Denver gradi tim na Jokićevom minimalcu

Minimalna plata Nikole Jokića pomoći će Denver nagetsima da dovedu kvalitetna pojačanja u nekoliko različitih varijanti i budu konkurentni u borbi za plej-of NBA lige.

SAD
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Mesto sa kog je Nikola Jokić biran na draftu nije mu omogućilo unosan ugovor za NBA uslove jer je malo ko očekivao da će 41. pik biti važan šraf u ekipi.

To bi moglo da se promeni narednim parafom, ali do tada će mlada nada Denvera imati ulogu franšiznog igrača koji u timu prima najmanje novca za svoje igre.

Jokić će u Denveru primati 1.417.000 dolara naredne sezone prema podacima sa koje ima Basketball refference. Iznad njega je ruki Malik Bizli sa 1.700.000 dolara, a svi ostali igrači primaju više od dva miliona zelenih novčanica po sezoni.

Najplaćeniji je Danilo Galinari koji će bez ikakvih dodataka u sezoni 2017/2018 imati 16.100.000 dolara. Iza njega je Kenet Farid sa 12.900.000 i Vilson Čendler sa 12 miliona dolara.

Kada se saberu plate igrača koje Denver planira da zadrži i tome doda plaćanje 13. pika na draftu ove godine, Nagetsi će i dalje imati 11,3 miliona dolara da potroše za pojačanja na početku "prelaznog roka" u NBA.

Na taj način i mala plata Nikole Jokića timu daje fleksibilnost u traženju pojačanja bez otpuštanja ijednog igrača. Međutim, u slučaju da se traže ol star igrači ili kvalitetna pojačanja, promene u Nagetsima će svakako morati da se dese.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Dok se na pojedine igrače poput Nikole Jokića ili Džamala Mareja ozbiljno računa u narednim sezonama, sudbina drugih nije tako izvesna u Koloradu.

Prva mogućnost je da svi ostanu na okupu. Ako ekipa ostane na okupu uz dodavanje 13. pika sa ovogodišnjeg drafta timu, veću minutažu i značajnije uloge bi gotovo izvesno dobili Marej, Jokić i Geri Heris. Marej je tokom sezone pokazivao deo svog napadačkog arsenala, Heris odbrambenog, a Jokić dodavačkog.

Galinari, Farid i Čendler su viđeni kao podrška mlađim saigračima, mada je Galinari minule sezone bio najbolji strelac ekipe. Očekivanja od tima bi naredne sezone bila slična kao i prošlogodišnja - učešće u plejofu sa sedmog ili osmog mesta i 45 do 50 pobeda.

Druga opcija uključuje odlazak Galinarija iz ekipe. Portal Denverstifs koji se bavi igrama Nagetsa piše da bi se seleri kep ekipe proširio na čitava 33 miliona dolara odlaskom Galinarija. To bi menadžmentu omogućilo da pokuša da potpiše Gordona Hejvorda iz Jute ili Blejka Grifina iz Klipersa.

Hejvord je odigrao odličnu sezonu i sa Rudijem Goberom odveo Jutu u plejof. Klipersi su ponovo podbacili u plejofu pa je neizvesno kako će na početku naredne sezone izgledati kostur ekipe.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Meta bi odlaskom Galinarija mogao da bude i Kajl Lauri, ali bi zbog visine njegove plate tim Denvera morao da se odrekne još jednog igrača, pa je to manje moguća varijanta.

Treći scenario je odlazak Plamlija i ostanak Galinarija. Plamli je u februaru došao u trejdu za Jusufa Nurkića i pokazao se kao dobra zamena za Jokića uz solidne igre u odbrani.

Odlaskom Plamlija bi bilo oko 17 miliona na raspolaganju za angažman igrača. Nagetsi bi tada morali da "se pozdrave" i sa Faridom ili Čendlerom ako bi hteli Grifina ili nekog skupljeg igrača.

Četvrta mogućnost koja Denveru daje najviše fleksibilnosti je odlazak Plamlija i Galinarija. Nagetsi bi raspolagali sa 42 miliona dolara i tražili bi dva igrača.

Kao moguće kombinacije se spominju Džordž Hil i Gordon Hejvord, Pol Milsap i Peti Mils ili Džejms Džonson i Džru Holidej. Najčešće figurira ime ol star četvorke Atlanta Hoksa Pola Milsapa.

Upitno je koliko bi njegovo dolazak sa Petijem Milsom u kombinaciji bio dobar po razvoj mlađih igrača, naročito zato što je Mudije kraj sezone odigrao zadovoljavajuće, a Džamal Marej se pokazao kao uzdanica i dobar prošlogodišnji izbor na draftu. Milsova plata ne bi bila manja od 12 miliona dolara.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Ako bi Milsap tražio maksimalan ugovor, odnosno 35 % od ukupnog seleri kepa procenjenog na 101 milion dolara, Nagetsi bi morali da se oslobode još nekoga. Tada bi "žrtva" mogao da bude Džamir Nelson.

Peta mogućnost je najneverovatnija. Potraga za dva superstara sa maksimalnim ugovorima, ali da roster Nagetsa posle početka roka za trejdove bude značajno "kraći".

Odlazak Galinarija, Plamlija, Milera, povoljan trejd Mudieja i Artura i smanjenje plate Faridu bi otvorili nešto više od 70 miliona dolara za dvojicu superstar igrača. Prema prognozama, to bi mogli da budu Kris Pol i Milsap, ali pod uslovom da uopšte žele da dođu i zaigraju za ekipu iz Kolorada.

Ta varijanta bi ostavila mnogo praznih mesta u timu, koja bi popunili veterani sa minimalnim ugovorima ili pikovi druge runde drafta.

Imajući u vidu kako igra Jokić koji je bio pik druge runde, ta varijanta navijačima Denvera možda i ne deluje tako loše.

Tim bi dovođenjem Pola i Milsapa odmah postao ozbiljan konkurent za plejof, ali nije izvesno koliko je takav scenario održiv, naročito kada se ima u vidu da se bliži sezona kada Nikola Jokić izvesno neće igrati za "minimalac".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu