekuje da radi isti posao kao i u Darušafaki.

Plejmejker je prošle sezone odigrao 34 utakmice u Evroligi na kojima je prosečno beležio 16,7 poena, 4,6 asistencija i 3,1 skokova, dok je na terenu provodio 33 minuta.

Vonamejker je bivši studen Univerziteta Pitsburg, a 2011. godine nije izabran na NBA draftu. Karijeru je gradio preko manjih italijanskih klubova, dok je na evropskoj sceni zablistao u dresu Brose Bamberga (2014/2016).

5. Endru Gaudlok (Armani Milano)

Getty Images
Getty Images

“Mini mamba“ verovatno je najbolji poenter u Evropi, s tim što u elitnom košarkaškom takmičenju do sada nije uspeo da bude lider nekog tima i da ga vodi do velikog uspeha.

Gaudlok je na pažnju velikih evropskih klubova skrenuo u dresu Uniksa iz Kazanja u sezoni 2013/2014, što mu je donelo ugovor u Fenerbahčeu.

U sistemu Željka Obradovića omaleni bek nije uspeo da se sasvim uklopi u tim iako je u proseku imao oko 17 poena. Gaudlok nije neki timski igrač i to mu je jedan od glavnih problema.

Ali, veliki talenat koji poseduje niko ne može da mu oduzme i ukoliko bude uspeo da iskontroliše svoj ego, Armani bi posle nekoliko neuspešnih sezona mogao da bude dobra ekipa u EL.

Pored sebe ima Džordana Tiodora koji je takođe mogao da se nađe na listi, međutim on tek gradi karijeru u Evropi. Njih dvojica su već krenuli da igraju sjajno na početku sezone i videćemo kako će to izgledati protiv najboljih evropskih ekipa.

4. Džejson Tompson (Fenerbahče)

Getty Images
Getty Images

Tompson je jedno od najzuvčnijih pojačanja ovog leta i trebalo bi da bude dostojna zamena za Ekpea Juda, s tim što im se razliku stilovi igre.

Džejson je mnogi bolji ofanzivni igrač, s tim što nije elitni defanzivac kao što je to bio novi igrač Jute Džez. Bivši igrač Golden Stejt Voriorsa u pripremnim mečevima imao je neke fantastične partije i nagovestio je ono što bismo mogli da očekujemo od njega.

Centar je skoro pa celu karijeru u najjačoj ligi na svetu proveo u Sakramento Kingsima za koje je nastupao sedam sezona. Ono što je još važnij propustio je samo 33 meča za tih sedam godina, odnosno upisao je 541 nastup za Kingse.

Najbolja sezona mu je bila druga u kojoj je prosečno beležio 12,5 poena i 8,5 skokova. Tokom narednih godina beležio je slične partije, a onda je krenuo veliki pad u igri.

Prošle sezone igrao je u kineskoj ligi pošto nije uspeo da se izbori za NBA ugovor, a ovog leta 31-godišnji igrač odlučio je da potpiše za aktuelnog šampiona Evrope.

3. Serhio Rodriges (CSKA)

Getty Images
Getty Images

Ćaćo se vratio u Evropu posle jedne godine provede u NBA i pridružio se jednoj od najdominantnijih ekipa u Evropi – moskvoskom CSKA.

Rodriges je u redove šampiona VTB lige došao kao zamena za Miloša Teodosića koji je otišao odlučio da se oproba u najjačoj ligi na svetu.

CSKA nije mogao da nađe idealniju zamenu za Tea, pošto Ćaćo neguje sličan stil igre kao srpski plejmejker. Odličan je šuter za tri poena i poseduje lucidnost kakva se retko viđa.

Rodriges je prošle sezone potpiso jednogodišnji ugovor vredan osam miliona sa Filadelfijom i na 68 utakmica prosečno je beležio 7,8 poena i 5,1 asistenciju.

Iako je verovatno imao ponude da ostane u najjačoj ligi na svetu, Španac je odlučio da se vrati u Evropu u kojoj ima status zvezde. CSKA će kao i svake sezone konkurisati za osvajanje Evrolige, a Ćaćo je biti možda i glavni šraf u tom pohodu.

2. Noris Kol (Makabi Tel Aviv)

Getty Images
Getty Images

Dva puta šampion NBA lige sa Majamijem i plejmejker koji je igrao preko 20 minuta u Lebronovoj eri u Hitu dogovorio je saradnju sa Makabijem iz Tel Aviva.

Noris Kol imao je prethodnih sezona problema sa povredama i nije uspevao da se zadrži u NBA franšizama. Majami ga je početkom 2015. Godine trejdovao u Pelikanse gde je igrao veoma dobro.

Međutim, naredne godine propustio oko 40-tak utakmica, a potom je prošle takmičarske godine odigrao 13 utakmica za Oklahomu.

Kol će uz Pjera Džeksona činiti dinamični duo ekipa iz Tel Aviva i možda bismo konačno posle nekoliko godina mogli očekivati nešto od tima koji vodi Neven Spahija.

Norisova najbolja sezona bila je 2015/2016 kada je u dresu Pelikana beležio 10,6 poena i 3,7 asistencija, pre toga je u Majami na 23 minuta po utakmici imao učinak od oko šest poena i tri asistencije.

1. Boris Dijao (Levaloa Metroliten)

Getty Images
Getty Images

Iako će igrati u Evrokupu i iako njegov dolazak u Evropu nije ispraćen sa dovoljno dozom pompe, Boris Dijao je najzvučniji igrač koji je ovog leta došao da igra na Starom kontinentu.

Dugogodišnji francuski reprezentativac odigrao je 1064 utakmice u najjačoj ligi na svetu i ukoliko bude uhvatio dobru formu u toku takmičarske godine biće od velikog pojačanja za Levalou.

Popularni Bobo jedan je od najiteligentnijih igrača na svetu što je u svojoj karijeri pokazivao nebrojano puta.

Ono što ga izdvaja od drugih jeste učešće za reprezentaciju za koju uvek igra na najvećem mogućem nivou – izuzetak je ovogodišnji Evrobasket kada uopšte nije bio u formi.

Dijao je u NBA proveo 16 sezona od kojih pet u San Antonio, četiri u Finsksu i Šarlotu, dve u Atlanti i jednu u Juti prošle takmičarske godine.

Bobo ima 35 godina i istinska legenda kao što je on ima još dosta da pruži, ako ne u NBA, onda sigurno u evropskoj košarci.

Petar Tadić (Sraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu