Daljinski u ruke – subota za sve fudbalske sladokusce

Subota je rezervisana za velike utakmice širom planete, a najveću pažnju izaziva madridski derbi između Reala i Atletika koji se od 16.15 sastaju u 31. kolu španske Primere.

Petar Tadić
Podeli
Photo by Clive Mason/Getty Images
Photo by Clive Mason/Getty Images

Ekipe Zinedina Zidana i Dijega Simeonea u duel ulaze u sjajnoj formi, pošto su oba tima pobedila na prethodnih pet utakmica u La ligi. Trener 'Kraljevskog kluba' "mešao je karte" u prethodnim mečevima, pa njegovi igrači susret dočekuju sveži i u dobrom raspoloženju.

"Do kraja šampionata imamo još devet utakmica, za mene su svi igrači podjednako važni i ne vrti se sve uvek oko Benzeme, Bejla i Ronalda", rekao je Zidan.

Kada je reč o utakmici, Zidan očekuje tešku utakmicu, ali ga takođe ne zanima igra Atletika, već svoja ekipa.

"Sigurno da neće biti laka utakmica, ali me ne zanima kako Atletiko igra, već me jedino interesuje moja ekipa i šta mi radimo na terenu", istakao je francuski stručnjak.

"Svi pričaju o Atletiku kao dobroj odbrambenoj ekipi, što je tačno, ali oni su više od toga. Ekipa je napredovala u odnosu na prošle sezone i sada napadaju veoma dobro".

Photo by Denis Doyle/Getty Images
Photo by Denis Doyle/Getty Images

Sa druge strane, izabranici Dijega Simeona znaju kako da pobeđuju na 'Santjago Bernabeuu', pošto su u prethodna tri prvenstvena duela u gostima slavili isto toliko puta. Ukoliko Atletiko izađe nporažen sa utakmice, to će biti najduži niz bez poraza u istoriji ekipe na stadionu gradskog rivala.

"Očekujemo da protivnik krene veoma jako od samog početka, sa jakim presingom i tempom u prvih 20-25 minuta. Sa Benzemom, Bejlom i Ronaldom na terenu, očekujem i Iska, jer će sa njim imati više poseda nego sa Kazemirom", rekao je Čolo.

Takođe, Simeonea ne zanima na kom terenu njegova ekipa, jer je motiv u vek isti, a to su tri boda.

Utakmica je za obe ekipe od važnog značaja, s obzirom na to da bi Real eventualnom pobedom Barsi pobegao pet bodova, a Atletiku čak 13, na osam utakmica do kraja šampionata. Međutim, trijumfom Atletika situacija bi se dosta zakomplikovala, jer bi se u tom slučaju 'Jorgandžije' uključile u trku za prvo mesto, a 'Katalonci' bi bili na svega dva boda zaostatka za 'kraljevskim klubom'.

Photo by Zhong Zhi/Getty Image
Photo by Zhong Zhi/Getty Image

Pored madridskog derbija, na programu su i drugi veliki susreti širom planete.

Od 13.30 po srednjoevropskom vremenu u Kini igra se gradski derbi između Gvangdžu Evergrandea i Gvangdžu R&F. Dragan Stojković Piksi na čelu R&F pokušaće da nastavi sa perfektim učinkom, pošto je u prva tri kola zabeležio isto toliko pobeda. Na drugoj strani nalaze se Luis Felipe Skolari i bivši špic Atletika Džekson Martines. Evergrande nalazi se na trećoj poziciji sa tri boda manje od Šandonga i ekipe Dragana Stojkovića.

Sat i po vremena kasnije odlučuje se o tituli u Hrvatskoj, gde prvoplasirana Rijeka dočekuje Dinamo Zagreb. Riječani imaju četiri boda više i eventualnom pobedom bi napravili prvi korak ka osvajanju titule. Trener Rijeke Matjaž Kek smatra da je ovo praznik za fudbal, ali takođe misli da utakmica neće odlučiti šampiona.

"Jedva čekamo da krene utakmica za koju radiš i živiš. Kada vidim ovu pozitivnu energiju u gradu, srećan sam jer radim ovaj posao. Utakmica ima veliki psihološki značaj, ali čeka nas još puno posla. Ne razmišljamo o utakmici kao završnom činu prvenstva. Veseli me zanimanje javnosti, ali to je samo utakmica i neka tako ostane", rekao je Slovenac.

Photo by Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images
Photo by Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images

Bogat fudbalski dan biće zaokružen poslasticom na 'Alijanc areni' gde Bajern od 18.30 dočekuje Borusiju Dortmund. Pred "klasik" nemačkog fudbala izabranici Karla Ančelotija nalaze se ubedljivo na prvoj poziciji sa deset bodova više od drugoplasiranog Lajpciga, dok se Borusija nalazi na četvrtom mestu sa 15 bodova manje od Bajerna.

"Želimo da napadamo i igramo fudbal visokog intenziteta. Hoćemo pobedu", jasan je Italijan.

Posle nekoliko godina u kojima je uspevala da parira minhenskom gigantu, Borusija je počela da gubi korak, pa se polako vraćamo u onaj period u kojem su titule odlučivane početkom proleća.

"Mlada smo ekipa i to je potpuno normalno za nas. Očigledno je da kvalitet naših partija opada odmah nakon utakmica Lige šampiona. Posebno je primetno protiv ekipa koje bi Borusija Dortmund trebalo da pobeđuje – primer je utakmica protiv Darmštata. To je nešto u čemu je Bajern očigledno bolji od nas ove sezone", rekao je Sebastijan Rode, bivši igrač Bavaraca.

Svi oni koji vole fudbal uživaće u današnjem danu – program počinje rano i traje tokom čitavog dana.

Zato, "rezervišite" kauč u dnevnoj sobi i ne puštajte daljinski – biće ovo zanimljiva subota.

Petar Tadić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu