Ko će biti novi Lebron? Sin "ludog" oca, kondor, mršavko...

U Sjedinjenim Američkim Državama vlada totalna ludnica oko NBA drafta i stalnih spekulacija oko mogućih trejdova između dve ili više ekipa.

Tadic Petar
Podeli
Getty Images
Getty Images

Svedoci smo da se svako malo pojavi po nekoliko raznih glasina, koje se na kraju u velikom broju slučajeva i ostvare.

Međutim, mi se nećemo ovde fokusirati na zamene igrača ili pikova već ćemo vam predstaviti deset najboljih momaka koji izlaze na ovogodišnji raft.

Takođe, prognoziraćemo kako će ekipe birati i po našem mišljenju za kojeg igrača će se to opredeliti.

Ovogodišnja generacija mladih igrača jedna je od najtalentovanijih, a neki je po kvalitetu porede sa onom iz 2003. godine kada su izabrani igrači popot Lebrona Džejmsa, Karmela Entonija, Dvejna Vejda i Krisa Boša.

Košarkaši poput Markela Fulca, Lonza Bola, Džejsona Tejtuma, Džoša Džeksona, Dierona Foksa, Malika Monka i drugih biće u centru pažnje u četvrtak na petak, kada će se održati NBA draft.

Pre nego što krenemo na predstavljanje igrača, osvrnućemo se na neke tehničke stvari oko drafta.

Draft, 1989, 23 godine...

Getty Images
Getty Images

Trejd pikova

Boston i Filadelfija odlučili su da razmene pikove na ovogodišnjem draftu, tako da će Fila birati sa prvog mesta, dok će Boston sa trećeg. Takođe, Boston je dobio i pika prve runde naredne godine i ukoliko na lutriji bude bio od 2-5 mesta, Seltiksi će ponovo imati visokog pika.

Ipak, ukoliko bude bio prvi ili peti, Filadelfija će zadržati pravo na to mesto, pa će u tom slučaju Boston dobiti pika 2019. godine od strane Sakramenta, koji poseduju Seventisiksersi.

U Njujorku 1946. godine osnovana je takozvana Košarkaška Asocijacija Amerike (BAA), a već godinu dana kasnije igrači su putem drafta dolazili do najveće pozornice na svetu.

Učešće na draftu masovno popunjavaju igrači sa Koledža, međutim u poslednjih nekoliko decenija sve je veća ekspanizija internacionalnih igrača.

Kada je reč o godinama, igrači ne mogu da izađu na draft ukoliko u toj kalendarskoj godini ne pune 19 godina.

Gornja lestvica je 23 godine, tako da je ovo igračima koji su 1994. godište poslednja prilika da okušaju sreću.

Od 1989. godine draft je podeljen na dve runde od po trideset mesta. Prvih 14 klubova bira se putem poznate lutrije, dok je ostalih 16 autamatski određeno na osnovu skora na kraju ligaškog dela.

Ove godine lutrija je održana 16. maja i na njoj je odlučen sledeći raspored ekipa: 1) Boston, 2) Los Anđeles Lejkersi, 3) Filadelfija, 4) Finiks, 5) Sakramento, 6) Orlando, 7) Minesota, 8) Njujork, 9) Dalas, 10) Sakramento, 11) Šarlot, 12) Detroit, 13) Denver, 14) Majami.

10. Zek Kolins – Sakramento Kingsi

Getty Images
Getty Images

Zek Kolins (19) - Univerzitet Gonzaga

2,13m/103kg

pozicija: Centar, krilni centar

statistika: 17,3 minuta, 10 poena, 5,3 skokova, 1,8 blokada

Divac će ovde imati veliku dilemu ukoliko na stolu bude imao Markanena i Kolinsa, s obzirom da je Finac najbolji šuter među visokim igračima u ovoj klasi, dok je Kolins projektovan kao odličan zaštitnik obruča i poenter sa niskog posta.

Zek Kolins jedan je od najškolovanijih centara na ovogodišnjem draftu i ukoliko bude dostupan na desetom mestu, a verovatno hoce Vlade Divac neće propustiti priliku da ga pokupi.

Prednost

Na Gonzagi je imao veoma limitiranu minutažu igravši oko 17 minuta po meču, međutim za to vreme pokazao je sav raskošni talentat koji poseduje. Kolins je veoma pokretan, ima sjajnu igru leđima prema košu, a pokazao je i solidan repertoar kada je u pitanju poludistanca.

Poseduje odličan osećaj za blokadu, što nam govori da je veoma pokretan na oba kraja terena.

Mana

Njegova glavna mana je to što treba još dosta fizički da napreduje, međutim, ukoliko je to najveći problem onda ovaj dečko ima svetlu budućnost. Ako su u NCAA snažniji igrači uspevali su da ga uguravaju u koš, to će biti još izraženije u NBA.

Sakramento će u prvoj godini morati da ima strpljenja sa njim, a s obzirom da imaju veoma mlad tim, strpljenja bi trebalo da imaju na pretek.

9. Denis Smit – Dalas Meveriksi

Getty Images
Getty Images

Denis Smit (19) - Univerzitet Nort Kerolajna Stejt

1,88m/86kg

pozicija: Plejmejker

statistika: 34,8 minuta, 18,1 poen, 6,2 asistencije, 4,6 skokova

Velika dilema za mene, kao što će biti i prilikom odabira narednih igrača. Dalas se nalazi na raskrsnici, Dirk Novicki ulazi u poslednju godinu ugovora i to će verovatno biti njegova poslednja sezona u karijeri.

Upravo zbog toga Mavsi se mogu odlučiti za Laurija Markanena, koji je neka vrsta prototipa Novickog, čime bi dobili zamenu za najboljeg Evropljanina u istoriji NBA.

Ipak, čini mi se da generalni menadžer Dalasa Doni Nelson, neće propustiti priliku da uzme možda i najeksplozivnijeg pleja u celom drafta – Denisa Smita.

Prednost

Kao što smo rekli, neverovatne fizičke predispozicije kotiraju ga visoko i za Dalas će glavno pitanje biti da li će on biti dostupan na devetom mestu. Poseduje ogroman poenterski potencijal, solidan šut za dva i tri poena, dok mu je glavni adut svakako prodor, jer u reketu ima 61 procenta uspešnosti.

Mane

Velike atletske sposobnosti svakako da vode do problema sa kolenima, a upravo je pre godinu dana Smit imao problema sa njima. Upravo taj rizik Smita udaljava od top pet na ovogodišnjem draftu. Pored problema sa kolenima, Denis ima problema sa donošenjem odluka, kao i to što zna da bude nekonstantan.

8. Frenk Ntilikina – Njujork Niksi

Getty Images
Getty Images

Frenk Ntilikina (18) - Strazbur, Francuska

198m/86kg

pozicija: Plejmejker

statstika: 18,3 minuta, 5,2 poena, 2,1 skokova, 1,4 asistencije

Njujork se nalazi u veoma nezgodnoj situaciji, s obzirom da nešto debelo nefunkcioniše u "Velikoj Jabuci". Karmelo Entoni je pred izlaznim vratima, dok je i Kristaps Porzingis veoma nezadovoljan dešavanjima u klubu.

Međutim, to neće sprečiti Fila Džeksona da sa osmog mesta uzme mladog Francuza koji poseduje sve ono što je potrebno da se uspe u NBA. Takođe, Ntilikana bi se sjajno uklopio u čuveni trougao, koji Džekson i dalje forsira.

Prednost

Upravo to da se uklapa u sistem igre Njujorka govori nam da ćemo vrlo verovatno videti ovakav scenario. Mediji u Americi idu i do toga da Frenk ima potencijal Adetokumba, tako da vam je onda jasno koliko ga cene. Ima odlične predispozicije da postane "Three-and-D" igrač, a ukoliko unapredi organizaciju igre postaće sila u NBA.

Mane

Iako ima veliki raspon ruku (210 cm) Ntilikini nedostaje atleticizma i sposobnost da sam sebi kreira dobru poziciju za šut. Ipak, njegov razvoj ne bi trebalo da ide u tom pravcu, jer sa 198 centimetara i velikim rasponom ruku preti da postane jedan od najboljih defanzivaca na svojoj poziciji.

7. Džonatan Ajzak - Minesota Timbervulfsi

Getty Images
Getty Images

Džonatan Ajzak (20) - Univerzitet Florida

2,08m/95kg

pozicija: Krilni centar, krilo

statistika: 26,2 minuta, 12 poena, 7,8 skokova, 1,5 blokada

Minesota je prošle sezone ustalila igrače pod košem, pošto su se Gorđi Đeng i Karl Entoni Tauns ispostavili kao odličan tandem. Međutim, to ih neće sprečiti da uzmu još jednog visokog igrača.

Minesota na će na ovoj poziciji verovatno morati da bira između plejeva i visokih igrača, jer ništa između, poput beka i krila neće biti toliko primamljivo. U tom slučaju Tim Tibodo će pre izabrati visokog igrača, nego pleja s obzirom da imaju Rikija Rubija i Krisa Dana.

Prednosti

Ajzak podjednako dobro pokriva poziciju tri i četiri, ali zbog visine u NBA će verovatno više vremena provoditi na poziciji krilnog centra. Odlično napada licem koš, poseduje sjajne predispozicije ofanzivno i defanzivno i svakako spada u sam vrh igrača u ovoj klasi.

Mane

Najveća mana Ajzaka je fizička sprema, odnosno kilaža. Na poziciji četiri veća igrača uspevaće da ga ugura pod koš, međutim kao što smo već rekli, ako nešto, igrač u NBA kroz godine dobije to je masa, tako da sa Ajzakom treba imati strpljenja.

Potencijal vrvi na sve strane, još nije ni dovoljno opasan u napadu, ni velika pretnja u odbrani za NBA, ali pretpostavlja se da će biti prava noćna mora u godinama koje slede.

6. Malik Monk - Orlando Medžik

Getty Images
Getty Images

Malik Monk (19) - Univerzitet Kentaki

1,90m/90kg

pozicija: Bek

statistika: 32,1 minut, 19,8 poena, 2,5 skokova, 2,3 asistencije

Veoma nezgodna situacija i ne bi bilo čudno kada bi se Ajzak i Monk samo zamenili na mestima. Međutim, ići ćemo na kartu da Orlando očajnički pokušava unazad par sezona da dovede nekog dobrog beka.

Hezonja se do sada nije snašao u NBA, Furnije se pokazao kao dobra opcija, ipak Francuz ne uliva toliko poverenje. Posle neuspešnog pokušaja da se Eron Gordon "pretvori" u nisko krilo, Orlando je rešio poziciju četvorke i baš zbog toga je moguće da će pre izabrati Monka nego Ajzaka.

Prednost

Prelepa mehanika šuta, odlični procenti za tri poena, kao i atleticizam glavne su vrline Monka. Sposoban je da sam sebi kreirara poziciju za šut, odlično se kreće bez lopte i u velikom broju pokušaja pogađa posle istrčavanja iz blokova. Malik je svakako jedan od najboljih poentera u ovoj klasi igrača

Mane

Kao glavna mana, koja može biti problem u NBA, jeste njegova konstitucija. 190 centimetara svakako nije malo, ali njegova građa tela i nedostatak snage, mogu ga ometi u borbi sa fizički jakim bekovima. Ipak ovde mi se čini da će Orlando rizikovati, uzeti Monka i raditi na njegovoj snazi i telu maksimalno jako.

5. Dieron Foks - Sakramento Kingsi

Getty Images
Getty Images

Dieron Foks (19) - Univerzitet Kentaki

1,90m/80kg

pozicija:
Plejmejker

statistika: 29,6 minuta, 16,7 poena, 4,6 asistencija, 4 skokova

Ispotaviće se da je Vlade Divac povukao sjajan potez kada je trejdovao Demarkusa Kazinsa u Nju Orleans, jer sada Sakramento dobija priliku da kroz jednu od najboljih klasa u poslednjoj deceniji izgradi respektabilan tim.

Dieron Foks jedan je od najuzbudljivijih igrača na ovogodišnjem draftu i ako bude bio dostupan na petoj poziciji, KIngsi će bez puno razmišljanja da ga draftuju. U plus im ide to što je Foks izjavio da bi veoma voleo da igra u Kaliforniji.

Prednost

Odlične atletske predispozicije, brz prvi korak, sjajan pregled igre – sve ovo neodoljivo podseća na Džona Vola, plejmejkera Vašingtona. Foks je pokazao da poseduje sve atribute da postane vrhunski igrač, a ono što ga posebno odlikuje jesu dobre radne navike, bez kojih se ne može uspeti u sportu.

Mane

Foks ima veoma lepu mehaniku šuta, međutim slabi procenti su ono na čemu će plejmejker morati da radi. Ipak, NBA analitičari smatraju da upravo ta dobra mehanika može biti samo plus i da će njegovi procenti rasti iz godine u godinu.

Njegova kilaža takođe će biti problem u početku, ali za razliku od Monka ima veliki raspon ruku, što će mu pomoći u odbrani.

4. Džoš Džekson - Finiks Sansi

Getty Images
Getty Images

Džoš Džekson (20) - Univerzitet Kanzas

2,03m/92kg

pozicija: Nisko krilo, bek

statistika: 30,8 minuta, 16,3 poena, 7,4 skokova, 3 asistencije

Verovatno se mnogi neće složiti sa ovom odlukom, s obzirom da većina ljudi vidi Džeksona na trećem mestu.

Međutim, Džekson nije prošao individualni trening sa Bostonom i Deni Ejndž sada ozbiljno razmatra da pokupi bivšeg igrača Djuka – Džejsona Tejtuma.

Prednost

Džekson je gotovo sve vreme u priči za prva tri mesta i realno sa razlogom spada u sam vrh klase. Na terenu donosi neverovatnu energiju na oba kraja terena, atletski je veoma dominantan što mu omogućava da na obruču završava veliki broj napada.

Takođe, unapredio je šut koji sve više koristi, ali tu ima još mesta za napredak. Veoma inteligentan igrač, dobro razimišlja na parketu, poseduje dozu nesebičnosti i u nekoj drugoj klasi bio bi kandidat za prvog pika.

Mane

Kao što smo spomenuli šut spolja mu i dalje nije najjače oružje i ima dosta da radi na tom aspektu ukoliko želi da postane prva napadačka opcija neke ekipe. Svakako ima potencijal za to, a da li će ga ispuniti ostaje nam da vidimo. Odlično je građen, tako da sa stanovišta snage i fizičkog izgleda spreman je za NBA.

3. Džejson Tejtum - Boston Seltiksi

Getty Images
Getty Images

Džejson Tejtum (19) - Univerzitet Djuk

2,03m/92kg

pozicija:
Nisko krilo

statistika: 33,3 minuta, 16,8 poena, 7,3 skokova, 2,1 asistencija

Možda malo subjektivno, a možda i zbog nedavnih spekulacija američkih medija, odlučio sam se za mlađu verziju Karmela Entonija – Džejsona Tejtuma.

Pitanje je koliko će Boston biti zainteresovan za ovog pika, jer će po svemu sudeći pokušati da ga trejduju za neku NBA zvezdu. Ipak ukoliko se to ne desi i Boston izabere Tejtuma dobiće igrača koji ima potencijal da postane prava ofanzivna sila u NBA.

Prednost

Za svoje godine Tejtum raspolaže neverovatnim napadačkim arsenalom i prava je milina gledati ga. Tejtum može da bira da li će igrača napasti licem prema košu, ili okrenuti se pa odigrati leđima, ili možda pak probati sa poludistance, svejedno mu je – pogađa u velikom procentu.

Mane

Kada sam spomenuo da po stilu igre podseća na Mela, mislio sam na i drugi kraj terena. Odbrana je mu je jedan od glavnih problema, s obzirom da nekad izgleda tromo i nezainteresovano, iako ima dobar rad nogu i fizičke predispozicije.

2. Lonzo Bol - Los Anđeles Lejkersi

Getty Images
Getty Images

Lonzo Bol (19) - Univerzitet Severna UCLA

1,98m/86kg

pozicija:
Plejmejker

statistika: 35,1 minut, 14,6 poena, 7,6 asistencija, 6 skokova

Jednostavno je – Lonzo Bol će gotovo sigurno biti izabran sa drugog mesta od strane Lejkersa. To se neće desiti samo ukoliko nekim čudom Medžik Džonson ne trejduje drugog pika.

Pre nekoliko dana pojavila se informacija da Bol nije impresionirao čelne ljude u Los Anđelesu, međutim najnovije informacije kažu da će Lonzo vrlo verovatno završiti u ljubičasto-zlatnom dresu.

Prednost

Bol je plejmejker kakvih malo ima danas u svetu i svaka ekipa bi ga poželela u svom sastavu. Košarkaš koji prvo gleda da dodeli pâs, totalno podređen ekipi i potpuno opravdava reč "plejmejker".

Iako zvuči malo ružno, da ima malo manje impulsivnijeg oca koji se ne bi mešao toliko u njegovu karijeru, Lonza bi možda "ozbiljnije" shvatali u najjačoj ligi na svetu.

Mane

Najveća mana Bola je veoma čudna mehanika šuta, kao i loša odbrana. Nešto će Lonzo morati da menja, jer sa ovakvim izbačajem neće mnogo napredovati.

Pogađa on šuteve, međutim pitanje koliko će moći da to prebaci u NBA. Iako ima sjajne fizičke predispozicije, u odbrani zna da izgleda dosta loše.

1. Markel Fulc - Filadelfija Seventisiksersi

Getty Images
Getty Images

Markel Fulc (19) - Univerzitet Vašington

1,93m/88kg

pozicija: Plejmejker

statistika: 35,7 minuta, 23,2 poena, 5,9 asistencija, 5,7 poena

Nema šta, Markel Fulc oduvao je sve pristune i na "treningu" Lejkersa i Filadelfije. Fila je imala bolju ponudu za Boston, pa je prvi pik na ovogodišnjem draftu upravo pripao Seventisiksersima.

Gotovo 99,9 procenata Filadelfija će kao prvog pika izabrati momka iz Vašingtona – Markela Fulca. Dečko je projektovan kao budući superstar i poseduje sve svaki delić slagalice koja je potrebna da bi se stvorio veliki igrač.

Prednost

Odakle da krenemo kada je u pitanju ovaj momak. Podjednako dobro ga služi šut i lepa mehanika, kao i prodar, dok ništa ne zaostaje ni u kreaciji. Sposoban je da sam sebi iskreira, a ništa lošiji nije ni kada je postava napada u pitanju.

Veliki raspon ruku, sjajan sa loptom i dobar pik-en-rol igrač, jednostavno Fulc pokazuje da je popunjen u svim aspektima igre i ukoliko ga povrede zaobiđu pred njim je blistava karijera.

Mane

Ako ih uopšte ima... Kao nešto slabiji deo njegove igre spominje se odbrana, ali ipak poseduje sjajnu radnu etiku tako da bi trebalo i to da unapredi, s obzirom da ima potencijala na pretek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu