Zvezda je srušila Toleta, može li i Kokezu?

Direktor FK Crvena zvezda Zvezdan Terzić označio je Slavišu Kokezu kao neprijatelja kluba "broj 1", ali ne kaže na koji će način Zvezda delovati protiv njega.

Miloš Ljubisavljević
Podeli
Foto: StarSport
Foto: StarSport

Ni kupa ni tutule

Crvena zvezda poražena je u finalu Kupa od Partizana golom Milenkovića u 42. minutu sa 1:0, nakon čega je u samom finišu sezone ostala praznih šaka, bez pehara kupa i titule šampiona.

Od ponedeljka će Zvezda raditi na Kokezinom opozivu sa mesta predsednika Fudbalskog saveza Srbije, rekao je Terzić posle poraza u finalu Kupa od Partizana (0:1). Klub prema njegovim rečima "ima kapaciteta za to".

Fudbalski savez Srbije sigurno neće preći preko svih optužbi i uvreda izrečenih u poslednje vreme na račun predsednika Kokeze i sudija. Arbitri su, navodno, u dopunskim izveštajima opisali kako su ih pritiskali ljudi koje su im funkcioneri Partizana i Crvene zvezde slali u svlačionicu. Bilo je tu, navodno i telefonskih poziva, pretnji... Čak i Kokezi.

FSS, je dakle, spreman da suspenduje pojedine funkcionere "večitih", a te informacije su stigle do Humske ulicei Ljutice Bogdana.

Kokeza prema Terzićevim rečima ima svoje marionete koje namerava da postavi na čelo Crvene zvezde.

"Sada to čini da bi uz nezadovoljstvo zvezdaške javnosti ovo rukovodstvo otišlo, a on doveo neke svoje marionete preko kojih bi rukovodio Crvenom zvezdom. Partizan je već stavio pod svoju kontrolu i uzeo je Fudbalski savez Srbije, nedostaje mu Crvena zvezda", rekao je Terzić.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Za odgovor na pitanje ko su ti ljudi, direktor crveno-belih upućuje na predsednika FSS.

"To pitajte Slavišu Kokezu, što pitate mene", kaže Terzić.

Terzić je dodao i da su navijači Crvene zvezde nekada u pogrdnom maniru skandirali ime Tomislava Karadžića, te da su ga sada zamenili imenom Slaviše Kokeze. Razlika je što je jug tada skandirao "Tole majstore", a danas se i sa juga o Kokezi može čuti isto što i sa severa. Poslednji put, upravo u subotnjem finalu.

Terzić je naveo da su "ceh" bahatom ponašanju predsednika FSS platili i selektor reprezentacije do 18 godina Milan Kosanović, ali i Tomislav Sivić koji je sa mladom reprezentacijom izborio plasman na Evropsko prvenstvo u Poljskoj. Sivić je decembra prošle godine prilikom odlaska rekao da neće biti selektor iz privatnih razloga, a sa FSS je sporazumno prekinuo saradnju.

Predsednik FSS je po rečima direktora crveno-belih odgovoran i za odstranjivanje igrača Crvene zvezde iz reprezentacije. Jedan od njih je navodno Aleksandar Katai, koji nije zaigrao u nacionalnom timu dok nije otišao u Alaves. Mihailo Ristić je, takođe, izostavljen sa spiska igrača mlade reprezentacije za Evro 2017. jer je igrač Zvezde, rekao je Terzić.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Kokeza je na mestu predsednika FSS od 20. maja prošle godine. Klub iz Ljutice Bogdana mu je prilikom kandidature pružio podršku, a nekoliko meseci kasnije direktor Zvezde je pričao da mu je Kokeza prijatelj.

"Nemamo problema sa Savezom. Imamo dobar odnos i učinićemo sve da saradnja bude na višem nivou. Kokezu doživljavam kao prijatelja, uveren sam i on mene. Kroz tu prizmu treba da se gleda odnos Zvezde i Saveza" rekao je u krajem prošle godine Terzić.

On sada objašnjava da je Zvezda još tada znala šta predsednik FSS radi ali mu je poslala signal da se "primiri" i da su mnoge stvari prećutkivane zbog "mira u kući", uz konstataciju da su "nekada prijatelji bili i Žika i Mika, pa to više nisu".

"Mislili smo dozvaće se pameti, naći će neku meru, neće toliko divljati. Međutim, on očigledno ne kapira šta je Srbija, on ne kapira šta je Fudbalski savez, ne kapira šta je sistem. Doživeo je to kao svoj ratni plen i ponaša se kao šerif u svojoj maloj firmi".
Član Upravnog kluba Božidar Cerović je napomenuo da odnosi među klubovima ne bi bili tako loši da lošu atmosferu ne stvara savez

Niži funkcioneri u savezu u tom smislu nemaju veliku ulogu, a oni najviši se pozivaju na svoju političku moć.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

"Mi se ne trebamo baviti njima, mi se trebamo baviti glavom 'aždaje', vrhom" naglašava direktor kluba sa stadiona "Rajko Mitić".

Zvezdan Terzić nije otkrio način na koji Crvena zvezda želi da se obračuna sa Slavišom Kokezom, ali ima sasvim dovoljno iskustva u rušenju predsednik FSS, jer je u toj nameri uspeo kada je u pitanju Tomislav Karadžić.

Doduše, Karadžić je bio "laka meta" jer je imao loše rezultate s reprezentacijom, a Terzić je tada imao i mnogo saveznika. Što u klubovima, što u regionima.

Ukoliko zaista namerava da uzdrma Kokezu, Terzić će morati da krene od baze, da traži održavanje skupština, izglasavanja poverenja, menja delegate... Ogroman posao. Ili da prsto primora Kokezu da podnese ostavku što spada u domen "naučne fantastike".

A, pitanje je i šta će se desiti posle Skupštine Crvene zvezde, koja je zakazana za 4. jun, a na kojoj će se birati delegati za naredne četiri godine.

Čekamo, dakle, ponedeljak i prvi korak Crvene zvezde u rušenju predsednik FSS Slaviše Kokeze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu