Zašto rukometašice neće da igraju za Boškovića?

Ivan Tešanović
Podeli

Prva provera za izabranice Saše Boškovića očekuje krajem novembra, kada će igrati na turniru u Brazila. U ovom trenutku izgleda da će nacionalni tim biti bez svojih najboljih igračica – sada već bivše kapitenke Andree Lekić, Sanje Damnjanović, Katarine Tomašević i Dragane Cvijić.

Sve je počelo debaklom na poslednjem Evropskom prvenstvu i ranom eliminacijom. Ključne igračice okupljene oko Andree Lekić dovele su u pitanje stručnost selektora Boškovića. Sve je kulminiralo u martu ove godine kada su odlučile da bojkotuju reprezentaciju sve dok je Bošković na klupi.

Nismo mašine, imamo emocije i prosto, ljudski, kažemo da ovako ne možemo. Ni dalje, ni više. Još jednom ponavljamo, nije da nećemo, nije da ne želimo da igramo. Zato neka niko ne pomišlja da nas stavi u taj kontekst. Želimo i hoćemo, ali u ovim okolnostima ne možemo. Mi zemlju, narod, grb, himnu, zastavu i dres, volimo više od sebe. Naše porodice, prijatelji i navijači čije smo poverenje zadužili i zaslužili odnosom, pristupom i borbom na terenu za osam godina u dresu reprezentacije, razumeće našu odluku. Molimo javnost da učini isto. Nama je u ovoj situaciji najteže”, stajalo je u saopštenju koje su potpisale Andrea, Sanja, Katarina i Dragana.

Tada su poručile su: “Ili Bošković ili mi”, a Rukometni savez Srbije odgovorio je: “Bošković, na ucene ne pristajemo, neka ste i najbolje”. Zbog neodazivanja pozivu, Bošković je podneo prijavu protiv naše četiri najbolje rukometašice, a ishod svega još nije poznat. Bez obzira na sve, selektor ističe da ne razume devojke, jer, kako kaže, svi mi samo jednu državu imamo.

I tada sam rekao, a i sada ponavljam, nisam ja taj koji je odbio da ih pozove, ja sam ih zvao, one su odbile da igraju za reprezentaciju. Mislim da to nije put, da se odbija država, to ne sme da se dešava ni u jednom sportu, i ne samo tu. Mi jednu državu imamo, rezervne nemamo”, rekao je Bošković.

U međuvremenu, mesta su popunjene drugim igračicama, koje su na korak od toga da izbore plasman na Evropsko prvenstvo naredne godine. Po rečima selektora Boškovića, atmosfera u reprezentaciji je sjajna, ali da li bi ona ostala i ako bi se Lekićeva i preostale tri devojke predomislile i vratile kaže:

Ne pitam se ja, tu se pitaju devojke koje su tu. Treba razmišljati i o njima, što se mene tiče, nije problem. Čak nije ni problem u rukovodstvu Rukometnog saveza, već treba ubediti ove devojke da one vrede, jer su one njima rekle da ne vrede samim tim što su odbile da igraju, jer su bile najzaslužnije. Na njima je, a malo na svima nama”.

Pred reprezentacijom je Svetsko prvenstvo, na kojem će reprezentacija Srbije igrati u grupi A sa domaćinom, Crnom Gorom, Mađarskom, Japanom i Tunisom. Taj šampionat je bitan zbog vize za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru naredne godine, a u Rukometnom Savezu su svesni da svi gube u pat poziciji kakva je trenutno.

Mi smo u više navrata pokušali da porazgovaramo i razgovarali smo sa svim igračicama koje se nisu odazvale selektoru i do sada je svaki put odgovor bio ‘ne’, da ne žele da budu u reprezentaciji dok je on tu. Ulog je veliki, odbrana drugog mesta na svetu, uz kvalifikacije za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru”, rekao je generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije Božidar Đurković, “Mislim da je kompromis potreban i da bi obe strane trebalo da se nađu na sredini jer je interes veliki. One ne igraju ni za pojedince, već za državni tim i mislim da je potrebno da reprezentacija bude u najjačem sastavu. Da li će se to i desiti videćemo za nekoliko dana jer je prvenstvo pred nama”.

Đurković je trenutno u Makedoniji, gde će ponovo razgovarati sa Lekićevom i Damnjanovićevom i pokušati da ih ubede da promene mišljenje. Koliko bi one značile timu govori i podatak da je Lekićeva proteklog vikenda postala tek peta igračica u istoriji Lige šampiona sa 500. golova u tom takmičenju. Naravno, ako i uspe, ostaje da se vidi da li će ih nove i stare saigračice dočekati raširenih ruku, a odgovore ćemo dobiti veoma brzo…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu