SL: Partizanov niz, Zvezdina pojačanja i Srbi u Evropi

Podeli
Starsport
Starsport

Iako se o kvalitetu klupskog fudbala u Srbiji može diskutovati, oni su trenutno ono najbolje što Srbija ima da ponudi.

Može li Partizan i posle Marka Nikolića da nastavi šampionski od 38 utakmica bez poraza u svim takmičenjima ili Zvezda da kroz aktivnost na tržištu promeni stanje stvari na tabeli? Superligaši su pokazali u više navrata da mogu da im "štrpnu" poneki bod, ali da li mogu konačno da na terenu naprave neki veći potres u srpskom fudbalu?

Sva ova pitanja su u vazduhu pred početak sezone 2017/2018. u Superligi Srbije. Crvena-zvezda i Partizan su večiti rivali, ali i večiti favoriti za titulu, tu je i Vojvodina kao ekipa kojoj se uvek daju najveće šanse da pomrsi račune Beograđanima.

Superligaški status su vratili Zemunci, nekadašnji golman Partizana Ivica Kralj je u Superligu uveo Mačvu, a ambicije za veće domete nego lani su pokazali i kruševački Napredak i poslednjih godina zanimljivi Čukarički.

Sa trenutnim promenama na fudbalskoj pijaci, pojačanjima i najavama, trebalo bi da borba za Evropu naredne sezone bude zanimljiva, a takva bi trebalo da bude i završnica naredne sezone. Ne bi bilo loše da bude neizvesna makar kao što je bio finiš prethodne, ako se izuzmu međusobni ratovi saopštenjima između Crvene zvezde i Partizana.

Jedna "bomba" i pouzdano jezgro u Partizanu

Starsport
Starsport

Šampion Srbije možda nije imao sezonu iz snova jer je tokom regularnog dela posle neubedljivog početka prošle godine sve vreme kaskao za večitim rivalom sa druge strane brda. Ako čitava sezona i nije bila iz snova, završetak svakako jeste.

Pobeda na "Marakani" na početku plejofa , potučen večiti rival sa 3:1 i izjednačenje na tabeli najavili su promene, a igra Partizana je na terenu delovala energičnije od Zvezdine igre.

Marko Nikolić je uspeo da od Partizana napravi šampionsku ekipu, sklopio je potrebne kockice, ali je po osvajanju Kupa otišao u mađarski Videoton. Zbog toga je već pred početak priprema na Zlatiboru crno-bele čekao izbor novog šefa struke. Izabran je Miroslav Đukić koji je pre deset godina već vodio Partizan.

Tokom Đukićevog prvog mandata na mestu trenera prvotimaca crno-belih važilo je da Partizan igra najlepši i najatraktivniji fudbal u domaćem šampionatu.

Po dolasku na klupu Partizana Đukić je istakao da je zadovoljan sastavom koji poseduje uz napomenu da ga ne bi značajno menjao.

Starsport
Starsport

Tokom priprema na Zlatiboru, ali i kasnije u Sloveniji, Partizan je imao nekoliko pripremnih utakmica kojima Đukić nije bio u potpunosti zadovoljan. Mesec dana pre početka nove sezone u Superligi pas igra nije išla kako treba, protok lopte po sredini zašta strateg Partizana veruje da će se vremenom menjati.

Neposredno pre prve utakmice protiv novajlije u ligi, ekipe Mačve u subotu, Partizan se priprema i za grčki Olimpijakos na putu za Ligu šampiona. Crno-beli su u dvomeču bili bolji od podgoričke Budućnosti ukupnom rezultatom 2:0.

Mada je sportski direktor Partizana Ivica Iliev objavio u junu da najveće pojačanje tima nije došlo na teren, nego na mesto trenera, kao bomba je odjeknula informacija da Sejduba Suma potpisuje ugovor sa šampionom Srbije.

Igrač iz Gvineje je predstavljen kao veliko pojačanje o čemu svedoče i izjave Ivice Ilieva da je reč o rekordnom transferu u srpkom fudbalu, ali i samog Sume koji je rekao da je visina transfera dodatni motiv. Mada nisu rekli cifru, govori se o sumi od 1,65 miliona evra koliko je srpski šampion navodno platio Slovanu iz Bratislave za njegovo dovođenje.

Došao je na pozajmicu i Danilo Pantić koji je posle odlaska iz Partizana 2015. rešio svoje razmirice sa klubom, ali i Nemanja Miletić koji treba da pojača odbranu šampiona.

Talentovani Dušan Vlahović je igrač na koga klub u napadu neće moći da računa, ali su dobre vesti za "grobare" to što bar za sada nije razbijen ubojiti ofanzivni tandem Đurđević-Leonardo, pred početak Superlige i važne evropske utakmice sa Olimpijakosom na putu do Lige šampiona.

Ovaj dvojac je Partizanu samo u prošloj sezoni doneo 48 golova, a priliku da nastave niz pobeda i golova imaju već od subote kada se igra spomenuta utakmica protiv novajlije u ligi iz Šapca.

Hoće li brojna pojačanja vratiti Zvezdi titulu?

Starsport
Starsport

Titula je pre dva meseca odlučena u nekoliko mečeva plejofa. Posle skoro dve godine provedene konstantno na prvom mestu, Crvena zvezda je u završnici šampionata poražena od Partizana (3:1), a onda i od Voždovca (3:2). Prepolovljena prednost od šest poena je posle dva poraza u plejofu postala "minus" od tri boda za Zvezdu koji je ostao nenadoknadiv.

Tim je posle poraza od Voždovca napustio trener ekipe Miodrag Božović rekavši da će to biti "šok terapija" da ekipa počne da igra bolje. Zamenio ga je Boško Đurovski, ali se epilog nije promenio.

Crveno-beli su ostali bez titule, a još jedna loša utakmica s Partizanom (0:1) ih je koštala i trofeja u Kupu, pa je sav "kajmak" otišao u Humsku 1. Uz to, neverovatna pobednička serija Partizana pod komandom Marka Nikolića napravila je rotaciju na vrhu tabele.

Zvezdi je borba za Ligu Evrope u koju su ušli sa ambicijama da se domognu evropskog takmičenja posle decenije igara samo na domaćem frontu.

U tu borbu su ušli turbulentno. Klub je ambiciju da ozbiljno napadne Evropu pokazao dovođenjem između ostalog nekadašnjeg igrača Jagodine i fudbalera Tuluza Aleksandra Pešića. Nastavak saradnje je dogovoren i sa Ričmondom Boaćijem koji ostaje na stadionu "Rajko Mitić" još tri godine. Tu je i Gelor Kanga kome je vrednost na fudbalskom tržištu skočila na tri miliona evra, a ugovor Gaboncu ističe na kraju sledeće sezone.

Kao veliko pojačanje u ofanzivi predstavljen je Brazilac Rikardinjo. Vujadin Savić, koji je sa ofanzivnim vezistom igrao u Šerifu rekao je da Rikardinjo do sada nije pokazao ni 20 odsto onoga što ume. Ukoliko je to tačno, biće mu potrebna sva veština u nastavku kvalifikacija za Ligu Evrope u kojima Zvezda igra "štucavo".

Starsport
Starsport

Ono što je škripalo u odbrani treba da pokriju Vujadin Savić i Filip Stojković, došli su i Marko Gobeljić, Branko Jovičić, Srđan Babić, Ze Markos... a tek se očekuje dolazak Milana Borjana i Milana Rodića.

Dvomeč protiv malteške Florijane pokazao je dva lica još uvek neuigrane ekipe u kojoj su novajlije odmah bačene u "vatru". Neatraktivna igra u prvoj utakmici, ali rezultat 3:0 i siguran kapital za revanš.

Tri gola i na Malti, ali i tri primljena uz vrlo loš debi Gobeljića koji je dobio crveni karton za manje od deset minuta na terenu, pokazali su da ima mnogo prostora za napredak mada nema isto toliko vremena i do početka nove sezone u Superligi.

Protiv Irtiša takođe nisu briljirali crveno-beli, a greška Anđelkovića u samom finišu prve utakmice i penal su mogli skupo da ih koštaju. Druga utakmica protiv Kazahstanaca i jedna potpuno druga Zvezda – agresivna, borbena i sa mnogo više energije u igri, što bi moglo da bude dobar nagoveštaj pred nedeljni okršaj u Superligi, ali i pred dvomeč sa praškom Spartom u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Klub iz Ljutice Bogdana je pokazao da ima velike apetite za vraćanje titule u Superligi i makar kvalifikacije za Ligu šampiona sledeće sezone. U domaćem prvenstvu se kao pouzdano dobro rešenje pokazao Boaći, saigrači u njega imaju poverenja pa bi on uz Pešića mogao da predvodi svoj tim do trofeja u Superligi, ako Evropa i ove godine izostane.

Ka novim trofejima crveno-bele vodi i novi trener Vladan Milojević, a iz kluba su otišli Marko Petković i Srđan Plavšić, tema je ovih dana i odlazak mlade braće Ilić u Mančester Siti, a Filip Manojlović je protiv Irtiša možda odigrao poslednji meč kao Zvezdin čuvar mreže pre odlaska u Hetafe.

Zvezda Superligu počinje od nedelje utakmicom protiv Radničkog.

Novosadska dama "pod stresom"

Starsport
Starsport

Vojvodina se pred ovu sezonu po prvi put ne smatra jednim od ozbiljnih favorita da uzdrma tron Superlige. Može biti i prijatno i neprijatno iznenađenje. Ispadanje od Ružomberoka u kvalifikacijama za Ligu Evrope može Novosađanima i pomoći da se koncentrišu samo na domaća takmičenja, ali unutrašnji potresi unutar tima, "slučaj Trujić" i klupska hemija mogu da dovedu do velikih problema.

Slično kao i Zvezda i Partizan, Vojvodina novu sezonu čeka sa novim trenerom. Posle pobede od 2:1 nad Ružomberokom, umesto Radoslava Bataka je doveden Nenad Vanić, a njegov tim je potom sa 2:0 eliminisan iz Evrope.

"Lale" prvi test u Superligi imaju protiv Čukaričkog u petak u meču koji otvara sezonu 2017/2018. Period među sezonama je obeležilo dosta promena u sastavu. Na papiru najskuplja pojačanja su Brazilac Renan Alves i Milan Bubalo, ali su pridošli i Luka Vujanović i Mitar Ćuković sa Cetinja, timu je priključen Aleksandar Mesarović i još nekoliko igrača.

Kakve su šanse ostalih?

Starsport
Starsport

Čukarički u prethodnoj sezoni nije odigrao dobro, ali u sledećoj bi mogao da bude kamen spoticanja za bilo koju od ekipa. Nenad Lalatović sedi na klupi tima u kome se nalaze Ognjen Mudrinski, Nikola Drinčić su sposobni za solidne role u napadu, Đorđe Crnomarković je pojačao odbranu, a na golu je Aleksandar Kirovski. Svi su igrali ili za Partizan ili za Zvezdu.

Trebalo bi obratiti pažnju i na kruševački Napredak. Kruševljani su prošlu sezonu završili na šestom mestu, na mestu trenera je sada Nenad Sakić, a pojačali su ga Nemanja Milisavljević, Nikola Boranijašević, te Petrović, Đerić i Bajić. U timu su i Filip Kasalica, Enver Alivodić i Jovan Markovski.

"Čarapani" su pre nekoliko dana pred početak sezone imali generalnu probu sa Jagodinom i pobedili su sa 3:0, a prvu utakmicu igraju protiv Rada u subotu.

Radnički iz Niša mogao bi takođe da bude prijatno iznenađenje šampionata. Nišlije su u maju ostale na petom mestu, četiri boda daleko do Evrope u kojoj se nije proslavila četvrtoplasirana lučanska Mladost. Doveli su nekoliko igrača koji bi pod trenerom Peterom Pakultom trebalo da bar ponove rezultat iz prošle takmičarske godine.

Međutim, da bi u tome uspeli do kraja leta im treba još nekoliko pojačanja.

Starsport
Starsport

Prvo kolo Superlige Srbije igra se ovog vikenda. Samo jedno mesto vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona, još tri u kvalifikacije za Ligu Evrope. Koliko su Srbi bili uspešni u Evropi mogu da posvedoče mnoge strane ekipe zaustavljali već na prvom ili drugom koraku.

Kada se desi poraz od timova kao što su Kairat, Zaglebje ili neke slične ekipe uvek se pažnja vraća na svoje dvorište, "bitna je titula, 'ajdemo prvo titulu u Superligi, a u Evropi šta nam bog da".

I Partizan i Zvezda su za sada u igri za Evropu ove jeseni. Zvezda je prošla Florijanu i Irtiš, a Partizan Budućnost. Vojvodina i Mladost su ispale od Ružomberoka i Intera iz Bakua, a večite čekaju nešto ozbiljniji Sparta iz Praga i Olimpijakos. Pošto je u Srbiji i jesen u Evropi misaona imenica, o proleću svi razmišljaju samo u kontekstu domaćeg takmičenja. Ako "večiti" i ne prođu svoje protivnike, uvek ostaje tu takmičenje u Superligi.

Ko će moći da se nada Ligi Evrope, a ko eventualno Ligi šampiona naredne sezone, saznaćemo na kraju desetomesečnog ciklusa koji se okončava utakmicom 37. kola, maja 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu