Zašto Zvezda i Partizan, istog dana, na istom mestu?

SARA MILIĆEVIĆ
Podeli
Getty Images
Getty Images

Iako se ne igra derbi, postavlja se pitanje da li će doći do novih incidenata jer je razmak u kom će “večiti” rivali dočekati protivnike samo dva sata.

Partizan od 16 časova dočekuje Napredak iz Kruševca, dok će crveno-beli od 18.00 ugostiti Vojvodinu.

Nedelja je dan za fudbal, dan kada navijači širom planete u svom gradu gledaju omiljeni tim.

Ipak, ne moramo mnogo da se vraćamo u prošlost, dovoljno je samo da se prisetimo poslednjeg derbija pred desetak dana, kako bismo shvatili zašto se mnogi razmišljaju da li da dođu na stadione u Ljutice Bogdana ili u Humskoj 1.

A, kamoli da na stadione odu porodično.

Starsport
Starsport

Vuković: Partizan svoju sramotu krije iza snimka

Partizan objavio snimak Voše: "Pustićemo Zvezdu"

Iliev o Vojvodini: Pretili da će pustiti Zvezdu!

"Pola Mađar, pola ustaša – skandal i šovinizam"

Superliga: Nema zahteva Vojvodine za odlaganje

Terzić: Partizan nema pravo da priča o poštenju

"Ne zanimaju me priče da ćemo pustiti Zvezdu"

Razlog za to jesu novi i sve učestaliji sukobi huligana na mečevima, ali i nasilje na ulici.

Meč Crvena zvezda – Vojvodina biće u centru pažnje jer je posebno loša atmosfera stvorena pred samu utakmicu.

Trener Crvene zvezde Miodrag Božović rekao je da će duel sa Novosadjanima biti težak najviše zbog propagande i loše atmosfere koja je stvorena pred meč, kako je rekao.

"Teška utakmica iz mnogo razloga, najpre zbog propagande koja se podigla i loše atmosfere koja je stvorena, a i zbog toga što Vojvodina ima dobar tim i uvek smo teško izlazili na kraj sa njima", rekao je Božović.

Utakmica je izazvala mnogo kontroverzi, iako još uvek nije ni počela, jer je nasred duela Partizana i Vojvodine u prošlom kolu došlo do scena specifičnih za naš fudbal.

Starsport
Starsport

Čelnici Voše bili su revoltirani pesmom domaćih navijača – "Pola Mađar, pola ustaša", pa je sve eskaliralo u loži stadiona crno-belih.

Padale su teške reči i optužbe, da bi samo nekoliko časova kasnije iz Partizana stigao snimak na kome se čuje rečenica – "Zbog ovoga ćemo pustiti Zvezdu", a to je u izjavi za Mondo potvrdio Iliev.

"Jeste! Jedan od čelnika Vojvodine, znam kako čovek izgleda, ali mu ne znam funkciju, jer ne poznajem ljude iz novog rukovodstva, besno se okrenuo ka nama i rekao nam: 'E, zbog ovoga ćemo da pustimo Zvezdu“.

Ivica Iliev, sportski direktor Beograđana, za spornu izjavu optužio je Dragoslava Vuković, predsednika Nadzornog odbora gostiju, na šta je on odgovorio da domaćin tako "krije svoju sramotu".

“Zašto nisu pokazali sliku na snimku, da se vidi ko je rekao. Oni su objavili video klip kako bi sakrili svoju sramotu. Ne mogu da kažem da li je neko to rekao, na snimku se ne vidi ništa, više se čuje pesma navijača. I da je neko rekao da će da pusti Zvezdu u sledećem kolu, to je moglo da bude rečeno u afektu. Nema govora o tome. FK Vojvodina niti je pustila Partizan, niti će pustiti Zvezdu, već će igrati za svoju publiku. Pretpostavljam da su objavili klip kako bi sakrili sramotu jer se to videlo na licima mnogih ljudi iz uprave Partizana koji su bili u loži. Zahvaljujem se predsedniku Partizana koji nas je nazvao i izvinio se zbog svega, ali znate kako kažu – desilo se to što se desilo", rekao je Vuković za B92.

Starsport
Starsport

Vojvodina je zbog svega što se događalo narednih dana, u uobičajenom medijskom obračunu u koji se uključio i sportski direktor Zvezde Zvezdan Terzić, tražila odlaganje utakmice, ali će se ona ipak igrati kada je planirano.

"Uvažavam razloge i objašnjenje predstavnika Vojvodine, ali zahtev je neosnovan. Ne postoji nijedan osnov da derbi na stadionu Rajko Mitić bude odložen”, rekao je direktor Superlige Vladimir Bulatović za B92.

Dodatnu dozu tenzije, onu koja bi morala da se oseća i ispoljava samo na terenu, donosi i situacija na tabeli, na pet kola do kraja trke – rivali sa Topčiderskog brda imaju isti broj bodova.

Starsport
Starsport

Ulaz će biti slobodan i na “Rajku Mitiću” i na stadionu Partizana, ali je, nažalost, ono što prvo pada na pamet pitanje da li će biti dovoljno policajaca, a ne koliko će ljubitelja fudbala doći.

Ovaj problem nije ništa novo i sigurno neće naprosto prestati. Ali, ako već niko "nema snage" da tome stane na put, bar ne u datom trenutku, ne mora se baš zaraćenim stranama sa dveju tribina davati prostor za "manevar".

Za kraj, ostaje nam da se nadamo da će se u ponedeljak pričati o dobrom fudbalu, a ne razbijenim glavama, povredjenim policajcima ili teorijama zavera...

Bilo bi lepo, za promenu.

Sara Milićević

@SaraMilievi1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu